»

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

MacWorld Expo 2006

vir: Apple
Apple - Zgodil se je zloglasni Macworld Expo 2006. Gre za dogodek, ki so ga Apple zanesenjaki nestrpno pričakovali. Steve Jobs je v svojem nastopu predstavil kup novosti.

Najprej je predstavil nove iMace, v različicah s 17" (1.83 GHz iMac, ki bo stal 1,299 zelencev) in 20" (2.0 GHz za 1,699 dolarjev). Poganjal ju bo Intelov procesor Core duo. Oba modela sta menda precej hitrejša od svojih G5 predhodnikov. Prav tako na njima teče operacijski sistem Mac OS X Tiger 10.4.4 in vse aplikacije kot nativni programi na Intel arhitekturi.



Druga novost je MacBook Pro, nov prenosnik z intelovim drobovjem, 1.67 GHz različica s 15" zaslonom in pa 1.83 GHz, s 15" zaslonom. Oba MacBooka bosta imela vgrajeno iSight kamero na vrhu zaslona. Še ena novost pri MacBookih pa je MagSafe, ki ni nič dugega kot...

49 komentarjev

Novi Motorolini telefoni

News.com - Podjetje Motorola je javnosti predstavilo telefon, ki ima podporo spletni trgovini iTunes. Prvi telefoni iz te družine so bili modeli ROKR], žal pa so jih pestile mnoge težave. Sedaj Motorola poskuša v drugo, tokrat s kolekcijo RAZR. Telefoni imajo nekaj novih funkcij (razširjen pomnilnik telefona, digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1.23 megapiksla, podpora snemanju video posnetkov, ...), dodana pa je tudi tehnologija Ev-DO. Če vas zadeva zanima, si oglejte originalno novico.

Bo Motoroli v drugo uspelo ali pa so iPodi še vedno edini pravi?

5 komentarjev

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema...

18 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Dual Core PowerPC 970

The inquirer - Očitno so dvojedrni procesorji postali precej popularna reč, tako da je tudi IBM uradno predstavil svojo rešitev na tem področju. Dvojedrni procesor PPC 970MP (G5) bo tako na voljo v hitrostih od 1,4 do 2,5 GHz, vsako procesorko jedro pa bo imelo na voljo po 1 MB L2 predpomnilnika. V kolikor ne boste pri delu potrebovali polne računske moči, ki jo premore procesor, se bo eno jedro izklopilo in tako varčevalo z energijo.

Procesor bo tako postal verjetno tudi zadnji izdelek IBM-a, ki se bo uporabil v Power Mac računalnikih pred prehodom Appla na Intelove procesorje.

Izvirna novica je na voljo tukaj, tisti bolj radoveni pa si lahko preberete uradno izjavo za medije podjetja IBM.

Na novico nas je opozoril Daedalus.

17 komentarjev

PowerPC res hitrejši od Pentiuma?

Apple - Najbrž vsi poznate zgodbe, kako so Applovi procesorji PowerPC v praksi hitrejši od Athlonov in Pentiumov. O resničnosti te izjave tu sicer ne bi debatiral, pokazal bi pa, kako Apple dokazuje svojo premoč.

Na predstavitveni strani sistema iMac ( klik) so namreč primerjali svoj in Intelov procesor. Pognali so igro Halo, primerjali rezultate ter ugotovili, da je njihov procesor kar 1, 4-krat hitrejši od Pentiuma 4.



Dokaj presenetljivi rezultati bi si mislili. Vse dokler ne preberemo drobnega tiska, kjer piše:
The iMac systems used 128 MB ATI Radeon 9600 graphics processors. The Dell Dimension 4700c used a 64 MB ATI Radeon X300 SE graphics processor.
Torej, oba procesorja so testirali v igri, pri tem pa uporabili dve povsem neprimerljivi grafični kartici. In vsi najbrž vemo, kaj je ozko grlo pri igrah kot je Halo.

Pa naj še kdo reče, da Maci niso hitrejši od PC-jev.

64 komentarjev

Apple PowerMac G4 Cube

Hardware Zone - Ok, zdaj pa priznajte: čeprav ste zakrknjen PCjaš in v javnosti govorite, kako brezvezni in neuporabni so Maci, jih v resnici po malem občudujete in lastnikom teh zverinic kar zavidate. Jah, kako jim tudi ne bi, če si lahko privoščijo nekaj takega, kot je PowerMac G4 Cube. O Cubu se ogromno govori že nekaj časa, in navkljub slabi prodaji definitivno gre za enega izmed bolj poželjivih računalnikov na trgu. Če vas ta fascinantna škatlica zanima bolj podrobno, vam priporočam, da si ogledate test na Hardware Zonu. Sicer niso objavili nobenih benchmarkov, tako da gre v bistvu bolj za predstavitev izdelka, toda članek je vseeno kar informative. In slikice... oh, vse te slikice ....

3 komentarji