»

Rast prenosnikov

vir: Reuters
Reuters - Industrija strojne opreme očitno stavi na vedno večje "prenosnike". Tako smo priča občutnim povečanjem diagonal zaslonov teh naprav. Acer je na Computexu v Tajvanu predstavil Aspire 9800, model z 20 palčnim (50,8 cm) zaslonom. Načrtovana cena je 2.700 dolarjev.

Tu je še Dell-ov XPS 2010, ki je že naprodaj v ZDA, za bolj zajetnih 4.000 dolarjev.



Samsung ima svoj 20 palčni model še v načrtu in to za 5.000 dolarjev. 19 palčni M70 pa je že tu.



Acer oblikovno deluje še klasično prenosniško. Dell in Samsung pa se že bolj spogledujeta z oblikovanjem, ki ne meri ravno na prenosljivost. Prav to pa je tudi cilj proizvajalcev: odžreti mesto namiznim (in...

55 komentarjev

Apple do večjega deleža na računalniškem trgu?

AppleInsider - Apple Computers Inc. sicer šteje med 5 uspešnih proizvajalcev strojne opreme, toda njegov delež na računalniškem tržišču ne raste, temveč se celo malenkostno zmanjšuje. V osnovi so analitiki predvidevali porast Applovega deleža zaradi t.i. "halo efekta", ko nek popularen proizvod, v tem primeru serija iPod predvajalnikov, poveča zanimanje kupcev tudi za druge proizvode. To se za sedaj še ni zgodilo.

Prehod na Intelove procesorje ponekod ni bil najbolj uspešen v termičnem smislu. Preveč segrevajoči MacBooki Pro so pritegnili veliko medijske pozornosti. Med njimi se je našel celo model, ki je zagorel. Po drugi strani je tu Apple Boot Camp, ki omogoča namestitev XP-jev, kar bi moralo pomeniti tudi kakšen pristop vernikov iz PC tabora. Tu so še mamljivi, vedno ljubki različni dodatki, ki okoli Applov ponavadi kar mrgolijo. A ne pritegnejo različne modding obsedence, ter ljudi, ki naravnost morajo brkljati po napravah.

Morda je razlog v tem, da iPoda pač vsak vidi (kult belih...

38 komentarjev

Sadjarski nasveti in fascinante tržnice prepovedanega sadeža

Gizmodo - Prepovedani sadež je najslajše utrgati, pravijo, zato so pri Orbicule spravili skupaj zelo zanimiv, skriven programček. Ta na vsakih 6 minut v spletni bazi podatkov preverja, če vaš najljubši sadež, z jablane ni bil utrgan. V primeru, da Jabolko izve, da je bilo odtujeno, bo takoj začelo s serijo ukrepov: poslalo bo klic na pomoč, s trenutno ISP številko, slikalo tatu (v primeru, da je računalo opremljeno z iSightom) in pričelo simulirati okvaro ekrana. Predhodnik konkurence je bil malce neroden, onesposobila ga je že odstranitev baterije iz premičnika.

Za zanesenjake Vojne zvezd je tu še koristen programček, ki izkoristi senzorje premikanja vašega premičnika, ki ob premikanju proizvaja glasove svetlobnega meča Jedijev. Zna biti drago, če vas stvari zanesejo predaleč. Za nekoliko "kvizlinško" razpoložene, je tu še jabolčni gonilnik za Xbox 360 upravljalnik.

Že dosedanje jabolčne tržnice so bile impozantne. Najnovejša, iz velemesta Velikega jabolka*, se nahaja pod stekleno...

41 komentarjev

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

vir: CNet
CNet - Nedavna Wall Streetova raziskava ameriškega tržišča osebnih računal je pokazala, da Jabolka niso toliko dražja od ostalih sadežev na tržišču. Tako so Jabolka v nepremični izvedbi le 13% dražja, v premični le 10%. Pomembno je predvsem primerjati enako z enakim.

To je sedaj izdatno olajšal prestop k Intelu. Ravno pred dnevi so prenovili še zadnjo serijo premičnikov: MacBook.



Šibkejši različici sta na voljo v beli barvi, najmočnejši v črni. Osebno mi je najbolj všeč FrontRow daljinec, ki ga najdemo tudi pri ostalih lepotcih. Več o sami drobovini si oglejte na njihovi strani. Vesela novica za Američane je bila ta, da je bilo moč premičnike takoj kupiti.

Nekaj novih objektov...

73 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

DIY: brezžičen predvajalnik glasbe

engadget - Kakor se na papirju zdi vsesplošna povezljivost naprav odlična ideja, se vsi naši visokoleteči načrti v praksi zapletejo v klobčič kablov ali izgubijo v blodnjaku nezdružljivih standardov. Pri slednjem prednjačijo preprosto nadgradljive naprave, kot je računalnik, a so po drugi strani precej skrajna rešitev, če je vse kar želimo doseči povezava med iPodom in ojačevalcem.
Seveda obstaja kopica namenskih rešitev, ampak še precej bolj zanimivo je, če se preprekam zoperstavimo z odsluženo opremo. Potrebščine: router, USB zvočna kartica, LCD zaslonček, elastika.

Če potrebujete dodaten navdih, še en soroden projekt.

Se lahko tudi tu, na Slo-techu, pohvalimo s čim podobnim?

7 komentarjev

Američani se ogrevajo za biodizel

Wired News - Cene goriv se višajo tudi za energetsko potratne Američane. Naziv potratni je ustrezen, saj predstavljajo 4,6% svetovne populacije, ki porabi 25% energije in izpušča v zrak 36% vseh toplogredih plinov. Razne alternative se pojavljajo po svetu, vključno z bizarno "iznajdbo": Pogon na mrtve mačke. Zaradi dosedanjih relativno nizkih cen bencina se Američani niso nikoli čisto zares ogreli za dizel, tako kot Evropejci. Seveda to nas ni motilo, da se ne bi spraševali, kako bi bilo, Če bi Dizel vladal svetu...

Američani so se končno ogreli za biodizel in to na popolnoma drugem področju, kot bi človek pričakoval: ogrevanje domov. V drugi smeri razmišljamo na tej strani velike luže, kjer Biodiesel v glavnem namenjamo za pogon vozil. Seveda imajo tudi Američani tovrstne ideje in načrtujejo do leta 2010 "spreobrniti" 10.000 šolskih avtobousov, ter ostala flotna vozila.
Razliko v emisijah mineralnega in biodizla si lahko ogledate tukaj.

Se morda kmalu obeta biodizel hibrid? Ali še...

43 komentarjev

Applovi prozorni zasloni!

Slashdot - Tako kot že večkrat (samo pomislite na miške!) je Apple zaoral ledino na novem področju računalniške industrije. Gre za zaslone posebne vrste, ki po zmogljivostih ničkaj ne presegajo ostalih, imajo pa posebno lastnost, ki je drugi nimajo - prozornost. In najlepše pri vsem skupaj je, da gre le za programski dodatek, ki ga lahko uporabite na vseh dosedanjih zaslonih! Občudovanja vredno :>

51 komentarjev

iStranišče

iStranišče

vir: News.com
News.com - WWW.C. je stranišče (WC), ki ga trenutno testirajo v Angliji. Ampak to ne bo običajno stranišče, saj boste med opravljanjem potrebe lahko deskali po internetu. V prenosni straniščni kontejner bo namreč vgrajen PC z Windowsi XP Professional (ali morda WC Edition?). Vse skupaj bo podpiralo 6-kanalni prostorski zvok, internetne strani bomo gledali preko plazma ekrana, za večje udobje pa bomo lahko brezžično tipkovnico vzeli v naročje. Do interneta bomo dostopali preko brezžičnega omrežja 802.11b. Prav tako pa bodo lahko vsi, ki bodo čakali v vrsti na prosto stranišče deskali po...

33 komentarjev