» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
4 / 29
»»

seba993 ::

Če jih boš poveršičkal moreš imeti več prostora saj bodo krošnje širše kot pa da jih pustiš primiru. Tudi prinas se da dobiti večjo količino pridelka z pravilno vzgojo. Če pa rastline pravilno oskrbiš da prezimijo pa boš imel drugo leto še več pridelka.

Bom probal na parih sadikah vendar jih moram potem najprej presaditi v posode saj bo krošnja v zdjšnjih preširoka.
Sj bi naredil biognojilo samo mi recept še vedno negre v glavo. Bi lepo proso če mi ga lahko na hitro opišeš v slovenščini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

seba993 ::

seba993 je izjavil:

Če jih boš poveršičkal moreš imeti več prostora saj bodo krošnje širše kot pa da jih pustiš primiru. Tudi prinas se da dobiti večjo količino pridelka z pravilno vzgojo. Če pa rastline pravilno oskrbiš da prezimijo pa boš imel drugo leto še več pridelka.

Bom probal na parih sadikah vendar jih moram potem najprej presaditi v posode saj bo krošnja v zdjšnjih preširoka.
Sj bi naredil biognojilo samo mi recept še vedno negre v glavo. Bi lepo proso če mi ga lahko na hitro opišeš v slovenščini.

figula ::

In čisto v redu je, da si skeptičen, Aquinas.
Včasih se moremo vprašati zakaj počnemo - kar počnemo. No, meni je recimo dovolj dolgočasne zelenjave in 5 paprik/čilijev na rastlini - zato sem pripravljena na nove poskuse. Če bo uspelo, bom zelo vesela in zadovoljna. Če ne bo - hja, vedno se najde prostor za nove nore ideje:)

Aquinas ::

figula je izjavil:

No, meni je recimo dovolj dolgočasne zelenjave in 5 paprik/čilijev na rastlini - zato sem pripravljena na nove poskuse.


In prav je tako. Tudi jaz imam za sabo nekaj eksperimentov in se mi zdaj zdi, da narava že ve kaj dela in ji pustim, da gre svojo pot. Samo prave pogoje moramo ustvariti. S temi mikroorganizmi ste na pravi poti, je pa za moj okus malenkost preveč dela s temi stvarmi.

Se je že kdo poigraval z genetiko? Moj cilj je nekoč ustvariti novo sorto (tak eksperiment traja okrog 15 let :))) Pred leti sem imel sorto peruvian purple z zelo zanimivim "dimljenim" okusom, ki bi ga rad imel na večjih plodovih. Morda jalapeno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aquinas ()

figula ::

takole gre FPJ: (oprosti, očitno ne znam na kratko in hitro :)), joj, koliko tega je ratalo!)

- najprej si izbereš rastlino - ti boš imel liste in vršičke čilijev

- sicer je idealen čas za nabiranje bio materiala zjutraj, ko je še rosa za rastlinah in predno posije sonce. To pa zato, ker rastlina ponoči pošlje hranila iz korenine v rastoče dele - podnevi pa jih spet potisne dol v korenine, ker se listi ukvarjajo s fotosintezo

- torej potrgaš vršičke rastlin, liste rastlin, cvetove rastlin, vitice rastlin (hitro rastoči deli), plodove rastlin (v njih je največja moč) - pač tisto, kar si si izbral

- stehtaš material - recimo imaš 100 g

- stehtaš sladkor od 1/2 teže do iste teže - recimo od 50 do 100 g. Priporočajo rjavi ali melaso, vendar jaz ugotavljam, da beli bolj fermentira in več soka potegne ven, zato mešam malo belega malo rjavega trsnega. O dveh različnih vrednostih sladkorja pišem zato, ker so ravno tukaj navodila rahlo odvisna od avtorja - eni pravijo polovico teže drugi pa isto težo. Ker KNF odpušča kikse - grem jaz nekje vmes in bi dala cca 70 g sladkorja :)

- listni material daš v plastičen lavor in nanj potreseš sladkor. Potem z rokami (lahko imaš rokavice) vmasiraš sladkor v liste in jih obenem trgaš, drobiš, stiskas stebla = cilj je, da dobiš čimvečjo površino in da se sladkor vsega dobro oprime (da bo delovala osmoza)

- ko si dobro premasiral in je material raztrgan/razdrobljen na male koščke in je vlažen, ga daš v kozarec. Kozarec je lahko plastičen ali steklen za vlaganje - material dobro potlačiš, da iztisneš zrak in da se sladkor še bolj dotika rastlin. Originalen recept celo pravi, da naj bi material obtežil - vendar pri naših manjših hobi količinah to ni treba. Je dovolj, da dobro pritisneš. Če je material bolj suh, lahko na vrh vliješ malo vode - bodi ZELO pozoren, da ne bo klorirana voda iz pipe, ker boš s klorom ubil mikroorganizme, ki jih želiš. Kozarec, ki si ga izbral naj bo tako velik, da bo materiala približno za 2/3 kozarca, 1/3 mora ostati prazna, da ima fermentacija prostor in da imajo mikroorganizmi prostor za dihanje :). V redu bo tudi, če ti ne rata ujeti idealnih tretjin

- kozarec pokriješ s papirnato brisačko in gumico in si kar na to brisačko zapišeš datum

- kozarec daš na zračen prostor brez direktne sončne svetlobe

- če si radoveden kaj se dogaja, lahko vmes zadevo premešaš, to lahko narediš tudi, če se na površju nabira bela plesen - smo rekli, da je to OK. Potem spet zmes potlačiš nazaj navzdol

- proces fermentacije se zaključi, ko se mehurčki nehajo tvoriti oziroma pusti naj se paca vsaj 7 dni - ker je proces odvisen od temperature, jaz v teh mrzlejših nočeh pustim cca 10 dni. Predolgo tudi ni treba pustiti, ker gre potem proces naprej v tvorbo dušika in kaj jaz vem kaj še vse. Zadeva ima rahlo sladko kislo alkoholni vonj.

- potem zmes odcediš. Tu je ena hecna stvar, ki sem se je tudi sedaj naučila in preverila: material, ki ga dobiš samo s precejanjem je precej čistejši od tistega, ki ga dobiš z naknadnim stiskanjem zmesi. Sicer si seveda želiš stisniti zmes in iz nje potegniti vse koristne učinkovine - in to tudi storiš na koncu - ampak ne tega na koncu mešat z ostalim sokom. Sploh če si naredil soka več in bi ga rad shranil - je samo precejena tekočina veliko čistejša in bolj varna , da bo dlje zdržala - stisnjeno tekočino pa takoj/prej porabiš.

- če imaš torej soka več in ga želiš shraniti za kasnejšo uporabo, mu dodaj sladkor v razmerju 1 : 1 in ga nalij v plastično/stekleno stekleničko tako, da bo na vrhu prostor - da bodo mikroorganizmi lahko dihali (in jedli sladkor, ki si jim ga dodal) in da bodo ustvarjeni plini lahko uhajali, zato zamaška ne privij do konca, bolj ga samo natakni

- ker boš sok tudi takoj uporabil (saj zato smo ga delali, mende :)), ga najprej razredči 1:20 = torej recimo 1 deci soka in 20 deci vode = bodi zopet zelo pozoren, da ne uporabiš klorirane vode direktno iz vodovoda. Dobra je voda iz pipe, ki si jo prejšnji dan nalil v steklenice in je klor izhlapel

- mešanica 1:20 je tvoja OSNOVNA raztopina, ki jo za uporabo za zalivanje ali za sprejanje po listih nadalje razredčiš v razmerju 1 jedilna žlica ali 15 ml na 4 litre vode (neklorirane)

FPJ se lahko uporablja za rastline, živali in ljudi. Najdejo se poročanja, da si ljudje na tak način pripravljajo remedije za recimo lajšanje bolečin pri revmi. Meni se zelo dopade moj FPJ iz žajblja - kašelj je postal zgodovina :)

upam, da sem bila dokaj razumljiva in sem kaj pomagala

seba993 ::

Pa vršičke moram porezat pred cvetenjem ali jih lahko že zdaj? Moje izbrane rastline so visoke okili 30 cm.

echo ::

Jaz mislim, da ni bistvene razlike, dlje ko čakaš, več imaš odpada.

figula ::

seba993 je izjavil:

Pa vršičke moram porezat pred cvetenjem ali jih lahko že zdaj? Moje izbrane rastline so visoke okili 30 cm.


Pri 30 cm imajo verjetno rastlinice že 6-7 listkov pred vrhom ali pred V rogovilico, a ne? Torej dovolj da naredijo nove poganjke v/za listnimi stebelci. Jaz bi isto predlagala, da ne čakaš do cvetenja.

Če se ti bo zdelo škoda odrezati še nekaj lepih listov, potem spremljaj njihov razvoj. Če se novi poganji ne bodo začeli kazati v nekaj dneh, ti predlagam da se vseeno opogumiš in odrežeš nekaj največjih listov. Meni se je to obneslo.

seba993 ::

Pa jst jih mislim prvo presaditi. Bo dobro če jih presadim in obrežem ali jih naj presadim in počakam kakšen teden?

figula ::

Aja, potem pa mogoče raje res tako naredi: najprej presadi in čez kak teden obreži. Da ne bosta 2 šoka naenkrat.

Imaš kaj alg? Brala sem, da namočene alge pomagajo rastlini in zmanjšujejo njen šok pri presajanju. Pa se mi res zdi, da bo mogoče kaj na tem, moje so si koj opomogle. Alge sem čisto zdrobila in jih namočila za najmanj 1 dan v postano vodo in jih s tem zalila.

seba993 ::

Nimam. Nisem glih ljubitelj biodinamčnih pripravkov. Uporabim kdaj kakšnega ko ga dobim od sošolca ker imajo doma biodinamično kmetijo (nadgradnja ekološke kmetije). Koliko sem jst opazoval vidnih razlik ni bilo. Bom jst tu pol presadil in čez kak teden porezal pa da vidimo kako bo.

seba993 ::

Evo moji kandidati za vršičkanje so presajeni. Sem uzel največje sadike in jih posadil v mešanico preperelega kokošjega gnoja in preperelih trsnih tropin. Pa brikete sem dodal.

figula ::

držim pesti, da bo uspelo :)

seba993 ::

Ja bo moglo čene jih bom pa tepu. :D Sj 2 od 4rih imata že zdj male zalisnike.

#000000 ::

Jest sem nekaj tednov nazaj dobil omakco ki jo je kolega naredil lani, sicer ne jem pikantno, in teli naši eta feferoni me mal zašvicajo tako da ni sile. No ko sem probal tole kar mi je prinesel on, sem za hec kot je reku samo umočil zobotrebec in z jim premešal krožnik neke čorbe, že po prvi žlici sem zakašlal, tako da zgleda mora bit dokaj svinsko pekoča, če koga zanima lahko izvem kaj je dal notri oz. recept.

Je pa skor fluroscentna haha

seba993 ::

Ja lahko bi izvedel kaj je notri in recept.

[D]emon ::

Tole zgleda hudicevo koncentrirano. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

seba993 ::

Sj bolj ku je koncentrirano boljše je. Manj porabiš pa dle traja. ;)

eric_cartman ::

Če bi naročal preko ebaya kakšne omake, mi dajte povedat, katero se splača naročit. Katera je taka, da res zažge? Imel sem točno tako škatlico že:

http://ii.worldmarket.com/fcgi-bin/iips...

Vendar je bila od pekočih samo chipotle habanero sauce. Vse ostale so bile bolj tako tako.

Torej katera je dobra omaka in res pekoča? :)

Zgodovina sprememb…

suhi ::

Slovenske omake Tomaža Pippa ne pridejo v poštev?

Zažgejo vsekakor tako kot treba, pa še izbira je kar solidna.

klik

Zelo pekoče so Bhut Jolokia, Pure Naga in Moruga. Slednja še posebej, najdeš pa jo pod omejeno serijo omak.

Pithlit ::

Jaz imam tole. Če ti kapljica ni zadosti pač daš celo žlico.

Meni je dovolj ~10 kapljic za eno pico.
Life is as complicated as we make it...

suhi ::

Jaz sem imel že vse Pippove ta najbolj pekoče. Bhut Jolokia ima deklarirano pekočnost 9, ampak se zdi bolj pekoča od recimo Hot Sun, ki ima 10. Ima pa Hot Sun meni osebno najboljši okus od vseh omak. Pure Naga je tudi kar huda zadeva, kot si sam rekel, kakih ducat kapljic je čisto dovolj za celo pico.

Moruga je še nekoliko hujša od Pure Nage, ampak tu se potem že malo vprašaš, koliko ima smisla še dalje stopnjevat pekočino. Hot Sun ima po mojem mnenju še najboljše razmerje med pekočnostjo in okusom.

mn ::

seba993 je izjavil:

Ja lahko bi izvedel kaj je notri in recept.


Mene tudi zanima recept. In pa koliko časa lahko potem varno hraniš takšno omako. Tako pred odprtjem kot po.

seba993 ::

Jst osebno priporočam tole: http://www.cilipipp.si/nova/sl/omake/pr... saj za malo več denarja dobiš več kot pa da bi kupil 2 te: http://www.cilipipp.si/nova/sl/omake/pr.... Mi je pa ušeč okus in pekočnost.

Ja mislim da če jo hraniš na hladnem temnem prostoru se nebo smela pokvariti hitro. Tabasco brez problema zdrži čez 2 meseca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

Dr_M ::

Te zadeve se ne pokvarijo kar tako. Lahko, da spremeni barvo, ampak pokvari se pa dejansko ne. Imel od pippa habanero omako pol leta cez rok, pa je bla popolnoma enaka, kot frisno odprta.

Pithlit ::

Dok je u hladilniku ni panike. Tisti rok velja za ziher tudi v 'oštarijah' kjer te flaškice ne vidijo hladilnika niti od daleč (pogosto so kar cele dneve na soncu).

*edit* Mimogrede, ker sem ravno videla na pippovi strani čilijev džem. Lani sem nardila džem iz paradižnikov s čiliji. Fenomenalna zadeva. Sladko-pekoče... na maslu malo manj pekoče.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

seba993 ::

Ja rok uporabe more bit po zakoni gor napisan.

Pa če poste kupoval Pipove omake jih kupte na njegovi strani in nikjer drugje.

[D]emon ::

seba993 je izjavil:

Ja rok uporabe more bit po zakoni gor napisan.

Pa če poste kupoval Pipove omake jih kupte na njegovi strani in nikjer drugje.


Tole je ziher slikano v Maximarketu, za katerega je znano, da ima cene stupidno visje.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Dr_M ::

V leclercu imajo podobne cene.
Najbolje je kupovat direkt.

seba993 ::

V Šparu v NM Qulandiji.
Dobiš skor 3na njegovi strani za isti dnar. Sj une ku so 10EUR se ti mogoče še slapča. Gleda da moreš tam še poštnino plačat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

seba993 ::

Evo moji kandidati za vršičkanje.

Enem se se ja pa ponesreči vrh utrgal pa se je pol prijel pa bo imel podobno rast ko tisti poveršičkani.

Lepo rastejo.

Aquinas ::

Upam, da si jih nekaj pustil za primerjavo. Meni so ene 3 komade kar polži površičkali ;((

cebelar123 ::

Tu po slikah vidim da ti lepo uspevajo.
Meni pa letos niakor ne rastejo. Dobili so liste kateri so lepi ampak v višino pa nikakor ne grejo. Nabavil sem že nekakšna gnojila in vse živo pa nič ne pomaga. To se mi je zdaj zgodilo prvič v treh letih. Ima kdo kakšno idejo kako bi jih spravil da začenjo rasti v zrak.

Sedaj jih imam v lončkih ampak sem 100% da lončki niso premali. Zemljo sem kupil za potaknjence.

Aquinas ::

Napiši malo več. Katera sorta, pod kakšnimi pogoji rastejo, kako veliki so, kako veliki so lončki, itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aquinas ()

figula ::

Zemljo sem kupil za potaknjence.

Mogoče je to krivo - menda naj bi bila zemlja za podtaknjence extra razkužena in imela hranil samo za cca 1 mesec. Če je posebej razkužena, potem ni v njej nobenih MO, ki bi rastlini pomagali, da si vzame hranila, tudi če jih kasneje dodaš. Poskusi menjati zemljo?

seba, super fino, lepo ti delajo ...

cebelar123 ::

Sorta dorest naga , res je da imam letos prvič to zemljo. Tako zgleda ta revščina ,mogli bi biti vsaj 1x višji in pripravljeni da se prsadijo na vrt.


Zgodovina sprememb…

Aquinas ::

Če praviš, da si jih že pognojil, potem res ne vem kaj bi lahko bilo narobe. Morda ima figula prav glede pomanjkanja mikroorganizmov. Če bi jaz bil na tvojem mestu, bi jih dal na vrt (če si jih že navadil na sonce), pa bo kaj bo :)

Več sreče prihodnjo sezono.

cebelar123 ::

Jih nameravam takoj ko bodo ti nevihtni dnevi mimo. Potem pa jih bom poskusil prezimit.

Zgodovina sprememb…

seba993 ::

Jst vsako leto sam doma zmešam humus in so še vsako leto zrasli kot se šika. Pa dodam še brikete. Pol pa na vsaka 2 tedna dodajam zemljo in zalivam na približno 2 dni. Majo pa direkt sonce samo od 4rih naprej.
Tiste 4 bom poveršičkal za primerjavo so pa v koritih. Pol na naslednih slikah. So tisti 4je tudi različne sorte. Mam pa vse označen tako da vem kaj je kaj.
Tudi jas bom svoje probal prezimit. Seveda ne vse. Po eno sadiko vsake sorte.

ali3n ::

Jaz sem lani prezimil enga Lemon drop-a. In je kar ok (je večji in močnejši kot nova - letošnji sejanec).

Je pa hec, da je na novo pognal tik nad koreninami... in ne na "štiblih".

Lahko pofotkam (ju3).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

seba993 ::

Sj čiliji naj bi imeli največjo rodnost v 2gem letu. Ja lahko mal poslikaš.

Pa zanima me kako doma zaščitite cvetove da se ne skrižajo medsabo?

ali3n ::

 Lemon drop. Lanskoletni na levi, letošnji na desni.

Lemon drop. Lanskoletni na levi, letošnji na desni.



 Lemon drop - lanskoletni. Pognal je tik nad zemljo.

Lemon drop - lanskoletni. Pognal je tik nad zemljo.

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

seba993 ::

Mislim da je odgnal z zemlje zaradi tega ker deblo ni prezimilo najbolje. Koliko l posode pa imaš to?

ali3n ::

Ja, čez zimo sem ga očitno malo zanemarjal.
Teglci so cca 5-7 L.

Da se ne skrižajo jih prestavljam po celi parceli. Načeloma imajo jutranje in popoldansko sonce, pri parih pa to ne gre in so na soncu tudi opoldan.

Zaenkrat je to ok.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

seba993 ::

No tole sem najdu kako preprečevati križanje.
http://howtosaveseeds.com/isolate.php
http://thehotpepper.com/topic/20164-pre...
http://forums.gardenweb.com/forums/load...

Jst bom na svoje navezal vrečke in jih mel gor dokler se ne pokažejo plodovi.

_pobesneli_ ::

Tisti ki sadite v lonce, meni je najboljša zemlja tera magma od substrala,poleg ima neke kamnine vulkanskega izvora. Jaz vedno sadim v 25litrske lonce,letos že kar nekaj plodov na njih. S to zemljo rastejo kot gobe po dežju.
Imam pa vedno visoke vsaj 0,8m do 1,5m Odvisno od sorte. Meduse ne zrastejo v višino več kot 10cm imajo pa gor plodov da skoraj ni lista videt. mislim pa da mi je lani brazilian starfish zrastel v loncu do višine 2,5m :) dve vrsti so mi bile lani tako visoke. Ena žal ni dozorela, upam da bo letos boljše.
Gregor

seba993 ::

Ja vsaj 10l tegelce je dobro met za čilije. Zakaj pa pol ne probaš prezimit?
Jst bom do zime verjetno naredil par 50l lesenih loncev za prezimitev čilijev. Pol noter pa folijo da nebodo gnil preveč.

Aquinas ::

_pobesneli_ je izjavil:

Tisti ki sadite v lonce


in to http://www.headshop.si/artikli/1060/vaz...

_pobesneli_ ::

Nimam prostora za prezimovanje, drugo leto mislim da bom dobil kotiček za moje rastline ;)
Tako ali tako me 5 dni na teden ni k feferonom, za zalivanje skrbi avtomatika in zaenkrat uspeva.
Gregor

seba993 ::

Pa sem jih poveršičkal. Slike pred in po.



Tega sem pa pozabu slikat pred.

Dobili so tudi oporo.

Odpada je bilo slabih 15g. Se mi zdi da se mi nesplača delat preparata.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()
««
4 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383411 (214) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253254 (2506) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246263 (4689) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821883 (19790) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710360 (8090) JoeHunter

Več podobnih tem