» »

Commodore 64 - prav vidite, kako komunicirat z njim ?

Commodore 64 - prav vidite, kako komunicirat z njim ?

jahtba ::

Imam namen nabavit starega commodorca 64, ki ima poleg kasetnik. Ker pa je na internetu precej iger, me zanima, kako bi te igre prenesel ali na kasetnik ali na commodorca z pc-ja. Bi bila varianta snemanje zvoka na kasetnik ? Skratka kaj predlagate ?
Hvala !

gumby ::

obstaja en preprost vmesnik za LPT port, preko katerega lahko direkt snemas s kasetarjem od c-64
je pa problem, ker format ni zdruzljiv z turbo-jem, ceprav je enako hiter

druga, imho precej boljsa varianta je emulator na pc-ju
my brain hurts

jahtba ::

To z emulatorjem ne verjamem da je boljša rešitev od originala, stalno se pojavi kakšen problem. Tale vmesnik pa bi bil kar zanimiv, kje ga dobit, kako izgleda ?

gumby ::

kaj pa vem... vecina stvari dela, le casi nalaganja so v milisekundah namesto v minutah:)

vmesnik in programe zraven sem pa nasel na netu (je ze par let tega)... ti bom dal link, ce ga se kje staknem
my brain hurts

gumby ::

tule imas nekaj podobnega
my brain hurts

jahtba ::

Zelo zanimivo, priklop kasetnika commodorca na lpt vhod z programi. Upam,da mi bo uspelo brez da bi kaj skuril. Hvala !

BigWhale ::

Emulator je v resnici najboljsa resitev ;)

Azrael ::

Povezavo kasetnik-PC sem uporabil samo zato, da sem vsebino kaset prenesel na disk. Če imaš možnost nabavi še disketnik in diskete (večji problem) in ga poveži preko LPT na PC, da preneseš SW.

Kasetnik pogosto pomeni preveč požrtih živcev ob sporočilih Load Error?, ki mu sledi običajno nehvaležno delo nastavitve azimuta glav kasetnika, ali vsaj čiščemke le teh - pri kasetah, ki so še včeraj delovalr OK.

Za komunikacijo v obeh primerih priporočam DOS program Star Commander.

Aja še to, omenjeni povezavi preko LPT ne delujeta z večino LPT portov, ki so integriranimi na matičnih ploščah!

Ravno iz tega razloga sem za te povezovanja uporabil ISA Hercules grafiko, ki ima zraven še LPT (v takem primeru VGA PCI in AGP kartice delujejo BP) tako, če nima tvoj PC ISA reže, boš zelo verjetno iskal še nek starejši PC, razreda 486 ali novejši (v izogib težavam s komunikacijo preko mreže s tvojim workstation PCjem.

@BigWhale:

Emulatorji za C64 so pa žal precej tako tako, ko gre za igre, ki delajo samo z disketne enote, v bistvu sem na emulatorjiih od disketnih iger lahko igral samo The Train. Problem je, da ima disketnik svoj OS in 2K RAMa v katerih se lahko izvaja del igre, ta del pa je v emulatorjih slabo ali sploh ne podprt.
Nekoč je bil Slo-tech.

kixs ::

Za C64 tezko recem kako je z emulatorji, ker me ne zanima (imel sem Atari 800XL). Tezko pa verjamem, da bi imeli ti emulatorji probleme z emulacijo disketne enote. Ze kar nekaj let se ukvarjam z emulatorji in razlicnimi sistemi (Atari 8 in 16bit, Amiga, konzole) in vec ali manj deluje vse tako kot je treba. Seveda deluje celo veliko bolje, saj ni problemov s kasetami, cakanjem in potencialnimi napakami pri nalaganju.

Pred leti sem tudi sam nabavil en tak nostalgicen racunalnik (Atari 1040STE), ki pa sem ga pol po parih dneh enostavno dal na podstresje...so emulatorji veliko bolj prirocni :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Azrael ::

@kixs97:

Klinc pri Commodore so bili njegovi disketniki, ki so bili zakomplicirani do amena in posledično dražji od računalnika, saj je bil to v bistvu povsem namenski računalnik svojim OS, RAM, IO enotami..., ki se ga je seveda dalo programirati.

Zakaj so snovalci izbrali tak pristop in vstrajali pri njem vse do Amige, namesto simpl disketnika, kot ostali, ne vem.

Tisti dodatni računalnik v disketniku je lahko opravljal določene izračune za igro v maniri Seti@home - majhni paketki ven in noter, vmes pa kompleksni izračuni ali pa samo skrbel za zaščito proti kopiranju, odvisno od primera do primera.

Ravno ta del v C64 emulatorjih ni zadovoljivo rešen, zato svojega C64 še vedno včasih priklopim na TV za kakšno igro, problem je le, da bodo šle počasi diskete k vragu in ne vem kje bom dobil druge.
Nekoč je bil Slo-tech.

nekdo123 ::

Azrael:

poskusi CCS64 3.0 ali WinVICE... pri obeh delajo stvari popolnoma brez problemov...

jahtba ::

Tudi z povezavo disketnika preko lpt-ja bi bilo ok, samo problem je sam kabel, oziroma preprosta skica priklopa. Sam pred leti z kasetnikom nisem imel težav, mogoče kakšna fina nastavitev. Za diskete pa ne vem ali veljajo tiste od velikega disketnika za pc, ali morajo bit tiste z manjšo kapaciteto. Ja ko bi na mesto kasetnika lahko priklopil kakšen usb ključek bi bilo pa res super.Zasledil sem tudi povezavo c64 na internet, precej je tega, žal v tujem jeziku, morda obstaja kakšen forum ljubiteljev commodorjev - ne vem.Takole za hobi bi bilo zanimivo malo pobrkljat na tem (za dušo).

Azrael ::

Kabel za disketnik ni problem narediti, v dokumentaciji Star Commanderja je vse lepo razloženo in narisano. Rabiš pa samo 6polni DIn moški vtikač, moški 25pinski SUB D vtikač in 5 žilni koaksiani kabel in potem povežeš ustrezne pine. Ni nobenih drugih coprnij od različnih elektronskih komponent dalje.

Internet:

Za C64 sicer obstaja nekakšen internetni brskalnik, zdi se mi da skupaj s paketom Minix (Linux za C64), vendar zadeva ne prebavlja slik, samo besedilo. Žal pa ne vem, kako je rešeno z modemom, saj je bilo vse skupaj bolj mišljeno za uporabo na PC emulatorjih.

Obstaja še druga pot, npr. 300/1200bps modem s priklopom na kasetnikov priključek, ki je namenjen povezavi z radioamatersko postajo in potem lahko tudi na tak (hudo počasen) način preko sistema packet radio, sufaš po netu, se pa zato uporablja program DigiCom. Ampak odkrito povedano, DOS brskalnik Arachne na kakšnem 386 je svetlobna leta bolj napreden, boljši in lažji za uporabo.

Diskete

C64 uporablja enostranske 5.25" diskete, enake kot PC. Uradno so diskete za C64 enostranske, kapacitete 170KB, vendar s škarjami ali luknjačem običajno PC disketo lahko predelaš, da bo popisana z obeh strani (vendar jo moraš obračati. Tudi če tega ne storiš, bo vse delovalo, le na disketo boš spravil pol manj podatkov.

Delajo tako 360KB, kot tudi 1.2MB diskete povsem v redu, vendar jih moraš pred uporabo na C64 formatirati na njegov format zapisa podatkov, ki je zelo različen od PCjevega in ga tudi PC disketnik ne prebavi.

Zanimivih predelav C64 je precej, tudi IDE disk namesto disketnika so že uspeli priključiti nanj, da o raznih direktnih povezava C64 PC (ki je bil shramba iger za C64) niti ne govorim.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Commodore 64 - Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
284061 (2937) bezerk
»

Vaš prvi mlinček (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
867632 (4650) opeter
»

Vaše najljubše Commodore64 igre (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
665245 (5245) El Nino
»

Stari časi

Oddelek: Loža
422736 (1973) Brane2

Več podobnih tem