»

Računalnik in internet za vsak žep

Yahoo News - Kljub stalnemu padanju cen računalniške tehnologije se različne organizacije, podjetja in države zavedajo, da je potrebno ljudem ponuditi še cenejše računalnike in internetno povezavo, saj internet postaja temeljni člen izobraževanja in razvoja. Tako si npr. MIT že nekaj časa prizadeva razviti računalnik za 100 dolarjev, Microsoft pa je v maju najavil projekt Pay-As-You-Go PC-ja (program FlexGo), v katerem naj bi preko Siola sodelovala tudi Slovenija.

Za podoben korak pa se je odločila tudi Francija. Vlada je namreč sklenila, da bo družinam z nizkim dohodkom ponudila računalnik in internetni dostop za vsega 1 evro na dan (za 3 leta). Za družine, ki bodo pristopile k omenjenemu projektu, bodo organizirali tudi ustrezen računalniški tečaj. Oblasti predvidevajo, da bodo s programom, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta, delež gospodinjstev z računalnikom iz trenutnih 50% povečal na 68%.

Ob bok omenjenim projektom z lahkoto postavimo tudi potezo občine Velenje, kjer so...

37 komentarjev

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Reuters - Pri Apple Computers Inc. so najavili, da bodo raziskali hude obtožbe britanskega časopisa Mail on Sunday. V novici, objavljeni 11. junija, so trdili, da iPodi nastajajo v nečloveških, malodane suženjskih razmerah v Kitajskih tovarnah Foxconna, Applovega poslovnega partnerja, ki fizično izdeluje omenjene iPode.



Foxconn se brani, da upošteva vse predpise, ki so v veljavi v tem delu Kitajske.

Po drugi strani se je Apple iz Indije umaknil še preden je dobro začel, ker je bila delovna sila predraga.

Podobno kot Ikea, ima kot kaže tudi Apple svojo temno stran.

35 komentarjev

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom

Yahoo News - Če ne že zdaj, pa še bo, v kolikor imate vključeno Avtomatično posodabljanje. David Lazar, ki upravlja "Windows Genuine Advantage Program", je na YahooNews priznal, da uvajajo (za zdaj še kot pilotski projekt) programček, ki sliši na ime WgaTray.exe, ki preverja ali je vaša nameščena kopija OS WindowsXP prava ali ne. Če ni, vas bo nadlegoval, da si pridobite pravo kopijo (tako kot Avtomatično posodabljanje, če ga imate izklopljeno). Preverjanje tudi ni le enkratno, ampak najmanj enkrat na 90 dni, saj naj bi pri Microsoftu odkrili, da se nekatere originalne kopije, čez čas izkažejo za nelegalne.

Osebno me ta poteza nič ne čudi in samo čakam, da začne MS kazensko preganjati vse uporabnike ilegalnih kopij, kot to že počneta RIAA in MPAA. Torej, še en razlog več za migracijo na druge operacijske sisteme ali pa se boste vdali in odšteli nekaj cankarjev za mir na namizju?

100 komentarjev

Apple Computers Inc. z novimi reklamnimi potezami

Slo-Tech - Šušlja se, da je brazilska manekenka Gisele Bundchen posnela nekaj reklamnega materiala za Apple]. Zelo verjetno to ni v povezavi z zadnjo medijsko kampanjo, kjer so se pri Apple Computers Inc. odločili, da brezplačno poskrbijo za vaše odsluženo računalo. Garantirano ne bodo prejeli veliko Macov, saj so njihovi uporabniki že sedaj zelo ekološko usmerjeni in jih reciklirajo po svoje.

Če se ne morete odločiti za prestop iz PC tabora, navkljub Apple Boot Campu, vas bo morda prepričal novi "Divx suite 6.5" za Mace. Prvič je v ta paket vključen tudi uraden Divx predvajalnik, skupaj z možnostjo konvertiranja iz različnih formatov. Polna verzija stane cent manj od 20 U$, okleščena je seveda brezplačna.

0 komentarjev

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

Nov eMac

Nov eMac

Slo-Tech - Po informacijah s spletne strani AppleInsider, naj bi Apple v letošnjem letu predstavil novega eMac-a. Ciljna publika omenjenega Mac-a so predvsem izobraževalne ustanove in šolarji sami, temu primerno naj bi zato čas predstavitve sovpadal z začetkom novega šolskega leta. Podatki o strojni opremi omenjenega eMac-a še niso poznani, najverjetneje bo šlo za Intelov Core Solo procesor in integrirano grafiko. CRT zaslon, vgrajen v starejše modele eMac-ov, bo zamenjal...

5 komentarjev

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Bodo Britanci prisiljeni policiji izročiti svoje šifrirne ključe?

ZDNet - Leta 2000 so v Britaniji sprejeli Regulation of Investigatory Powers Act. RIPA je bil sprejet kot odgovor na potrebo po "nadgradnji" zakonodaje, ki opredeljuje prestrezanje komunikacij, predvsem zaradi pojava interneta in močne kriptografije. Tretji del zakona je predlagal podelitev pooblastila policiji, da od osumljencev zahteva razkritje šifrirnih ključev. Vendar pa ta del zakona zaradi spornosti ni bil nikoli sprejet.

Sedaj pa si je britanska vlada ponovno zaželela tega pooblastila. Uradno seveda zaradi "teroristov" in "pedofilov". Sprememba zakonodaje predvideva do dve leti zaporne kazni za osebo, ki ne bo želela razkriti svojih šifrirnih ključev oz. odkleniti šifrane vsebine. Teroristom in "teroristom" pa že po sedanji zakonodaji pritiče do pet let zaporne kazni.

Liam Byrne, minister v britanskem Home Office je v britanskem parlamentu povedal, da vlada novo zakonodajo potrebuje zato, ker so produkti z močno ekripcijo široko dostopni in postajajo standardni del...

9 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

Še nekaj o PowerPC

G5 arhitektura

vir: Apple
AppleInsider - AppleInsider je dobil podatke o tem, da imata IBM in Apple v svoji 5-letni pogodbi zastavljene vsaj štiri generacije različnih procesorjev. Prva generacija je sedanji PowerPC 970, marca 2004 pa mu bo sledil model 980. 970-ke bodo dosegle hitrosti do 2,6 GHz, medtem ko bo PowerPC 980 že 90-nanometrski in ga bodo morda poimenovali kar G6. Ti procesorji bodo izšli pri frekvencah okoli treh in dosegli lepih pet gigahertzev, a to že pri 65-nanometrski tehnologiji. 980 oziroma "Power Mac 8,2" bo poseben še v nekaterih drugih pogledih, saj bo pri enaki frekvenci baje kar za 40 % hitrejši od G5, hkrati pa bodo zvišali zunanjo frekvecno (FSB) na ogromna dva GHz. Prvič in drugič.

9 komentarjev