» »

CSS ali uporaba tabel?

CSS ali uporaba tabel?

adrian007 ::

PO gledanju nekaterih sourcev spletnih strani sem zasledil, da so strani narejene popolnoma s css-jem, brez kakršnih koli tabel.

Zakaj?

V čem je prednost?

mte ::

1. Precej lažje vzdrževanje kode, ko se enkrat navadiš na sicer popolnoma drugačen princip in ko spoznaš tistih par fint da obdržiš kompatibilnost med brskalniki brez čudnih hackov.
2. S tem ločiš strukturo vsebine strani od oblike. Pri tem upoštevaš pravilen vrstni red vsebine, upoštevaš semantiko (uporabiš h2 tag zato ker je to podnaslov in ne zato ker je po default velikosti podoben željenemu), ...
3. Tabele so že v štartu namenjene prikazu tabularnih podatkov in ne postavljanju oblike.
4. Razlogov je še veliko več, pobrskaj še malo po forumu in googlu.
lp

snow ::

Meni se zdi oblikovanje s cssjem lažje in bolj pregledno - gre za idejo ločitev oblike od vsebine.
Ampak maš pa razne neprijetnosti v css zaradi nepodpore v različnih čudnih browserjih (beri: IE6).

Jaz se nekaj malo časa ukavarjam s css, ampak razne nastavitve po višini mi še vedno delajo preglavice (vertical align, enake višine stolpcev...).
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

mte ::

snow: na začetku je res nekaj problemov s kompatibilnostjo, ampak ko se naučiš katerih stvari ne smeš uporabljati (čeprav so zapisane v standardu), izginejo tudi ti problemi. Mogoče na začetku izgleda da jih je precej, vendar po par končanih projektih ugotoviš da ni tko. Glede vertikalnih poravnav in na splošno rešitev na pogoste probleme v css obstaja ena stran kjer imaš par člankov o tem in sicer je to alistapart.com.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

Road Runner ::

5. manj kode, pa se vsa ki je za obliko se naloada le enkrat, potem se eksterni .css file cachira, torej hitrejse nalaganje strani
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

njok ::

6. Dobro zastavljen HTML dokument se lepo sesede, ko je loadan brez CSS dadoteke, recimo na napravah z manjšim zaslonom (PDA, telefoni, toasterji, sušilniki za lase,...) kjer prikaz polnega izgleda ne bi bil mogoč.

7. Take dokumente je tudi veliko lažje parsat oz se čez njih prebit z DOM funkcijami. (Je že kdo poiskušal napisati kak bookmarklet za ST? Ni ravno najlepša stvar na svetu...)

sixty ::

1. Precej lažje vzdrževanje kode, ko se enkrat navadiš na sicer popolnoma drugačen princip in ko spoznaš tistih par fint da obdržiš kompatibilnost med brskalniki brez čudnih hackov.

CSS je zlata vreden. Spremembe barve, oblike so samo še igračkanje.

Tabele uporabljam sabo še za to kar so namenjene - za tabeliranje :D .

Gorky ::

Hja tabele so namenjene prikazovanju tabularnih podatkov in so zato vsekakor priporočljive. Za layout samih strani pa pač ne. Ne pomeni pa to, da jih ne smeš uporabiti in še posebej to ne pomeni, da zraven ne smeš uporabiti CSSa... Še vedno lahko s CSSom spreminjaš v minuti vso farbno paleto strani, čeprav imaš za ogrodje tabele... malce teorije, sicer pa pozabi na tabele pri layoutu in se začni učiti postavitve strani s CSSom - box modelom. div div div....

lp
Jutri pa je že nov dan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297331030 (55179) htmltroubles
»

Html in CSS

Oddelek: Izdelava spletišč
192143 (1696) mte
»

Layout, div ?

Oddelek: Izdelava spletišč
132182 (1709) crow_pec
»

Še ena tema...oceni stran

Oddelek: Izdelava spletišč
171690 (1432) cahahopie
»

Tabele - problem

Oddelek: Izdelava spletišč
191190 (1016) pivmik

Več podobnih tem