» »

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

vir: CNet
CNet - Nedavna Wall Streetova raziskava ameriškega tržišča osebnih računal je pokazala, da Jabolka niso toliko dražja od ostalih sadežev na tržišču. Tako so Jabolka v nepremični izvedbi le 13% dražja, v premični le 10%. Pomembno je predvsem primerjati enako z enakim.

To je sedaj izdatno olajšal prestop k Intelu. Ravno pred dnevi so prenovili še zadnjo serijo premičnikov: MacBook.



Šibkejši različici sta na voljo v beli barvi, najmočnejši v črni. Osebno mi je najbolj všeč FrontRow daljinec, ki ga najdemo tudi pri ostalih lepotcih. Več o sami drobovini si oglejte na njihovi strani. Vesela novica za Američane je bila ta, da je bilo moč premičnike takoj kupiti.

Nekaj novih objektov poželenja torej, spanec v prihodnjih tednih bo šel po zlu.. prekleti prepovedani sadeži.

73 komentarjev

«
1
2

IceIceBaby ::

Izgleda zelo zanimivo. Zelo pohvalno je, da so dali core duo procesorje not pa da je računalnik dobro opremljen (ekran, daljinc, isight, wireless, bluetooth...). Samo vseeno je pridobil nekaj na teži pa vprašanje koliko časa bo zdržala baterija.

Mislim, da je tole idealen laptop do 300k.

zos ::

Glede na to, da je vzdrzljivost baterije vedno bila ena od dobrih strani iBooka, pricakujem, da bo ostala priblizno enaka. Se pravi 5-6 ur. Vsaj upam tako.

iskra ::

Zgleda, da so tudi ugotovili, da ljudem zelo sedejo črne, lakirane površine in so se odločili zaračunati celih 150$ več za črno različico MacKnjige.

Za do 300k pa se v EU ne bo dobilo kaj prida Jabolka. Žal pri nas plačujemo Mac-e celih 25% (ali celo 30%) več kot v USA. Ve morda kdo razlog za tako navite EU cene? Smo res toliko bogatejši?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

Road Runner ::

da Jabolka niso toliko dražja od ostalih sadežev na tržišču.


v ameriki.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Stepni Volk ::

Engadgetovci so MacBook že pretipali.

IceIceBaby ::

iskra, poglej cene v EU. Osnovni model macbooka naj bi bil pri nas okoli 270k sit, črni pa cca 320k. Pa pri črnem ne dobiš samo druge barve ampak so tudi specifikacije malo boljše.

Opkow ::

Ko sem videl tipkovnico od premicnega Mac-a, je bila prva misel, da zgleda skoraj isto kot radirka (Spectrum). :)

PrimozR ::

Kar sem sam našel drugačnega od najhujšega belega pri prnem je, da ima celih 20 gigabajtov več prostora. 80 namesto 60.

borchi ::

jp, za črno barvo si zaračunajo $150!!!

pa sploh, črna mat barva - zgleda ko kak pc. :D
l'jga

IceIceBaby ::

Ja, sem tudi jaz opazil da je samo disk večji. Prej sem na hitro preletel tehnične podatke pa sem domneval, da so še kakšno drugo zadevo dodali.

Pač, tipična apple fora...nekateri bodo z veseljem plačali 50k več, da bodo bolj exkluzivni. Jaz bi za ta denar raje nabavil miljavžnt mega rama pa večji disk itd.

Sba ::

Meni pa beli MacBook izgleda bolj "jabolčno". Če bodo kdaj finance dopuščale ga morda še kupim.
Je dual boot tudi tokrat možen?
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

IceIceBaby ::

Glede na to, da ima isti procesor kot macbook pro je verjetno možno poganjat windowse.

zos ::

Cez nekaj mesecev bo itak pri vseh modelih na voljo crna barva, brez doplacila.

Jernej L ::

Aha, zdaj je najnovejši jabolčni izgovor "BUY APPLE COMPUTER, IT IS ONLY 13% MORE EXPENSIVE"?

mislim da je to prej ravno obratno kot razlog ZA nakup.

opeter ::

Saj no... Mac-i so bili vedno nekaj ekskluzivnega. Sam sem tudi uporabnik Mac že več kot desetletje.
Največji problem z Mac-i pri nas je to - ni slovenskega/poslovenjenega programa. In po Applovi filozofiji je utopija tudi pričakovati (in tukaj zdaj ne bomo tečnarili raznim podjetjem kot EPL, pa Aris Jabolko ipd. - ni njihova naloga, da naredijo slovensko verzijo). Apple-ova naloga bi bila, da bi dobili pravega slovenskega Apple ditributera in seveda pravo podporo ter lokalizacijo. Koliko milijonov porabi MS Slo samo za lokalizacijo prog. opreme na letnem nivoju? Okoli 600 milijonov?).

Ker pa nimamo slovenskih programov, tudi ni možnosti, da bi se Apple razširil. Ko pa gledamo cene, pa itak ne. Saj veste: poceni PC se dobi tudi za 50-60k (brez monitorja). Na Bolhi pa celo za manj. OK. Lahko bi zdaj zagovarjal svojo filozofijo, da bi si lahko vsak kupil rabljenega Mac-a (kot sem jaz), ampak to ni bistvo te industrije. Če bi vsi kupovali rabljeno robo, kam bi prišli? :\
Programje za Mac-a je ogromno. Problem je le to, da to ne velja za Slovenijo. Ne moreš ti kar iti k nekemu podjetju, pa mu povedati: ej, rabil bi Call of Duty 2 za Mac-a. To ne gre, vsaj v Sloveniji ne. Ni šans. Trg je premajhen. PC razširjen. Celo konzole so bolj tam na stranskem tiru (ne me obesiti :P). Ali se dobi konzola XBox v Sloveniji? (razen tistih, ki se prodajajo na Bolhi)? Po mojih informacijah ne.

No, Apple računalnik se dobi, samo pa je za podpovprečenga slovenca, ki bi želel kupiti nek računalnik, toliko zmogljiv, da bo lahko hčerka napisala kaj za/v šolo PREDRAG. Res, PREDRAG. Ne glede na vse predsodke drugih Apple fanov (sicer se štejem med te, vsaj v nekem smislu), moram napisat, da tudi tisti najbolj poceni PC ne kvari tako zelo, kot nekateri veliki (Dell, HP ipd. - da Apple-a sploh ne omenjam). Vem tudi, da je v ceno Apple-ovih računalnikov všteta programska oprema. To pri PC-jih ni tako (že slišim godrnjanje Linux-boy-ov). Ampak kaj, ko pa bo Janez, ki je kupil poceni PC za 50k lahko dobil ikspeje od sina svojega znanca za en sladoled (dobro, mogoče za škatlo 25-ih devedejk iz Spara). Pa tudi, dosti lažje dobiš programe za Win, mar ne? Bodimo realni. Vsak dijak in osnovnošolec vse dandanes, kako se naštima mula, pa zadeve dolvleče. Če napišeš v mulo besedno zvezo OSX so zadetki bolj suhoparni. Sicer ne bom rekel, da se ne da najti, rabiš pa seveda dobre vire.

In Janez dosti lažje upravlja Win, kot pa MacOS. Saj ima Win celo SLOVENSKI UI vmesnik!!! Ja, tako je. Lepi so iBook-i, samo za Janezka neuporabni. Aja, da o izmenjavi datotek ne bom izgubljal besed. ŠČŽ ne glede na OpenType dela še vedno preglavice med Win in Mac platformo. Da o svojem starem sistemu (MacOS 9.2.2) niti ne govorim. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Fatboyslim ::

Hud laptop 8-O
Po moje najbolj ugoden core-duo prenosnik in mislim da se bo dobro prijel. Škoda ker je le v 13" izvedbi, tako da če do poletja ne izide 15" bo treba kupiti macbook pro :)

Adijo M$

Witboy ::

@Crna pika: ne trosi ne umnosti o janezku in neslovenskem OSXu... Ce bi mel kaj pojma bi vedel da v slovenski MAC "skupnosti" skrbimo za slovenski interface, ki je open in je zastojn... tko da ne vem v cem bi bil pri slovenscini problem :P Poleg tega ce utf uporabljas ti čćšž lepo dela v obeh platformah... plus to da imas ms office tudi na osxu... in res ne vidm zakaj nebi znal janezek uporabljat OSX, saj je veliko lazje in uporabniku bolj prijazno :P

opeter ::

Aja? Prosim te, da mi daš link za slovenski UI (dmg datoteko prosim!) za MacOS Tiger. Pa bom takoj tiho. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IceIceBaby ::

Mace si kupujejo ljudje, katerim tista razlika v ceni ne predstavlja problema ali pa jim določene lastnosti macov zelo ustrezajo. Če smo že pri cenah stvari, na cesti vidiš ogromno raznih mercedesov, bmwjev, audijev in drugih dragih avtomobilov. Za ceno usnjenih sedežev pri takem avtomobilu pa pri drugi znamki dobiš mogoče že cel avto. Nočem rečt, da je Mac mercedes PCji pa so hyundaji, povedat hočem, da imajo nekateri pač dovolj denarja. In če jim pri avtu par miljonov ne pomeni veliko ni za pričakovati, da bo gledal na par 10 jurjev ko kupuje računalnik.

Nekaterim bo pač šlo vedno v nos, da je Apple pač neka malo bolj exkluzivna znamka (v USA precej manj kot pri nas, ampak vseeno).

Aja, crnapika. Se strinjam, osxu manjka slovenski jezik in se strinjam, da bi se apple lahko malo zmigal. Ampak pomoje pri nas prodajo manj računalnikov kot na kakšni večji US univerzi, tako da jih po eni strani razumem zakaj se jim ne da ukvarjat z nami.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

novi maci so lahko zdej cenejsi kot prej, ker je intel mal cenej, kot pa tista neuporabna jajca prej :)
so mi maci zdej bolj usec, kot pa prej. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

opeter ::

Saj jih jaz tudi v "nekem smislu" razumem. Le žal mi je, da je to ena od nepotrebnih ovir za uspešno širitev Mac-ov v naši deželici.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

BigWhale ::

Jest bi ga imel v crno rdeci Oric barvi... ;>

IceIceBaby ::

Ni problema, greš do avtoličarja, izbereš barvo in pobarvaš :)

Adrijan0 ::

To sem čaku in ga bom drug mesec pomoje kr kupu. Drugače ko govorite da so vse cene za jabolko v evropi visoke imata austrija in italija kar nekaj ceneje. Recimo ibooka se dobi za 1000€ pr nas pa je kr neki več. No vsaj ene 20k bol drag je pr nas.

LP.

Stepni Volk ::

@ BigWhale, ni 'blema: Pimp my Laptop.

root987 ::

@Adrijan0: Sicer ne vem za Italijo, ampak v Nemčiji so imeli, ko sem nazadnje primerjal cene, še nekoliko ceneje kot v Avstriji. Je pa res da potem nastopi problem dostave...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Bistri007 ::

Tu se je Stepni Volk zaj....
Kakšna Wall Streetova raziskava??? Wall Street je ulica, hkrati pa prispodoba za borznike, finančnike ipd. Saj piše v onem polinkanem članku, da je raziskovalec Gene Munster, ki dela za Piper Jaffray.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

iskra ::

Primerjava cen:



Če kdo ne verjame, naj še sam pogleda na Applove spletne strani. :\

Praktično je namesto znaka $ lepo €. Pa še malo ekstra, kot pri mesarju, par dag več.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

IceIceBaby ::

To je že dolgo znano :)

V nemčiji so cene nižje zaradi nižjega davka, drugače pa naj bi bile povsod po EU cene enotne. Še vedno je nekaj razlike, odvisno tudi od artikla.

PARTyZAN ::

Mace si kupujejo ljudje, katerim tista razlika v ceni ne predstavlja problema ali pa jim določene lastnosti macov zelo ustrezajo.


Tistim, ki je OSX vsec OK. Zdaj ko je zadeva na x86 kupujes ISTI hardware zapakiran v licnejse ohisje. Po 1x visji ceni. Nic ni superiornega na macih. Tisti, ki imajo kes si pa nabavijo kak top end PC ;) (Ce je to laik, ki malo pametnejse razmetuje z kesom bo vzel recimo kako Alienware masino.)

Ce bo Apple poglihal ceno, da bo primerljiva z PCji (Tudi v evropi) si bom pa mogoce kdaj omislil kaksnega powerbooka. :P Seveda gor nebi laufal OSXa ;).

Za vse Applove brainwashance >> :))

Mimogrede: Prej mi je bil pri Applu vsaj dizajn vsec... Zdej mi pa se to vec ni (Radirka™ anyone?)

Flame on! :D

Adrijan0 ::

root987 vs kaj je tud problem, da nemores dobiti vsaj ang tipkovnice u italiji recimo, ker oni majo res čudno nevem če si jo kdaj vidu.. zdej za drugje ne vem.

LP.

Road Runner ::

za italijo nevem ampak za avstrijo sm slišu da če naročiš maca in si prpravlen mal počakat da dobiš lahko tudi z ne-nemško tipkovnico
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

jinzo ::

Lep design gor, lep design dol. Kvaliteta gor, kvaliteta dol. Verjamem da so Appli uber močni pa nevem kako dobri. Ampak poglejte ceno... Cena je preprosto predraga za moje mnenje :) Ko bodo še malo cenejši kot so sedaj v ZDA si mogoče omislim katerega... prej pa nikakor :)

kuglvinkl ::

off topic:

BW: kristus, ti si tut imel Orica? :) .

back on.

opeter ::

Saj ravno o tem govorim, kar je Oxygenium napisal. Folk NE bo kupoval Mac-ov. Zakaj ne? Kot prvo cena in seveda manjko pomanjkanja programja pri sosedovem mulcu oz. na P2P omrežjih ki so uporabni na Windows in Linux OS-ih (aja, pa nimajo možnosti SLI, pa Crossfire, navijanje v večini primerov odpade - posebej ko bereš na EPL forumu, da so pri MacBook Pro-jih hudičevo ogabno nanesli termalno pasto te vsega mine).

EPL forum
termalna pasta - MacBook Pro
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Adrijan0 ::

Oxygenium
Če je to drago, pokaži en prenosnik s tako konfiguracijo.. pa tudi naj bo enak rang kvalitete. (Sony, panasonic...) Pa naj ne ima screen večji od 13.3".
Zadeva stane 260k v Italiji.. pr nas nevem kolko bo... kaj dobiš ti za 260k??

LP.

cRaZY ::

Pri vseh ZDA cenah je potrebno dodati se 8-10% davka, tako da je razlika malo manjsa... Ce pa razmisljas o legalnem uvozu pa lahko pozabis, ker placas pri nas 20% ddv...

suprpp ::

kst>> Ampak pomoje pri nas prodajo manj računalnikov kot na kakšni večji US univerzi, tako da jih po eni strani razumem zakaj se jim ne da ukvarjat z nami.

Tole je pa cist mem. A zivijo od zraka al od strank? Od zraka ocitno, glede na to da dobivamo drugorazredno robo in ne moremo nabavt AppleCare 3-letne garancije.

Aja, zdej celo zamenjajo iPod baterijo, ce ti crkne (happens a lot). 7k te pride baterija (na eBayu je 3k), 8.500 pa delovna ura. Ja sevede ja.

To pa pocnejo zato ker Slovenčki razumemo zakaj se jim ne da ukvarjat z nami. Bah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suprpp ()

opeter ::

@suprpp

Seveda razumemo. Kaj misliš ali Apple-a briga ta naš "ljubi" slovenski trg, ki je tako velik proti britanskim, nemškim, italijanskim, japonskim (itn.) trgom kot muhji drekec proti kravjemu dreku.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

MitjaP ::

Avstrijski je dost manjši, od nemskega seve, ampak njih razumejo. In ja, upoštevajo celo razlike v njihovih jezikih, zato dobiš recimo avstrijsko zastavco, ne pa nemško za tipkovnico :)

No sej ni bistveno. Mariskaj se da spremenit že kmalu, ko se bo v LJ odprla prva štacuna z appli, ki bo sred ulce, kar bo pomenilo prihod novega 4. (in to velikega) trgovca z Appli na slovenski trg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

BigWhale ::

kugl:

Ne, nisem ga imel, sem pa delal na njem. :)

Stepni Volk ::

Bistri007 - Za tovrstne komentarje imamo temo: [+/-]Kritika NOVIC. Odgovoril sem ti v njej.

Jux ::

IMO so Apple MacBookPro povsem precenjeni, tele 13.3" MacBooki pa imajo odličen value. Če imaš možnost da ti nekdo dostavi laptopa iz ZDA, dobiš za 200k:
1. Dualcore
2. Vse možne vmesnike ki so prisotni v pc svetu
3. 13.3" velikost
4. Lepo oblikovan in kvalitetno narejen prenosnik.

Minusi:
1. Manjka dobra grafična kartica.
2. Malo težek je.

Prosim naj se najde junak, ki bo v PC svetu našel prenosnik z približno podobnimi karakteristikami. Za manj kot 300k sit.

Nimate pogojev. Jaz že za kolegico naročam belega MacBooka.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TribesMan ::

Men se pa zdi da ma MacBook kr dost konkurenčno ceno...

Primer 1
Primer 2
Primer 3
Primer 4 Primer 5
Primer 6

Ubistvu ne samo konkurenčno... ZELO konkurenčno...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jux ::

Saj ravno o tem govorim, kar je Oxygenium napisal. Folk NE bo kupoval Mac-ov. Zakaj ne? Kot prvo cena in seveda manjko pomanjkanja programja pri sosedovem mulcu oz. na P2P omrežjih ki so uporabni na Windows in Linux OS-ih (aja, pa nimajo možnosti SLI, pa Crossfire, navijanje v večini primerov odpade - posebej ko bereš na EPL forumu, da so pri MacBook Pro-jih hudičevo ogabno nanesli termalno pasto te vsega mine).


Jao jao Črnapika. Kot prvo, na applih z lahkoto poganjaš windowse in si gor namečeš kar ti srce poželi piratskih programov.
Drugič tudi za MacOS se dobi en kup piratske robe, samo malo moraš poiskat. Tretjič SLI, Crossfire? To rabi zgolj in samo high-end PC navijalec, ki razbija rekord v 3D marku (da povem drugače - za enega povprečnega gejmerja je SLI ali Crossfire čista bedarija). Četrtič - pasta na procesorju v macbookpro? WTF? Sej verjamem, da če si človek ki rad povrta frgazer na avtomatiku da mu pol bolje leti, potem te take reči motijo. Ampak vsakega ki bi rad svoj računalnik zgolj uporabljal za to kar je namenjen, ta dejstav niti najmanj ne motijo.

PS: Tudi Dell, IBM, HP, itd... ne delajo računalnikov ki se jih da neomejeno navijat. Ker so narejeni zato da delajo, ne pa zato da se z njimi postavlja rekorde. Jst in ti si bova pa doma sestavila škatljico in jo navila do onemoglosti. Vsakemu svoje torej.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

opeter ::

He-he. Saj vas samo zafrkavam. Jaz sem že vedno na svojem dobrem starem PPC-ju :P G4 rulz!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jux ::

@tribesman:
od vseh teh ki si jih naštel, je edini resno konkurečnen samo model ki ga ponuja Lenovo (3000N). Vsi ostali imajo občutno slabše karakteristike, za višjo oz. isto ceno. S tem da nobeden izmed ponujenih nima majhnega zaslona in kompaktnih dimenzij.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Stepni Volk ::

Malo OFF topic:
Vsi se pritožujete nad razliko med Ameriškimi in Evropskimi cenami. Hja, ste pripravljeni plačati ameriške cene za študij? Srednjo šolo? Zdravstvo?

Ne... potem pač ob vsakem nakupu plačajte malce več.

Back ON:
Analiza je pokazala omenjeno 10% razliko pri prenosnikih in 13% pri namiznih. Gre za razliko do enako "renomiranih" proizvajalcev.
Če karikiram ponovno iz sveta avtomobilizma:
Alfa Romeo, Fiat ali Lancia?
Peugot ali Citroen?
Ford, Volvo, Mazda ali Jaguar?
VW, Audi, Seat ali Škoda - geekovsko gledani enaki sestavni deli: podvozje, motorji, menjalniki... razlika le v "ohišju" in seveda obliki.

In ljudje so pripravljeni preplačati ceno Forda Focusa/Mazde 3 v obliki Volva V40/50... enako pri Mondeo/Mazda 6 za "baby Jaguarja", namesto Škode raje Audi.

Le zakaj?

EDIT: In BTW, nihče od vas si ne sestavi lastnega avtomobila... Maksimum bo kakšen "tuning chip"?
kako to?

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Off-Topic:

Jao... res so ljudje pripravljeni preplačati avtomobile. Ampak za kakšno ceno? Večletne kredite, odvzem bajte ipd. Ne, hvala.
Če žerabim Mac-a, si ga potem raje poiščem rabljenega na Bolhi ali eBay-u.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sadjarski nasveti in fascinante tržnice prepovedanega sadeža

Oddelek: Novice / Zasebnost
413862 (2709) Stepni Volk
»

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
166611 (5257) Saladin
»

Sony pokopal Aiba

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
324857 (4064) Looooooka
»

Kratka fotozgodovina trdih diskov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
153411 (2649) BBB
»

Novi Motorolini telefoni

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
53774 (3531) Jaka83

Več podobnih tem