» »

Layout, div ?

Layout, div ?

Marjan_be ::

Lahko kdo malo razloži, čemu je namenjen div oz layout..
če prav razumem, je div layout namesto tabele?
da lahko vanj vgajujemo css
?
lp

kixs ::

Obstajajo kaksne knjige o tem... da ne omenjam internet/google ;)

Drugace pa si se zmotil ze na zacetku... Namesto tabel se uporabljajo LAYER-ji. DIV pa samo oznacuje / definira predel z neko vsebino.

lp

Marjan_be ::

sej to bi me malo več zanimalo- če želimo uporabljati css sloge, kako stran na začetku razdelimo? to me zanima- na dive, na layerje, layoute?
(se opravičujem ampak drugače ne znam napisat..).
očitno so neki div containerji??

mte ::

Besedo layer lahko kvečjem uporabljaš pri absolutnem pozicioniranju, ki pa se v praksi uporablja zelo malo, ponavadi za kakšne manjše koščke, ki morajo stati nad vsem. Nikakor pa ne za oblikovanje strani z div-i in cssom.

Div je generičen block-level container. To pomeni, da če boš v dva zaporedna diva nekaj dodal, se bo drugi div pojavil pod prvim. Span je generičen in-line container, kar pomeni da če boš besedilo dal v dva zaporedna spana, se bo pojavilo eno za drugim in ne vsako v svoji vrsti. To je edina razlika med dvema različnima containerjema. Dive uporabljaš za to, da ločiš posamezne dele kode, ki se morajo ločiti po stilu oziroma jih ne moreš ločiti drugače.

Nekaj časa nazaj je bilo popularno vsako najmanjšo stvar stavit v dive in spane, da je bila na koncu struktura html dokumenta skoraj tako zapletena kot tabele, kar pa je v bistvu zgrešen namen. Zato se načeloma priporoča, da za css najprej uporabiš id in class v posameznih elementih, če imaš pa večje bloke, pa uporabiš še kakšen div.

Se pravi, na začetku si zamisliš nekaj blokov (na primer glava, zgornja navigacija, stranska navigacija, vsebina, noga). Vsak blok predstaviš z nekim divom, ki mu dodaš id, da mu lahko določiš stil. Tako nekako na grobo. Seveda je tu še nekaj detajlov, par fint, kaj lahko in česa ne smeš uporabljati da bo v vseh brskalnikih enako, ampak to te čaka s prakso.

V glavnem, cilj je čim bolj čista in pregledna html struktura, s čim manj hacki za brskalnike (veliko večino se da narediti brez). Treba je nekaj prakse (par projektov), ampak ko pogruntaš nekaj fint se boš čudil, zakaj si sploh se trudil s tabelami.
lp

Road Runner ::

div je taka grda, genericna zadeva. ce zelis res korektno izdelovati strani uporabi za vsako stvar element, ki ji je namenjen. torej naslove, sezname, citate, akronime, povezave, odstavke, tabele, itd. dive uporabljas navadno zgolj za definiranje sklopov vsebine. (naprimer, glava, levi menu, footer, ...)

web standards - poglej si tudi kodo
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Marjan_be ::

aha, hvala

me zanima ce je tak nacin v redu:
- sliko strani naredimo v photoshopu oz fireworksu
- vgradimo sliko v dokument (page propetries..background image)
- cez dodajamo DIV-e (naprimer divglava, divvsebina, divnoga)- divom določimo točno širino in višino
- v dive vstavljamo elemente, ki jih oblikujemo s CSS (css ne znam dobro uporabljat tako da tu ne vem kaj še napisat..)
- za dodatne elemente dodamo layerje, ki jih pozicioniramo z uporabo pikslov (npr- 200px od roba ipd)

bi tak način deloval?
ali se da kaj od tega še enostavnejše?

mte ::

Background image odpade. Ozadje določiš posameznim blokom, eventuelno mogoče bodyu (ampak s css, ne tam pod page properties), pa še to vzameš najmanjši možen kvadrat, ki se bo ponavljal in bo še funkcionalen, nikakor ne slike celotne strani.
Višine divom ne nastavljaš. Kvečjem širino, pa še to raje ne. Uporabljati moraš čim manj velikosti s piksli in čim več relativnih (%, em). Vidim, da razmišljaš preveč na način grafičnega oblikovalca. To te bo oviralo, ker pri grafičnem oblikovanju ti točno veš velikost končnega izdelka, pri spletnih straneh je pa daleč od tega. Kakšen bo brskalnik? Kakšna bo resolucija? Bo to tekstovni brskalnik? Bo to dlančnik? Bo to telefon? Bo to 30" ekran? Bo to nek program ki bere slepim?
Pri izdelavi spletnih strani moraš razmišljat čim bolj strukturirano, funkcija grafike je v veliki večini primerov zgolj in samo poudariti vsebino. To ti mora prit v kri, drugače kot s prakso ne bo šlo. Naredit moraš kar nekaj napak, da lahko to pri naslednjih projektih popraviš.
Poglej si sticky temo o CSS, ki vsebuje tudi linke na druge strani. Obišči recimo alistapart.com in se redno izobražuj. Namreč filozofija izdelave se spreminja redno.
lp

dejanslo ::

Meni je bil za CSS ful dober ta tutorial http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=216. (Preglej kak javni travnik z rožicami ;))
There`s More Than One Way To Do It

Marjan_be ::

hvala!


za katere stvari pa se css navadno ne uporabljajo? kaj je dobro nastaviti z page propetries?
(npr. margin (l, r, t, b) 0,0,0,0 ?) se kaj?

mte ::

Noben page properties. Vse s css. Jaz uporabljam izključno tekstovne urejevalnike, ti pa nimajo nobenih okenc za nastavljanje lastnosti strani. Torej vsa vsebina in struktura dokumenta gre v html, vse kar je povezano z obliko gre v css (margini in vse majhne sličice ki niso vsebinsko polne tudi!).
lp

Marjan_be ::

ce zelimo za zacetek na strani spremeniti ozadje, ali je v redu tako, da v tekstovnem urejevalniku napisemo v body-

div id="ozadje", zaprti div

(kode ne morem kopirati sem (?))

potem pa naredimo css (izberemo background color)
ter določimo divu class od css.

se par vprasanj:
-ima kaksen urejevalnik kaksno pripravnejso funkcijo od DW
-kaj je php (po domače, na kratko..)
lp

Marjan_be ::

in ce je html koda css-ja taka

body {
background-color: #FFFFFF;
}


kako se poveze div in css? ce delamo samo z belezko?

Road Runner ::

w3schools.com

prosim preberi si osnove, kaj kmalu bos prisel do spoznanja da pises bedarije.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

crow_pec ::

Po dolgem iskanju razumljive razlage uporabljanja DIVov, kako se stran razdeli na lajerje, podroben pristop Layout in dejstva, da je tabela kot špageti, sem končno prišel do razumljivega primera, ki mi je nadzorno in preprosto razširil obzorje DIVov. Meni je z njim končno postalo jasno, upam, da bo pomagal tudi vam.

Testna stran, na kateri sem se učil novih potez, je s tabelami imela pribl. 150 vrstic kode. Zdaj jih ima le 50, pa da sploh ne omenjam števila razrezov grafične zasnove strani, ki so bili potrebni pri tabelah. Res se je splačalo, koda je veliko preglednejša in naloži se veliko hitreje.

Evo, link do zaklada ;)

LINK


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297330804 (54953) htmltroubles
»

jquery in div-i (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8710492 (9230) lisjak
»

Html in CSS

Oddelek: Izdelava spletišč
192140 (1693) mte
»

CSS in začetniški problemi

Oddelek: Izdelava spletišč
71412 (1228) t3hn0
»

Stran v XHTML-ju

Oddelek: Izdelava spletišč
151924 (1600) root987

Več podobnih tem