» »

Zgodovina slovencev

Zgodovina slovencev

sid911 ::

Nič hudega sluteč brskam po spletu in naletim na tole. Ok, zanimivo branje, se lotim branja..berem...berem...ok fak? Tale teorija se bistveno razlikuje od ustaljene zgodovinske teorije o naselitvi Slovanov v V Alpe. V redu..berem dalje, brskam po strani...najdem še več o tej teoriji...Le kje sem jo že zasledil...aaaja, nek nadebudni madžarski nyilas se je spomnil enake teorije za prekmurce med drugo svetovno vojno, češ da so potomci venetov...

Kaj pravite na tole?
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)
  • spremenil: sid911 ()

Oxford ::

Sid911 - pa je Pizdamaterni le uspelo, da je vnovčil naslov v svojem podpisu. :) No vsaj imel je www.hervardi.com v podpisu kak teden nazaj.

Moja boljša polovica, ki je študirala zgodovino, se samo nasmehne ob špekulacijah glede Venetov. Toda, to je najbrž podobno kot v primeru zdravnikov, ki alternativne medicine ne priznavajo. Tudi zgodovinarji bi si težko priznali, da je resnica nekoliko drugačna od uradne različice.

Citat iz sobotnega Dela - iskrica na zadnji strani: "Talent zgodovinarja je v tem, da ustvari resnično celoto iz detajlov, ki so samo delno resnični." (Ernest Renan)
Torej zgodovino si je mogoče razlagati na 'n' načinov. Vedno se najde nekdo, ki uporabi le tista dejstva, ki koristijo njegovi tezi.

Thomas ::

Zgodovinarjem ne verjamem prav dosti. Mislim, da si še sami ne.

Resnica je takšna, da nihče ne ve.

Vendar se bo to kmalu spremenilo. Z delom genetikov, ki bodo kmalu naredili zgodovinsko karto svetovne žlahte in bo pika amen.

Dotlej je pa čas, da stavite na svoje konje. Potem pa počakajmo na izid dirke.

Veneti so bili neko (obskurno) pleme, za katero bi bilo čudno, da je pustilo kaj dosti svojih genov v naših DNA.

Stavim na to, da so zadnjih 10000 let naši predniki hudo cirkulirali od Ukrajine do Britanije. Od Grčije do severa Norveške.

Stavim na to, da ima večina od nas vsaj enega črnskega prednika do 3000 let nazaj.

Kako dobro sem pa stavil, bodo genetiki (s sponzorstvom IBMa) kmalu povedali.

Matej Bor je pa stavil na Venete.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sid911 ::

No, unega podpisa našega dvornega norčka nisem videl, sem pa na tole naletel naključno, ko sem iskal določene informacije. Tudi sam študiram zgodovino, tak da kar dobro poznam uradno zgodovino slovencev. Mi je pa tale stran nekako razširila obzorja glede tega kake ekstremiste premore naša ljuba kokoška. In da se eni grejo takega poveličevanja slovenske zgovodine, pa da naj bi bili že hajdi stoletij pred Kristusom slovenci živeli na tem ozemlju. Ojej.

Dejstvo pa je da slovenci svojo zgodovino iščejo(iščemo) in se moramo nekam uvrstit. Dr štih je na enem predavanju povedal, da s tem nismo edini, tudi francozi iščejo kam bi se med zgodovino lahko uvrstili, in s tem je tako še pri mnogih narodih. Ampak tale venetska teorija se mi zdi močno močno pretirana.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

sid911 ::

Thomas, genetika lahko marsikaj pove, to je res. ampakje pa tudi loterija.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Oxford ::

@Thomas: Matej Bor je pa stavil na Venete.

Imam njegovo knjigo doma. Mi ni preveč všeč, ker izgleda točno tako kot sem napisal v svojem prejšnjem postu - nekaj bistvenih najdb (dokazov) si je razlagal tako kot mu je ustrezalo.

Kar se pa tiče genetike - nisem sicer strokovnjak - lahko se zgodi, da bodo dokazi o izvoru Slovencev (oz. katerihkoli drugih ljudstev) zabrisani v godlji več sto generacij.

Blaz Berlec ::

Pod povezavami Herevardov imaš cel kup strani, ki se tako ali drugače ukvarjajo z venetsko (ali avtohtonistično) teorijo izvora Slovencev. Podobne teorije ima praktično vsak narod v Evropi, vsak rad sanjari o zlatih časih zgodovine, če mu gre trenutno bolj švoh. In zgodovinski viri res marsikaj pustijo odprto za interpretacijo.

Kako enostavno bi bilo, če bi kak kronist opisal prihod Slovanov na tole ozemlje... Sploh ne vem, če je kakšno "preseljevanje narodov" v Evropi čisto 100% dokazano - odkar so genetiki razkrili, da je kar kakšnih 80% genov na nekem ozemlju tam že od paleolitika (starejše kamene dobe, pred več kot 10.000 leti). Mah ja, debata za drugje in drugič.

Moram pa priznati, da sem pred davnimi davnimi časi z veseljem prebral vse knjige, ki so jih izpljunili Tomažič, Šavli in Bor (najglasnejši pobudniki Venetske teorije), in te knjige so pravzaprav zanetile moj interes za zgodovino. Hec, vse te knjige so bile v Konzorciju (Mladinska Knjiga pri Nami) vedno strogo ločene od ostalih knjg o zgodovini, bile so nekako skrite pod neko srednisko mizo z znižanimi knjigami. No, pred nekaj časa (s prihodom desne vlade??? Neeee) pa so jih prestavili, sicer ne pod zgodovino Slovenije (bi bil gotovo vik in krik), pač pa pod arheologijo. In to tako, da so jasno ločene od arheologije v Slo. s svetovno arheologijo, da ne bi kdo pomešal. No, sedaj so tako ali tako vse premetali, me zanima, kakšna bo nova postavitev.

sid911 ::

Zanimiv primer za to da si vsak razlaga zgodovino po svoje je kralj Samo. Njega imajo poleg slovencev za svojega še slovaki,...Prav tako Brižinske spomenike. In kje je potem zgodovinska resnica? V rokah zgodovinopiscev;)
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Oxford ::

Zakaj bi se sramovali tega, da smo slovanskega izvora? Kaj je v tem slabega? So nas leta življenja v Jugoslaviji zares tako znervirala, da si moramo napisati svojo zgodovino? Zakaj se nočemo geografsko locirati v jugovzhodno Evropo (kjer se nahajajo 'Cigani'), ampak v srednjo Evropo, kjer živijo kultivirani ljudje (npr. Avstrijci)? Slednje se je v zadnjih nekaj letih nekoliko umirilo - v prvih letih pa smo kar skočili v zrak (z mano vred), če je nekdo omenil, da smo locirani v južni Evropi.

Let's face it - že osnovni atribut - jezik je slovanskega izvora. Kar se pa tiče našega položaja - za večino pomembnejših evropskih držav (Skandinavija, Nemčija, VB itd.) smo pač 'južnaki'?

sid911 ::

Očitno se bojimo imeti nacionalni ponos kot slovanski narod in na vsak način hočemo spadati med zahodne narode. Venetska teorija je odličen pripomoček za to. Prekiniti vsako vez z južnoslovanskimi narodi samo zato da se bomo bolje počutili in imeli nacionalni ponos kot tisočletni evropski narod? ojej.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

gkovac ::

Naj vam povem kako je v resnici bilo:
Najprej je bil Veliki Pok ... potem se je vesolje postavilo v tako obliko, kot ga poznamo danes... potem smo bili Slovenci... veliko kasneje se pojavijo prvi zametki "prajuhe" in prve aminokisline začno oblikovati življenje po vesolju in Zemlji...

no... zdej pa resno :D

Prebiram in prebiram tole stran in mi je všeč... ne bom se poistovetil z njo, ampak na njej izveš marsikaj uporabnega. Očitno si je nekdo res vzel čas in prebral marsikaj o tem in onem (predvsem o Slovencih). Kaj pa je uporabil je pa čisto osebno mnenje tistega, ki ga zanese na stran je pa res, da premore veliko zanimivih informacij. Več o tem, ko zadeve preberem.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

sid911 ::

Pravkar sem v roke dobil eno knjigo katera govori o tem, da karpatski bazen v devetem stoletju sploh ni bil naseljen s Slovani. Čuudno...ko bom mel čas bom jo preletel.

Ok, to je sedaj zanimivo....Na eni od povazev na prej omenjeni strani sem našel informacijo da so se etruščani naučili pisave od venetov...v tej knjigi so pisavo prevzeli od madžarov..hehe..bom kar ostal pri uradni razlagi zgodovine...

Očitno vsak narod hoče bit ziibelka Evrope...
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sid911 ()

Iztok Smolic ::

Sicer nisem prebral veliko o tem, vendar, veneti so podloga za razna tu-je-slo dreke? Torej so se spomnili nekaj da ne bodo izpadli neumno?
-----------/------------

Pyr0Beast ::

Slovenska zgodovina ?

... krvava, zelo krvava ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sidd ::

PyrOBeast, podpis pod tvoj post. Krvava in žalostna, katere se zgleda nekateri sramuje(j/m)o...Me pa tud zanima kaj bo prineslo DNA testiranje.
no idea for signature
signed
I

Twix ::

In kaj je prineslo DNK testiranje?
The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!

DSmidgy ::

Slovenci resda govorimo slovanski jezik, v resnici smo pa mešanci (kjer prevladuje slovanski gen), če gledamo moško potomstvo. Država namreč leži na stičišču treh genetskih skupin.

http://www.eupedia.com/europe/european_...
http://slovanstvo.si/index.php/2011/06/...

T-h-o-r ::

kar je povsem logično in tudi splošno sprejeto :P
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

KvaziVenet ::

Da ne omenjamo tega, da narod nima skoraj nobene veze z geni. Narod ima veze s tem, da se neka populacija s skupno zgodovino zgrne okoli jedra intelektualcev in višjega sloja.
HP Pavilion 15: Windows 10 (64-bit)

T-h-o-r ::

ta drugi del pa ravno ne bo držal, kaj ne
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

sid911 ::

Narod je pač skupina ljudi, ki se je odločila, da bodo narod :D
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

DSmidgy ::

Narod v nezanemarljivem številu svetovnih držav kar korelira z najbolj pogosto gensko skupino Y kromosoma (glej mapo, ki sem jo priložil). Pa tudi teza, da se narod oblikuje okoli višjega sloja se mi ne zdi iz trte izvita (recimo na ozemlju Slo. so bili slovanski kosezi nekako višji srednji sloj).

Kako se narod oblikuje je odvisno tudi od tega, s kakšno intenziteto je potekalo priseljevanje in kam so se priseljenci selili (mesta, podeželje). Če je bilo počasno, so se manjšine integrirale v večinsko prebivalstvo. Tako da so se, po mojem (ker tega nisem prebral in tako tudi nimam referenc), Slovani priselili v relativno veliki količini in kratkem obdobju. Ostali priseljenci (nemški kolonizatorji, idr.) pa v manjših valovih čez celotno obdobje 1000 let, ko je bila večina Slovenskega ozemlja del nemških imperijev. Obstaja knjiga Boga Grafenauerja: Zgodovina slovenskega naroda, kjer je več napisano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Aston_11 ::

Smo se mi okrog česa oblikovali? V spominu imam samo novodobne politike in staro in prastaro jugoslavijo.

jype ::

Okrog jezika, ki definira večino starih narodov. Nove včasih definirajo tudi kulturne in geografske posebnosti, države pa so včasih več ali manj kot le nacionalne.

T-h-o-r ::

DSmidgy je izjavil:

Narod v nezanemarljivem številu svetovnih držav kar korelira z najbolj pogosto gensko skupino Y kromosoma (glej mapo, ki sem jo priložil). Pa tudi teza, da se narod oblikuje okoli višjega sloja se mi ne zdi iz trte izvita (recimo na ozemlju Slo. so bili slovanski kosezi nekako višji srednji sloj).

Kako se narod oblikuje je odvisno tudi od tega, s kakšno intenziteto je potekalo priseljevanje in kam so se priseljenci selili (mesta, podeželje). Če je bilo počasno, so se manjšine integrirale v večinsko prebivalstvo. Tako da so se, po mojem (ker tega nisem prebral in tako tudi nimam referenc), Slovani priselili v relativno veliki količini in kratkem obdobju. Ostali priseljenci (nemški kolonizatorji, idr.) pa v manjših valovih čez celotno obdobje 1000 let, ko je bila večina Slovenskega ozemlja del nemških imperijev. Obstaja knjiga Boga Grafenauerja: Zgodovina slovenskega naroda, kjer je več napisano.


kosezi so izginili tam do konca 14. stoletja in nimajo nobene veze z "oblikovanjem" naroda; imeli so veliko vezo z oblikovanjem karantanskega "naroda" , ki pa je izginil že precej prej
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

DSmidgy ::

Fraze "po mojem", "se mi zdi" uporabljam zato, ker sem na tem področju laik.
Kosezi nimajo direktne zveze z izoblikovanjem naroda, imajo pa verjetno vezo v tem, da so dela pri njih opravljali priseljenci (in drugi slovensko govoreči) in ne obrazno. Slovenski jezik pa se je izoblikoval že pred zatonom kosezov (10. stoletje, http://www.vlada.si/o_sloveniji/slovens... ). Če bi prišlo do obrata veleposestnik (slovan) - delavec (neslovensko/slovansko govoreči priseljenec) bi se znalo zgoditi, da bi na ozemlju Slovenije govorili italijansko, nemško, madžarsko (verjetno je tu kakšen zgodovinar, ki bo to lahko potrdil/zavrgel).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

T-h-o-r ::

slovenski jezik je seveda ostal, brez ugovora pri tem :D kosezi pa po koncu 10. stoletja in naprej niso imeli več ljudi, ki bi jim obdelovali zemljo, bili pa so osvobojeni dajatev; če pa je prišla takšna kmetija prek dedovanja v roke nekosezu, je za vedno izgubila svoj svobodniški status

na sploh pa karantanci niso poznali "lastninjenja" zemlje, so jo obdelovali skupno

veleposestniki so dejansko prišli šele s franki in frankovskimi grofi, tako da je težko o tem špekulirati, kaj bi bilo, če bi se karantanci dalje razvijali po svoje
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

sid911 ::

Slovenski narod je bil ustvarjen iz govorcev dialektov jezika, iz katerega so ustvarili slovenski knjižni jezik. Največjo zaslugo pri tem so imeli vodilni intelektualci tedanjega časa (konec 18., začetek 19. stoletja), ki so sledili tedaj modernemu toku nacionalizma. Ker smo bili navezani na nemški prostor, je tod bil najbolj aktualen jezikovni nacionalizem, ki so ga zagovarjali nemško govoreči intelektualci. Kasneje se je sicer izkazalo, da trditev, da jezik definira narod, ni nujno pravilna, ampak v našem primeru (in še precej ostalih primerov) je vseeno obveljala.

No, preden mi kakšni s črnim panterjem okrašeni fantje priletijo pod okno izraziti svoje ogorčenje nad tem, da sem nastanek slovenskega naroda datiral v 19. stoletje, naj povem, da je pojem narod (nacija), kot ga dandanes poznamo, produkt nacionalizma devetnajstega stoletja (in ne obratno). Kar pa seveda ne pomeni, da določen jezik, družbena skupina, ipd. niso obstajali prej. Definitivno so obstajali, le za narod (nacijo) se niso imeli (razen redkih izjem). Francoska revolucija je vse to spremenila...
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

T-h-o-r ::

saj maš prav, ampak slovenski knjižni jezik je začel utemeljevati že trubar :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Okapi ::

Slovenci resda govorimo slovanski jezik, v resnici smo pa mešanci (kjer prevladuje slovanski gen),
V bistvu je še najbolj presenetljiva ugotovitev, da smo genetsko gledano bližje vzhodnim kot južnim Slovanom. Čeprav se seveda že dolgo ve, da jezikovna sorodnost ni nujno enaka genetski.

O.

T-h-o-r ::

ma niti ni tako zelo posebno to, so se pač madžari vmes uštulili :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi ::

Na genetskem zemljevidu ni nobenih Madžarov videti;) Presenetljivo je to, da smo Slovenci kot Slovani (vzhodni Indoevropejci) izpodrinili prejšnje domorodce (južne Protoevropejce), Bosanci in Srbi pa ne - na Balkan so prinesli slovanski jezik, geni so pa ostali bolj ali manj izvirni. Vsaj sodeč po onem zemljevidu.

O.

T-h-o-r ::

ja, pravim da so bili slovani že v miru naseljeni, ko so v 9. stoletju začeli madžari noreti po evropi in so se potem (kar malo presenetljivo sicer) "vrinili" med slovanski živelj in ločili slovence od čehov in slovakov

pa slovenci so se naselili tudi na bolj izpraznjeno območje, saj so šli langobardi naprej v italijo, ostanki ostalih pa so bili bolj pičli, na takrat bizantinskem ozemlju pa je bila naseljenost gostejša
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

sid911 ::

Za deveto stoletje ne bi ravno rekel, da je bil kdorkoli kjerkoli v miru naseljen. Madžari so takrat vdrli na območje, ki je bilo v preteklosti precej na prepihu, se (takrat so vsaj mislili da) začasno naselili in nadaljevali s svojimi roparskimi pohodi po Evropi. Vse dokler jih leta 955 na Leškem polju ni premagal rimski cesar Oton I. Po tem so ugotovili da lahko na tem območju ostanejo edino pod pogojem, da postanejo zavezniki RNC. Tako so prevzeli krščanstvo, sprejeli nemški viteški red, itd. Ostalo je zgodovina.

Zakaj jih ni na genetskem zemljevidu bi lahko razložili s tem, da so se med svojim potovanjem iz območja nekje za Uralom do Karpatske nižine mešali z ostalimi ljudstvi (Hazari,..., s katerimi so prišli v stik ob posameznih vmesnih naselitvah (Magna Hungaria, Levédia, Etelköz). Dokler so prišli do Karpatske nižine bi se lahko njihova genska slika že precej spremenila. Lahko pa se seveda motim.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

T-h-o-r ::

no dobro, saj veš kaj sem želel rečt - slovenci so bili neposredni sosedi s čehi in slovaki, po naselitvi madžarov pa ne več :)

pa slovenci čehi in moravani mislim naši predniki no :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Okapi ::

No, to pa jasno. Nismo po naključju oboji Slovenci. Sem se nekoč hecal, da če bi s Slovaki naredili konfederacijo, bi se državi reklo Slovensko slovenska konfederacija;) Pa še zastavo imamo praktično enako (vključno s "triglavom" v slovaškem grbu).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

T-h-o-r ::

no, pa genetsko itak bolj "skup pašemo", kot z vročekrvnimi hrvati in srbi, manj sosedskih odnosov pa je pomenilo odklon v jeziku :(
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turcizmi v slovenščini (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
567973 (6168) Samo346
»

genografija, se je že kdo dal testirat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6913009 (10791) globalna80
»

venetska teorija

Oddelek: Znanost in tehnologija
164179 (3601) Jinto
»

Nova slovenska zastava in grb (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23335850 (31041) Ziga Dolhar
»

Zgodovina

Oddelek: Problemi človeštva
462549 (1943) Barakuda1

Več podobnih tem