» »

Še ena tema...oceni stran

Še ena tema...oceni stran

Hair ::

Zadnje čase je mnogo takih tem, pa vseeno vas še jaz naprošam da pokomentirate tale dizajn.

To bo portal , vsebine še ni, tako da me zanima samo če je oblika portalu prierna oziroma kaj bi se dalo izboljšati, popraviti.

Vsakemu ki si bo vzel čas in pokritiziral stran sem zelo hvaležen!

Link do strani
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Cyberlukir ::

Men se zdi dizajn ok, mogoče bi lahk bil mal bolj 3D, pa logo fali. Drugač pa kr ok

Netrunner ::

preveč klasika .... in je premalo končan oz. oblikova da bi ga lahko ocenil
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

acheron ::

Odvisno kaksen portal hoces, jaz bi na tvojem mestu recimo prvo dal bolj nevtralne barve nato dinamično velikost mogoce spremenil velikost fontov, zmanjsal border,..

Hair ::

mogoče bi lahk bil mal bolj 3D
Verjetno misliš sence kajne? Bi jih dodal vsakemu oknu, le menijem, samo osrednjemu delu?

pa logo fali
Hja, logo je še v izdelavi. Je bolje imeti statičnega, ali dinamičnega pri katerem se moto po delih prikaže in potem obstane?

preveč klasika
Za kaj "neklasičnega" nimam dovolj znanja (ali domišljije). Sicer pa "klasičen" pomeni prvovrsten.;)

je premalo končan oz. oblikova da bi ga lahko ocenil
Hmm... To me skrbi. Manjka samo še logo in vsebina. Kaj bi dodal da bi se vse skupaj zdelo bolj "dokončano"?

jaz bi na tvojem mestu recimo prvo dal bolj nevtralne barve
Kje bi spremenil barve? Ozadje? Meniji? Ker zasnovo bi nekako pustil na modri.

nato dinamično velikost
Mja. Je bila širina na 100% pa pa smo (trije smo pri projektu) se odločili da bo pri resoluciji 1024x768 preveč raztegnjeno glavno okno, ali drugače povedano, da se bi naše (pre)kratke novice izgubile na strani.

mogoce spremenil velikost fontov
Kje? Kako?

zmanjsal border
To bom pa pustil ker mi je tako všeč. Pa še zaobljeni robovi nebi bili več videti zaobljeni.

,..
Še kaj?

root987 ::

se bi naše (pre)kratke novice izgubile na strani.
Pište dalše novice ane? :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Tody ::

CSS je pa španska vas ane ?:\
Just another brik in the wall

Hair ::

Tody, ne vem zakaj si aroganten. CSS zame ni (več) španska vas, saj sem se pred dvema tednoma prvič malo podučil o njem. Je pa res, da ni prav daleč od tega. Se ti zdi to čudno za začetnika?

In sploh, na kaj se je ta tvoja pripomba nanašala? Na širino strani in novice? Na celotno stran? Je obstoječi CSS slabo zastavljen? Kaj?

Aja, pa brick se napiše.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hair ()

mte ::

Hairman glede cssja - na tvoji strani je prisoten le za eno slikico. Vse ostalo je narejeno s tabelami, kar precej zakomplicira berljivost kode in jo tudi poveča. Vse tabele je pa mogoče komplet zamenjati s cssjem (no lahko imaš tudi kakšno kombinacijo s tabelami v kolikor je ta tabela preprosta), kar je bolj priporočljivo od postavljanja strani s tabelami. Mogoče se je malce težje naučiti ampak rezultat je precej manjša koda strani in lažja berljivost. Mislim da je Tody hotel to povedati.
Drugače pa sam design mi je všeč, je pa vse odvisno potem od logotipa in ostalih podrobnosti tako da je to mogoče prezgodaj reči.
Aja mogoče se ti bo zdela ta stran http://www.lipsum.com/ uporabna ko vidim da si se precej matral z naključnim klofanjem po tipkovnici. Tu imaš generator "lorem ipsum" teksta ki se mi zdi uporaben za tak predogled, saj je tekst precej bolj podoben končnemu rezultatu kot pa naključni znaki.
lp

Tody ::

HAirMan mogoče sem bil malce tečen, kar se zna rado zgoditi, samo nekako sem se prenajedel portalov, ki ponujajo vsi eno te isto. 100 x raje vidim slabo začetniško stran, kjer je slutiti kak umetniški če že ne kodersga znanja. Ali pač vsaj sveža ideja(kar se dizajna tiče), sveže barve....

Hair ::

@mte:
Hvala za nasvet. Delam na tem. Me pa zanima kje približno je meja še "dopustnih" tabel. Recimo meniji za preimer. V vsakem kotu je slika, za obrobo so celice, pred vsakim linkom slika, načrtovane pa so še sence. Naj to pustim v tabeli, ali naj se matram s css-om za vsako sliko posebaj? (če bo kdo gledal v kodo - situacija ni točno takšna kot sem jo sedaj opisal, ampak je pa tako zamišljeno)
Za pisanje teksta sem porabil manj časa kot če bi odklikal do dane strani.;) Je pa res da je tisto besedilo veliko bolj podobno dejanskemu, tako da bo kar prav prišlo.:)) Hvala!

@Tody:
Vem o čem govoriš. Vsak ki začne z izdelavo spletnih strani se takoj vrže na portal. Po možnosti računalniški.:| Ampak česa podbnega kot je zamišljen naš, še nisem videl (ne rečem pa, da ne obstaja...) Pusti se presenetiti!;)

Pa še tole. Za take majhne stvari, recimo samo za spremenitev velikosti pisave v eni sami celici, v katerem primeru je stran hitreje naložena? Če dam to v css ali če pustim v html kodi?

mte ::

V vsakem kotu slika - ne razumem - kje?
Obroba - tudi ne razumem.
Slikice pred linkom - to lahko precej zmanjšaš. Linke daš kot bulleted list (sem sicer pozabil html ukaz za to, poglej okoli), s cssjem pa zamenjaš default pikice v slikico. in to določiš enkrat, ne pa za vsak link posebej.
Sence - spada recimo pod ozadje - narišeš v photoshopu zgornji del "škatlice za linke" vključno s senco, potem narišeš en čim ožji delček za srednji del, ki se ponavlja (določiš v cssju z enim ukazom), na koncu pa še spodnji del. In to daš s cssjem kot ozadje in to je to.
Za se naučit je težje ampak ko se navadiš je nekako vse precej logično.
lp

Hair ::

Mogoče sem jaz to zakompliciral, ampak saj pravm da še nimam veliko izkušenj: Takole je narejen meni:
1. vrstica: | slika | celica oblikovana s css-om | slika | - če dobro pogledaš vogali niso špičast, ampak so zaobljeni - v bistvu so trikotni (2x2pixla)
2. vrstica: | celica oblikovana s css-om široka 2px (to je tista temna obroba okoli celga menija) | naslovna celica | enaka celica kot na levi
3,4,5,...vrstice: enaka "robna" celica kot zgoraj | linki | spet robna celica
...
Tako, da se lažje razumemo.

Te kotne slike naj bi mi oteževale delo, ampak sem se ravnokar domislil relativno preproste rešitve pri kateri sploh ne rabim tabel za meni.:D

Bullet list je še na seznamu za popraviti. Sem že enkrat na hiro probaval, pa ni šlo. Se moram še poglobiti...

Tody ::

CSS ti da eno veliko prednost. V CSS file (seveda more bit CSS zunanji ker drugače res BW) si napišeš en kvadratek od tega da bo imel tok širine tolk dožine. Lahko zadevo pustiš tudi relativno, določiš tako in drugačno sliko in potem uprabiš samo en ukaz in imaš na miljone takih tabel če hočeš. Ker sem dones dobre volje evo: CSS dizajn z okroglimi robovi Tukaj tukaj je vse razloženo. Tukaj drugi nekako bolj napredni model. CSS je kar velika invescticija tvojega časa, ki pa se bo v prihodnosti, če se boš vsaj ljubiteljsko z tem ukvarjal ZELO izplačala.

Z buletni oz temu se reče un order list pa zna CSS zelo dost narest pa brskalniki (tud opera pa FF) bolj malo prikazat....

njok ::

Glede meje dopustnosti tabel - element TABLE je namenjen izključno prikazovanju tabelaričnih podatkov. Uporaba tabel za pozicioniranje je hack, ki nasprotuje nacelu locevanja izgleda od vsebine. Spletni dokument lahko namrec locimo na tri dele: strukturalno, prezentacijsko in vedenjsko plast (upam, da sem vsaj za silo pravilno prevedel structure, presentation and behaviour layer).

Torej, če želiš imeti spodobne (x)HTML dokumente, najprej opusti TABLE element za pozicioniranje, potem pa začni uporabljati še ostale HTML elemente, da kodo čimbolje opišeš. S tem, ko na strani tabelo uporabš "samo malo" nisi naredil nič (no ja, mogoče malo zmanjšal kodo). Ko boš imel čisto in dobro HTML kodo (torej strukturo), boš spisal CSS (prezentacijo) in po po trebi se kak JavaScript (obnašanje). Če želiš kvalitetne strani si vzemi čas in razmisli o tem. Pa še eno malo bolj začetniško usmerjeno predavanje: video (~1h) in prosojnice.


Tody, a lahko prosim prepises zanji odstavek ker jaz nisem cisto nic razumel.

Tody ::

Ja
<ul>
ukaz ti po defoltu naredi pikice. Z css lahko narediš še mnogo nekih drugi znakov, samo jih brskalniki še ne prepoznajo ker je to obravnavano v CSS3 oz tud neki že v 2.

njok ::

Nad tem, da brskalniki še nimajo polne podpore CSS3, se ne moreš pritoževati, saj specifikacije sploh še niso dokončne (lahko jih pa preklinjaš zaradi pomanjkljivost pri razumevanju CSS2 :D).


Če želiš kakšne eksotične znake pa uporabiš
li { list-style: url( ... ); }

cahahopie ::

No tukaj je bolj malo za ocenjevati, saj ni niti kvalitetnega dizajna, ne delujočih skript oz. ni kam kliknat in ni kaj videt.:\ Če bi bil še kakšen logo ter kakšna barva več, bi pa že bilo kaj.

1. najdi si temo o čem boš pisal oz. najdi nekaj kar še ni na slovenskem spletnem prostoru.
2. najdi ljudi, da bo to ažurno in, da bo funkcioniralo
3. najdi dobro skripto z novicami, anketo in forumom
4. poštudiraj kakšen dizajn bi bil dober, najdi idejo
5. naloži si photoshop, odpri google in vpiši ime tega programa.
6. preberi tutoriale, ki bodo v okviro tvoje ideje, izdelaj dizajn (ne preveč radikalnega, glava, levi - desni meni, osrednja celica, ...)
7. delaj in pili dizajn, vprašaj še za kakšen nasvet
8. pojdi na w3schools in se dobro nauči html, css, pa še malo php, da boš vedel kam vstaviti tage v tvojo sposojeno skripto.
9. in ko boš vse to znal, skoraj ne bo omejitve, da nebi znal identično skupaj zložiti razrezan dizajn kakor je orginal v photoshopu.
10. nato se loti reklamiranja in teženja po slovenskem spletu.

Evo, to je 10 zapovedi, ki bi bilo dobro se jih držati.:D
Bolje živ slabič kot mrtev junak!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297331050 (55199) htmltroubles
»

CSS problemi (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
519334 (7133) nuuush
»

CSS ali uporaba tabel?

Oddelek: Izdelava spletišč
71450 (1159) Gorky
»

Tabele - problem

Oddelek: Izdelava spletišč
191190 (1016) pivmik
»

Kakovostne spletne strani !

Oddelek: Izdelava spletišč
162954 (2637) njok

Več podobnih tem