» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
6 / 29
»»

bauci ::

In kako narediš omako? Čilije, papriko, paradižnik in začimbe pokuhaš ali zmiksaš in daš surove v kozarec in zaliješ z vročim kisom ali ???
Sem začetnik in te prosim za malo več informacij!

echo ::

Tle po mojem ni velik za zajebat.
Vse skupaj v blender, preliješ v lončke, zapreš s folijo, počakaš par ur in daš v skrinjo.
Lahko tudi prekuhaš vse skupaj, okus bo drug.

Lahko tudi naravno fermentiraš, če imaš večje količine.
Okus zna biti fenomenalen, meni je zelo všeč (fermentiral sem kumare, zelje, korenček in čili)
http://www.culturesforhealth.com/how-to...

Sem pa z naribano zelenjavo napolnil kozarec za vlaganje in na vrhu v vodo od zelenjave vstavil balon z vodo, ki je deloval kot polprepustna zapora. Odlično za manjše količine.

Mravlek ::

Evo tudi sam sem letos pridelal nekaj feferonov in sedaj bi jih dal v simbiozo z pravim domačim olivnim oljem, ki sem si ga nabavil v Istri.

Imam pa Naga Morich, Jolokia Yellow in malenkost Habanero.
Nekateri jih prelivajo z vročim oljem, sušijo pa potem v olje, nekateri jih strejo pa počasi prelivajo z oljem, pa še polno ostalih receptur je....

Torej kaj naj izberem?
V čem je bistvo življenja? Ups...bistvo računalnika! To je zdaj vprašanje?

ali3n ::

Lemon drop nasekljam na kolutke, "pokuham" v navadnem olju (da vre par minut, paziti da se ne zacvre), dodam čajno žličko soli in nafilam kozarce.

 Lemon drop

Lemon drop

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Dr_M ::

Nasledje leto definitivno nabavim lemon drop semena.
Letos je pa bolj uboga sezona, jalapenoti so neki nardil, habaneroti in bhut jolokoia pa sele zdele cveti, ze prepozno.

ali3n ::

Meni se oba grma Lemon Drop lomita pod težo plodov. Na žalost so še vsi zeleni - upam na kak teden sonca, da dozorijo :)

Ostale pa redno pobiram (bulgarian carrot, piemento de padron in 2 grma jalapeno).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

seba993 ::

Jst sem prvo na olivnem olju z čiliji na hitro prepražil šalotko. Noter sem dodal papriko, čili in paradižnik. Dadal 1l kisa in kugal dokler se ni zgostilo. Vse skupaj zmlel z paličnim mešalnikom in pustil čez noč na hladnem. Zjutraj še malo zgostil ter precedil. Gošči sem dodal še malo kisa. V omako sem dodal še okol 1/2l kisa in kuhal dokler mi ni bila ušeč. Goščo sem nafilal v kozarce in dodal malo omake da ni bilo zraka. Omako sem samo pretočil v kozarce in na vrh dodal malo olja da prekrije omako da ne pride do oksidacija. Potem sem kozarce zapru ter jih dal pod kuhinske krpe da se je vse skupaj še mal pacalo in da so se kozarci zaprli.

Tarzan ::

 Cvetove izgleda lahko oplodi tudi dež, ker čebel ni :)

Cvetove izgleda lahko oplodi tudi dež, ker čebel ni :)



 rdeči in rdečeči moruga škorpijoni

rdeči in rdečeči moruga škorpijoni



Glede na letošnje vreme in vodne razmere lahko rečem, da znajo rodit neverjetno ogromno. Čili grmiček je več časa preživel moker, kot suh, ampak se vseeno kar lepo drži, razen črnih peg na listih, nizke rasti in nekoliko luknjičavih listov mu sploh ne gre tako slabo. Če bo vreme naklonjeno, se bo nabralo verjetno še kar nekaj plodov.

seba993 ::

Jst jih mam posajene v zimskem vrtu kjer skoraj ni žuželk in se oprašujejo samo z vetrom.

Tarzan ::

Neverjetno, kako lepo dišijo te moruga škorpijoni. Okus je pa prav tako fantastičen, sem pa zaenkrat probal samo surove, me še čaka omaka, prej rabim še par zadevic skup nametat, upam, da danes. :)

Tarzan ::

Omaka je zakon. :) Sem sicer škrtaril s čiliji, da ne bi preteral, ampak zadeva je dovolj ostra, da se naenkrat ponuca kaki dve čajni žlički, ki ti fino, a ne preveč, pogrejeta.

WaterBoy ::

TArzan, lahko še poveš recept za omako da letos probam narediti kaj novega. Je pa lets izredno slabo leto.

Moja lanska omaka: http://www.skuhaj.si/recept/priloga/cil...

Odlična :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WaterBoy ()

Tarzan ::

Jaz sem se lotil zadeve popolnoma minimalistično, ker itak nameravam uporabljat zadevo ob drugače že začinjenem pečenju. :)

4 korenčki za filer, cela čebula, česen po okusu, 4 badass čiliji (bi dal še kakega več, če bi bili zreli), jabolčni kis in sol po okusu. Vse skupaj sem zmlel dokler nisem dobil fine konsistence, kisa sem dodal toliko, da je gostota nekako taka kot zenf, gre super na žličko in se razmaže po hrani. Zadevo sem dal v lončka od otroške hrane, jih zaprl in dal v lonec z vodo, kjer sem jih kake pol ure na zmerni jakosti grel, tako da se je cela vsebina pregrela, se pa ni skuhala.

Limete nisem imel in se mi je ni dalo it iskat, če ne bi dal še to in malo ingverja v prahu.

Korenja se niti ne čuti, česen in čebulo mogoče minimalno, aroma čilijev pa pride super do izraza. Pekoče je ravno toliko, da ti v ustih naredi vroč občutek, tudi če je hrana že skoraj hladna :D. Afterburna (vsi vemo, kaj je to, ne bom razlagal ;)) pri dobri žlici testiranega materijala ni bilo nobenega.

mihec87 ::

"Cvetove izgleda lahko oplodi tudi dež, ker čebel ni :)"Sicer vem da je joke sam če gdo ne ve Čili cvet lahko oplodi samega sebe, zato tudi če hočemo imet seme za naprej zberemo cvet in predno se odpre nanj damo vrečkico, nekateri ga celo pomočijo oz premažejo z belim lepilom ki naredi film ko se posuši..Saj v nasprotnem če imamo več različnih skupaj se lahko oženijo oz križajo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Map ::

No to, kako preprečite, da se vam čiliji na vrtu ne oženijo in izgubijo ostrosti?

Tarzan ::

Imaš jih ločene od ostalih, ko pa se enkrat poženijo, nabaviš sveže seme. Vedno obdržim nekaj semena še za naslednje leto, v primeru, da se bi res kaka svatba dogajala in bi na koncu imel same brezvezne hibride.

Drugače pa ja, kot je rekel mihec pred mano, cel grm lahko zaviješ v bobažno vrečko ali pa ženi suniš najlonke in jih potegneš preko cvetoče veje. ko so snkrat cvetovi oprašeni in začnejo rasti plodovi, zadevo lahko potegneš nazaj dol, da v miru dozorijo.

AndreAS ::

Pozdravljeni, Tudi sam sem ljubitelj bolj pekočih zadevic ( Pipp 8/10 najvec), in sem dobil lep " grmek " malih zverinic. Zadeva surova oreng vžge. Ker je grmek poimenovan samo " vroč feferon " me zanima če ima kdo doma kaj podobnega in kaj naj bi tole blo... Lahko je samo en domači križanec ki je pač malo oster. Hvala vsem ki kaj vedo o tem. Aja, zadeva gre v " glaž "

1

2

Lp, Andrej

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

mihec87 ::


AndreAS ::

Aha ty, torej MILD STUFF

Lp, Andrej

seba993 ::

Tole ti je Tabasco. Jih mam tut jst doma. Zgledajo nedoužni zažgejo pa pošteno. Prvo rundo sem uložil nasledna gre pa v skrinjo al pa v omakco. Tudi sušeni niso slabi.

Kar se pa tiče prepričitve križanja lahko na cvetove daš čajne vrečke ali pa si narediš vrečke iz koprene. Nekateri uporabljajo tudi plastične vrečke ampak se ti tako cvetovi lahko skuhajo v vročih poletnih dneh. Za lepljenje si mkoreš uzet cajt pa tut živce moreš met.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

bauci ::

Ali je kdo namesto omakce delal salso (kaj podobnega kar dobiš pri mehiški hrani)? Če je prosim za recept :)!

seba993 ::

Tarzan ::

Naslednjič bom naredil po receptu za harisso, to je podobna žavba, kot tvoja salsa, samo da prihaja iz severne Afrike.

bauci ::

Mal heca nič ne škodi!
Želel sem sam dobiti kakšen preizkušen recept od vas znalcev!

Tarzan ::

Ok, harissa Tarzan recept :D Simpl in hitro, brez kompliciranja.

100 gramov posušenih čilijev, če imaš sveže, še bolje, jih pa daš lahko še enkrat toliko, se pravi 200g. Pazi pri ekstra pekočih, ker boš naredil lahko smrtonosno pasto, ki bo vzela sapo kakemu revčku, ki bo preveč pogumen. Večinoma se lahko dodaja različne vrste čilijev, ki skupaj lahko dajo res fenomenalno aromo. Eksperimentiraj malo s tem, kar imaš, če zafrkneš z okusom ti ostanejo še vedno pekoči oktani za skurit brbončice.

Ok, recept...

100g suhih / 200g svežih čilijev
1 čajna žlička koriandra
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička janeža (sam ga ne dam, pa tudi s kumino sem varčen, ker mi okus načeloma ne odgovarja najbolj)
1 čajna žlička soli (oziroma več/manj, odvisno od okusa)
2 veliki žlici superduper deviškega olivnega olja
3 do 4 stroke česna, lahko kar celo glavico, če je majhen
----
Načeloma je to zgoraj vse, se pa odvisno od okusa lahko doda še malenkost:
Sok stisnjene sveže limone / limete, sveža poprova meta, paprika, paradižnik in svež zelen koriander

Čilije zalij z vrelo vodo in jih pusti stati nekje pol ure, da se zmehčajo. Ne kuhaj jih! Samo na tak način zblanširaj z vrelo vodo. Med namakanjem čilijev se vrzi nad začimbe. Da je okus kar najboljši se začimbe prej praži. Seveda če imaš začimbe v prahu tega ne delaj, če imaš cela semena, potem pa aufbiks. Začimbe, ki sem jih zgoraj omenil daj v suho ponev (da ne bi dajal kakega olja - ne delaš kokic ampak pražiš), in na nizki temperaturi praži (lahko tudi srednjo nastavitev, zelo odvisno od šporgeta, kako se obnaša), dokler ne zadiši. Ne bi smelo trajati dlje kot par minutk.
Začimbe iz ponve stresi v tarilnico za začimbe, če jo imaš, oziroma v mlinček za kavo, ki jih lahko zmelje v prah. Zmelji ali stri kolikor se le da na fino - nič ni slabšeka, kot da ugrizneš v polovico koriandra ali kumino (vsaj meni).
Ko imaš začimbe, se spravi spet nad čilije, odcedi jih iz vode in to vodo spravi, ker jo boš rabil za redčenje zmesi malo kasneje.
Zmeči čilije v mikser, dodaj začimbe, sol, česen in počasi dodajaj še olivno olje, da dobiš gosto in gladko maso brez večjih koščkov. Če imaš kak češki mikser vsake toliko zbezaj morebitne ostanke ki se nabirajo na stenah, da se vsa masa zmeša in enakomerno nasecka. Če bi rad dodatno razredčil zmes, dodaj ostanek vode, kjer so se prej namakali čiliji, dokler nimaš želene konsistence.
Če dodajaš zraven še kako drugo zadevo, jo prav tako vržeš v mikser, po možnosti preden začneš z redčenjem - predvsem, če nameravaš dodajati limonin sok.

Harisa se lahko poje takoj, ampak kot pri večini zadev iz čilija, okus kak teden še zori, da se vse surovine in njih arome med sabo lepo fino premešajo. Ko zmiksaš vse skupaj in si z pašteto vizuelno zadovoljen ne pozabi probat, če je dovolj slana. Če je, potem jo daj lepo v kozarček za vlaganje in po vrhu pokrij z olivnim oljem. Tako to delajo v Afriki, kjer sem lani bil in se super obnese. Ko jo načneš, po vsaki uporabi zalij z nekaj olivnega olja, tako da je ves čas pokrita s tanko plastjo olja. Zdržala bo ziher vsaj kak mesec, dlje pa verjetno tudi, ne vem pa koliko. Glede na enostaven postopek te ne stane nič, če pred fešto 3 dni prej zamešaš še svojo peklensko omako.

Sporoči, če boš poskusil, da skupaj lahko še izboljšamo recept. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

WaterBoy ::

Tarzan je izjavil:

Ok, harissa Tarzan recept :D Simpl in hitro, brez kompliciranja.

100 gramov posušenih čilijev, če imaš sveže, še bolje, jih pa daš lahko še enkrat toliko, se pravi 200g. Pazi pri ekstra pekočih, ker boš naredil lahko smrtonosno pasto, ki bo vzela sapo kakemu revčku, ki bo preveč pogumen. Večinoma se lahko dodaja različne vrste čilijev, ki skupaj lahko dajo res fenomenalno aromo. Eksperimentiraj malo s tem, kar imaš, če zafrkneš z okusom ti ostanejo še vedno pekoči oktani za skurit brbončice.

Ok, recept...

100g suhih / 200g svežih čilijev
1 čajna žlička koriandra
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička janeža (sam ga ne dam, pa tudi s kumino sem varčen, ker mi okus načeloma ne odgovarja najbolj)
1 čajna žlička soli (oziroma več/manj, odvisno od okusa)
2 veliki žlici superduper deviškega olivnega olja
3 do 4 stroke česna, lahko kar celo glavico, če je majhen
----
Načeloma je to zgoraj vse, se pa odvisno od okusa lahko doda še malenkost:
Sok stisnjene sveže limone / limete, sveža poprova meta, paprika, paradižnik in svež zelen koriander

Čilije zalij z vrelo vodo in jih pusti stati nekje pol ure, da se zmehčajo. Ne kuhaj jih! Samo na tak način zblanširaj z vrelo vodo. Med namakanjem čilijev se vrzi nad začimbe. Da je okus kar najboljši se začimbe prej praži. Seveda če imaš začimbe v prahu tega ne delaj, če imaš cela semena, potem pa aufbiks. Začimbe, ki sem jih zgoraj omenil daj v suho ponev (da ne bi dajal kakega olja - ne delaš kokic ampak pražiš), in na nizki temperaturi praži (lahko tudi srednjo nastavitev, zelo odvisno od šporgeta, kako se obnaša), dokler ne zadiši. Ne bi smelo trajati dlje kot par minutk.
Začimbe iz ponve stresi v tarilnico za začimbe, če jo imaš, oziroma v mlinček za kavo, ki jih lahko zmelje v prah. Zmelji ali stri kolikor se le da na fino - nič ni slabšeka, kot da ugrizneš v polovico koriandra ali kumino (vsaj meni).
Ko imaš začimbe, se spravi spet nad čilije, odcedi jih iz vode in to vodo spravi, ker jo boš rabil za redčenje zmesi malo kasneje.
Zmeči čilije v mikser, dodaj začimbe, sol, česen in počasi dodajaj še olivno olje, da dobiš gosto in gladko maso brez večjih koščkov. Če imaš kak češki mikser vsake toliko zbezaj morebitne ostanke ki se nabirajo na stenah, da se vsa masa zmeša in enakomerno nasecka. Če bi rad dodatno razredčil zmes, dodaj ostanek vode, kjer so se prej namakali čiliji, dokler nimaš želene konsistence.
Če dodajaš zraven še kako drugo zadevo, jo prav tako vržeš v mikser, po možnosti preden začneš z redčenjem - predvsem, če nameravaš dodajati limonin sok.

Harisa se lahko poje takoj, ampak kot pri večini zadev iz čilija, okus kak teden še zori, da se vse surovine in njih arome med sabo lepo fino premešajo. Ko zmiksaš vse skupaj in si z pašteto vizuelno zadovoljen ne pozabi probat, če je dovolj slana. Če je, potem jo daj lepo v kozarček za vlaganje in po vrhu pokrij z olivnim oljem. Tako to delajo v Afriki, kjer sem lani bil in se super obnese. Ko jo načneš, po vsaki uporabi zalij z nekaj olivnega olja, tako da je ves čas pokrita s tanko plastjo olja. Zdržala bo ziher vsaj kak mesec, dlje pa verjetno tudi, ne vem pa koliko. Glede na enostaven postopek te ne stane nič, če pred fešto 3 dni prej zamešaš še svojo peklensko omako.

Sporoči, če boš poskusil, da skupaj lahko še izboljšamo recept. :)


ČE bo vreme častlo še za eno rundo čilijev, sigurno naredim to :)

bauci ::

Hvala Tarzan!

Sharkb1te ::

Tarzan, zaj... si pri glavni začimbi. Ne gre se za kumino, ampak začimba kumin. Je velika razlika med njima, zato ti pa tudi okus ne odgovarja.
Kumin lahko dobiš na Trubarjevi v Hiši začimb.

Tarzan ::

V bistvu imaš prav in narobe :)
Res ne maram kumina, in ne kumine, zame je v mladosti bilo vse kumina :D.

Torej, angleško Caraway se daje notri, to je korenju podobna zadeva, pravijo ji tudi divja kumina, latinsko ime je pa Carum carvi. Ni izključeno da ta vrag ne raste celo po celi sloveniji v divjini. Sem ga večkrat opazil, ampak nikoli poskusil.

Kumin ali Jeera pa je rastlina z bolj janežu podobnimi listi in je doma ravno v vzhodnem sredozemlju tja do Indije. To dajejo notri v pol manjši dozi, kot zgoraj omenjeno zadevo.

Se pravi, oba dajejo notri, s tem da je peteršiljeve zadeve še enkrat več kot kumina. Zdaj več nisem prepričan če sploh poznam vsa imena, za začimbe sem pa kar prepričan, katere se butne notri. :D

Tarzan ::

Sem malo pobrskal in ja, izgleda da vseeno poznam imena. Kuminu smo mi rekli kimel. Tega dajo od pol žličke pa do 1 žličke (kumine 1 žličko), glede na zgornji recept.

V vsakem primeru, pri začimbah je tako, da ima vsak svoj okus in tudi začimbe same nekatere imajo okus neprimerljivo boljši od drugih. Sam nisem mogel verjeti, kako drugačni so okusi nabavljenih začimb na trgu v Tuniziji, kot roba iz Merkatorja.

Sharkb1te ::

Ja tudi jaz sem sedaj malo bolje pregledal več receptov in res je v nekaterih tudi kumina (caraway).
S tem se pa strinjam, da ima vsak svoj okus, zato je najbolje prirediti recept po svojem okusu (jaz bi kumino in janež izpustil, ne bi bila več harisa, ampak čili pasta).

Pithlit ::

Ni čili ampak... je čili. Veganski. Sta pa not 2 komada Fire Flame. In ker sem sissy pa pojma nimam kolk dejansko pečejo, sem semena vn dala:

 Chili

Chili



Izkazalo se je da bi zadeva lahko komot bla s semeni vred :/ Bom za drugič vedela. No, sicer je treba počakat do jutri da se stvar 'uleži' (tko kot vsaka enolončnica - najboljš je če počaka en dan). Mogoče bo bolj zapeklo.

*edit* Je pa ene 5-6 litrov tega. Tko da, ja... mogoče sta bla 2 kom res premalo.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

[D]emon ::

Slika ne dela. :P
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Pithlit ::

Vem. Slotech+Dropbox=Fail. Bo treba klikat. Al pa ne. Nobenga ne silim. In ja, uležan je bolj pekoč... ampak naslednjič grejo semena zraven (pa mogoče še kak komad). Zdej je glih tolk da požgečka :/ .
Life is as complicated as we make it...

echo ::

Kaj je pa še poleg dveh Fire Flameov noter?

shotalick ::

Tarzan je izjavil:

Ok, harissa Tarzan recept :D Simpl in hitro, brez kompliciranja.

100 gramov posušenih čilijev, če imaš sveže, še bolje, jih pa daš lahko še enkrat toliko, se pravi 200g. Pazi pri ekstra pekočih, ker boš naredil lahko smrtonosno pasto, ki bo vzela sapo kakemu revčku, ki bo preveč pogumen. Večinoma se lahko dodaja različne vrste čilijev, ki skupaj lahko dajo res fenomenalno aromo. Eksperimentiraj malo s tem, kar imaš, če zafrkneš z okusom ti ostanejo še vedno pekoči oktani za skurit brbončice.

Ok, recept...

100g suhih / 200g svežih čilijev
1 čajna žlička koriandra
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička janeža (sam ga ne dam, pa tudi s kumino sem varčen, ker mi okus načeloma ne odgovarja najbolj)
1 čajna žlička soli (oziroma več/manj, odvisno od okusa)
2 veliki žlici superduper deviškega olivnega olja
3 do 4 stroke česna, lahko kar celo glavico, če je majhen
----
Načeloma je to zgoraj vse, se pa odvisno od okusa lahko doda še malenkost:
Sok stisnjene sveže limone / limete, sveža poprova meta, paprika, paradižnik in svež zelen koriander

Čilije zalij z vrelo vodo in jih pusti stati nekje pol ure, da se zmehčajo. Ne kuhaj jih! Samo na tak način zblanširaj z vrelo vodo. Med namakanjem čilijev se vrzi nad začimbe. Da je okus kar najboljši se začimbe prej praži. Seveda če imaš začimbe v prahu tega ne delaj, če imaš cela semena, potem pa aufbiks. Začimbe, ki sem jih zgoraj omenil daj v suho ponev (da ne bi dajal kakega olja - ne delaš kokic ampak pražiš), in na nizki temperaturi praži (lahko tudi srednjo nastavitev, zelo odvisno od šporgeta, kako se obnaša), dokler ne zadiši. Ne bi smelo trajati dlje kot par minutk.
Začimbe iz ponve stresi v tarilnico za začimbe, če jo imaš, oziroma v mlinček za kavo, ki jih lahko zmelje v prah. Zmelji ali stri kolikor se le da na fino - nič ni slabšeka, kot da ugrizneš v polovico koriandra ali kumino (vsaj meni).
Ko imaš začimbe, se spravi spet nad čilije, odcedi jih iz vode in to vodo spravi, ker jo boš rabil za redčenje zmesi malo kasneje.
Zmeči čilije v mikser, dodaj začimbe, sol, česen in počasi dodajaj še olivno olje, da dobiš gosto in gladko maso brez večjih koščkov. Če imaš kak češki mikser vsake toliko zbezaj morebitne ostanke ki se nabirajo na stenah, da se vsa masa zmeša in enakomerno nasecka. Če bi rad dodatno razredčil zmes, dodaj ostanek vode, kjer so se prej namakali čiliji, dokler nimaš želene konsistence.
Če dodajaš zraven še kako drugo zadevo, jo prav tako vržeš v mikser, po možnosti preden začneš z redčenjem - predvsem, če nameravaš dodajati limonin sok.

Harisa se lahko poje takoj, ampak kot pri večini zadev iz čilija, okus kak teden še zori, da se vse surovine in njih arome med sabo lepo fino premešajo. Ko zmiksaš vse skupaj in si z pašteto vizuelno zadovoljen ne pozabi probat, če je dovolj slana. Če je, potem jo daj lepo v kozarček za vlaganje in po vrhu pokrij z olivnim oljem. Tako to delajo v Afriki, kjer sem lani bil in se super obnese. Ko jo načneš, po vsaki uporabi zalij z nekaj olivnega olja, tako da je ves čas pokrita s tanko plastjo olja. Zdržala bo ziher vsaj kak mesec, dlje pa verjetno tudi, ne vem pa koliko. Glede na enostaven postopek te ne stane nič, če pred fešto 3 dni prej zamešaš še svojo peklensko omako.

Sporoči, če boš poskusil, da skupaj lahko še izboljšamo recept. :)


Tega se bom lotil danes in sporočil. Če bom imel voljo, bom tudi dokumentiral (slike). Bom se pa lotil na svoj način (nekaj mešanega, kar sem zvedel tu), mogoče bo komu všeč.

Pa da vidmo, kaj mi bo ratalo :).

shotalick ::

Tarzan je izjavil:

 Pa so začeli zoret

Pa so začeli zoret



Trinidadski moruga škorpijon. Malo sumljiv mi je, ker nima nobenega žela, ne samo na temu plodu ampak na nobenemu. No, drugače izgledajo pa podobni. :D Jakosti še ne poznam, ker po pravici povedano, še ne upam. :D


Lani sem jih pridelal cca. 70 kom. Na 3 ali 4 rastlinah, ne vem več točno. Naročil preko Pippa. Zadeva je nora!!! Prišparal sem si ene 3 sveže, ki sva jih z očetom po malem sekljala v kakšen pasulj, mineštro, fižolovo juho, ipd. Ostale sem posušil in jih zmlel z mlinčkom za kafe, ter zadevo uporabljal kot poper :), vendar v zelo zelo manjših količinah.

Vajen sem res extra pekočih stvar, ampak tale hudiček ubija. Bil je tudi kupljen s tem namenom, ker z očetom obožujeva pikantno hrano in vsi se posmehujejo najinemu reku ˝nikoli ne peče dovolj˝:).

No pri temle sva komentirala ˝da tole pa res žge˝ :). Dejansko ob zaužitju svežega (košček je bil resnično majhen, manjši od 0,3cm), ko sem ga pogoltnil, sem ga čutil v želodcu, kako žge :).

Overall je zadeva super ;). Priporočam tistim, ki jih nič ne peče dovolj ;).

Pithlit ::

echo je izjavil:

Kaj je pa še poleg dveh Fire Flameov noter?

Fižol (iz konzerve, ker se mi ne da kuhat tiol majhnih količin... pa glih tolk je dober). 2 konzervi rjavega, 2 konzervi rdečega in 2 konzervi belega. Koruza, tudi 2 konzervi. Pol kile domačega paradajza pa konzervica mezge. Ene 20dek posušenega paradajza. Dobra glava česna. Pol kile čebule. 3 velike paprike z vrta. 3 sosedovi korenčki. Začimbice.
Life is as complicated as we make it...

[D]emon ::

Pithlit je izjavil:

echo je izjavil:

Kaj je pa še poleg dveh Fire Flameov noter?

Fižol (iz konzerve, ker se mi ne da kuhat tiol majhnih količin... pa glih tolk je dober). 2 konzervi rjavega, 2 konzervi rdečega in 2 konzervi belega. Koruza, tudi 2 konzervi. Pol kile domačega paradajza pa konzervica mezge. Ene 20dek posušenega paradajza. Dobra glava česna. Pol kile čebule. 3 velike paprike z vrta. 3 sosedovi korenčki. Začimbice.


Sem pogledal slikico, mater, bi se kar na kosilo povabil. :D :D :D Looks delicious!
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Sharkb1te ::

Pithlit, 2 čilija za 5 litrov sta res zelo malo, sploh pa brez semen in bele membrane, ki je najbolj pekoč del čilijev.

Letos sem se spravil in objavil še mojo verzijo omakce iz doma vzgojenih čilijev chocolat habanero.

http://www.easy-recepti.com/2014/09/dom...

Sestavine so podobne omakcam Čili pip, sam verjetno je razmerje malo drugačno, omakca je pa vseeno odlična, sploh za tiste, ki imajo radi malo bolj pekoče (v bistvu, če so vam chocolate habanero dovolj pekoči). Drugače pa delam po enakem postopku še omakco iz Bhut jolokie in Trinidad moruga scorpio (ta res zažge) in še varianto za ženske iz Bishops crown čilijev (ravno toliko, da te požgečka po grlu).

Zgodovina sprememb…

_pobesneli_ ::

A kdo ve kje bi kupil take stekleničke? Bom tudi jaz mojo letino spravil v omake.
Gregor

Tarzan ::

Čili sem presadil v lonec za čez zimo in mi je odvrgel 70% listov, pocrkala je cca. polovica vršičkov, in odpadla polovica plodov. Nekateri čiliji so zdaj dozoreli v velikosti manj kot centimeter, ampak ko sem probal košček, zažge še precej bolj kot tisti poletni, normalno veliki. Izgleda da mu ustreza pokrita lokacija v rastlinjaku. Zdaj se je počasi začel razraščati, tako da bom najbrž grmiček lahko obdržal, mogoče se celo pretolče preko zime in bom naslednje leto imel celo drevo čilijev. :D

radmannsdorf ::

_pobesneli_ je izjavil:

A kdo ve kje bi kupil take stekleničke? Bom tudi jaz mojo letino spravil v omake.

v kmetijskih zadrugah imajo veliko izbiro.

Sharkb1te ::

Če si kje iz okolice Ljubljane, je najbližje verjetno podjetje Stenko v Trzinu. Tam jih imaš razne vrste, cene so pa solidne. Te moje so po 1 dcl in so 16 centov. Cel paket 40 komadov skupaj z zamaški pride cca 9 eur.

Pri teh je edina slabost, ker imajo ozek vrat in je potrebno narediti bolj redko omako, da gre lažje ven, ker drugače si obsojen na stesanje, kot včasih pri kečapu. Imaš tudi takšne s širšim vratom, ampak so še enkrat dražje.

Dr_M ::

A se kdo zdele pobira plodove? Meni se vedno zorijo habaneroti in jalapenoti. Rastejo ne vec, zato so sploh nekateri habaneroti smesni, veliki kot gozdne jagode.
Me pa zanima, kako pekoci so sploh. Nekaj sem jih ze probal in noro zgejo. Ce primerjam moje habanerote z Pippovo omako, recimo bhut jolokia ali hot sun, obe 10/10, sta kot sladko pekoci omaki, v primerjavi z mojim pridelkom. So res tako mocni?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Tarzan ::

Jaz sem iz zemlje dal svojega v lonec in čeprav je izgubil 98% listov, nekaj plodov vseeno vztraja. Vmes je na novo pognal tudi liste in zdaj ima celo nekaj popkov, kar poemni, da bo spet cvetel, če mu nekako najdem pozicijo z dovolj svetlobe, katere pa žal nimam. No, v glavnem, kot si rekel, plodovi so od velikosti malo večje borovnice do velikosti češnje. Sem odpilil z nohtom košček in je bil po občutku bolj pekoč kot sredi rastne sezone. To pripisujem tudi temu da je zdaj čili bolj ali manj na suhem, takrat pa je plaval v vodi vsak drug dan.

erkgheoruugh ::

Moj rocoto gre zdaj v tretjo sezono. Imam ga samo v loncu. So pa plodovi občutno večji kot prvo leto, že prave mini paprike. Peče kot sto vragov. Pred par tedni je zgubil vse liste, samo še par plodov gor rdeči, potem ga dam pa v hibernacijo čez zimo.

hunter01 ::

Jooj, sedaj berem, da čilije lepo v lonce date in na toplejše, mi smo pa veselo "sekali" Bishop's Crowne, ker smo mislili, da bodo zmrznli :// Škoda, ker jih večina še ni dozorela sploh. Bomo pa za drugič vedeli :)

Še eno vprašanje, naročene imam sušene Birdseye - Piri Piri čilije. Rad bi naredil čilijevo olje v stekleničkah po 250ml. Ima kdo izkušnje, koliko čilijev za različne jakosti? Ker to delam prvič nimam sploh občutka, tudi ne vem točno, koliko so močni te čiliji - naj bi bili nekako srednje močni in dost jih hvalijo ravno za ta olja delat?

Če bi želel jakost nekje okrog 6-7/10 po "čilipipp" lestvici :) Imam rad pekoče vendar je moj prag še vedno relativno nizko.

Lahko še kdo napiše kakšne svoje recepte (količine) za čilijevo olje in s katerimi čiliji delate.

echo ::

Jst Birdseye-u podobne čilije narežem na kolobarje (priporočljiva uporaba rokavic) in jih skupaj s semeni stresem v kozarec s pokrovom ter zalijem z olivnim oljem ravno toliko, da pokrije. Za začinjanje kislega zelja je dovolj pol žličke.

Vedno lahko premočno olje razredčiš, tako da ti priporočam iskanje prave mere.
Škoda je povoziti dober čili s preveč olja.

gzibret ::

Tarzan je izjavil:

Jaz sem iz zemlje dal svojega v lonec in čeprav je izgubil 98% listov, nekaj plodov vseeno vztraja. Vmes je na novo pognal tudi liste in zdaj ima celo nekaj popkov, kar poemni, da bo spet cvetel, če mu nekako najdem pozicijo z dovolj svetlobe, katere pa žal nimam. No, v glavnem, kot si rekel, plodovi so od velikosti malo večje borovnice do velikosti češnje. Sem odpilil z nohtom košček in je bil po občutku bolj pekoč kot sredi rastne sezone. To pripisujem tudi temu da je zdaj čili bolj ali manj na suhem, takrat pa je plaval v vodi vsak drug dan.


S temi paprikami je takole... Meni so lanske preživele zimo. Izgubile so sicer kar nekaj listov. Feferone sem pustil gor. Paprika je sicer nekaj cvetela, ampak cvetovi so se posušili, nič ni bilo iz njih. Pol sem pa malo guglav, kaj za vraga je to, in sem zguglav, da plodovi (feferoni) proizvajajo nek encim, ki preprečuje razvoj cvetov. Torej, če želiš imeti zimsko letino paprik, moraš tastare potrgati dol. Deluje!
Vse je za neki dobr!
««
6 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383424 (227) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253259 (2511) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246281 (4707) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821976 (19883) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710384 (8114) JoeHunter

Več podobnih tem