» »

Ločevanje odpadkov (v praksi, doma)

Ločevanje odpadkov (v praksi, doma)

«
1
2

pivmik ::

Pri nas doma smo začeli ločeno odlagati smeti (papir, plastika, bio, steklo, ostalo).

Opazili smo, da:
se nabere manj smeti,
manjkrat je treba it nest smeti,
smeti ne smrdijo,
bio in papirnatih odpadkov je dosti več kot smo mislili (zelo malo ostane ostalih smeti),
nimamo problemov z odlaganjem smeti v zabojnike (medtem ko so zabojniki z mešanimi smetmi nabito polni je v nameskih zabojnikih obilica prostora)
sami smo bolj zadovoljni.

Na začetku je bilo malo težko se navadit, ker je bilo treba malo pomislit kam kaj vržt, zdaj pa gre že podzavestno.
Težava je bila, da v prostoru (omari) kjer imamo smeti ni bilo prostora za štiri kante. Rešitev je nabava 4 manjših kant in znebitev ene velike. Zaenkrat imamo to izvedeno z dvemi kartonastimi trpežnimi škatlami od praškov(za papir in plastiko), ena namenska plastična za bio(podarjena od komunalnega podjetja) in zaenkrat še stara velika kanta za ostale odpadke, ki je dolgo cajta nenapoljnjena (jo bomo zamenjali z manjšo v kratkem, da ne bo gužve v omari). Steklo je zelo redko, zato samo ob potrebi/priliki zbriamo.

Rad bi vprašal vse tiste, ki ločeno odlagate smeti.
Kako pa vi to ste izvedli v praksi?
A se doma vsi držijo ločevanja?
Dostikart pa sam ne vem kam katero embalažo dat. Predvsem embalaže npr od smokijev in podobne (celofan? polipropilen?). Kaj pa ovitki od margarine/masla, alu folije, vrečka¸ od čipsov?
A lahko dam čisto bilo katero plastiko med plastiko?
Pa čudno se mi zdi, da je tetrapake potrebno odlagati med plastiko.
Bio odpadke vržem v zabojnik skupaj z vrečko ali stresem samo bio odapdke iz vrečke?

Ko sem bil na morju na Hrvaškem, sem videl, da tam je skoraj vsa embalaža povratna, za skoraj vsako pločevinko, steklenico, plastenko pijače/jogurta se dobi 0,5 kune. To je zelo dobra spodbuda s strani države, saj s tem je manj odpadkov v našem okolju(dejanske pločevine na ulici ali v naravi) in tudi manj porabe virov, pa še kakšno dodatno zaposlitev se s tem pridobi.

Prosim, da se vzdržite komentarjev tipa:
"To je brezveze, zakaj bi ločeval ko drugi na tem služijo" ALI
"Itak vse odpeljejo z istim kamjonon ali odvržejo v isto luknjo" ALI
Itak so sosedi neumni in mečejo mešane smeti tudi v specifične/nepravilne zabojnike".
Hvala.
LP, Gregor GRE^
  • spremenil: pivmik ()

krho ::

Pri nas, gredo bio odpatki itak na kompost, ločujemo pa samo plastenke in steklo, vse skupaj v eno vrečo, potem se pa v iz vreče zloži pač v pravi kontejner.
no pa papir v eno škatlo, skupaj s reklamami, to pa je potem za zakurut sedajle poleti..
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

roscha ::

.... se dobi 0,5 kune. To je zelo dobra spodbuda s strani države ...


NOT.
V bistvu 0,8 KN plačaš ob nakupu izdelka (podobno kot kavcija za steklenice), ko embalažo vrneš dobiš nazaj 0,5 KN. Le kje se "izgubi" 0,3 KN?! Toliko od "spodbude" države...

Sandoval ::

Fotr dela na komunali, pa je dal idejo tam, da bi tudi uvedli individualno zbiranje odpadkov.
In res so ga, kr se je pokazalo za učinkovito.
1.) Lažje nadzoruješ ločevanje odpadkov(vsaka družina ima eno kanto za ostanek odpadkov in inšpektor lahko pogleda, če so res samo ti, ali so še ostali odpadki, ki se jih lahko predela).
2.) Veliko manj odpadkov(tiste za predelavo pošljejo naprej)-če koga zanima lahko povprašam, pa povem v tonah.

Koristi doma:
1.) Manj neprijetnih vonjav iz kant.
2.) Manj pogosto odpeljemo kanto na praznjenje(prej ~1x/teden ... zdaj ~1x/mesec ali še manj).
3.) Ustvarjanje komposta na vrtu.
4.) Se počutiš boljše, kr vsaj melček pripomoreš k ohranjanju narave.
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

klemen22 ::

2.) Manj pogosto odpeljemo kanto na praznjenje(prej ~1x/teden ... zdaj ~1x/mesec ali še manj).

Kako je to mogoče. Smeti kar po božje izginejo?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

kihc ::

A je res treba plastenke oprat preden jih vržeš v za to namenjen kontejner (resno me zanima)?
x

madmitch ::

Hja, v blokih je pa to malo drugače (vsaj v našem). Ker jašek za odpadke ŠE vedno deluje (kar je baje redkost) se marsikateremu sosedu zdi neumno ločevati odpadke. Natanko tako, kot si napisal "saj potem itak vse zmešajo" kar sicer ni res, kolikor jaz vem in kolikor vodom, ko pridejo kamioni pobirat- ločeno. Sicer pa smo pri nas takoj uvedli "dvojno kanto" in stiskalec plastičnh steklenic, pač popijemo galone vode. Poleg tega jaz vstrajam, da se uporabljajo vrečke, ki so razgradljive, da se odpadki res ločujejo in da se, jebemti, malo pazi! Sedaj sem opazil, da počasi tudi tistim sosedom, ki pravijo " da itak pol use zmešajo", malo nerodno ratuje metati vse v en koš. Ena teta mi je rekla: "naj vam bo, da boste srečni, bom la steklenice v drug kontejner metala". Meko OK, zakaj jih meče tja kamor paše, če samo zato, ker ji je nerodno, OK, meni prav.

Aja, za odpadke od hrane imam pa mlinček.

A je res treba plastenke oprat preden jih vržeš v za to namenjen kontejner (resno me zanima)?

Ne, samo zamašek odstrani ali jo pa dobro stisni s tistim češkim mečkalcem.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

para! ::

Jaz ne sortiram smeti. Se nimam časa ukvarjat s tako banalno zadevo, kot so smeti, pa še direkt pred blokom imam smetnjake (te navadne, ne ločene). Če bi želel ločevat smeti, bi se moral sprehodit okoli celega naseljda, da bi prišel do smetnjakov za ločene odpadke - ergo vržem vse skup v eno kanto in zadeva rešena.

lp
Death before dishonor!

nevone ::

Mene bi pa zanimalo, da če so že uvedli ločeno zbiranje, da nam vsaj posredujejo kakšne podatke o tem, kaj potem s temi ločenimi odpadki počnejo. Da se malo pohvalijo, kaj delajo. Da neredijo oddajo o tem kako inn kam gredo potem ti odpadki v predelavo, v čem so prednosti, kako delajo na tem, da bi se odpadki ločevali avtomatsko, vendar je zaenkrat stvar še v razvoju, bla bla bla...

Ne pa da so uvedli ločeno zbiranje, zdej nej bi bil pa to posel samo za inšpektorje, da bodo nadzirali, če se stvar izvaja.

Da pa imate potem eni čisto vest, ker ste ločeno oddali odpadke, ne briga vas pa kaj se potem z njimi dogaja, je pa tako, kot da ste dali za mašo župniku.

Jest nimam nobenega veselja s tem, da bi ločevala odpadke, samo zato, ker je to fancy. Naj povedo, kaj z njimi potem počnejo, ali pa naj dajo mir. Tako kot to počnejo zdaj, je direktno norčevanje in za nos vlečenje ljudi, ali pa vsaj zanikrnost.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

Ej, nevone, preveč si osveščena!

Norca se vsekakor delajo iz nas, saj do nedavnega razen stekla ničesar niso zares reciklirali. Ampak to je dobro. Ko se bodo ljudje navadili ločevat smeti, bo z njimi veliko lažje upravljat.

Vsekakor (ne)Snaga na tem področju malo zaostaja za ljudmi.

nevone ::

>Ko se bodo ljudje navadili ločevat smeti, bo z njimi veliko lažje upravljat.

Če moramo mi na suho ločevat odpadke, potem naj tudi oni kaj naredijo na suho. Naj vsaj obljubijo, kaj nameravajo, da jih bomo lahko držali za besedo. Ne pa da samo zahtevajo denar in sodelovanje ljudi, sami pa ne pokažejo čisto nič dobre volje. Češ, kaj pa ljudje razumejo. Naj delajo kar jim je naročeno mi bomo pa (ali pa ne bomo) že. Preveč nas podcenjujejo.

>Vsekakor (ne)Snaga na tem področju malo zaostaja za ljudmi.

Vse javne ustanove zaostajajo za ljudmi. Imajo se za nekaj več, v resnici pa zaostajajo. To je njihov, in predvsem naš problem.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

Kaj torej predlagaš?

Civilne iniciative praviloma dosežejo zelo malo. Najbolj učinkovita bi bila prisila ustrezne obdelave odpadkov s strani države, a to je še manj verjetno, kot da uspejo pozivi civilne iniciative.

Sam edino smiselno možnost vidim v poslovni konkurenci, ki pa jo mora država ostro nadzirati. Poceni se znebiti odpadkov je enostavno in potencialno zelo profitabilno, če te ne dobijo, v naši državi pa veliko ljudi od takšne loterije kar dobro živi, ker jih ne dobijo že petnajst let.

nevone ::

>Kaj torej predlagaš?

Nič ne predlagam. Samo kot stranka komunale povem, da naj si ločene odpadke nekam zataknejo, če nimajo nobenega načrta kaj bodo z njimi. Da pa naj bi ljudje potrebovali nekaj desetletno uvajanje ... in to brez kakršnihkoli povratnih informacij ... LOL ... mislim ... ko enkrat vidiš, da imajo tvoja dejanja kakšen pameten efekt se po moje hitro uvedeš. Pa tudi več desetletno uvajanje ni garant, da bodo pa potem ti ločeni odpadki idealno razporejeni. Še vedno se bo našlo nekaj humoristov, ki bodo časopis vrgli v zabojnik za steklo, bodisi po pomoti, bodisi zanalašč. To mora sistem predvideti, če ne ni vreden nič.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

miko 55 ::

ma mal ločuješ, mal ne, pa gre. ni panike. papir itak sprot gre, bio kr v navadno kanto, ostalo pa v ločeno zbiranje če se ti da.

basta

nevone ::

>ma mal ločuješ, mal ne, pa gre.

Točno tko. Če je komu to ločevanje v veliko veselje naj to počne. Škode zaradi tega gotovo ni nobene. Prav tako kot je ni, če vse skupaj neseš v eno kanto. So far.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Azrael ::

V občini Bled je že nekaj let ločeno zbiranje odpadkov, so tudi komunalni otoki za različne odpadke. Do sem vse lepo in prav toda...

- komunalni otoki so po večini lepa smetišča, saj se praznijo zelo poredko.
- krajani nimamo od tega nobene koristi, prispevki za komunalo so med najvišjimi v državi.
- ni se zgodilo samo enkrat, da so vse skupaj odpeljali istočasno z enim tovornjakom (nadvse stimulativno).

Po drugi strani tudi zbiranje odpadnih kovin za posameznika finančno ne splača, lani se je za tono pleha dobilo na Dinosu komaj 3 jurje, kar ni niti za bencin.

Ne vem, pri nas je vse tako prisiljeno in za občane zelo nestimulativno. Verjamem, da se v tem poslu vrtijo znatni denarji, vendar ljudje od tega nimajo nobene koristi.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Najvecji problem pri locenem zbiranju odpadkov je v primitivizmu ljudi in nekemu neandretalskem vandalizmu. Precej dober primer je moj zgornji sosed, upokojenec, bivsi vodja delovnih brigad pri Metalni (to zlo rad pove), ki je ostalim stanovalcem v bloku zabical, da morajo v bio odpadke dajat smeti v plasticnih vreckah, da se kanta ne bo umazala. In seveda 'mularija', ki iz inata zmece cel kup plastenk med papirnate in/ali steklene odpadke, ker se jim to trenutno zdi 'ful doro stari!'...

To, da snaga ne naredi nic z odpadki je na nek nacin razumljivo, ker dobijo semi-sortirane odpadke. Ima pa nevone prav, ko pravi, da bi se vsaj potruditi morali, da bi nekaj storili s temi semi-sortiranimi odpadki.

McHusch ::

Kante zaklepat!

V Nemčiji bogpomagaj, če hočeš slučajno kaj vreči v tujo mülltonne. Takoj prilomasti lastnik, kaj da se to gre. ;>

pivmik ::

Tipično za ST Forum, tema je šla ravno v smer katero si nisem želel in katero sem prosil, da ne greste.
LP, Gregor GRE^

Highlag ::

Sem zadnjič po TV gledal eno oddajo, kako to počnejo v neki drugi državi. Žal nisem uspel izvedeti v kateri.

V glavnem dobi hiša nekakšne zabojčke za zbirati različne tipe odpadkov, ki se reciklirajo - kot pri nas: embalaža, papir, steklo....

Potem pridejo strici z kamijonom, ki pobere vse te odpadke. Ima za posamezen tip svoj predalček.
Potem pride v reciklažni center, kjer poskrbijo za posamezne tipe odpadkov. V glavnem je po tem še veliko ročnega dela, ko ljudje ročno presortirajo posamezne tipe odpadkov. Papir gre v papirnico (Različni tipi ločeno - po kvaliteti), steklo se loči prozorno od barvnega, in gre po pranju v steklarno, s plastiko imajo še največ dela. Kar je razumljivo glede na tip in zakaj vse se uporablja. V končni fazi iz nje naredijo zabojčke za zbiranje odpadkov za recikliranje in palete, ki jih prodajajo. Prodajajo pa tudi predelano plastiko.

V glavnem tudi sam pogrešam kakšno takšno predstavitev iz naših logov. Zaenkrat od recikliranja še nimamo nič, razen dodatnega dela in višjih cen. Žal.. :\
Never trust a computer you can't throw out a window

madmitch ::

No ja, mene strici smetalji vedno zbudijo (onasneževanjes hrupom ni njihova domena) in še kadar sem pogledal, so odpadke odvažali ločeno.
Zadnje čase sem bil tudi kar dostikrat na Lj. odpadu in ja, odpadki se sortirajo tudi tam. Ko sem enkrat čakal na počasnega brata, sem moril enemu možu tam in po njegovih besedah kar dobro tudi tam sortirajo, le da za enkrat še kar veliko na roko.

Tako da... očitno se dogaja zelo različno od občine do občine.

Meni nekaj drugega ni jasno, kako ljudje VSAKIČ toliko kosovnih odpadkov sproducirajo???
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Sandoval ::

Kako je to mogoče. Smeti kar po božje izginejo?

Seveda ne - govoril sem za ostanek komunalnih odadkov(za primerjavo, koliko se jih da ločiti).

Kaj pa počnejo naprej z zbranimi odpadki.
Pri nas pošljejo vse v predelavo(kovino, plastiko, papir, steklo) slopaku(podjetje, ki se ukvarja s predelavo al nekaj takega).
Sicer pa je bil oče nekaj mesecev nazaj na predstavitvi v avstriji(Saubermacher), ki odpadke zbirajo menda tudi v delčku naše preljube državice.
No - tam ločujejo ravno tako, s tem, da imajo zbirni center/sortirnico povezano s cementarno(ali nekaj podobnega).
Tako, da se del odpadkov, ki niso primerni za nadaljno predelavo pošlje v sežig. seveda pa je potrebno investirati tudi v precej drage čistilne/filtrirne naprave.

Še delni offtopic: pri nas v vasi najprej nekaj zadrtih starcev ni prešlo na nov sistem, vendar so jih kmalu opozorili in zdaj vsi veselo nosimo ločene odpadke na ekološki otok.
Pa še nonam(babicam/omam) je veliko lažje, ker ni potrebna vsakotedenska hoja do zbirnega mesta. V centru vasi pripeljejo največ kakih 30 metrov stran, medtem ko ob robu stanujoči prebivalci pustimo kar pri cesti.
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

Sandoval ::

@Madmitch

Kosovni tudi mene vedno znova presenečajo.
Ne morem verjeti, da imajo ljudje po domovih še vedno toliko naprav in podobne šare.
Sploh pa me moti, da nekateri nosijo na zbirna mesta(vsaj pri nas je tako) tudi, ko je konec akcije za zbiranje odpadkov. Pa so lepo objavljeni datumi v medijih, letakih, plakatih in celo table so postavljene.
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

nevone ::

>V glavnem tudi sam pogrešam kakšno takšno predstavitev iz naših logov.

Sej bi jo kdo še naredil, vendar je v Sloveniji klima takšna, da bo takoj 10 neodvisnih okoljevarstvenih strokovnjakov podvomilo v smotrnost takega početja. Bodisi postopki reciklaže ne bi bili dovolj sterilni, bodisi bi zgradba, v kateri bi se recikliranje odvijalo, predstavljala prevelik poseg v naravno okolje. Mediji, ki ne znajo drugega kot svariti pred raznoraznimi nevarnostmi, bodo seveda radi zagrabili takšno kost. Veliko raje kot oddajo za promocijo reciklirne industrije. Žal.

>Tipično za ST Forum, tema je šla ravno v smer katero si nisem želel in katero sem prosil, da ne greste.

Ja potem pa vztrajaj na svoji začrtani poti. Povej še kaj na to temo. Ne ustraši se nasprotnih mnenj, ker ta debato samo popestrijo. Če pa misliš, da bodo vsi posti v tej temi takšni, da bodo všeč tebi, potem pač pričakuješ preveč. Razen če predlagaš Tajni policiji, da ti da moderatorstvo čez tvoje teme, potem pa pobrišeš vse kar po tvoje ne spada notri. Samo a se ti ne zdi, da bi bil to potem neke vrste monolog?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Camalotz ::

Ločevanje odpadkov ne predstavlja nobenega bistvenega dodatnega dela (ok, razen če greš v ekstrem).
Pri nas gre bio na kompost, ločijo se še papir, steklo, embalaža (vse v eni kanti, pa potem pri smetnjakih posortiraš)
Vse ostalo oz. za kar nisi siguren pa gre v navadno kanto za smeti. Smo se hitro navadili in nam ni problem.
Strinjam se z nevone, da bi lahko bila kaka oddaja oz. reportaža, kaj se s temi odpadki potem dogaja, tako,
za motivacijo ljudi. Ni nujno, da se o tem naredi dokumentarec (in se ga po možnosti potem vrti ob 10h dopoldne:\ )
Lahko bi šlo za krajši prispevek pri dnevniku oz. tedniku ali kaki taki oddaji v prime time...
Uporabimo zveze na TV pa jim to predlagajmo. Saj je čas kislih kumaric pa razen o Palestini itak nimajo o čem poročat.
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.

nevone ::

>Pri nas doma smo začeli ločeno odlagati smeti (papir, plastika, bio, steklo, ostalo).

A šele zdaj? Ste pa kar dolgo čakali. Potem razumeš tiste, ki bomo počakali še malo. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

darkolord ::

da bi lahko bila kaka oddaja oz. reportaža, kaj se s temi odpadki potem dogaja

Jah, kar v glavo se ti ta oddaja ne bo uploadala. In ja, je že bla. Nekaj časa sem nazaj sem gledal neko reportažo, kjer je bilo čisto lepo pokazano, kaj s temi odpadki delajo...

nevone ::

>In ja, je že bla.

U madona, a da je bla enkrat. A bi bla lohk še kdaj no. Pa mau pompa naj prej naredijo zanjo, v stilu unih reklam za nepripenjanje v avtomobilu ali pa proti kajenju ali pa proti alkoholu, pa podobne akcije. Nej še mau pompa delajo okrog tega, kako napredno industrijo imamo, ne pa samo, da se moramo na vsakem koraku merkat, da nas ne bo kaj sfentalo, pa nas opozarjat, kaj vse da delamo narobe. >:D

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

para! ::

A šele zdaj? Ste pa kar dolgo čakali. Potem razumeš tiste, ki bomo počakali še malo. :)

Točno to :)

Nekateri bomo sicer počakal na kako drugo modno muho - naj se nad ločevanjem odpadkov navdušujejo drugi - če jih tako veseli ;)

lp
Death before dishonor!

SasoS ::

Tudi sam pogrešam malo več podatkov kaj se z odpadki zgodi potem, pa tudi natančnejše informacije kaj lahko vržeš kam in kako (z zamaški, brez??). Sploh bio kanta je čudna ker piše da je za papir in karton od zmrznjenih živil, hkrati pa piše da ni dovoljeno odlagati papir. Sem šel nekoč mimo ene bio kante v šiški ki je bila nabasana z enimi kartonastimi škatlami :\

Plus da je folk primitiven...pri nas imamo pred blokom (pohvale!) vseh 5 kant skupaj, potem pa odpreš navadni smetnjak pa nabasan s crknjenimi rožami...še doma skos težim ko mati mečejo ostanke od kave in čaja kar v vrečko kjer so prazne plasentke - da pol sploh rata svinjarija :D

M-XXXX ::

V trebnjem mamo kontejnerje za steklo papir pa se en kontejnar pa so ljudje kr pridno zbiral pa so prsli smetarji (navaden kamion za smeti) in vse kontejnarje stresl skupaj in sli naprej! Sj na sreco tega ne delajo nc vec sm se clovek ze mal uprasa ce se pol sploh splaca reciklirat!:|

kajpravis ::

Ločevanje odpadkov je zavest ljudi do narave in ne do komunale. Ločevanje bi moralo biti stvar normalnih bivalnih navad in ne oteževanje življenja.
Ločevanje je zelo preprost postopek in je stvar navade in stvari ločuješ ne da bi razmišljal kam kaj sodi. Na Vrhniki smo bili pionirji ločevanja, seveda z veliko mero negodovanja, vendar se je prijelo in le še v blokih je malo problemov. Res je, da je smeti manj in tudi manjkrat jih je treba odnest, olajševanje pa je še npr. iztiskanje zraka s plastenk, zlaganje (škatla v škatlo) papirja v koš, ... . V glavnem stvar navade in stvar glave. Dovolj smo že uničili ta naš svet.

CaqKa ::

jaz iz moje sobe koš spraznim v onega za papir in plastenke.. na koncu ostane manj kot 10% za navadne smeti.
za bio odpadke imamo kompost

neprijetnost z mariborsko Snago
ti posebni kontejnerčki se odvažajo na vsakih 14 dni. kljub temu da sem snago opozoril da bi morali bit krajši intervali za odvažanje teh kontejnerjev, mi je možakar na drugi strani najprej povedal, da krajšanje terminov ni predvideno, da termine odvozov obravnavajo po novem letu. seveda se januarja 2006 termini niso čisto nič spremenili.
kaj se z odpadki dogaja naprej sicer nevem.. verjamem da se papir in steklo reciklirata zato te stvari ločujem. kaj delajo s plastiko nimam pojma... tako da tukaj se postavljam na stran nevone in še katerih drugih.

zakaj so pa ti kontejnerji vedno polni? zato ker je v bližini bar, ki venomer tistega z steklom fila z praznimi pivoskimi flašami, onega za papir pa z tetrapaki od mleka. lastnik pač 'špara' in si ne privošči svoje kante tako da gospodinjstvom vedno preostane poln kontejner.

definitivno pa sem za ločevanje, v kolikor bo kaj efekta od tega.

tisti ki je zgoraj vprašal kaj se zgodi s smetmi, če izginejo.. finta je da je današnjo gospodinjstvo tako naravnano, da je zelo dosti odpadkov takih ki se jih da reciklirat. probaj pa boš videl. sploh iz kakih pisarn gre 95% odpadkov v papir ali plastiko.

nastyboy ::

Odpadke ločujemo... imamo 4 škatle pa notr mečemo, jaz osebno plastične flaše in steklenice splaknem, ker sem bol lene sorte, in bolj po redko (pa takrat več) nosim v "ekološki otok" ,

prav tako sem tudi asimiliral ostale cimre.. ki jim je sčasoma ratal kull.

LP Marko

rapz0r ::

Pri nas doma odpadkov ne ločujemo, edino papir(časopisi, revije) enkrat do dvakrat na mesec v kartonastih škatlah odnesem v zato namenjen kontejner.

Je pa ločevanje odpadkov dobra ideja in jo podpiram, mogoče bomo pri hiši v prihodnosti tud glede tega kej naredil.

schurda ::

Odkar so nam dali kontejnerje, za ločeno zbiranje, zbiramo odpadke posebej. Ko se enkrat navadiš, gre. Sicer kakšna mastna folija ali kakšna kovinska zadeva ostane, vendar se v tednu nabere le za okoli četrt smetnjaka smeti. Hrana gre na kompost, tako da ostane za v smeti le kakih 20%. Od vsega volumna je po moje okrog 60-70% plastenk in plastične embalaže.

Žal vidim sosede, da tega ne delajo. Nekateri vržejo v kontejner za papir žakelj s staro metlo, kosi pločevine in nekaj baterijami. Nekateri vržejo v navaden smetnjak kar celo kišto papirja. Eni vržejo vrečko kar zraven kontejnerja, ker je ta morebiti poln. Balkan pač ostaja še vedno balkan.

To se bo uredilo samo tako, da bo vsak najprej dobil primerne smetnjake, potem pa bo cena odvisna od tega, kaj, kako in koliko boš dajal notri. Smeti bodo pobrali, ko bo polno, ne pa, da se okoli smetnjaka za papir skoraj cel mesec valjajo vreče in škatle s papirjem, ki so ga nekateri pustili kar spredaj, ker ni bilo prostora. Firme, ki bodo reciklirale in pobirale, bodo morale tudi plačati za surovino. Če hočemo, da bo stvar resnično zaživela, bo moral biti vzpostavljen celoten sistem, ki bo funkcioniral tudi v praksi.

Zato se strinjam s tistimi, ki ločujete, ker se mi zdi prav, prav dam tudi tistim, ki pravite, da je brez veze, ker tudi je, če si edini v okolici. (Isto je z ogrevanjem v blokih).

Sem pa enkrat povprašal tipa, ki dela na predelavi in je rekel, da ni zelo velik problem obdelati ločene odpadke, če so vsaj na grobo ločeni v kontejnerjih. Menda steklo ob pranju potone, smeti pa gredo gor. Plastika pa gre gor, drugi odpadki pa potonejo. Za papir je menda isto. Tudi menda ni problem na steklenih flaškah ko ostanejo aluminijasti obročki ali pokrovčki. Ti se menda med mletjem ločijo. Največji problem je tetrapak embalaža, ker je skupaj folija, karton in aluminij.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

CaqKa ::

ti običajni gospodinsjki odpadki se meni za recikliranje itak ne zdijo kaj extra težkega.. ker vse posortaš na osnovni finti, ali magneta ali pa vzgona v vodi...

mene bolj zanima ktera firma bo šla staro elektroniko reciklirat. tisto pa bo 'zajebano'.[>:D]
zna pa bit dober posel če naštudiraš tehnologijo za recikliranje tega

tx-z ::

Mi mamo ponavad ene smeti za embalažo,steklo pa papir..pol pa k gre kdo do unih smetnakov pač usako stvar da u svoj konetjner...Ostale stvari pa biološke odpadke pa dajemo u navadne smeti
tx-z

hamax ::

mi mamo plastiko, steklenice, papir in ostale odpadke.

civic_ ::

ne recikliramo nič. vse v kanto

steklenice so ap max neumnost
moglo bi bit: vino stane 500sit/liter plačat bi mogu 700sit zanj in bi potem dobil nazaj 200sit. verjemte da bi vračali steklenice. čeprav čisto umetna cena ampak fajn bi blo

24eso4 ::

mi mamu tko urejeno da gre vsako v svojo kanto papjr pa se itak zakuri organske odpadke pa se da na konpost :D

St@jler ::

Ja tudi pri nas ločeno zbiramo odpadke. Mamo na koncu ulice "otoček". ubistvu je Snaga kar na travo lepo postavla 3 kontejnerje. Se pa res navadiš na to. Vse kar je za kanto "plastika" v svojo škatlo, papir itaq pokurimo, bio odpadke pa nekaj na kompost, ostalo ki pa ni najboljše za kompost pa v bio kanto. Pri nas praznijo 2x na teden, tako da ni problema s tem (bio in navadne, za ločene pa nevem kolkrat).
Mi je pa res bedno gledat sosede pa ljudi, ki pač mečejo vse v en koš v stilu sej če bom jst vrgu notr vse, se itaq ne bo poznal. Mam sreči da imam tako prijetno arogantega soseda.

Drugače majo pa pri nas v Lj novejše kante že črtno kodo, ki jo tovornjak prebere in stehta odpadke. Baje se bo kmalu računala dejanska količina odpadkov.

Podpiram ločeno zbiranje in recikliranje, ter pozivam tudi tiste, ki še ne delate na tem, da začnete ločevati odpadke. Verjamem pa, da pade "motivacija", če veš, da gredo potem vse smeti skupaj v isti kamion.

LOČUJTE ODPADKE! :D

pivmik ::

He,he, to s črtno kodo in tehtanjem je genialno!
Naj kar folk ne ločuje odpadkov, jim bomo odvoz zaračunali, pa magari, da je treba po odpadke vsak dan :) Ni problema, če plačate vsak odvoz. HE!

Pol pa bodo vsi ratali zagrizeni okoljevarstveniki.


Še eno vprašanje:
A tetrapaki(od mlek in sokov) torej gredo v plastiko?
LP, Gregor GRE^

gzibret ::

Jaz imam tole doma rešeno na sledeč način:

- koš za smeti, kamor mečem vse, kar ne gre v reciklažo
- dvojno kartonasto škatlo (ena v drugi), v notranjo mečem plastenke, piksne in steklo, med obe škatli pa zaraknem papir, revije in časopis
- posebno škatlo za čevlje, kamor mečem baterije, le-te pa nesem enkrat na leto v kako trgovino

Koš za smeti in škatlo za reciklažo preznim enkrat tedensko. Piksne, konzerve in flaše predno vržem v škatlo za reciklažo prej sperem z vodo (paštete in ribe morda celo z detergentom, plastenke od olja sprem z detergentom in vodo), da ne smrdi po kuhinji.

Bioloških odpadkov iz kuhinje ne sortiram ločeno, napolnim pa kanto za biološke odpadke takrat, ko uničujem avtotrofne organizme v okolici bloka :D
Vse je za neki dobr!

para! ::

Po zakonu ni treba nikomur ločevati odpadkov. Zato je ta črtna koda na smetnjakih bolj statistični pripomoček Snagi :)

lp
Death before dishonor!

St@jler ::

Ja seveda da ni po zakonu določeno, da je treba ločevat. Namen teh kod ni nadzor ločevanja, ampak obračunavanje količine odpadkov. Npr. če bo odvoz kg odpadkov stal 10 SIT, ti bodo zaračunali glede na količino odpadkov, ki si jih mel v mesecu.

Sicer je mogoče malo offtopic ampak velik problem so gostinci, ki nočejo naročiti še enega smetnjaka, potem pa obstoječe natrpajo 4x preveč, da vse okoli leži. Tipičen primer je pizzerija Foculus v LJ.
Take bi bil otudi treba privit mal. ;(

CaqKa ::

ali pa s svojimi steklenicami napolnijo javne zabojnike za lčočevanje smeti. (polno lokalov v mb, verjetno po celi slo)

sidd ::

v mp predvsem... tud pri picicassom je kriza :) tam ni lušno mimo kant it... sicer pa so jih že parkrat sežgali nepridipravi :D

drugače pa mi tud ločujemo, je prav kul...pa še nekaj narediš za okolje, tak vsaj upaš...sej se bojo ljudje počasi navadili. Samo denar bi mogli vplest, pa bi vsi začeli ločevat in reciklirat odpadke :D

madmitch ::

Če bi nekatere usekali po žepu, bi odpadke še zlagali in sortirali po velikosti in barvi od svetle proti temnejši. Dokler jih pa to ne prizadene, bodo pač metali vse v eno kanto.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

schurda ::

V reviji NAKUP petek 4. 8. str. 14 (priloga Dela in Slov. novic) je en članek o tem. Želijo si mnenj. Morda bi lahko kar prebrali to temo.

@madmitch: Strinjam se. Žal nismo skandinavci, ampak balkanci. Tisti, ki smeti veliko, naj plača veliko in obratno. Zakaj moram plačati enako kot sosed? Danes npr. so prišli po smeti. Nabralo se je 1/5 kontejnerja. Sosed je imel vrhanega, pa še dve črni vreči in eno škatlo.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odlaganje smeti v tuj zabojnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13223132 (1573) NEGAN DEAD
»

V kateri zabojnik spada karton od pice? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13321603 (17207) Mare2
»

Informacije v kantah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19222969 (19860) krneki0001
»

Smeti prej in sedaj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11468769 (66009) Malajlo
»

Komunalci nočejo odvažati smeti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5521790 (20723) dronyx

Več podobnih tem