» »

Napitnina

Napitnina

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3 4

drejc ::

Kolk napitnine puščate, če je storitev dobra?

Jest zaokrožam na 100 sit račune do 5 jurjev (lokali&stuff), kar je več pa do jurja.

Se kdo zaveda pomembnosti napitnin v storitvah?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

OwcA ::

Če so napitnine pomembne v storitvi, potem je ta storitev slabo zastavljena.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Tody ::

Napitnine so samo dobra volja gosta, in upravičeni do njih so samo profesionalci, ki svoje delo opravljajo tako kot se zagre. (če je to punca in zna izkoristit svoje adute ali pač zelo profesionalni kelner,...) Stortivo dajalec more toliko zaslužit z samo storitvijo da pokrije stroške in ima dobiček, če tega ne more naj gre delati kaj drugega.

Fizikalko ::

Meni pa ni jasno, zakaj so kelnarji sploh (še) upravičeni do napitnin! A nej jest tut potem v mojem poslu pričakujem napitnino za vse, kar delam... Hočem rečt, 99,9% poklicov nima napitnin, kelnarji pa pričakujejo vedno nekaj, tut če so zateženi...

figula ::

Upam, da tole ustreza kriterijem obujanja pra-starih tem:

V dar sem dobila kupon. Spodaj v opisu kupona in navodilih o rokovanju z njim se skriva sledeč stavek:

Natisnjen kupon imejte s seboj ob prihodu in ga omenite ob rezervaciji. Izkušeni kupci vedno pustimo napitnino, ker boljši kot smo gostje, bolj smo privlačni bodočim partnerjem in boljše ponudbe bomo dobili. Vsak kupon ima edinstveno kodo .... blabla .... naprej še 4 stavki o lastnostih kupona.

Dobro so tole domislili. Ker pri plačilu ne bom odprla denarnice (saj imam kupon), so me prijazno in argumentirano pozvali, da naj jim vseeno dam napitnino, ker se sicer ne bodo potrudili in mi na obraz namesto maske namazali kurji drek. Ali kaj?

Tole je čisto zgrešen koncept. Naj raje cenijo svoje delo in ga pravilno ovrednotijo, ne pa da fehtajo napitnino.

Velikokrat se sprašujem, kje za vraga živim in tole je en tak moment.

Kakšne so sploh dandanes obče smernice glede dajanja in sprejemanja napitnin?

T0RN4D0 ::

Jst običajno zaokrožim navzgor, če vse štima. Se mi zdi koncept napitnin drugače precej posrečen, pač imaš možnost nagraditi dobro opravljeno storitev.

Če si za malo bolj bolj odprt dekolte in nasmešek pripravljen dodat še nekaj drobiža, je večja verjetnost da te bo takšna postrežba pričakala tudi naslednjič. Win-win. :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

crazyLIKEme ::

Ljudje ponavadi zaokrožijo na gor oziroma na 0,5€ ali cel €.
http://crazyl1keme.deviantart.com/

kokos25 ::

ok, stiskam ti knjigo 1000kos za 5000€ in po vaši logiki, mi morte pustit še napitnino? 50 centov? 50 €?

nisem dal še nobenmu napitnine, ker je tam zato, da streže, zakar je pa itak plačan...no in zastrupu me ni še noben, ker ni dobil nič...
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

Ganon ::

kokos25 je izjavil:

nisem dal še nobenmu napitnine, ker je tam zato, da streže, zakar je pa itak plačan...


Točno tako. Na delodajalcu je, da zaposlenemu zagotavlja dovolj visoko plačilo, ta pa naj se za vse enako potrudi. Ne pa, da se to prelaga na stranke. Podobno kot v Ameriki, tam marsikje delodajalci izplačujejo drobiž, ostalo pa moraš sam zaslužiti z napitninami. Tako imajo manj stroškov. Tega nikoli nisem in ne bom podpiral.

figula ::

Svobodna volja in lastna ocena storitve in morebitne nagrade je v redu. Na kuponu me je zmotil stavek, ki skoraj prostaško pogojuje kvaliteto storitve z napitnino.

Saj prvič, ko bom tam, ne bodo vedeli ali jim bom na koncu kaj stisnila ali ne. Se bodo potrudili, da se še kdaj vrnem? In povem 15 kolegicam, da so dober, profesionalen salon?

Ko je prišel dimnikar na praznik in na svoj prosti dan in je računal normalno ceno, je odšel z veliko napitnino. Ni problem nagraditi oziroma se denarno zahvaliti za dobro delo. Trapasto je že v naprej fehtati.

Blinder ::

trapasto je da če je punca dobra prasica v miniki ji daš 10000€ napitnine, če je grda bajsa pa nič

sej zato kelnarce, pogosto po svoji volji, se oblačijo po kurbirsko, ker tako več zaslužijo
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blinder ()

crazyLIKEme ::

kokos25 je izjavil:

ok, stiskam ti knjigo 1000kos za 5000€ in po vaši logiki, mi morte pustit še napitnino? 50 centov? 50 €?

nisem dal še nobenmu napitnine, ker je tam zato, da streže, zakar je pa itak plačan...no in zastrupu me ni še noben, ker ni dobil nič...



To ni moja logika, tako ljudje počnejo. In mislila sem pri manjših vsotah v strežbi.

Če je račun 3.20€ nekateri zaokrožijo na 3.5€, nekateri na 4€, dobiš pa tudi take, ki zaokrožijo na 5€ ali 10€.

Koliko pa pustiš je pa tvoja osebna volja in če ne pustiš nič nisi edini. Tvoja volja.
http://crazyl1keme.deviantart.com/

blackbfm ::

Ko je prišel dimnikar na praznik in na svoj prosti dan in je računal normalno ceno, je odšel z veliko napitnino.


pa si siguren da je dejansko kej naredu? ker ponavadi hodijo samo po keš:))

figula ::

blackbfm je izjavil:

Ko je prišel dimnikar na praznik in na svoj prosti dan in je računal normalno ceno, je odšel z veliko napitnino.

pa si siguren da je dejansko kej naredu? ker ponavadi hodijo samo po keš:))



Je, je - odmašil je dimnik :) in se je znova lahko kurilo.

#000000 ::

Tringelt se daje vsaj jaz, ponavadi osebju ki skrbi zate na počitnicah, kakem praznovanju kjer te strežejo recimo cel večer, al pa če mi kdo kako storitev ki jo treba čakat opravi ekspresno, takrat jo dam, da bi pa v lokalih za eno pijačo plačal več kot stane al pa v trgovini, črpalki ipd. pa nekako ne, ajd se zgodi da se ti mudi in nimajo drobiža pol zaokrožim ampak da bi zaokrožil na evro pa mi ne pride na pamet.

V USA je napitnina skoraj edino plačilo ki ga osebje prejme za strežbo in tam so določeni % od vrednosti računa, + nekaj več če je strežen alkohol, zato se naši ne morejo primerjat z njimi, tko da napitnine tukaj odpadejo, ker so že plačani, če so slabo ni moja dolžnost da jim balansiram prejemke, se pa kot pravim da napitnina ko si s storitvijo zadoviljen in sploh če se nekdo 14 dni trudi okoli tebe, drugače njet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

T0RN4D0 ::

Blinder je izjavil:

trapasto je da če je punca dobra prasica v miniki ji daš 10000€ napitnine, če je grda bajsa pa nič

sej zato kelnarce, pogosto po svoji volji, se oblačijo po kurbirsko, ker tako več zaslužijo


Jst se pa ravno s tem ne strinjam in mi je zato všeč tudi ameriški sistem. Ker sem mnenja da tečni/grdi/neprijazni/mutavi/nesposobni/... pač niso za v strežbo oziroma kakšno podobno dejavnost.

Pri našem sistemu gredo tudi vse takšne stvari skos, pač z osnovno plačo. Pri ameriškem nesposobni kelnerji kmalu iščejo drug poklic. :)

Sicer pa napitnina je pri nas čisto po lastni presoji. Prijaznost, hitrost, urejenost, vs to da čakaš 10 minut preden kdo pride, da pomeša vse naročeno itd. Vsekakor je ne puščam samo "hudim prasicam v minikah", prinaša pa tudi izgled plus točke. :)




Mimogrede, je kar v redu občutek ko dobiš kakšno napitnino, sploh nepričakovano. In lepa motivacija za naprej. Gre pač za gesto s katero se denarno zahvališ in te načeloma "in the grand scheme of things" ne košta nič. Če imaš 49€ za frizerja verjetno imaš še tist € za frizerko, pa če imaš 1.8€ za pir te verjetno tudi 20c ne bo pokopalo. Penny wise, pound foolish sindrom običajno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

genesiss ::

Mipe ::

Napitnina? Pri teh gromozanskih maržah menda lahko izplačajo delavce. Niti centa ne dam več, kot piše na računu.

cortez ::

uff genesiss, si me prehitu z Buchemi-jem (Cough up a buck you cheap bastard.)

Tudi meni je samoumevno tippanje mimo. Že tko imajo maržo pri pijačah, kavah itd. pol bom pa še tippav ?! No go.

Pithlit ::

Mipe je izjavil:

Napitnina? Pri teh gromozanskih maržah menda lahko izplačajo delavce. Niti centa ne dam več, kot piše na računu.


cortez je izjavil:

Tudi meni je samoumevno tippanje mimo. Že tko imajo maržo pri pijačah, kavah itd. pol bom pa še tippav ?! No go.


Hmmm. Ja. Natakarji imajo pa res dosti od marž. Zato so, recimo, v Bernardinu štrajkali ane?

Z napitnino nagradiš dober servis. Lahko pa tudi ne. Pač tvoja odločitev. Da pa napitnine po defaultu ne daš zato ker imajo oštirji visoke marže... ja, to pa je mimo.

P.S. bi vas rada vidla kolk cajta zdržite v strežbi.
Life is as complicated as we make it...

Gregor P ::

Sem delal kot natakar in za barom (podnevi, ponoči), nikoli nisem zahteval od nobenega napitnine in sem vedno vsakega enako dobro postregel, za to sem bil tudi plačan; sicer sem bil vsake napitnine vesel, vendar nobenega gosta nisem tudi pod razno slabše tretiral, ali si kaj slabšalnega o njemu mislil, če mi je ni dal (enako sem vedno pričakoval tudi od kolegov); gost je prišel, da bo postrežen in da bo sproščeno užival v atmosferi brezskrbno (ne pa da mora sedaj razmišljati še o neki napitnini itd.). Zato sam napitnin načeloma pri nas (v EU) ne dajem; razumem pa, da je morda lahko drugod drugačna praksa, ker so te dejansko del plače (npr. ZDA).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Massacra ::

(Ne)dajanje napitnin lahko marsikaj pobe o človeku. In tisti "hudi nasprotniki" dajanja, zaradi tako obscenih trditev, "da je tudi tiskar ne dobi, ko stiska neko tiskovino", dejanskp nimate pojma, kaj pomeni napitnina. In kako je morda nekdo lahko "osrečen", ker jo je dobil (seveda, če je zaslužena).

In spet pregovorna slovenska foušija (saj jaz je tudi ne dobim, zakaj bi jo moral nekdo, ki recimo na nekem potovanju potnikom - kot vodnik recimo, omogoči kakšno izven programa storitev.

Pa saj je že plačani... ah seveda, slovenceljstvo par excellence.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Urc ()

Gregor P ::

Jaz sem ti razložil, zakaj ne napitnina, ker se gosta ne moti "pri uživanju". Tvoja naloga je, da ga postrežeš ter da je ta zadovoljen in si temu primerno tudi plačan. Niti pod razno se ne sme izvajati nobenega "napitniskega" pritiska nad gostom!:| Tako sem delal sam in takšen odnos do strank bi tudi zahteval v lastnem lokalu, če bi ga imel (to ne pomeni, da pa jih ne sme biti; vendar res na povsem prostovoljni osnovi!)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

kr1ženska ::

Kdor ne mara dajat napitnin naj se izogiba Pariza. Jaz sem za kakav dala (izven centra) 3.8€ in pustila 1€ napitnine, pa so me presneto grdo gledali. Pol si mi drugi razložil da so tam napitnine od 1.5€ naprej.

Nekaj malega napitnine vedno pustim, če le ni kak nesrami kelnar oziroma če ne čakam na pijačo tristo let v praznem lokau. Sam tja pol itq ne zahajam več.

Razlika med kelnarjem in tiskarjem ki stiska neko tiskovino je v tem, da tiskar tisto samo stiska. Kelnar pa ne samo da prinese robo in gre, dela z ljudmi, pametnimi, neumnimi, debilnimi, nesramnimi, ki so mu stranke in to zna včasih biti prsneto težko.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

Massacra ::

Razmišljanje o napitnini je nek težak miselni proces, zaradi katerega gost nebi mogel biti sproščen v lokalu? :))

Kaj za božjo voljo je res narobe v tej Sloveniji? A je kaj z vodo ali zrakom narobe. Pa to ni res...

BaToCarx ::

Gregor_P kaj to forsiranje misliš kot je tisti napis na kuponu od figule?
Tisto gre tudi meni na kurac, tako zvana amerikanizacija.

Napitnina je bil vedno ko je bila storitev "nadstandardna" aka gost je zadovoljen in se bo tudi vrnil.

To kar delajo ameri, je pa bruh.


Pa sem tudi jaz delal v strežbi, kot ti, leta nazaj in tudi videl "tip cock blocking" prijeme "višjih natakarjev/c" in vseno dobil (stisnjeno v roko) ko so odhajali, niso vsi gosti idioti.

Tistim ki vam delajo napitnine težave, bog ne daj da bi natakarja poklical in mu rekel "praši kaj pijejo v kuhinji", ko je hrana super.

Jah je težko bit človek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Gregor P ::

Jaz sem bil takrat s svojo plačo povsem zadovoljen glede na delo, ki sem ga opravljal; ne vem, zakaj bi z morebitnim "finančnim nezadovoljstvom" obremenjeval goste?:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BaToCarx ::

LoL ne razumem te? Kaj ti piše na čelu plačo?

Stranka vidi samo kako delaš, in ON oceni a si zaslužiš zaokrožitev na gor/tip.

Ali je kak novi trend ki ga ne poznam in zdaj izsiljujejo napitnino pri nas??

gost = stranka

Nevem no, ker jaz sem dal napitnino, skoraj vsakemu poklicu. Ni da bi samo gostinec dobil.

Pač po filingu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Apofis ::

Napitnin ne puščam. Sem prodajalc in se s stranko dejansko lahko ukvarjam tud po par ur pa vseen ne pričakujem napitnine. Un natakar k prnese zafakan 3krat preplačan pir pa mislim, da tud ni upravičen do dodatka...sej ga plačujejo za to.

#000000 ::

Men je en mulo sicer pripravnik z gostinske, prinesel pivo na teraso in takoj poračunal, mislm da je blo takrat 3 evre, dam mu 5 in se dela kako da ne najde drobiža ter z nasmehom reče, dva sta pa zame ane :)

BaToCarx ::

Apofis je izjavil:

...ne pričakujem napitnine...


Sej to je point, da je surprize.

#000000
In si rekel ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

bdoxx ::

jaz ko sem še pred leti delal v avtopralnici, sem bil tud vesel če sem dobil kaj napitnine pa ni važno kakšna je bila denar ali kakšna malenkost (dobival pa sem vse od cele vlke vrečke toaletnega papira, klobas, meter špricarov v sosednji gostilni, rokavic, šalov, čokolad, kafeja...), in ja naslednjič ko so spet prišli sem se bolj potrudil kot pri ostalih, verjetno podzavestno., nekateri so šli tudi domov po ''drobiž'' in mi ga naknadno prinesli. so pa bili tudi taki ki niso rekli ne doberdan ne nič (ponavadi takšni z avti vrednimi več kot 25k €)...
in od takrat tudi sam vedno puščam napitnine, in to pri frizerju, kot pri kakšni drugi storitvi, tudi prijaznemu prodajlcu/svetovalcu v trgovinah ponavadi nesem kakšen merci - tudi če nisem kupil nič.., pa od tega nisem nič bol ''reven''

#000000 ::

Itak da sem mu pustil, ampak to zato ker sem vedel da je pripravnik in te so res slabo plačani, če bi bil regula kelnar bi ga poslal nekam, mu pa način ni bil ravno OK. ampak je palil zgleda.

Invictus ::

Puščanje napitnine je tudi odvisno od tega kaj lokal z napitnino res naredi.

Če se jo pušča natakarjem, ali pa jo podeli še kuharjem (oni nikoli ne dobijo napitnine, čeprav so prvi v procesu), potem včasih dam.

Lokal, kjer lastnik pobaše napitnino, od mene ne dobi nič. Ker lastniku pa res ne mislim pomagat ustvarjat črnega fonda. Včasih se je te informacije celo dalo dobiti. Zdaj ne vem. Ne hodim več toliko ven.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

first_line ::

bdoxx je izjavil:

jaz ko sem še pred leti delal v avtopralnici, sem bil tud vesel če sem dobil kaj napitnine pa ni važno kakšna je bila denar ali kakšna malenkost (dobival pa sem vse od cele vlke vrečke toaletnega papira, klobas, meter špricarov v sosednji gostilni, rokavic, šalov, čokolad, kafeja...), in ja naslednjič ko so spet prišli sem se bolj potrudil kot pri ostalih, verjetno podzavestno., nekateri so šli tudi domov po ''drobiž'' in mi ga naknadno prinesli. so pa bili tudi taki ki niso rekli ne doberdan ne nič (ponavadi takšni z avti vrednimi več kot 25k €)...
in od takrat tudi sam vedno puščam napitnine, in to pri frizerju, kot pri kakšni drugi storitvi, tudi prijaznemu prodajlcu/svetovalcu v trgovinah ponavadi nesem kakšen merci - tudi če nisem kupil nič.., pa od tega nisem nič bol ''reven''



No sine, pri tistih ki te niso podkupili si se manj potrudil, raje tako napiši.
Kaj bom plačeval enemu ekstra ker mi je prinesel pladenj na mizo (cele 3 metre revež). Či bi rad več €, naj se pač izobrazi in dobi bolje plačano službo.

Sam prakticiram da pri slabi postrežbi plačam manj, ne pa da doplačujem za minimum. Isto je pri 'normalnih' službah: če zajebeš bo plača manjša. Samo pač so strežki in strežkice vidile holywod filme in pač jim um ne prevede... .

m0LN4r ::

Jaz se prav tako enako potrudim za tiste, ki dajo napitnino in tiste, ki ne. Mi je čisto vseeno ali jo dobim ali ne.
Ponavadi, ko mi hočejo dat vprašam, če ziher, da potem ne izpadem kot nek lopov.

Ko pa grem jaz v trgovino al lokal, dam ponavadi napitnino kadar nimam točnega zneska, da bi skrajšal čas, če vidim da je v trgovini, lokalu gužva.

Zdaj delam že mal več kot mesec in edina zanimiva stvar, ki sem jo opazil je, da večkrat dobim napitnino od navidezno manj premožnega folka, kot pa premožnega.

To je z moje strani. Še dobro, da je prinas napitnina prostovoljna.

Sem pa bi v lokalih, kjer za 2€ kokakolo zaračunajo 1€ napitnine na računu seveda. Račun pa zgleda takole:
Cocacola 2dc = 2€
Strežba = 1€
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

mare1411 ::

pred kratkim bil v ameriki...
po defaulti je povsod napitnina od 10-20%
če si seveda zadovoljen z storitvijo.

lp

#000000 ::

Na alko je ponavad 16 za ostalo ne vem.

figula ::

Sem pa bi v lokalih, kjer za 2€ kokakolo zaračunajo 1€ napitnine na računu seveda. Račun pa zgleda takole:
Cocacola 2dc = 2€
Strežba = 1€


To je potem en tak primer, ki ga je omenil Invictus - če je napitnina na računu, je prav gotovo ne dobi tisti, ki streže.
Gre pa taka napitnina na računu potem naprej v finančni in davčni proces, pa še država dobi nekaj od nje.
Tako da je tole najbrž ena svoja kategorija in lastnikova opredelitev izdatkov in stroškov.

Brane22 ::

To ni napitnina. To je strošek strežbe.

Napitnina je AFAIK nagrada za tistega, ki te streže, ker je naredil nekaj več od tega, za kar je sicer plačan.

m0LN4r ::

Če si pošten kelnar, ne moreš naredit več, kot pa to kar bi moral po defaultu delat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

kmetek ::

Zanimivo, da v trgovinah ne dobimo napitnin ali se jih sploh ne pričakuje. V lokalih in gostilnah, kjer so že take marže, da glava peče, pa se jih. Dvoličnost :)

Invictus ::

figula je izjavil:


To je potem en tak primer, ki ga je omenil Invictus - če je napitnina na računu, je prav gotovo ne dobi tisti, ki streže.
Gre pa taka napitnina na računu potem naprej v finančni in davčni proces, pa še država dobi nekaj od nje.
Tako da je tole najbrž ena svoja kategorija in lastnikova opredelitev izdatkov in stroškov.

Pravzaprav ne. V določenih lokalih je bil za napitnino določen en lonček kamor so natakarji MORALI dajati napitnino.

Seveda sami iz tega lončka niso dobili nič, ampak je vse pobasal lastnik ... Tako da je bil to zanj vir neobdavčenega denarja.

Ni tako kot v ZDA, kjer je za napitnino na računu predviden poseben prostor kamor vpišeš znesek. In gre to potem skozi davčne kanale.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zee ::

V Sloveniji se v lokalih vselej spomnem dajati nekaj napitnine, v Singapurju to pocnem zgolj, ce sem s strezbo zadovoljen (precejsen problem).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Brane22 ::

m0LN4r je izjavil:

Če si pošten kelnar, ne moreš naredit več, kot pa to kar bi moral po defaultu delat.


Potem ni osnove za napitnino. Za default dobiš že plačo ali honorar v neki obliki.

bdoxx ::

first_line
No sine, pri tistih ki te niso podkupili si se manj potrudil, raje tako napiši.
Kaj bom plačeval enemu ekstra ker mi je prinesel pladenj na mizo (cele 3 metre revež). Či bi rad več EUR, naj se pač izobrazi in dobi bolje plačano službo.

no no obtoževat me ni treba. nonobenemu nisem rekel, naj mi da napitnito, niti je nisem pričakoval. potrudil sem se pri vseh enako (kar je bilo napisano v opisu del. mesta), le pri teh ko so mi dajali napitino sem vprašal če obiršem še amaturno z SVOJO krpo, in namažem gume da se ''svetijo''. (z sredvosm ki sem ga sam kupil). tako da sem dobro voljo oz. napitnine vrnil z ''dobrim'' delom. kar se mi je zdelo edino pošteno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bdoxx ()

m0LN4r ::

To je tak kot, ko smo mi v študentu dal čistilki eno kavo, da nam je še sobo pobrisala.

Plačana je bla samo zato da spuca hodnik, kuhno in wc. Za napitnino je pa še sobo :D
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

St235 ::

BaToCarx je izjavil:

LoL ne razumem te? Kaj ti piše na čelu plačo?

Stranka vidi samo kako delaš, in ON oceni a si zaslužiš zaokrožitev na gor/tip.

Ali je kak novi trend ki ga ne poznam in zdaj izsiljujejo napitnino pri nas??

gost = stranka

Nevem no, ker jaz sem dal napitnino, skoraj vsakemu poklicu. Ni da bi samo gostinec dobil.

Pač po filingu.


A potem greš po kosilu v restvraciji, še v kuhno in da š jkuharju kak cent, pa pomivalcu posode ki bo za tabo pomil? Da čistilki, ki je zjutraj spucala lokal ne govorimo. A smetarjem tudi vsak teden kae € stisneš ko odpeljejo smeti? Pa na union/laško tudi pošljek ka € za zaposlene, ki ti pivo polnijo? Pa v tovarni gorenje si tudi že dal napitnine delavcem v proizvodnji, ki so ti sestavili televizijo?

Napitini so pri slovenskem sistemu minimalnih plač totalen bullshit in nategovanje. Zadnjič mi v ljubljani streže lastnik gostilne in je blo pivo 2,2€. Mu dam bankovec za 5€in mi vrne dvap ol me pa čukasto gleda ko ga vprašam je je ostalo. Pismo rosno, še v ameriki si lastnik lokala ne pusti plačat napitnine.

BaToCarx ::

Kaj te matra? Kaj jst delam? Kdaj to delam in s kom. Je lepo povedal maticko, svoje stanje, kaj in kako.

Si mogoče iz Ljubljane?

Zaradi meni ti ni treba dat nobenemu ne napitnine, ne nasmeha. Te nobeden ne sili nič.

In ja tudi zavrli so jo že dostikat, ne skrbi.

Tistega ameriškega bullšita neobdavčenega denarja za preživetje pa ne prodajaj kot da je sveti gral. Še prijateljici (iz amerkie) ki se je iz ljubezenskih razlogov, odpovedala televizijski karjeri, in zdaj streže, gre tisti "tip to survive" težko na kurac, ker se mora malo bolj manj oblačit, ker dobi več.


p.s. Mi je pa zanimivo kake prijeme izvaja folk na vas, kaj zgledate taki luzerji? Al so samo v LJ bolj cigani? Sem bil tam, pa me noben ni probal izsilit za napitnino (pa če je en cent) tako kot nekateri navajate tukaj, dejmo žrtve jokat kje drugje al pa jajca pokazat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

cortez ::



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cortez ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10516862 (13250) tryhard
»

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15625299 (19212) perci
»

Delo na bencinski (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11621855 (13728) Mellons
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10818920 (16025) c3p0

Več podobnih tem