Forum » Operacijski sistemi » Linux za starega laptopa
Linux za starega laptopa
fm13 ::
Na stari laptop Sony Vaio 505X bi rad namestil linux, na katerem naj bi delovali apache, php, ftp in ssh. Serviral naj bi par html-jev max. petim uporabnikom.
HW je naslednji:
- 330 MHz Celeron, 128kB cache
- 64MB
- 10.4" TFT 1024x768
- zunanji PCMCIA CDROM
- USB floppy
- 6.4GB disk
- mrezna kartica PCMCIA 3COM Megahertz 3CCFE574BT
Trenutna konfiguracija particij:
- 2gb primary z Win98
- 4gb extended
Windowse bi obdržal, na 4gb particijo bi namestil linux.
Linux bi deloval seveda brez grafičnega vmesnika.
Vprašanje: kateri linux bi bil primeren za moje potrebe? Od tovrstnih (namenskih) poznam npr. ClarkConnect, ampak ta zahteva vsaj 256 MB RAMa (tako pravi faq).
Problem je tudi v tem, da z zunanjega CDROM-a ne morem bootat. CDROM sicer normalno deluje v Windowsih, tako da bi moral linux namestitev prekopirati na Win particijo in jo od tam v DOS-u zagnati. Do sedaj sem linux instaliral samo z bootable CD-jev.
Kakšen predlog?
HW je naslednji:
- 330 MHz Celeron, 128kB cache
- 64MB
- 10.4" TFT 1024x768
- zunanji PCMCIA CDROM
- USB floppy
- 6.4GB disk
- mrezna kartica PCMCIA 3COM Megahertz 3CCFE574BT
Trenutna konfiguracija particij:
- 2gb primary z Win98
- 4gb extended
Windowse bi obdržal, na 4gb particijo bi namestil linux.
Linux bi deloval seveda brez grafičnega vmesnika.
Vprašanje: kateri linux bi bil primeren za moje potrebe? Od tovrstnih (namenskih) poznam npr. ClarkConnect, ampak ta zahteva vsaj 256 MB RAMa (tako pravi faq).
Problem je tudi v tem, da z zunanjega CDROM-a ne morem bootat. CDROM sicer normalno deluje v Windowsih, tako da bi moral linux namestitev prekopirati na Win particijo in jo od tam v DOS-u zagnati. Do sedaj sem linux instaliral samo z bootable CD-jev.
Kakšen predlog?
ql000 ::
Ker imaš laptop sta edini pravi izbiri SUSE ali pa Mandriva. Ker pa hočeš server varijanto, pa da bo solidno delalo pa Debian. Zdej se pa odloči.
damjanmi ::
Jaz sem imel do pred kratkim SuSE, sedaj sem pa namestil kubuntu in sem bolj zadovoljen (govorimo o prenosniku). Ce pa zelis imeti streznik bi pa jaz izbral FreeBSD ali OpenBSD. Nisem pa se nikoli pomislis, da bi uporabil prenosnika za streznik :)
LP
LP
Laptop je že tri leta ležal v predalu, je tih, se ne greje, ne vzame skoraj nič prostora (laufa doma), zato je idealen kandidat za server. Je pa to samo za en test, nic dolgorocnega...
OK, recimo da izberem Debiana. A ga lahko skopiram na disk ter namestitev pozenem iz DOS-a? Kot sem omenil, boot iz CD-ja ne deluje. Instalacije na tak nacin se nisem delal, zato me zanima, kako se to izvede.
OK, recimo da izberem Debiana. A ga lahko skopiram na disk ter namestitev pozenem iz DOS-a? Kot sem omenil, boot iz CD-ja ne deluje. Instalacije na tak nacin se nisem delal, zato me zanima, kako se to izvede.
Hvala za odgovore, ampak zgleda, da noben ni dobro prebral, kaj je problem.
Preden grem eksperimetirati sam, ponavljam vprašanje, mogoče mi lahko kdo prišpara kakšno uro brcanja v temo:
Katero distribucijo lahko skopiram na disk in instalacijo pozenem z DOS-a? Instalacija naj bi omogocala izbiro paketov (ne rabim GUI-a, npr.), vse skupaj naj bi delovalo na zgoraj opisanem laptopu.
Preden grem eksperimetirati sam, ponavljam vprašanje, mogoče mi lahko kdo prišpara kakšno uro brcanja v temo:
Katero distribucijo lahko skopiram na disk in instalacijo pozenem z DOS-a? Instalacija naj bi omogocala izbiro paketov (ne rabim GUI-a, npr.), vse skupaj naj bi delovalo na zgoraj opisanem laptopu.
IceIceBaby ::
glede na to da imaš mrežno bi lahko poskusil kakšen net install. Bootaš iz diskete potem pa stvar inštaliraš direkt prek neta. Tak način deluje v večini linux distribucij.
Ti pa priporočam, da izbereš kakšo distribucijo namenjeno starejšim računalnikom. Damn small linux je recimo en kandidat.
Ti pa priporočam, da izbereš kakšo distribucijo namenjeno starejšim računalnikom. Damn small linux je recimo en kandidat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 8438 (5975) | opeter |
» | Pomoč pri prehodu na linux (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 45544 (22846) | Anteus |
» | Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4957 (4047) | Roadkill |
» | Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 4 … 36 37 38 39 )Oddelek: Operacijski sistemi | 97594 (25251) | Skrat |