» »

kako ves, kaj je crknilo?

kako ves, kaj je crknilo?

aleksej2 ::

Imam eno cisto tako splosno vprasanje, ki se tice hardvara. Zelo neugodno (vsaj za mene) je, ce ti crkne racunalnik, ti pa ne ves, kje se lotit menjave komponent. Kako ugotovis, kateri del hardwara ti je crknil in kateri ne? Verjetno je skoda kupovati kar vseh komponent, ker verjetno so nekatere se dobre. Ali pa so recimo samo trenutno dobre in bodo kasneje crknile, zraven pa bo zaradi njih crknila tudi kaksna nova komponenta. Ne vem, predvidevam. Prav zato se obracam na vas, da malo vec poveste o tem, kako se lotit situacije, ko ti racunalnik crkne.

vladika ::

Evo mene.
Pred kratkim mi je strela udarila v komp (špica ne direkt) prek telefonske linije in ker imam mrežno prek nje v komp.
Ko naslednje jutro prižgem komp nič in začnem tuhtati in sigurno je šel vsaj napajalnik
grem in nabavim drugega spet prižgem comp. Vsaj zagnal se je a nič dalje monitor se sploh ni odzival. Malo sem premišljeval in spraševal naokrog ter izvedel, da mi je lahko šlo vse u tri prekrasne oziroma naslednji korak da je matična fuč in grem ter še nabavim drugo matično.
Spet prižgem comp in ne najde Lilo-ja (imam windows+linux) se malo pomatram in mi končno uspe naložiti sistem. Z velikim strahom gledam in opazujem kako se obnašajo ostale komponente (grafično sem že prej preveril na drugem compu) in se olajšam ko vidim da vse deluje. Največji strah pa sem imel zaradi diskov, kar nekaj 1000 ur bi šlo v nič a na srečo so ostali ok.
Aja pa tudi ADSL modem je šel po gobe.
Stroški, ki sem si jih nabral so:
-napajalnik 5000 sit
-matična 12500 sit
-ADSL modem 16800 sit
Ni tako malo ne?
Jutri pa grem po UPS in bom odštel še 10000 sit.
In pa še nasvet nabavite si UPS ter pred nevihto izklopite VSE, ker pred direkt strelo ne pomaga nič.
Meni je pač udarilo ob rahlem grmenju ob 02:45 in veliko sosedov je ostalo brez telefonov in sem iz vasi doma tak da....
In če kdo z podobnim primerom kot sem ga imel jaz prinese k vam kakšno komponento, da bi jo preverili se najprej vprašajte, če se splača, lahko še vam kaj gre po gobe.
Pa samo še to v prostoru kjer biva moj comp je kar nekaj audio naprav med drugim tudi klaviature in si lahko samo zamislim kaj bi bilo, če bi izgubil vse (kar nekaj tisočakov čez pol milijona), saj me je ravno strah pisati to kaj bi se lahko zgodilo.
Tako, da sem srečen da se je končalo tako si pa bom kot je zgoraj opisano nabavil UPS ker mi je že prej enkrat šel napajalnik (zmanjkalo elktrike ter ko je "prišla" nazaj je bil sunek pač prevelik).
Upam, da nisem bil predolg in da sem vsaj enemu ki bo to bral kakorkoli pomagal.

Pa lep pozdrav!

VLADIKA

Doman ::

Jaz imam doma toliko delov da bi lahko sestavil en low računalni. Če mi kaj crkne, grem probavat. Probam rame na drugem računalniku, napajalnik, plato...:))

Veron ::

Meni je pred leti v čisto nov pc udarila strela preko telefona (takrat sem imel še dial-up). Udar je bil močan in skurlo mi je sam plato, servis (popravilo) te me je stalo 10k + plata nikoli več ni imela stabilne +12V in +5V linije.

vladika ::

@doman kot praviš samo bi dodal, če ti crkne komponenta in jo daš v drugi komp ti lahko na njem crkne matična ali pa še kaj, in pa kaj naj delajo tisti, ki nimajo te možnosti.
Nesti nekam na servis pa tudi ni poceni.
Pa če že kdo nese na servis naj zahteva stare komponente nazaj in jih vrže pač doma v smeti.

gfighter ::

Hm...jaz se tega lotim tako, da razdrem računalnik, pregledam vse dele, ter ga potem na mizi sestavim tako, da skupaj dajem samo najnujnejše, se pravi napajalnik+plato+proc+ram+grafičo. Če to ne deluje, pa si pomagam z rezervnimi komponentami. Brez tega včasih pač ne gre.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

;-) ::

Hmm do sedaj še na srečo nisem imel sračanja PC+STRELA. Tega ne privoščim nikomur:8)

V bajti mamo vedno3 kompe, ampak 2 že ob blagem grmenju izklopmo. Tega ki mi pa ni škoda pa ga laufam tud po nevihtah...res da je počasen in to, vendar bolje kot da ti skuri primarno mašinco je pa vseeno. Nevem ali mam blazno srečo ali kaj, vendar še nikol mi ga ni skurlo, ko je grmelo...itak nam vrže štrom ven prej ko je tisti največji sunek.

Proti streli ni drugega kot da izklopiš ali pa prešaltaš na agregat pa izklopiš net:D .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

lolek84 ::

@vladika, tud na UPS se ni zanašati,...Jaz sem ga sicer tudi predvčeraj nabavil vendar bolj z razloga prejšnjega tedna (3x v tednu je zmanjkalo elektrike za 3 sekunde in to seveda pred nevihto)...

Zdaj pa nabavil UPS čeprav dela baje 10-15 minut tak da pri nevihti se mi ne splača imet vklopljeno ker 15minut dela se mi ne splača. Zdaj ko vidim da bo res nevihta (ko že pošteno treska) raje kable ven! UPS pa pride vseeno prav zaradi mrkov električnega toga. Ja pa glede napajalnika tudi imaš prav, preprečiš vsaj prenapetostni suken v računalnik, ki se ob mrkih elek.toka kar hitro lahko pripetijo (beri ob zadnjem takem mi je šel napajalnik, matična, procesor= dosti $$$ šlo po gobe)

aleksej2 ::

sepravi ce kupis UPS ne rabis kupovat se prenapetostne zascite, ki stane par jurjev? Ima UPS vse lastnosti, ki jih slednja nudi?

;-) ::

Jap z izjemami nekaterih...sam proti streli pa ne pomaga.

lolek84 ::

Proti streli dvomim da obstaja kaka dobra alternativa. Saj te protinapetostne zaščite varujejo stvar do določene mere, ampak mislim če pride do "poštenega" udara, da tudi te naprave ne morejo to prenesti. Najbolj zanesljiva alternativa je da izklopiš vse in pač počakaš tisto urco ali dve da nevihta mine. Čeprav sam vem da je kar hudo ko je treba izklapljat vse, ampak je žal še vedno najboljša alternativa.

BaRtMaN ::

Meni je še v časih ISDNja skurilo 3Com US Roboticsov Terminal Adapter. Kar draga zadeva, ker je nanj priklopljen in net in telefon a sem imel strečo, da je imel oče rezervnega.

Na netu sem nekaj dni nazaj našel tole za hardware troubleshooting:
You need to eliminate variables from the problem.

1. Unplug everything from the motherboard, leaving only the power cable, CPU, RAM, video card and power switch attached.

2. See if your system will start, if so, reattach items 1 at a time until you find out what's causing the problem.

3. If not, then replace the video card with one you know that works, if you dont have another video card go to step 4. If the computer works, see step 2.

4. Remove the video card, attempt to start the computer, your computer should start beeping when it doesn't detect video. If your computer beeps, install a new video card.

5. If you don't get beep errors, then remove the RAM and start the computer. If you still don't have beep errors then either your CPU, PSU or your Motherboard is damaged. If you do get beeps, then replace your RAM.

6. Remove the CPU and boot, still no beeps? try another PSU.

7. Still nothing? Your motherboard needs to be replaced.

aleksej2 ::

Samo en problem se pojavi. Ce jest kupim prenapetostno zascito in potem vstekam kable od racunalnika v njo, se vedno nisem dobro zascitil racunalnika pred prenapetostjo. Vanj imam namrec vkloplen adsl, preko katerega lahko butne prenapetost in mi skuri kaj. Torej se s temi prenapetostnimi "štekarji" ne da zascititi racunalnika dobro, ce je ta priklopljen na adsl?

Vprasal bi se, ali do teh prenapetosti pride samo med udarom strele ali pa prihaja do nje tudi brez udara strele??

Saintek ::

aleksej2, če že kupuješ prenapetostno zaščito se kupi takšna, ki ima gor zaščito tudi za telefonske ali kabelske linije odvisno kakšno pač rabiš.

;-) ::

Al pa kupi brezžični router za net.

Veron ::

Al pa kupi brezžični router za net.

Točno to bom naredu jst. Ker preko elektrike tako ali tako čuvajo fit stikala. Edini problem je telefon, preko katerega je že enkrat udarilo.

aleksej2 ::

Vprasanje kok hitr ti potem dela internet preko tega routerja. Slisal sem, da nekaterim net z routerjem ne dela stabilno, sama hitrost pa se zmanjsa. Ce imajo prenapetostne zascite tudi moznost vklopa telefonskih prikljuckov, potem bi se jest rajsi za slednje odlocu.

sloyoyo ::

aleksej2 mi imamo doma brezžičen router in nič nam počasi ne dela,že eno leto ga imamo in niti enkrat ga ni blo treba resetirat sam skonfigurirat ga je treba:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloyoyo ()

bluefish ::

se strinjam. Router mi ne vpliva na hitrost prenosa. Le na vsake dolgo časa ga moram resetirat, ker izgubi povezavo z kartico v compu. Pa še to je verjetno stvar programske opreme na compu, ker se to v Visti ne dogaja.

jero_no1 ::

ja s temi strelami je problem - men na srečo dokler sem meu dial-up ni skurl druzga ko modem... zdj pa nimam ravno ideje, kaj bi naredu kot prenapetostno zaščito za mrežo (adsl) - tko da zaenkat izklapljam linijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nevihta > pc v okvari

Oddelek: Strojna oprema
243089 (2342) majlo
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212154 (10510) revvs
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638636 (7038) AngelOfDeath
»

UPS in zaščita proti streli

Oddelek: Kaj kupiti
434160 (3294) jype
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463392 (2320) krho

Več podobnih tem