» »

hitrost aviona

hitrost aviona

slovencl ::

Koliko časa potrebuje letalo, da pride iz evrope v ameriko in koliko časa, da pride iz amerike nazaj v evropo. Je ta čas isti ali je v eno smer krajši, ker se zemlja vrti?
Najbrž je odvisno na kateri višini leti, ker se zračne mase do neke višine najbrž premikajo nekako s hitrostjo zemlje...?

:roketa> ::

Na naših geografskih širinah pihajo v višinah zahodniki. Ponavadi je zato let iz Evrope v Ameriko traja dlje kot let v obratni smeri. Hitrosti vetra pa na višinah letenja potniških letal lahko dosežejo tudi več kot 200 km/h, kar se še kako pozna.

MAC.H ::

Razlika v hitrosti je približno 100 km/h, se pravi da gre letalo počasneje, kadar potuje iz vzhoda na zahod. Kadar letalo potuje v Ameriko je tako njegova hitrost okoli 800 km/h, za nazaj pa šiba okoli 900 km/h (+/- 50 km/h).

Skupaj z Zemljo namreč res potujejo tudi zračne mase, ki letalo ovirajo, kadar gre v obratni smeri, kot se vrti zemlja. Sicer pa je dolžina leta v Ameriko odvisna tudi od letališča, na katerega potuješ (vzhodna ali zahodna obala).
MAC.H

Stepni Volk ::

Glede razlike v času potovanja, pojdi na www.amadeus.net Vtipkaj destinaciji in poglej razliko.
Od Londona do New Yorka je tako iz VB v ZDA cca: 7:25, nazaj 6:55.

Tu je še en faktor: veter oz. Jet stream.
Ter glavni: tip letala. Concordu je uspelo celo v 2:53.

:roketa> ::

Ta razlaga je malo preveč preprosta. Na ekvatorju recimo, kjer je obodna hitrost Zemlje največja, teh zahodnikov ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: :roketa> ()

Stepni Volk ::

Zato letala nikoli ne potujejo po ekvatorju. :)

Malce tudi zato, ker se vprašanje nanaša na pot Evropa-USA. In ker je zemlja okrogla, bi bila takšna pot prekleto daljša.

Zgodovina sprememb…

MAC.H ::

Na severni polobli letala potujejo tako, da Zemljo presekajo po vrhu, saj je naš planet na ekvatorju sploščen. Govorim iz prve roke, saj sem letel na Kitajsko in nazaj, od tam tudi vem, kakšne so bile razlike v hitrostih. Leteli smo preko Moskve, kar na zemljevidu izgleda kot precej ukrivljena črta, vendar pa šele na globusu vidiš, da smo res šli po najkrajši poti.

Govoril sem z Američanom, ki je iz Los Angelesa letel v Peking preko Aljaske, kar bi se zdelo komu čudno, vendar pa si le oglejte pravi globus sploščene Zemlje in boste ugotovili, da so jo presekali (kakor pravim jaz) "po vrhu".
MAC.H

Boeing ::

In kako so ugotovili najkrajš možno pot ?

Vzeli so cvirn in malo večji globus ter napeli nitko od enega kraja do drugega. Simpl ko pasulj :)
Seveda se takšna pot potem še malo popači, ko upoštevaš jetstreame...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Stepni Volk ::

Pot se dodatno popači glede na zračne poti (vezana na navigacijska sredstva ne tleh), propustnost določenih zračnih prosotorov in njih omejitve.
Zračne poti so lahko zelo zasedene in zato ne more vsako letalo poleteti takrat, ko se njemu zljubi. Znotraj članic Eurocontorla za to skrbi CFMU - Central Flow Management Unit. Le ta vsakemu letalu, ki leti znotraj držav članic Eurocontrola, dodeli SLOT - Shedulede Lift Of Time glede na destinacijo.
Problem zračnega prostora, poleh poti in omejitev, so predvsem letališča. Niso sposobna dovolj hitro "požirati" promet.
Omejitve v zračnem prostoru so vezane na trenutne sposobnosti posameznih kontrolnih centrov zračnega prometa (dovolj ljudi, nivo opreme...) kot tudi st alne prepovedan cone, restriktivna področja, vojaška področja, ter občasna tovrstna področja.
Če se tako recimo "zabaše" zračni prostor nad Italijo, bo promet prisiljen iti okoli: preko Slovenije in Francije, Korzike (pod pogojem, da končni cilj ni v Italiji).
Te stvari se nenehno spreminjajo in dispacherji posameznih letalskih prevoznikov nenehno žongljirajo med temi parametri.

Enako gost promet je nad severnim Atlantikom: ZDA-EU. Letala ne morejo vedno letei po optimalni poti, zaradi vseh naštetih razlogov. Posledica je: daljši čas leta.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lahko letalo izgine brez vsakršne sledi? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30677979 (17967) Machete
»

Nadzvočno potniško letalo

Oddelek: Loža
183185 (2243) PandaFlow2
»

Dokumentarec o kontroli zračnega prometa, kaj bi vas zanimalo?

Oddelek: Loža
223493 (2976) Stepni Volk
»

blodnja 01. za fizike.

Oddelek: Loža
121770 (1428) Boeing

Več podobnih tem