» »

Še več novosti iz Apple-a

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema dvojedrnima 2,5 GHz procesorjema, zamenjana pa je bila tudi celotna arhihektura veznega čipovja. V novih PowerMacih sedaj najdemo vodila PCI Express in pomnilnik DDR2, katerega lahko v sistem vgradimo kar 16 gigabajtov 533 MHz pomnilnika. Med novosti lahko štejemo še dva gigabitna LAN priključka ter grafične kartice GeForce 6600 z 128 ali 256 megazlogi pomnilnika, ki so nadomestile že rahlo ostarele GeForce 5200 in Radeone 9600. Podobno kot pri iMacih, tudi pri PowerMacu sedaj dobite miško Mighty Mouse. Počasnejša modela PowerMacov sta že na voljo, medtem ko bo četverojedrni na voljo v začetku novembra. Cene? Malenkost, 2*2 GHz vas bo stalo $2000, za 2*2.3 GHz računske moči boste odšteli $2500, četveroglava zverina pa bo na vašem bančnem računu naredila luknjo premera $3300.

Pri ekranih tehničnih novosti ni, je pa vredno omeniti nižje cene za 23" in 30" ekrana, ki sedaj staneta $1300 in $2500.

18 komentarjev

OwcA ::

Zadnje čase sem prišel malo bolj v stik z MacOS X in moram priznati, da je stvar navdušujoča. Ko bodo ponudili PowerBooka z dvojedernim procesorjem naslednje generacije (torej bodisi G5, bodisi derivat Pentium M), dvomim da se jim bom lahko uprl.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Ginginova ::

Pozabi na dvojederni G5 procesor v Powerbook-ih. Boš nosil 20 kg akumulator s seboj. >:D To je tudi glavni razlog, zakaj Apple migrira na Intel.
Se pa morda najde noter dual core izvedba G4 procesorja, kot zadnja osvežitev pred preskokom na Intel. :D

Ogo

icemarik ::

Ja mene tudi vlečejo tile Powerbooki. Zelo lahki in baterija dolgo zdrži (verjetno sta tile 2 stvari najbolj važni pri prenosniku). Samo v enem je problem Velika cena ;((

OwcA ::

Ja, ~500k je napram PC-jasti konkurenci kar precej.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Nerdor ::

Ogo: ni nujno, IBM je moško rekel, da lahko dobavlja tudi energy efficient G5 s dual core. Tak, da po moje Apple ne bo še (če bo podpisal pogodbo s IBM) k Intelu.
... for lifetime!

OwcA ::

Apple gre h Intelu, to je dejstvo. Vprešanje je le, ali bo vmes prišel mobilen G5 ali ne.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jebiveter ::

Pri Applih je tko, da se ti ne splaca prevec cakat. Imajo namrec kar nore release cikle (priblizno 6-9 mesecev), kar pomeni, da ce samo cakas na nasledno verzijo zadeve nikoli ne bos imel. Kar je popolnoma brezveze. Apple se kupuje takoj ob release ciklih, ker cenejsi itak ne bodo, naslednji release je pa itak okoli vogala (v nedogled).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Looooooka ::

jst bi kr fajn premislu njihov preskok na intel.
ce geekom spet rata njihov(grd in cist precenjen) koncni OS v celoti laufat na navadni masini in nekak omogocit laufanje vseh pluginov in programov bi znal apple zlo velik userjev zgubit(razen ce jih pac US stupidity™ ne resi)

antonija ::

@luka: Dej sem-ter-tja utemeljit kaksno od tvojih tez, ne samo nakladat...:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MitjaP ::

Js sem nad updejtom PBjev izredno razočaran. Sam ma PB 17 z resolucijo 1440*900 pa lahko povem, da se nekaterim prikazana grafika in črke zdijo že tako premajhne. Sedaj bo na isti velikosti ekrana še večja resolucija. Stevilnost je cool, da so izboljšali, in tudi za porabo energije je mogoče to reči. Diski so večji, ampak lahko bi bili serijsko 7200 rpm za to ceno.

BTW: ve kdo, kje se da kupit pocen seagate diske? Kdo jih pri nas prodaja poceni? Jae in podobni dragi kurci me ne zanimajo.

MrStein ::

Kaj se ne da velikost črk povečat ?
Sem mislil, da je MacOS kul ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

TribesMan ::

OS X ima itaq full prevelike crke, tako da so na 130dpi ekranu ravno prav berljive. na 100dpi pa so primerne samo z ljudi z hudo dioptrijo...

Glede na to da vecina high end PCjev fura 1680*1050 na 15" ekranu potem taka resolucija na 17" ne bi smela bit prehud problem. Splohj pri OS Xu ki ima obupno velike crke. Pri meni je na 1400*1050 na 14" ekranu vse super vidno. medtem ko je na 18" 1280'1024 vse preogromno in primerno za delo samo ce sedis 2m os ekrana.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

photot ::

IBM PowerPC 970FX (aka G5) 2.2GHz procesor ob polni obremenitvi kuri 56W (Average vrednost je nekaj manjša)
(vir: http://www-306.ibm.com/chips/techlib/te..., stran 20)

2.5GHz 970MP (dual core) procesor na noben način ne bo kuril več kot 110W Maximum (IBM uporablja Average in Maximum vrednosti).

Izčel je tudi že "low power" 970FX 1.6GHz procesor, ki kuri 16W (neposredna konkurenca Pentium M procesorjem z podobnimi hitrostmi)


Tadej

Beat-O ::

G5 v PowerBookih ne bomo videli. Glede procesorjev v PBjih tako ali tako skorajda stopicajo na mestu, velika večina inženirjev pa je že tako ali tako na Intel PowerBook projektu, če gre verjeti govoricam. Mislim, da se zna celo zgoditi, da je to zadnja posodobitev PowerBookov in PowerMacov pred prehodom na Intel. Odvisno koliko bo uspelo Intelu pohiteti s procesorji, ki so napovedani za 2. polovico 2006.

Pri tej novici me še najbolj moti dejstvo, da niste omenili novega izdelka s predstavitve, ki me je še najbolj navdušil. Predstavili so namreč Aperture, program za profesionalne fotografe, ki omogoča izredno intuitivno uvažanje, sortiranje in osnovno manipulacijo fotografij. Poglejte si filmčke na strani, orgazmično za pro fotografe. http://www.apple.com/aperture/
http://www.toshl.com/

Road Runner ::

prvi testi

na kratko, redner 3D avtočka z "244,000 polygons with 8 sample antialiasing and 200 indirect rays":

dual 2.8 Xeon: 49 seconds
dual 2.5 G5: 38 seconds
quad 2.5 G5: 17 seconds
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

OwcA ::

Lahko bi še Opterona vklučili v test.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MrStein ::

Najbrž niso, ker potem G5 ne bi bil prvi >:D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

TribesMan ::

Mnja kaksen "quad core" opteron bi verjetno pometel, vendar tudi s ceno :).

G5 v prenosnikih sigurno ne bo... to je dejstvo. Verjetno bodo powerbooki v februarju nadgrajeni v dualcore motoroline G4 (freescale MPC8641D). Zadeve se kokr jest vem se že počasi kotalijo iz proizvodnjih trakov so pa precej posodobljene G4... boljše vodilo, 1MB L2 na core, pa frekvence v rangu od 1.6 do 2GHz.

_The_Man_ Aperture v novico ni bil vključen ker je bila tole bolj hardare oriented novica. Pa tud slo tech ni glih kaksen "fotografski portal" :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še več novosti iz Apple-a

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
184049 (3552) TribesMan
»

Apple Video iPod razkrit?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
115436 (4659) Stepni Volk
»

Nakup Mac-a

Oddelek: Kaj kupiti
231693 (1343) nojus
»

Nov mobilni procesor

Oddelek: Novice / Procesorji
51631 (1631) CaqKa
»

eMac v Monitorju

Oddelek: Operacijski sistemi
111953 (1725) jamiroq

Več podobnih tem