» »

MacMini kot video snemalnik

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal na ime Pandora.

Da bi mi bila stvar popolnoma všeč, bi rešitev potrebovala notranjo TV kartico in večji trdi disk. Ker je ravno pravih dimenzij, me tudi strašno mika, da bi to vgradil v avto. Samo povezava motor-PC mi še dela preglavice.

27 komentarjev

opeter ::

Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena


Cena? Khmm... saj če pogledaš Aopen-ov XC Cube, cene teh se gibajo od 85k naprej. Potem nismo prišteli ceno OS-a, a ne (zraven Minija dobiš MacOS X)? Pa procesor? RAM? Vse to manjka v osnovi Cube-u. AOpen MiniPC pa se začne itak do 109k naprej. Pa smo potem v bistvu na istem. Ne me narobe razumet. Nisem zagovornik Apple-a, posebej ne v zadnjem času. Samo pa treba malo realno pogledat na te trditve glede cenovne razlike.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matako ::

Točno tako, zraven MacMini dobiš en kup SW, med drugim čisto normalen OS - ne da bi ga uporabljal, samo po recenzijah in opisih celo malo normalnejši od XP. Ne vem, če se ti splača nabavljati Windowse samo zato, da jih pač imaš, potem pa delaš točno isto kot na OSX, ki si ga dobil zastonj? Koliko sploh stanejo XP (oz. MediaCenter edition) v štacuni?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Stepni Volk ::

MacMini stane od 170K do 225K SIT +. KLIK

fiore ::

kako je pa kej z mythtvjem in slovenskimi programi?

Opkow ::

Pa tudi velikost z vsemi dodatki ni vec tako zanemarljiva.

Mac mini
DViCO FusionHDTV5 USB Gold
Diamond XtremeTV PVR600 USB 2.0
Firefly mini
LaCie Big Disk Extreme 500GB

Da imas en soliden HTPC z Mac minijem?

Sem mnenja, da se bolj splaca imet en HTPC PC z linux OS-om.

PrimozR ::

Stepni volk VIA Epia palta pa TV Tuner na PCIju ni dost? Sicer pa lahko pogledaš za kakim shuttlom, ki pa je verjetno tudi bolj drag...

opeter ::

Kaj pa če sestaviš kako poceni kišto in jo postaviš nekam za omaro, da se ne vidi? Prikrbiš dovolj dolg audio in video kabel, pa je zadeva rešena...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matako ::

Ja samo poceni kišto za omaro moraš prav res skrit za omaro, ker ni za kazat naokrog ne?
/\/\.K.

Pithlit ::

Aja... točno... za imidž se gre, ne pa za funkcionalnost... :\

Pocen (že sestavljena, pa niti ne tolk zlo grda kišta) pride tm okol 60k (80GB diska je tud dost za prvo silo). Plus ena fajn tv kartica - 15-20K. Linux+MythTV (lahko tud liveCD verzija) in to je to.

crnapika: "Cena? Khmm... saj če pogledaš Aopen-ov XC Cube, cene teh se gibajo od 85k naprej. Potem nismo prišteli ceno OS-a, a ne (zraven Minija dobiš MacOS X)? Pa procesor? RAM? Vse to manjka v osnovi Cube-u. AOpen MiniPC pa se začne itak do 109k naprej. Pa smo potem v bistvu na istem. Ne me narobe razumet. Nisem zagovornik Apple-a, posebej ne v zadnjem času. Samo pa treba malo realno pogledat na te trditve glede cenovne razlike."

V novici je omenjeno, da za dosego cilja potrebujemo WinXP. Kar pomeni cena jabolčnika+win licenca. Isto k če kupiš bilo katero drugo kišto. Sam da je cena dvakrat višja. (Se pa drugače z argumentom o osX skoraj strinjam - ampak tudi tega se plača, brez skrbi)
Life is as complicated as we make it...

Highlander ::

Kar se ohisij tice: jaz sem ze leta nazaj nasel na smetiscu prav lustno slim ohisje iz starih casov. Not se da pa s pomocjo bormasine prav lepo stlacit eno normalno plato (jaz mam Coppermine platformo) in vse kartice, ki si jih zelis. Se prebarvas v crno in malo make-upa pa zagleda zadeva kot malo vecji videorekorder in prav lepo pase zraven. Da ne omenjam raznih Dell Optiplex in podobnih slim zadev, ki jih firme v tem casu precej rade odpisujejo. Ce ni ze zraven solidne drobovine, se pa na Bolhi dobi vse, kar clovek rabi za tako zadevo.

Saj ne rece, da to zgleda boljse kot kak Mini, samo glede na to, da nekateri jamrate nad ceno, se mi je zdelo vredno poudarit, kaj se da dobit za dobrih par jurjev ali pa celo zastonj. Tko da: za nekako 30 - 50 ksit (brez sw) in malo truda ter spretnosti, se da naredit dokaj vsecne in popolnoma uporabne zadeve.

opeter ::

Highlander, kako dol! Točno na to sem mislil! :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

M.B. ::

al pa kupiš OpenMedia PVR, če se ti ne da samemu Linux in Mythv nalagat. Ko je nekrat ta HTPC vaš lahko delate s hardwarom in softwarom kar vam je volja.
As myPVR is based on freely available Open Source software, more technical minded customers can update and patch the software themselves with no ongoing software license fees. OpenMedia will be happy to discuss any myPVR customisation for the customer who wants that bit more.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Joze_K ::

en tak mini, bi že bil kup za v avto - multimedia naprava, vse v enem, to bi deca uživala med vožnjo, pa mir, pa menjaš pravljice, pa kak težki rock ko najbolj cvilijo samo da jih ne slišiš, pa še kaj bi se našlo....

ne vem pa kako bi bilo z odvajanjem toplote, če bi ga vgradil na mesto avtoradia - dveh slotov? A bi to šlo,....?
A ima kdo izkušnje, a ima kdo link od koga, ki ima take izkušnje, ...., pa kak članek na to temo....

če si predstavljate, da kupite avtoradio, ki ima malo več funkcija pa stane do 100 kSIT, tukaj pa lahko imaš vse,.... radio, video, divx, ...., gps postajo s poljubnim softareom, ... totalno nadgradljivo in nikoli ne zastara, sploh primerjalno z avtoradii,.... pa mislim, slin, slin....>:D

Stepni Volk ::

Gre. In tudi že storjeno, ker je MacMini ravno pravih dimenzij za nadomestilo avto radija. Malce poguglaj.

CaqKa ::

me je highlander spravil na eno smešno idejo..
greš v štacuno kupiš en videorekorder ki ti je lep.. prineseš domu odšraufaš elektroniko ven, pa pcja not našraufaš :)

opeter ::

Ja mogoče rabljeni (in precej stari) videorekorder... ne pa novega :\ Ker potem si skoraj na ničli. Če dobiš VCR za 1000 SIT je OK. Za več pa ne.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CaqKa ::

kje pa je razlika če si kupiš mini box ohišje za 30ksit ali pa nov vcr za 30 ksit pa mu elektroniko vun pomečeš? cenovno si namreč na istem.

opeter ::

To je res. Samo pa ostaneš brez VCR. Kam boš pa dal elektroniko do VCR-ja? :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matevžk ::

V kartonsko škatlo pa na Karitas! :))
lp, Matevžk

Highlander ::

Ideja CaqKe se mi sploh ne zdi tko smesna ampak zelo dobra. Pa se dalinca dobis zraven in polno kontrolnih gumbov na samem ohisju, cesar nima velika cevina HTPC-jev, niti Mac Mini... :). Itak ne razumem zakaj se tolk trudijo s temi kockicami (Shuttle) in podobnimi oblikami. Jaz mam najrajs skatle tipa hi-fi (tud taka ohisja za PC se ze dobi), pa si zgradis en multimedijski stolp in je lepo vse v stilu... Glede te "odpadne" elektronike VCR-ja je pa treba bit tiste vrste clovk, ki mirne duse pusti ostanek kosila na krozniku, ko je enkrat sit ;).

opeter ::

Sorry, ampak jaz nisem tisa vrsta človeka, ki bi pustil hrano na krožniku. Babica me je učila: "vojna je, zato moraš vse pojesti!" ...upam, da ste skapirali. :))
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Nejc Pintar ::

Tist VCR prepakiraš v drugo škatlo;)
Lahko je biti prvi, če si edini!

CaqKa ::

crnapika, govoril sem o tem da se vcr kupi z namenom da imaš ohišje za pc. kar pomeni da bi tisto elektroniko beg vrgel.
in to ni namen razprave o moralnosti ali ono elektroniko beg vrzt ali ne. pogovarjamo se o lepem ohišju za htpc.
ti pa če si fanatik si lahko zaradi mene v tv zvrtaš kvadratasto lukno in si elektroniko in vcr zmontiraš direkt v tv.
ampak vcrja za 30 jurjov ali manj si jaz nebi nikamor šrafual.. še manj.. vcrja sploh več ne uporabljam.
ampak to je obstranska debata ki sem ne sodi.

highlander.. oni daljinec uspobit bi bila malo težka.. bi te že kar nekaj programerja moralo bit pomojem.. razn če si dovolj elektronika da si iz vcrja poiščeš del vezja ki komunicira z daljincem, in potem signale pripelješ na komp preko PS2 ali pa USB priključka. (pri čemer morš seveda poznat delovanje tipkovnice ali pa USBja)
mislim da si prej fertig če kupiš kak že naret daljinec.. kot recimo kakega od logitecha.

Nejc Pintar ::

Čakuka: za uporabit tist daljinec rabiš le eno preprosto zadevšno zaspajkat pa prklopit na plato. Programska oprema je že napisana.
Lahko je biti prvi, če si edini!

CaqKa ::

potem pa itak kul. lahko pa še kaki link podaš.. mogoče bo koga zanimal ;)

fiore ::

prodam moj videorekorder :D za 10k :))

Stepni Volk ::

Še zunanji TV Tuner za MacMac, podobnih oblik z z zelo uporabnimi dodatnimi funkcijami in povezavami: TVmax

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup Tv kartice

Oddelek: Zvok in slika
293223 (2460) gruntfürmich
»

iz video na DVD in kvaliteta zajema TV tunerjev

Oddelek: Zvok in slika
162443 (1946) zcetrt
»

Winfast TV (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
918293 (5265) Pyr0Beast
»

Katero TV Katico(tuner)? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17918948 (11988) Izi
»

IR daljinec ureja komp.

Oddelek: Programska oprema
181473 (1208) thramos

Več podobnih tem