» »

Elektronsko bančno poslovanje

Elektronsko bančno poslovanje

WiseBear ::

Glede na to, da so provizije za plačila raznih položnic razmeroma visoke imam namen začeti elektronsko urejati stvari na banki. Trenutno imam račun na nkbm; njihova banka@net pa me ne ravno prepriča. Že sama spletna stran je bolj na ravni straneh ki se jih dela pri informatiki v srednji šoli:\ . Gledal sem klik od nlb-ja, zdi se mi boljša varijanta, ker ti dajo vsaj digitalno potrdilo. Kakšne izkušnje imate glede tega ? Najbolj važno mi je da je stvar zanesljiva, pregledna ter enostavna. Vsakršna mnenja so dobrodošla.

Hvala in lep pozdrav.

sid911 ::

klik uporabljam že več kot eno leto. zame je stvar dokaj preprosta in praktična, pa do zdaj nism nobenih težav mel z njim. bi ti ga kar priporočal
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

aljazh ::

Sam imam izkušnje s tremi bankami ter njihovimi on-line storitvami.

NLB: Za dostop potrebuješ digitalni certifikat. Relativno varno, a napraktično, če do e-banke dostopaš z različnih računalnikov. Sploh pa odpade dostopanje iz kakšnih javnih računalnikov ali službe (če ne moreš / ne želiš namestiti certifikata).

Banka Koper: Sprva le dostop z geslom, brez kakršne koli dodatne zaščite. Sedaj uvajajo pametne kartice - za dostop moraš torej na računalnik priklopiti čitalec in vanj vstaviti pametno kartico.

SKB: Prijava z uporabniško šifro in unikatno kodo, ki jo vsakič znova zgenerira generator v velikosti kreditne kartice, ki ga dobiš ob prijavi na storitev. Generator ima tipkovnico, preko katere je potrebno vnesti geslo, ki ga nastaviš ob prvi uporabi. Šele po pravilno vnesenem geslu se zgenerira unikatna koda, ki jo prepišeš v obrazec za prijavo na skb.net. Prednost: Ni omejitve na posamezen računalnik kot v primeru certifikata pri NLB, lahko uporabljaš tudi na javnih računalnikih ali v službi. Slabost: nekoliko manj user-friendly prijava, saj je potrebno prepisati zgenerirano kodo.

Glede provizije (naj me kdo popravi, če se motim): NLB računa 60 SIT na položnico, SKB pa 40 SIT.

Pri SKB imaš na voljo tudi dostop preko WAPa, kjer plačuješ le prenos podatkov svojemu mobilnemu operaterju. Pri NLB za mobilno bančništvo obstaja "Moba", kjer se posluje preko SMSov, kar je dražje, saj tudi NLB zaračuna vsak poslan/prejet sms.

jurre ::

podobno kot SKB ima tudi probanka. Imas PIN kodo in na podlagi te kode ti zgenerira geslo. Meni je sedaj po dveh letih potekla in sem jo moral zamenjati. Provizija pa mislim, da je tudi 40sit.

#000000 ::

Za klik ne vem, ampak za SKB net pa dam svoj glas, simpl ko pasulj, dajo ti kalkulator za gesla in glavno geslo, pomojem da ni možnosti da bi ti kdo kej ukradu ipd. in za uporabljat ne rabiš nameščat nobene programske/strojne opreme, uporabljam že 3 ali 4 leto se mi zdi brez problema. LP

aja pri skb imaš na voljo tud sicer ne vem kdo to uporablja (pokličeš iz kjerkoli na brezplačno cifro in pač poveš obe kodi in ime in ti operater na uni strani vse uredi, vem da je mal nerodna zadeva ker nekdo drug čačka po tvojih podatkih, ampak za kake neprijetnosti verjetno odgovarja banka. LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

alkoo ::

A pri Klik-u računajo tudi samo uporabo storitve ali le provizije pri plačilu položnic?

Alec999 ::

Se en glas za SKB splet. Ze dolgo zelo zadovoljen.

vasquez ::

Jaz imam Link (Gorenjska banka) in SKB net. SKB net se mi zdi veliko hitrejši in skoraj ne zgodi se, da kdaj ne bi deloval. Promet lahko izpišem za ves čas odkar imam račun (od 2003), medtem ko na Linku to lahko storim le za en mesec. Všeč mi je tudi, ker se večina stvari izvrši takoj (npr. menjave ali depoziti), na Linku pa očitno zadaj nekdo pretipkuje. Imajo tudi pregled kreditov in transakcij na kreditnih karitcah. Edino kar bi si želel je, da bi lahko prek SKB neta kupoval in prodajal vrednostne papirje.

Klenobo ::

Jaz že uporabljam Klik več let in še nobenih problemov nisem imel.
Testiral sem že tudi iz več različnih sistemov, pa je stvar delovala kot mora.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

sese12 ::

Pri Kliku računajo le provizije za plačilo položnic.in sicer 60 SIT na položnico.

Pri kliku lahko imaš vpogled npr. tudi na račun za katerega imaš pooblastilo ( od žene ali moža), prav tako je omogočeno poslovanje na tem računu. Prenos sredstev med tema računoma je brez provizije, kakor tudi prenos sredstev med računu NLB.

Nejc Pintar ::

Doma imamo prosplet, pa je super, lahko imaš pod enim accountom več računov, s tistim pretvornikom lepo naštimaš geslo, in se mi zdi da je varno, deluje bp v FF, ...:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

[SpydeR] ::

Tale problem s prenosljivostjo sem jst rešil z uporabo Portable Firefoxa (na USB ključku) in nameščenim certifikatom za Klik. Zadeva deluje BP.

TommyLee ::

Zanima me, če deluje tudi za sprejemanje denarja iz tujine?
www.dornik.si

PaJo ::

Kolko vem na vse racune lahko sprejmes nakazilo iz tujine, druga je nakazovanje v tujino, katero za fizicne osebe omogoca le SKB banka, vsaj kolko je meni zanano.

No drugace pa dam jaz glas se za Bankanet NKBM, katerega uporabljam ze vsaj 5 let in sem zelo zadovoljen, deluje tako kot mora in ima prav tako podobno zadevo za dostop kakor SKB, le da pri NKBM uporabljajo SecureID kartice, katere same genirajo enkratno kodo. Placas pa pri njih samo za to kartico, ce vzames njihovo storitev, ostalih mesecnih stroskov ni. Je pa zadnje case provizija na njihove storitve malo narasla in sicer je 70sit za posebno in 100sit za navadno poloznico.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

c00L3r ::

Da ne bom odpiral nove teme. Sem novopečeni uporabnik Bank@Net-a, in bi rad nakazal nekaj denarja iz mojega računa na en drug račun. Vse lepo in prav, vendar se sprašujem kaj naj napišem v okence "Sklic"?



Sem tudi prebiral navodila na strani, ampak mi je minlo... :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

smarkic ::

Sklic je številka, po kateri prejemnik enolično prepozna, na kaj se nakazilo nanaša. Če plačuješ posebno položnico, imaš na njej sklic lepo napisan. Če pa nakazuješ na poljuben račun, uporabi obrazec za splošni bančni nalog (BN01). Številka sklica je tam poljubna (če ni posebej določena.. oziroma vpiši 00 za model..), nakazilo pa opišeš v polju "namen".

Vanich ::

Fora je v tem, da izbereš "plačilni nalog BN 01" in ne "posebne položnice".

Vsaj pri mojem Abanetu je tako.

Deluje pa brez problema, z "poštarca" certifikatom.
Provizija ? Sitnica, 60 SIT.

Dzos ::

Okence sklic lahko pustiš prazno, vanj se potem avtomatsko vnese datum.
pilca za nohte ni pila

K0K0 ::

Mogoče kdo ve kako se z klikom plačuje v tujino?

Hardstyle ::

Torej če plačuješ preko interneta še zmeraj plačuješ provizijo tako kot da če greš na pošto?

K0K0 ::

Plačaš 75 sit provizije (nlb).

SkIDiver ::

Samo, da je kar nekaj razlike v proviziji pri spletni banki in pošti. Na pošti je provizija cca 200sit ali celo več?

Sem bil že odločen, da presedlam k SKB pa najdem, da je za vsak četrti in nadaljni dvig gotovine v tekočem mesecu na bankomatu, ki ni last SKB-ja, 80 sit provizije8-O
Tega si pa ne mislim privoščit, da bom plačeval provizijo, ker mi bo povsm odročno iskat enega izmed 5ih SKB-jevih bankomatov po mestu, če imam pa na voljo 18 NLB-jevih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Mr_Globus ::

Če se že greš spletno banko je Sparkasse najboljša - 40 tolarjev za transakcijo, pa nobene "naročnine"

BTW mislim da je tudi edina banka ki ne računa provizije na bankomatih

roli ::

Kaj pa r-kb Net (Raiffeisen krekova banka)?
Moj oče jo uporablja pa ima stalno probleme.Pred kratkim sem mu nastavil certifikat na linux sistemu.Pa delal je prvi dan,drugi dan se pa sploh noče več povezat na stran."Povezava se je nepričakovano uničila....".Certifikat je Ok,samo dela ne.
http://www.r00li.com

roscha ::

Predvidevam da gre za enake težave kot pri Abanki:

c/p Obveščamo vas, da prihaja do občasnih motenj pri dostopu do spletne banke Abanet zaradi težav ob identifikaciji uporabnika pri izdajatelju digitalnega potrdila (SIGEN CA, Pošta®CA, Halcom CA in AC NLB). Radi bi poudarili, da vir težav ni v spletni banki Abanet, ampak v sami dosegljivosti sistema na strani izdajatelja digitalnih potrdil, kjer spletna banka Abanet preverja identifikacijo uporabnika.

roli ::

Hvala!
Najbrž bo tole problem.
http://www.r00li.com

BuDi79 ::

KOKO:

S KLIKOM (nlb) se plačuje v tujino tako da v meniju na levi strani izbereš NAROČILA nato pa PLAČILO V TUJI VALUTI.

K0K0 ::

Hvala :D

Good Guy ::

za moje pojme ma najbolšji sistem deželna banka....40 tolarjev na položnco, digitalno potrdilo, zelo lepo urejen sistem plačevanja(iskanje po imenu nazivu in računu) mislem vse je tok simpl narjen
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Hardstyle ::

Ker tudi sam razmišljam, da bi začel plačevati poloznice preko interneta me zanima ali je tudi preko interneta provizija in kakšne so prednosti e-poslovanja z bankami?

sese12 ::

Na KLIK NLB je provizija na položnico bila 75,00 SIT (0,75€).

Lahko pa preko KLIK-a po novem naročiš tudi plačila preko trajnika, kjer je provizija bila 35,00 SIT (0,15€).

Good Guy ::

@Hardstyle

Če se odločiš za poslovanje z banko preko interneta, ne boš nič zgrešu. Lahko plačuješ od doma in ti ni treba lafuat na pošto,banko kjer ti računajo 400 sit provizije.položnca je plačane prej ko v 30s(+provizija ni višja od 100 sit).
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Hardstyle ::

Hvala obema. Se bom kar pri kliku naročil :)

neres ::

Še js mam par vprašanj:

A bank@net (nkbm) dela v Operi brez problema?
Če sem prav razumel dobiš nek kalkulator (v fizični obliki), ki ga rabiš za transakcije. Al je kaj drugače?

So kake pomembne razlike v ceni storitev? Namreč trenutno sem na NKBM, ampak če bi se mi zelo splačalo bi znal pogledat še kam drugam. Nasplošno pa ne maram certifikatov in bank ki ne delujejo v Operi (oz. nasploh kjerkoli, al pa v Linuxu...), npr. Sparkasse ni deloval ko sem zadnjič neki preizkušal (ok, kar neki časa nazaj).


-še rahlo offtopic:
Kakšna je razlika med posebno položnico in plačilnim nalogom? Kje se uporablja kaj? Npr. za naložit denar na Moneybookers/Paypal?

Primoz78 ::

Pri bank@net dobis "kalkulator" v bistvu je sedaj zadeva precej manjsa...recimo 50mm x 15mm x 10mm (DXŠXG), kateri ti poda ob določenem trenutku naključno geslo za vnos pri opravljanju transakcij....rabis pa se 4 mestno kodo (ki ti jo dodeli banka) katero vpises pred to nakljucno generirano geslo. Ce se ti stran od bank@net odpre v operi potem dela vse BP...ker tu ni certifikatov kot varnostni mehanizem....Net.stik pa dela na Firefoxu BP za Opero ti ne znam povedat ker je ne uporabljam....

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera Banka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19053210 (2733) cortez
»

Izbira banke (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19452370 (29105) MrStein
»

E-bančništvo?

Oddelek: Loža
344370 (3272) fosil
»

Pri kateri banki ustvariti bančni račun? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6610037 (8021) vasquez
»

KLIK NLB - Varnost ?!?!

Oddelek: Loža
415040 (3583) madviper

Več podobnih tem