» »

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

1
2
»

Stepni Volk ::

Debata z jabolčniki je lahko večna. Verjamite. Sem sprobal v živo. Zase trdijo, da so svobodnejši, bolj odprti, osveščeni... novi hipiji skratka.

V resnici so to samo marketinške poteze, ki so se "prijele". Appli so namreč večino časa bili ravno nekaj nasprotnega: monopolno podjetje, ki je vse izdelovalo "samo" in prodajalo le znotraj lastnih trgovin.
Zanimivo pri vsem skupaj je, da vsi napadajo Microsoft, ker v svoj operacijski sistem doda IE, WMP... nihče se ni zganil, ko je Apple svoj OS pogojeval z nakupom hardwarea, kaj šele drobtinic, ki jih nam "vsiljuje" Microsoft..

Če karikiram: z nakupom IBM kompatibilnega PCja si si kupil set računalniških LEGO kock, ki si jih lahko nadgrajeval, menjal... tako v smislu operacijskih sistemov, kot hardware-a. Z nakupom Mac-a si kupil zaključeno fancy igračo, bolj podobno konzolnemu delu tržišča.
Apple in Sony sta si bolj podobna, kot izgleda na prvi pogled. Oba vstrajata na različnih lastnih standardih (MemoryStick, ITunes-iPod...), da si povečujeta dobiček. In to mi ni všeč.

In ZATO nisem kupoval jabolk, četudi bi me stala enako (zato jim tudi pravim: "prepovedano sadje".

Na novih mi je všeč to, da so dokončno osvobojena. Točno tako kot pravijo v reklamah. Samo resnica je drugačna: Intel je osvobodil njih in ne obratno.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Stepni Volk> ko je Apple svoj OS pogojeval z nakupom hardwarea, kaj šele drobtinic, ki jih nam "vsiljuje" Microsoft..

1. V stacuni komot kupis OS X brez masine.

2. Maca brez OS X ne mores kupiti, a ker apple nima dovoljsnjega trznega deleza, to ni v navzkrizju z zakoni.

Stepni Volk> Če karikiram: z nakupom IBM kompatibilnega PCja si si kupil set računalniških LEGO kock, ki si jih lahko nadgrajeval,

Pa ne ce si kupil laptop.

Ce si pa kupil desktop, potem komot v MACa vstekas intelovo mrezno kartico, ATIjevo grafo in USB disk.

Stepni Volk> Oba vstrajata na različnih lastnih standardih (MemoryStick, ITunes-iPod...)

Abejzno. Od kdaj je pa iPod standard? iTunes? Ok, AAC je "proprietary" zapis, ampak se zdalec ni standard. In iPod/iTunes podpirata tudi mp3, tako da to ni najboljsi primer, pravzaprav je slab. iTunes spila tudi ogg/vorbis in ko bo to znal tudi iPod, bom kupil se enega.

Stepni Volk> Na novih mi je všeč to, da so dokončno osvobojena. Točno tako kot pravijo v reklamah. Samo resnica je drugačna: Intel je osvobodil njih in ne obratno.

Cist isto je, kot je blo prej. Ce Microsoft ne porta Windows na ppc to ni od Appla problem. Linux na teh masinah normalno funkcionira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Stepni Volk ::

jype - poglej stvari v zgodovinskem kontekstu. S časom so se prilagajali in dopustili menjavo grafičnih kartic in ostalega.
Se spreminjajo. Na bolje. In Intel jih je osvobodil, tako kot partizani Ljubljano...

EDIT, še Apple/Sony-eva najbolj skupna lastnost: DRM

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Off-Topic:
Komot v Mac-a stisneš ATI-jevo grafo (lahko, samo kaj ti pa pomaga - seveda, da lahko, AGP gre v AGP režo, logično, mar ne :P )?
Na Bolhi sem 5-krat kupil narobe Radeona, ko sem naposled pri šestem nakupu le dobil tisto grafo (govor je o Radeonu 8500 AGP 2x/4x), ki je le imel tisti prekleti integrirani drugi RAMDAC. Ej koliko sem se zaj*baval, da sem naposled le spravil gor Mac firmware. Mater mu. Potem sem dokupil še eno dodatno Radeon kartico (Radeon 9200 PCI Mac Edition 128 MB za skoraj 40k...sem si mislim, bemti, samo naj deluje, denar je zdaj že vseeno - rabim priklop dveh DVI monitorjev). Pa sem se malodane zaj*bal. MacOS 9.2.2 se mi je ves čas krešnil, pri restartu sem ves čas dobil bombo (OK, OSX je deloval brez večjih problemov, razene enega... občasen Crash iz GUI-a v Terminal :'( ). Zvočna ni delovala (seveda, ko pa imam napoljneno vse reže PCI) :\ . Odstranil sem AGP kartico iz reže. Poskus samo z PCI kartico. Delovalo je, potem pa spet crash. Prekleto! Za nekaj časa sem PCI kartico (ki je original ATI in priporočen za Mac-a!) odstranil in vtaknil svojo self-made PC-flashed-to-Mac Radeon 8500-a. Ta seveda deluje brez problemov, celo Quartz posepeševanje deluje. Pri PCI kartici ne ;(.

Zdaj s tazadnjim ATI-jevim gonilnikom 4.5.7 (in zadnji ROM update-om, avgust 2005) mi je naposled le uspelo zadevo nastaviti na dovolj uporaben nivo. Nikomur ne želim podobne avanturice. Res. OK. Človek se dosti nauči, ampak na račun svoje denarnice. :\

Zdaj sicer grafični kartici delujeta, ampak imam vseeno zelo slabe izkušnje. Da o "sami" nadgradljivosti ne bom govoril. Edine Apple mašine, ki so zares nadgradljive je serija PowerMac-ov (posebej izstopa G3 in G4 - namreč še dandanes si lahko vtakneš kako Sonnet ali podobno CPU karto not). Ja, to je prava nadgradljivost (seveda minus matične)! Mac mini? Hmm... kaj lahko zamenjaš v miniju? Mogoče disk, pa dodaš RAM. In fertig.

Edit: Tip. napake :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

borchi ::

> iTunes spila tudi ogg/vorbis in ko bo to znal tudi iPod, bom kupil se enega

pol pa brž v trgovino! :))
l'jga

MitjaP ::

Jap, tale primerjava med Mac in PC kot primerjava med Skodo in Audijem je na mestu. AMPAK: Audi ma pred Skodo ogromno prednosti. Narejen je cisto drugace, samo tehnika je enaka. Natancnost izdelave in materiali pa boljsi.

OwcA ::

In zato nadležno cvilijo, imajo boleče vroče dno in prihajajo z mrtvimi piksli? ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

darkolord ::

Primerjava z avti je popolnoma nesmiselna... Računalniki še koles nimajo :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Stepni Volk ::

Še primerjava cen iBookov po svetu s strani businessweek.com

klemen22 ::

Ma Appli so za pozerje in za n00be ki mislijo da se potem dobi pičke premosorazmerne z obliko njihovega imaca/ipoda itd. >:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Poldi112 ::

Valda. Ta pravi moški uporablja Solonote ali Tronote, če si pa res hud macho imaš pa Gericom.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jan987 ::

IBM - je prenosnik za vse ki rabijo res prenosnik kot prenosnik. je robusen, uzdržljiv ... Edino oblika pri večini res ni najlepša.

Stepni Volk ::

IBM prenosnikov ni več, že vsaj leto dni (sedaj so Lenovo). Appli so še vedno tu.
In kaj o vsem skupaj pravi Apple?

Jan987 ::

No se prenosniki z oznako Txx so še vedno ostali enaki kot so bili pri IBM-u

kopernik ::

In kaj o vsem skupaj pravi Apple?


Dobre reklame :-)

Ampak, a ne spadajo tudi Maci v kategorijo PC (Personal Computer) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

PrimozR ::

jani pa R so tut enaki. SIcer pa da Thinkpadi niso lepi? kej živiš, da te pridem nekajkrat usekati. Meni so FUL lepi!

opeter ::

Klemen22... imam Mac-a, ga uporabljam, pa še vedno nisem dobil pičke. Kako to? Iz spodnjega dela mi štrli tič??? 8-O

Mislim halo. OK, mac verjetno res ni za vse. Igra F.E.A.R, pa Oblivion ipd. se nikoli ne bodo pojavile za Mac-a (vsaj za PPC ne, pa tudi za MacOS dvomim). Kot prvo imamo takoj dosti slabšo grafikuljo (čeprav treba poudariti, da je bil en čas trend, da so najboljše grafične dobile mesto prvič prav v Mac-ih in le kasneje so bile dobavljive tudi za/v PC-je).
Vendar pa vseeno super izgledajo, da o uporabnosti sploh ne govorim (mislim, MacOS X je res zelo prijazen do uporabnika - vsaj dokler se ne prikaže Terminal :\ ). Ne vem. Pravim. Saj se da z Illustratorjem, pa InDesignom, pa Photoshopom na Winsih narediti popolnoma isto kot na Mac-ih. In tukaj ne šteje orodje in platforma, ampak smisel za estetiko, tehnično znanje, ter seveda nadarjenost. Lahko si nevemkakhud Mac user, pa če nimaš kančka smisla za zadevo, katero delaš, je isto, kot da bi imel Lamborghinija v garaži, v roki vozniško dovoljenje (ker si ga pač kupil >:D ) pa bi takoj po desetih metrov padel s ceste, ker ne veš upravljati avtomobil (oz. kako se pravilno pritiska na plin :\ ).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Jan987 ::

Niso grdi, s tem sem samo hotu povedat da niso taki šminkerski ampak da zgledajo bolj tako resno

Adrijan0 ::

Kaj te zanima al je šminks al ne.. A ti kupuješ zadeve glede na izgleda? Uf kako razmišljanje, če temu lahko tako rečemo? Važno je da je uporaben..

LP.

Jan987 ::

Ja sej men je drgač IBM oz. Lenovo zdej čist cool k zgleda dost profesjonalno, sam aveš enim je velik bl pomemben izgled. K k babe kupujejo prenosnik mora skor bit bel, tanek, kaj je notri ipd. sploh ni važno, važno je da lepo zgleda. Aja pa zanč se pogovarjam z enim sošolcem, pa je reku da je nabavu nov comp, pa sam ga uprašov kašn je pa je reku da je črn, kar sm ga pa več uprašov pa ni vedu. Pol sm šov preč in sm se skor tko smejal k takrat k sm vidu enga tipa k prnese v merkur nazaj vrtalno mašinco, rekoč da se mu vrti samo nazaj in je pol res smešn zgledal k mu je prodajalc čist mirn razlagov, da nej zavrti en gumb.:D :D

No uglavnem fora tega je da je kr dost folku (sploh puncam) zelo pomembno kako reč izgleda, šele na drugem mestu pa je funkcjonalnost ter pa zmogljivost

Stepni Volk ::

@Adrijan' - In kako si oblečen? Gledaš samo na to, da je "funkcionalno"?
Telefon? Prav tako?
Avto... in nenazadnje odločitev za boljšo polovico.. je funkcionalna ali estetska?

Zgodovina sprememb…

64202 ::

Itak, da je vazno kako stvar zgleda. Meni se zmesa, ce bi moral cel dan pred motif guijem sedet :D
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Fatboyslim ::

Govorite kot da je PC bolj funkcionalen od maca :P

Adrijan0 ::

Itak da je pomenbno kako zadeva zgleda, saj če ni tistemu k jo uporablja všeč, se ob njej sploh ne počuti uredu. Samo da nekdo da tako izjavo da ne bo kupil macbooka ker je za šminkrje. ?? wtf? Kaj ma to veze al je za šminkrje al ni. Lep je al ne? Kar je not za to ceno ni nit tko slabo..

LP.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sadjarski nasveti in fascinante tržnice prepovedanega sadeža

Oddelek: Novice / Zasebnost
413851 (2698) Stepni Volk
»

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
166587 (5233) Saladin
»

Sony pokopal Aiba

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
324836 (4043) Looooooka
»

Kratka fotozgodovina trdih diskov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
153394 (2632) BBB
»

Novi Motorolini telefoni

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
53758 (3515) Jaka83

Več podobnih tem