» »

A se kdo spozna na excel ?

A se kdo spozna na excel ?

smrekca ::

Živjo...mene pa nekaj zanima.

V excelu sem naredu obrazec za izdelavo računov. Sem se kr namatral z vsemi tistimi funkcijami in ostalo...zdej me pa zanima kako se naredi oz. če je sploh možno narest, da
ko pritisnem tabulator al pa enter da mi skoč na polje ki ga jst določim. Recimo da sem na A1 in ko prtisnem tabulator bi rad da mi skoč na C3. A je to možno narest?!
Bi mi pa ful prov pršlo, zato da mi ne bi blo potrebno vsakič z miško klikat.
Hvala.

Oxford ::

Imaš delovni list, na katerem je po tvoje oblikovan obrazec. Želiš, da se med posameznimi vnosnimi celicami pomikaš s TAB-om. Do tu je že narejeno.

Sedaj pa označi vse celice, katere želiš izbirati (uporabiš CTRL za izbiro več celic). Ko končaš -> desni klik -> Oblikuj celice ... (Format cells ...) -> Zaščita (Protection) -> Odkljukaj Zaklenjena (Locked) -> V redu (OK)

Sedaj pa greš na Orodja -> Zaščita (Protection) -> Zaščiti list (Protect worksheet) -> Tu pa obkljukaj zgornje potrditveno polje in v seznamu še "Izbira nezaklenjenih celic" in "Oblikuj celice" -> V redu (OK)


Sedaj so aktivne le izbrane celice, med njimi pa se pomikaš s TAB-om.

smrekca ::

uuuuu.....ful dobr.
Hvala

smrekca ::

Imam pa še eno vprašanje k vidm da se ful spoznaš.
En stolpec imam za določitev davka...in zmeraj je: ali 8,5% al pa 20%.
A je možno narest izbirni menu da bi ti samo izbral enga izmed teh dveh, in da ti ne bi bilo potrebno vsakič znova pisat 8,5.
Hvala

Taras_Bulba ::

V en stolpec vpišeš svoji davčni stopnji. Potem pa:
Data -> Validation, pod kriteriji izbereš List, izbereš tiste celice kjer imaš vpisane davčne stopnje (in skriješ tisti dve celici oz. stolpec) -> OK.

smrekca ::

Super!!
Hvala

smrekca ::

Ok...k vidm da se ful spoznate bi vas pa še za en nasvet vprašal.
Računov se bo kar nekaj nabralo in me zanima kako bi bilo najbolje jih shranjevati?

A vsak račun v svojo datoteko?
A je recimo možno vse račune v isto datoteko shranit samo vsak račun pod svoj list?
A je kakšen boljši način kako spravljat račune, da mi ni potrebno vsakič znova pisati "shrani kot -> racunXX" ?

Hvala za nasvete.

steev ::

Najbolje da vsak račun na svoj list. Potem pa imas excel fajle po mescih.
:|

smrekca ::

Ja samo kako pa to nardiš da se vsi računi shranjujejo v isto datoteko samo pod drugim listom?

Pa še nekaj je....jst mam u bistvu na List1 Račun, na List2 pa Dobavnico in narejeno tako, da ko izpolnim račun se mi avtomatsko izpolni še dobavnica. In jst bi v bistvu rabil, da se mi račun 3x sprinta dobavnica pa 2x. A je to možno narest z enim samim klikom. Recimo s kakšnimi makroji al pa kej podobnega? Da ne bi bilo potrebno najprej na listu1 naštimat za 3 kopije pol pa še na listu2 za 2 kopiji.

Hvala.

steev ::

Seveda se da, mal poišč ker v bistvu lahko posnmaeš makro. Se pravi daš record, pa potem klikaš in se to shranjuje. Na koncu das stop. Potem samo naredis gumb im mu priredis makro.
:|

smrekca ::

Aha...hvala.

Še eno vprašanje, k mi bo glih kar živce požrl!
Imam na izbiro 2 davka (8,5% in20%). In zdej na računu mora biti tud vnešeno:
DDV po stopnji 8,5% in DDV po stopnji 20%.

Primer:
DDV% | davek
8,5% | 150,00
20% | 400,00
8,5% | 200,00

Jst zdej rabim seštet tiste davke skupaj k majo isto stopnjo.
Tko da bi pršlo v mojem primeru: DDV po stopnji 8,5% = 350,00

Men ne rata take funkcije sestavit. A mi zna kdo pomagat?!
Hvala za pomoč

BlackHole ::

Uporabi funkcijo VLOOKUP ali SUMIF.
LP Marko

RuN ::

Ali pa z uporabo filtrov ali vrtilne tabele .

steev ::

Sumif bi bilo tukaj zelo dobro uporabiti. Isto kot navadni sum, samo da ti sesteje tiste ki imajo npr. v sosednjem stolpcu 8,5 %.
:|

smrekca ::

Ja sem že prej probal s funkcijo vlookup, pa mi ni ratal, mi je pa ratalo s sumif, tko da ful hvala.
Ok...obrazec je zdej koncan, pa bi vas še nekaj rad vprašal.

Na zacetku sem si naredil zacasen cenik(v novo datoteko sem shranil 5 izdelkov...šifra, ime artikla, cena brez ddv, itd.) in sem iz te datoteke povlekel podatke s pomocjo funkcije vlookup v moj obrazec. Stvar dela super.

Vendar pa problem pride, ker jst rabim imet cenik za približno 2000 artiklov.
Sem najprej probal vsako stran cenika oblikovat in pol podatke notri vnašat (ker bom rabil cenik tudi printat)....samo ta postopek je dolgotrajen in vsakic ko bom želel dodati nove artikle bom moral ponovno oblikovati novo stran!
Vprašanje:
- sem probal z accessom in je ful uporaben za cenik narest....samo ne znam podatkov ven povlect v excel....kako se to naredi?

-a je možno v excelu samo glavo narest in pol unašat artikle enga za drugega (tud 2000 artiklov enga za drugim brez da bi spustil kakšno vrstico?

smetko ::

Izvoz podatkov iz Ms Access: z desno miškino tipko klikneš na tabelo (ali poizvedbo) nato izbereš [Izvozi] in v polju [Shrani kot vrsto] izbereš željeno obliko zapisa (več različic excela, dbf ...) in seveda moraš tudi izbrati ime datoteke.

Cenik oblikuj kot dolgo tabelo, in prva vrstica naj bodo imena polj. Za vnos podatkov lahko potem uporabiš: [Podatki][obrazec] ...)
Pred tiskanjem izberi [datoteka][Priprava strani ] na jezičku[list] izbereš [vrstice, ki naj se ponovijo na vrhu] in na jezičku [Glava/Noga] izberi kaj naj bo napisano na vsakem listu. Nekatere od teh nastavitev lahko narediš tudi v [Predogled tiskanja] kjer tudi preveriš nastavitve pred tiskanjem.

Pa še ena finta pri dolgih seznamih: postaviš se v vrstico pod imeni polj in izbereš [Okno][Zamrzni podokna]...
No comment

smrekca ::

Hvala za vse smetko....ta trik z zamrznitvijo podokna je pa tud ful dobr!
Sem se odločil da bom cenik raje naredil v excelu, ker ti z izvozom cenika iz accessa enostavno naredi samo nov worksheet in mi je potem bolj praktično met cenik v eni drugi excelovi datoteki.

Me pa še nekaj zanima...cenik bom imel razvrščen po šifrah. Kako razvrstim cenik po šifrah, ker ko pritisnem gumb "Razvrsti A -> Z" mi razvrsti samo šifre in ne tudi opis artiklov, cene, ... (ostanejo na mestu, šifre se pa razporedijo)??

Hvala.

smetko ::

preden začneš z razvrščanjem, izberi vse kolone, katere se naj bi razvrstile.
No comment

smrekca ::

Sej sem že probal, pa mi javi napako, da lahko razvrščam samo eno kolono na enkrat.

smetko ::

[podatki][razvrsti]...
No comment

smrekca ::

Sem ugotovil, kje je bil problem...ta razpored lepo deluje če imaš ti podatke vpisane v oknu, od enega samega stolpca (npr.šifre v stolpcu A), ne pa če maš ti polja združena iz večih stolpcev, tako kot jst (polje za šifro imam združeno iz stolpcev BCDEF...vse stolpce sem si namreč dal širino "1").

No hvala za vse.

smrekca ::

Še eno vprašanje....oziroma ena velika težava. Sem cel obrazec za račune pisat že spisal, pa mi ni padlo na pamet, da se človek lahko tud zmot...in ko ti pritisneš backspace, se tud funkcija na celici izbriše!!! Kako se to reši??

Pa še eno vprašanje glede cenika...v excelu sem namreč naredil tudi cenik (očitno ga bom moral v accessu)....in ker ne vem kolko artiklov bo v ceniku sem se odločil da funkcije vnesem do 5000 celic (ker vnesem samo ceno brez DDV - ceno z ddv pa ceno v eur mi pa sam preracuna). Problem nastane, ko pritisnem na predogled tiskanja in mi napiše "page 1 of 73" !! Tud če so vse celice prazne bi mi on kar natisnil vse strani do 5000 vrstice, samo zato ker so funkcije vstavljene...polja so drugač vsa prazna, samo funkcija je notr, excel pa to zaznava kot da je neki vpisanega!!??
A se da ta problem rešit?

Hvala za pomoč.

smetko ::

Glede prvega vprasšanja: Celice v katere lahko vnašaš podatke označiš in greš na oblikovanje in v jezičku zaščita odstraniš kljukico pri zaklenjena. Nato pa na [orodja] [zaščita] [zaščiti list] (lahko tudi brez gesla). Na ta način lahko spreminjaš samo celice, katere si prej določil.

Glede drugega vprašanja: [datoteka][priprava strani] jeziček [list] in nastavi [področje tiskanja]. Če je to cenik lahko nastaviš še [vrstice, ki se naj ponovijo na vrhu:]
No comment

smrekca ::

Ja sej to zaščito mam naštimano pa še zmeri funkcijo povozi....aja...sej zdej sem pogledal mal pa u bistvu nimam na nobenem polju funkcije v katerega je potrebno vpisovat. Moja napaka!

Glede področja tiskanja....za to sem že prej vedu za to samo nisem pa vedu če ti pol kljub temu napiše recimo stran 1 od 73, natiska ti jih pa recimo samo 10...pa vidm da to deluje, tko da fino. Samo se mi pa malo neuporabno zdi ta funkcija, ker pol če dopolniš cenik je treba ponovno to spreminjat. A se da na kakšen drugačen način to narest in ne tko da bo potrebno vsakič spreminjat?

Hvala.

nodrim ::

jp .. prestavi vse skup v Access ... Excel ni lih najbolj primeren za take stvari ...

smetko ::

Za ta problem je možno več rešitev
1. Napišeš makro
2. Malo manj elegantna vendar delujoča:

Izbereš [podatki][filter][samodejni filter] kar ti poleg imena polj doda puščico navzdol, in predno hočeš nekaj natisniti izbereš iz tega seznama zadnjo možnost (neprazne). Vendar moraš ko hočeš dodajati nove izbrati (vse)

3. Upoštevaš nasvet nodrim-a
No comment

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smetko ()

smrekca ::

Še nekaj me zanima glede prejšnega vprašanja:

smrekca
Poslano: 27.07.2006 08:42:37
Še eno vprašanje....oziroma ena velika težava. Sem cel obrazec za račune pisat že spisal, pa mi ni padlo na pamet, da se človek lahko tud zmot...in ko ti pritisneš backspace, se tud funkcija na celici izbriše!!! Kako se to reši??


smetko
Poslano: 27.07.2006 09:27:15
Glede prvega vprasšanja: Celice v katere lahko vnašaš podatke označiš in greš na oblikovanje in v jezičku zaščita odstraniš kljukico pri zaklenjena. Nato pa na [orodja] [zaščita] [zaščiti list] (lahko tudi brez gesla). Na ta način lahko spreminjaš samo celice, katere si prej določil.

smrekca
Poslano: 27.07.2006 10:07:05
Ja sej to zaščito mam naštimano pa še zmeri funkcijo povozi....aja...sej zdej sem pogledal mal pa u bistvu nimam na nobenem polju funkcije v katerega je potrebno vpisovat. Moja napaka!


To v bistvu ni res, da ne bom imel v nobenem polju funkcije v katerega bom vpisoval!!
Problem je nastal v tem, ker jaz sem na začetku mislil, da se bo ta obrazec rabil samo za izdelavo računov od igrač...to pomeni da bom v račun vnašal samo šifre artiklov in mi bo potem program sam izpisoval "Opis artikla" in ostalo. To vse dela OK. Problem pa je, ker se bo lahko na račun vnašalo tudi artikle, ki nimajo šifre...(npr.knjige ). In pol bo uporabnik u bistvu rabil polje "Opis artikla" , ki je prvotno mislil bit zamrznjen (ker ga je prej avtomatsko pridobil iz baze podatkov). Ampak na polju "Opis artikla" je funkcija za pridobivanje opisa iz baze podatkov....če pa se naprimer uporabnik zmoti in pobriše ta opis, se pa funkcija zbriše. (Primer: Uporabnik vnese artikel (knjigo), ki nima šifre, se premisli (pobriše polje "Opis artikla") in želi na isto mesto vnesti nek artikel s šifro (ta artikel pridobiva "Opis artikla" iz baze)....vendar je uporabnik prej ko je zbrisal prvi artikel pobrisal tudi funkcijo za pridobitev opisa)

A je možno, da se to funkcijo skrije, zamrzne ali kaj podobnega?
Ker drugače uporabnik enostavno ne bo dobil opisa ko bo vnesel šifro artikla!
Hvala za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587444 (3021) -JM-
»

pomoč v excelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
628728 (3057) omni-vor
»

Excel vnosne tabele

Oddelek: Programska oprema
201386 (1007) vratar
»

excel 2003 - zašita zvezka

Oddelek: Programska oprema
51923 (1713) jedateruk
»

racunanje skupnih postavk z DDV ?

Oddelek: Programska oprema
92421 (2214) pajanko

Več podobnih tem