» »

halogenka v. navadna žarnica (poraba)

halogenka v. navadna žarnica (poraba)

perci ::

Torej, zanima me, če halogenka porabi več štroma kot navadna žarnica iste svetilnosti. Punca bi namreč rada imela v dnevnih prostorih halogenke, jst sem pa mal skeptičen glede porabe. Varčne žarnice odpadejo, ker se v dnevni luči veliko prižiga in ugaša.

Sem že mal googleal in na netu pravjo, da halogenka z isto svetilnostjo porabi celo manj kot navadna žarnica. Zdej men se pa to zdi čudno, glede na to, da se halogenke bolj grejejo kot navadne žarnice.

Kaj pravte štromarji na to?

BluPhenix ::

Mi imamo v dnevni luster s halogenkami in nisem opazil da bi bil zaradi tega kaj višji račun za elektriko. Dvomim da porabijo toliko, da bi se ti kaj resno poznalo na računu. Je pa svetloba prijetnejša, bolj bela, zato je tudi občutek, da svetijo močneje. Imamo pa 6 žarničk na lustu, gorijo pa recimo 5 ur na dan.

Halogenke se sicer res nekaj bolj grejejo, ampak če se ne motim imajo boljši izkoristek kot navadne žarnice, le višjo delovno temperaturo. Polek tega večinoma halogenke delajo na nižjih napetostih, zato jih je lažje razporejati po prostoru.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

gumby ::

najbolj varcne zarnice so nizkotlacne natrijeve, ampak teh noces imeti v sobi (te se uporabljajo za osvetlitev prehodov za pesce - kar precej rumene svetlobe za ubogih 70W:))

halogenke in navadne zarnice imajo priblizno enak izkoristek (=najslabsega od vseh vrst zarnic), halogenke so za malenkost boljse

za tocne vrednosti lahk pogledas v kataloge, saj tam pise za vsako zarnico, kolk mocno sveti (lumen) in kolk elektrike pokuri (watt)

precej dobro svetlobo dajejo tud neonke z elektroniko namesto dusilk - te imajo hiter vzig in nic utripanja

aja... 20W halogenka porabi tocno toliko elektrike, kot 20W navadna zarnica, tu ni razlik
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

ql000 ::

Jaz halogenk ne bi dal nikoli v dnevni prostor, ša manj pa v kak delovni prostor. Halogenke blinkajo z neko frekvenco in če imaš še kak CRT monitor ali pa kak starejši TV, pride do interference, frekvence se seštejejo, vsota pa je frekvenca, ki ni najbolj ugodna za naše oči. Zaradi tega folk jamra, da jih glava boli, enim je konstantno slabo v takih prostorih. V glavnem podzavest, ki registrira take stvari najebe! Raje dej kake špar žarnice al pa bele Ledice 8-).

Highlag ::

Zgradba halogenk se od klasičnih žarnic na nitko ne razlikuje bistveno. Bistvena razlika, je da vsebujejo inertni plin (enga od halogenov), ki pomaga rekombinirati nitko, tako da ima le ta daljšo življensko dobo. Zaradi tega plina so nitke lahko med delovanjem bolj obremenjene, brez izgube življenske dobe. Ker so bolj obremenjene iz njih dobimo več svetlobe oziroma je svetloba bolj bela.

Glede porabe električne energije je pa tako. Čee gledaš halogenko moči 25W in Klasično 25W žarnico, bosta borabili obe 25W, s to razliko, da bo halogenka dala več svetlobe. Ker pa so halogenke nizkonapetostne žarnice rabiš za napajanje transformator, lahko tudi elektronski, ki pa ima tudi nekaj izgub. Tako, da imaš mogoče malce večjo porabo na račun tega. Samo tu gre za par %.

Gre bolj za to kaj ti je všeč, pa če si pripravljen investirat v halogenske reflektorčke in pripadajočo opremo...
Never trust a computer you can't throw out a window

stromar ::

ql000: Tisto utripanje je pri neonkah

ql000 ::

:8)! Nobody's perfect! :D

radiator ::

Glede prijetnosti svetlobe se meni zdijo halogenke veliko manj prijetne ker dajejo veliko bolj hladno svetlobo. Pa ne samo to žarilna nitka je bolj vroča in zato oddajajo tudi mnogo več UV svetlobe. To potem rešujejo z filtri ampak vseeno. Drugo kaj pa je pri halogenkah slabo pa je da osvetlijo zelo majhen kot. In potem če se res ne potrudiš imaš zelo flekasto osvetljitev in oči zelo trpijo. In tusi če jo direktno pogledaš veliko bolj blenda kot navadna žarnica.

IMHO halogenka v stanovanju nima kaj za iskat razen če imaš 5m visoke strope ali za spot osvetlitve kakih stvari ki jih hočeš poudariti.
Kaj je jutri že bilo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: radiator ()

perci ::

Sam klinc je k so vse lepe (nama všečne) lampe oz. lustri halogen lustri. Se prav, majstri pravte, da glede porabe ni bistvene razlike, OK. Torej bo treba še premislit glede tele UV svetlobe.

stromar ::

Ti vsaj ne bo treba hodit v solarij :D

Lp

perci ::

ne se zajebavat, moja popizdi, da zve, da si škodljivo svetlobo filava v kožo :D

Highlag ::

Naj te UV ne skrbi preveč. Vse žarnice, ki imajo preveč sevanja imajo na bučki naparjen UV filter. :P
Never trust a computer you can't throw out a window

stromar ::

Jaz tudi mislim, da se ti ni treba sekirat. Od sonca dobimo dosti več UV kot jo ustvarjajo te halogenke. Itak pa smo ljudje prilagojeni tej svetlobi. Če se prav spomnim iz biologije s pomočjo UV svetlobe predelujemo vitamin D.

Sicer pa ji ni treba povedat in odpadejo vsi problemi

Lp

BigWhale ::

perci:

Midva z Gaby sva ravno danes hodila gor in dol po bajti in studirala kako osvetljavo bi si omislila. Precej enotna sva si, da bova imela cim manj stropnih luci. Ena v jedilnici in, no zaenkrat je to to. :)

Luci na stenah, ki so usmerjene v strop. Pogoj, da to 'deluje' je seveda, da imas dovolj svetle prostore. Prednosti pa so predvsem v tem, da je svetloba precej bolj 'nezna' in manj direktna in ni toliko senc.

Halogenke, navadne? Kaj pa vem, za halogenke bi moral delati nizko napetostno instalacijo, za navadne luci pa tega ne bi bilo treba.

bili_39 ::

BW: ne bo treba.

Če želiš namestit stenske svetilke, morajo te biti bovolj močne, da bo soba vsaj približno svetla. Torej pod 150W halogensko nimaš kaj razmišljat. Te pa so že za 230 V.

Sam imam nekaj takega v kombinaciji z še drugimi malimi na policah in še luster sredi stropa - pa stenska halogenka največ časa dela. Edino za branje je premalo.

Perci: tudi tvoji lustri so lahko na 230V halogenke. To so tiste palične oblike. Če so usmerjene prtežno v strop dajo kar lepo svetlobo.

totimato ::

Če se ne sekiraš za malenkost višjo začetno investicijo lahko kupiš luster za halogenke, ki ti je tako ali tako všeč. Nato dokupiš žarnice, ki imajo v ohišju halogenk LEDice. Izgled bo enak, na dlogi rok pa se bo poznalo pri nižji porabi.

lp

jest10 ::

So tudi halogenke za 230V, ki so pribljižno enake velikosti kot nizkonapetostne.

stromar ::

Lahko narediš tole če imaš dovolj visok strop, da se ne more nihče dotaknit. Lahko narediš čisto drugačno obliko. Je pa vseeno precej nevarna zadeva in nepraktična, saj ob pregoretju ene žarnice ne sveti nobena

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

različne žarnice na istem lustru

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
458471 (7432) IL_DIAVOLO
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594121341 (90265) BigWhale
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035207 (25308) Malajlo
»

Varčne žarnice in ekologija

Oddelek: Problemi človeštva
454552 (3530) gruntfürmich

Več podobnih tem