» »

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Looooooka ::

mene zanima a ma APPLE kksn big bang sindrom da more vse svoje novosti predstavit z eno velko najavo in showom in da se ne sme nc o tem prej vedt al se bojijo da bo sel nekdo njihove grde skatle kopirat?
Mislm ce bi tlele oni zmagal bi lahko pol sledili temu se vsi proizvajalci telefonov...pa pol se amd pa intel pr procesorjih...in pol cez en let ne bi meu ne slo-tech ne noben drug tak site o cem za pisat.
tko da buuu APPLE.

Zgodovina sprememb…

Matevžk ::

Bi imel za pisat ... o AKTUALNIH novostih, ki se jih lahko že kupi.
Mene nič ne moti, če ne povejo vnaprej, edino nakupe planiraš malo tažje.
lp, Matevžk

WamPIRe- ::

Matevzk: Mene nič ne moti, če ne povejo vnaprej, edino nakupe planiraš malotažje.
Tukaj si najbrž mislil težje, ker tale "nova" beseda je res zanimiva ;)

Drugače mi je pa vseeno glede kvarjenja presenečenj... ko si lahko kaj privoščim je že staro :P

Stepni Volk ::

Zanimiva bo postala tudi razlika med industrijsko špijunažo in spletnim novinarstvom.

Pri VW so že pred leti prepovedali uporabo mobilnih telefonov s kamero v službi.

poweroff ::

Ja, eni zločinci uporabljajo Tor. Zdaj se eni zločinci predstavljajo celo za spletne novinarje.
sudo poweroff

Stepni Volk ::

In eni "foto reporterji" si povečujejo osebne dohodke s prodajo fotografij prototipov. Da ne govorim o "novinarjih", ki fotografirajo tudi tam, kjer se jih prosi da ne oz. je to prepovedano: paparazzi, vohuni, voyarji...

In še dilema: Če otrokov starš posname fotografijo z otroci na nudistični plaži je to družinska fotografija, če jo posnameš ti... se znajdeš za zapahi. Fer?

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Če jih fotografiram jaz se znajdem med zapahi, ker menijo da sem pedofil. J*bemti ta sistem. Raje ne bom naprej komentiral.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Pithlit ::

Apple ni izgubil tožbe proti spletnim dnevnikom (blog), blogerji take še naprej niso zaščiteni z dotičnim zakonom. Če pa so za vas appleinside in powerpage in podobni le blogi... no ja, je slo-tech tudi blog in lahko nekdo zradira un ISSN spodi.

"The journalists, from Apples news sites AppleInsider.com and PowerPage.org". Še enkrat, blog-i tu nimajo kaj delat.

"Pri VW so že pred leti prepovedali uporabo mobilnih telefonov s kamero v službi." Edino pravlino. Pomesti je treba pred svojim pragom, ne pa klestiti folka ki objavlja novice.

"In še dilema: Če otrokov starš posname fotografijo z otroci na nudistični plaži je to družinska fotografija, če jo posnameš ti... se znajdeš za zapahi. Fer?" Popolnoma fer. Je pa treba povedat da, če posname sliko novinar... ne gre za zapahe. Je razlika opazna?

Če pa kdo hoče prebrati malo boljše napisano in dosti lepše obrazloženo novico (sicer v angleščini) pa naj se odklika sem.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

poweroff ::

Slikanje JE poseg v zasebnost. Jaz ne dam nikomur dovoljenja, da me slika. Tudi na javnem mestu ne. Otrok sam ne more dati privoljenja, ga da pa njegov starš.

Evropsko sodišče za človekove pravice: primer VON HANNOVER v. GERMANY, 24. junij 2004:
76. As the Court has stated above, it considers that the decisive factor in balancing the protection of private life against freedom of expression should lie in the contribution that the published photos and articles make to a debate of general interest. It is clear in the instant case that they made no such contribution since the applicant exercises no official function and the photos and articles related exclusively to details of her private life.
77. Furthermore, the Court considers that the public does not have a legitimate interest in knowing where the applicant is and how she behaves generally in her private life even if she appears in places that cannot always be described as secluded and despite the fact that she is well known to the public.
Even if such a public interest exists, as does a commercial interest of the magazines in publishing these photos and these articles, in the instant case those interests must, in the Court's view, yield to the applicant's right to the effective protection of her private life.

Rumenemu tisku je treba tudi stopiti na prste.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

Oddelek: Novice / Procesorji
265214 (3670) Jst
»

Zune ni združljiv z Windows Visto

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
254463 (3225) Nejc Pintar
»

Apple in Blackberry? 8Gb Nano?... U2 (iPod) ponovno tu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
124107 (3350) CaqKa
»

Apple do večjega deleža na računalniškem trgu?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
384872 (3735) iration
»

Nov eMac

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
52792 (2593) Stepni Volk

Več podobnih tem