» »

biologija

biologija

tx-z ::

1.
A lahko kdo pove postopk kko gre seč oz. sečnina oz. krkol že(učitl vsakič drgač pove)...od začetka do vn?
Jetra oddajo seč v kri(iz česa ga nardijo-kko?), ledvice to potegnejo ven(torj malphigijevo telesce), seč je raztopina (H2O + sečnina)...
dovodna arteriola--(preko klopčiča-filtratorja-ultrafiltracija)-->bowmanova kapsula(primarni seč-koriste in nekoristne stvari; manjše)->sekundarni seč(ni več koristnih snovi)->sekundarni seč gre po sečevodu(30cm dolg, 0.5cm premer; stene iz gladkih mišic(ki omogočajo kaj?-da pošlje ta sek.seč dol?)) v sečnik, ta pa po sečnici ven(4cm ženske,16moški-povprečje); vmes 2krožni mišici(1gladka,1prečno progasta-po svoji volji upravljaš); sečnico obdajajo žleza(prostata-obsečnica-ki je zakaj?) v sečnico se priključita tudi semenovoda in potem gre useskp vn?

nadaljevanje prej iz odvodne arteriole->sedaj ima samo večje molekule beljakovin-->pobere vse koristne snovi nazaj iz sečne cevke(torj koristne snovi-voda,aminokisline,glukoza,minerali+od prej večje molekule beljakovin k se niso mogle sfiltrirat)-preplet čez uno sečno cevko(povratna resorbcija)....in gre v venulo->ledvično veno->velko zbirno veno,...


mau neurejeno napisan ampak ok, a drži to vse?:\

2. Prihod kisika do recimo mišic in nazaj.
Vdihnemo zrak(nosnica(dlake-da ne pridejo večje stvari umes, sluznica-da se bakterije gor primejo)->sinusi(se segreje in ovlaži)->žrelo->grlo(zgornji del sapnika)->sapnici->pljučni krili->sapničici(bronhij)->pljučni mehurčki(alveole)->prehod kisika preko membran(torj 2membrani iz mehurčka, 2 za v žilo + še 1 za v hemoglobin-5skupaj to je okol 0.001mm)->kisik na Hb->gre v venule, pljučno veno, levi atrij, nadaljuje v levem ventriklju->aorta->arterija->arteriola->kapilare(torj mišica v tem primeru), kri se razkisiči->nastane CO2->nadaljuje pot v venule,veno,veliko zbirno veno->desni atrij->desni ventrikelj->pljučna arterija->kapilare(torj spet pljuča-pljučni mehurčki)->in gre po isti poti kt prej iz ust do krvi nazaj->kri->mehurčk->sapničica->....je to res?

pa potem k nastane CO2, lahko se veže na Hb, raztopi v krvni plazmi al pa v njej zreagira s H2O(kar tut povztoč pol CO2+H2O< - >H2CO3< - >H+ + CO3- ...kr povzroč kislost(več CO2, manj kisika) in zarad tega dihalni center pošlje več impulzov v dihalne mišice in bolj dihamo?
Kko pa to da dost CO2-ja zreagira s H2O, da pol vemo da mormo dihat?...kaj če bi šlo use na Hb? Pa kko gre pol ta CO2 vn?

3. regulacija izločanja
-adiuretin(hormon), k ga je izločla hipofiza, povzroči da se zmanjša količina sekundarnega seča(kako?), dioretin lih obratno...napisan mam da poveča prepustno zbirne cevke(kaj in kje pa je to?)

4. prof. je povedu da bo u test utaknu kaj je to spojina in kaj raztopina ter razlika k nben ni meu pojma...
sečnina=spojina, zakaj?
seč=raztopina, zakaj?
prim.seč=aminokisline,glukoza,minerali, torj to je kaj?
sek.seč=razztopina=sečnina + voda, zakaj?

Hvala že vnaprej, če bo kdo odgovoru(rabu bi pa do jutr zvečer:8) )...:\
tx-z
  • spremenilo: tx-z ()

BigWhale ::

Al pa ce bi mal googlal in wipikediral? Vecino tega je v Wikipedii... 'Na googlu' je pa itak vse...

mare_ ::

zigam: poglej zs

Tic ::

Si dobil odgovor?
persona civitas ;>

tx-z ::

Recmo da neki sm...itq smo pa že skor pred 1nim mescom pisal:)) sm 3 dubu:P
tx-z

Aryss ::

heh, ena izmed ta zoprnih poglavij, sam pr men v šol ne pr biologiji, ampak pr anatomiji v prvem letniku... :D beda, zdej mi je jasno zakwa je mogl več k pol klasa tole dvakrat popravlat,...:D
searching users signature...
...
not found!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nekaj vprašanj za biologijo - encimi, izločala, hormonalna regulacija ...

Oddelek: Šola
72428 (2167) modelno1
»

kemijske reakcije dokazovanja elementov v organskih spojinah ...

Oddelek: Šola
254399 (3933) SeMiNeSanja
»

kemija

Oddelek: Šola
275650 (3458) Abrakada
»

Fitness (was: Poceni(zastonj) fitnes za študente?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25428911 (17699) Zheegec
»

kemijsko vprašanje

Oddelek: Znanost in tehnologija
386048 (5534) Fajrwol

Več podobnih tem