» »

Revolucija

Revolucija

Stepni Volk ::

Pred dnevi sem v eni izmed novic, "pozval" k revoluciji... to dejanje je spodbudilo kar nekaj zanivih dopisovanj preko ZS, zato me sedaj zanima še širši kontekst te besede... pri vas, seveda.

Kaj vam prvo pade na pamet ob tej besedi?
Kaj vam osebno pomeni?
So revolucije nujno potrebne ali bi "preživeli" brez njih?
Dobre ali slabe?

Ali pač tisto, kar bi radi o tem povedali.

gkovac ::

Zanimivo vprašanje! Meni ima beseda negativni prizvok pa v bistvu nimam dovolj dobre razlage zakaj. Mogoče zato, ker sem najprej pomislil na komunistično revolucijo al pa na razno razne obglavljanja v francoski in tako naprej.

Če so nujne? hmmm odvisno od tega koga vprašaš.. Leninu se je najbrž že zdela nujna iz vidika Romanovih je pa vprašanje kaj bi porekli. Vprašanje je tudi kaj bi rekli na to tisti, ki so jih doživeli ker nekako dvomim, da se pri revolucijah stanje za "rajo" spremeni. Sej poznate pregovor... korito ostaja isto, menjajo se samo svinje :D

Če bi brez njih preživeli? hmmm... kaj bi se zgodilo s Škodo če po WW2 nebi padla v roke komunistom? Kje bi dandanes bila Rusija če nebi bili priča Stalinovim čistkam, gulagom in če bi ji bilo omogočeno tržno gospodarstvo kot ga poznajo na Zahodu? Po drugi strani pa... kaj bi bilo z ZDA če se Washington in kompanija nebi odločili in naredili revolucije proti Britancem...

Revolucije so po mojem mnenju nekaj kar se pač zgodi ko ima nekdo željo prevzeti oblast.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Brane2 ::


Pred dnevi sem v eni izmed novic, "pozval" k revoluciji... to dejanje je spodbudilo kar nekaj zanivih dopisovanj preko ZS, zato me sedaj zanima še širši kontekst te besede... pri vas, seveda.




Bah. Je*esh revolucijo, kjer se praktično vsi "revolucionarji" dopisujejo s tajno policijo. Temu niti ni moč reči "revolucija". Prej igra plavih in rdečih žandarjev.

Ko se bo kdo razstrelil, objet s ST serverjem, medtem ko ga trije žandarji pulijo dol in ko bom lahko videl na POP TV matko žandarja, ki na pogorišču zgubljeno drži zoglenel kos kabla z RJ-45, no pol bom to kanček bolj resno jemal.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

Revolucija. Zakaj negativno? ZAto ker se navadno ovrže vladajoča elita? Čemur je ponavadi razlog nezadovoljivo delo te elite in splošna navličanost ljudi, ki vzamejo zadeve v svoje roke.

Sicer pa čisto odvisno v kakšnem kontekstu je mišljena revolucija. Vedno pomeni nekaj novega, svežega. Spremembo. A je dobra, al slaba, je pa relativno. Odvisno od stojišča opazovalca.:\


P.S.: Kakšno revolucijo si pa hotel Stepni? V kuhi kave?

Barakuda1 ::

Bi se kar strinjal z Keyser Soze

SSKJ opredljuje revolucijo kot

revolucija -e ž (u)

1. radikalna sprememba družbenih, ekonomskih, političnih odnosov,
ki jo izvedejo napredne družbene sile: pripravljati revolucijo; boriti se
za revolucijo / buržoazna revolucija; ljudska revolucija; socialistična
revolucija; socialna revolucija / pridobitve revolucije // gibanje za
tako spremembo: revolucija se je razširila po vsej državi; organizirati
revolucijo; začeti revolucijo; pristaš revolucije

2. nav. ekspr., navadno s prilastkom velika, hitra sprememba na kakem
področju človekovega delovanja: kulturna revolucija; tehnološka
revolucija; revolucija v slikarstvu / duhovna, miselna revolucija;
seksualna revolucija

* astr. revolucija gibanje planeta okoli Sonca; ekon. agrarna revolucija
hitra kvalitativna sprememba načina proizvodnje v poljedelstvu zaradi
uporabe obdelovalnih strojev in kemičnih sredstev; (prva) industrijska
revolucija hitra sprememba ročne proizvodnje v proizvodnjo z uporabo
strojev; tretja industrijska revolucija hitra kvalitativna sprememba delovnih
sredstev z avtomatizacijo proizvodnje, z uporabo jedrske energije, umetnih
mas; soc. demografska revolucija skokovito naraščanje prebivalstva na
določenem območju; zgod. februarska revolucija buržoaznodemokratična
revolucija februarja 1848 v Franciji; francoska revolucija buržoazna
revolucija leta 1789 v Franciji; julijska revolucija buržoazna revolucija julija
1830 v Franciji; madžarska revolucija socialistična revolucija leta 1919 na
Madžarskem; marčna revolucija buržoaznodemokratična revolucija v
mesecu marcu 1848 v Avstriji; oktobrska revolucija socialistična revolucija
leta 1917 v Rusiji

pa mislim, da s tem seznam ni v celoti izčrpan



Glede na večpomenskost navedenega pojma, zato ne bi bilo nič narobe, če se(Stepni volk - kot avtor teme) opredeliš do tega, katera "revolucija" te sploh zanima.
Če ne, potem bo težko tale tema primerna za ta oddelek.

Caligula ::

Revolucija je skranja sprememba. V dokaj normalnih stanjih je neprimerna-negativna, ker pomakne v skrajnost.

Ce pa je situacija ze v neki skrajnosti potem pa revolucija lahko privede v neko zmernost oz povrne iz skrajnosti v normalo.

Stepni Volk ::

O.K.

Informacijska revolucija. Sprva tako svobodna. Sedaj: RFID, Trusted Computing, AACS (BlueRay in HD DVD), Broadcast Flag, Global Revocation List... Vse obsotječe tehnologije in namere glasbene, filmske in IT indrustrije z enim samim namenom: POPOLN NADZOR... tako nad kopiranjem, kot vsebinami.
Da bomo imeli izbiro, je zmotno misliti. Enako so ravnali z DVD predvajalniki, ki so jih regijsko porazdelili. Nobenega vpliva nismo imeli na to, kot nimamo na prihajajoče zadeve.

Nas bo moral ponovno osvoboditi kak Jon Johansen in ali ne bi nemara prav on postal sedanji simbol odpora... podobno, kot je to Che Guevara za revolucijo.

"Big brother is watching", mu bomo pustili ali se uprli?.

Je revolucija res nekaj tako slabega, samo zato, ker so nas v SFRJ ves čas učili kako pomembna je? Samo zato, ker so jo nekoč izvedli komunisti?

IČA ::

nič slabega, če citiram:
"radikalna sprememba družbenih, ekonomskih, političnih odnosov,
ki jo izvedejo napredne družbene sile"
revolucija = evolucija s pospeškom (vsaj zame)
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Myth ::

Evolucija = kakor voda, ki izbira najlažjo pot in najmanši upor. Kar nikakor ne moreš primerjati z revolucijo. :|
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Keyser Soze ::

Pa le ni več tako huda tale regijska omejitev DVD predvajalnikov. Ne? Ker se je izkazala za nepotrebno ter celo nadležno je velika večina playerjev danes že kar brez nje.

Kar se tiče pa tehle tehnologij in nadzora. Ko bo dovolj hudo bodo ljudje vzeli stvari v svoje roke. Ampak kot vse kaže se ta toleranca nekako veča. Zakaj, pa nimam pojma.

Čeprav zaradi raznolikosti našega sveta(pravni sistemi) nekako dvomim, da se bodo takšne tehnologije obdržale prav povsod. In če se kje ne bodo, bo tam velik "leak" v države, kjer tega v trgovinah ne bo mogoče dobiti.

Beernarrd ::

Zanimivo, ob vprašanju sem pri sebi diagnosticiral spreminjanje polaritete pomena:
Revolucija je imela pri meni pozitivno konotacijo. Šlo je predvsem za hitro spremembo na bolje. Kar zmrazi me, če pomislim kako samoumevna se mi je zdela v navezavi na družbene spremembe. Še sedaj se spomnim, kako nisem mogel razumeti, kako so bili nekateri lahko tako naivni, da niso sprevideli, da je za spremembo družbenega sistema revolucija neobhodna, kakor je to doumel Lenin. ...Šolski sitem je pustil pač posledice.
Danes pa vidim predvsem negativno plat: drhal, ki se pobija za interese nekaj premetencev.
V ostalih pomenih pa je beseda nevtralna; par k evoluciji.

Reyes ::

Moje mislenje je da so revolucije nujno potrebne :)
Uroš

PROTOTIP ::

"Big brother is watching", mu bomo pustili ali se uprli?.


Zanimivo razmišljanje, tale nadzor IT gre btw. tud meni pošteno na jetra. Ko malo bolj poglobljeno razmišljaš o protirevoluciji IT, ugotoviš, da le-ta skorajda ni možna, dokler ne najdemo nekaj, kar je bolje od informacijske družbe. Dejstvo pa je, da je informacija temelj vsega, kar želimo doseči. Če imamo dovolj informacij, smo dejansko že na cilju žaželjenega. Z drugimi besedami, ker ima "big brother" vse informacije o protirevoluciji, jo le to zatre že v samem začetku. Edino pravo orožje proti informacijskem nadzoru se zdi t. i. dezinformacija oz. lažna informacija, ki v večjem obsegu lahko zamaja temelje informacijske družbe.

Barakuda1 ::

Edino pravo orožje proti informacijskem nadzoru se zdi t. i. dezinformacija oz. lažna informacija, ki v večjem obsegu lahko zamaja temelje informacijske družbe.


:\

Zanimiva misel in ideja.
Morda bi jo veljalo obdelati v posebni (ločeni) temi.

poweroff ::

Huh, to se že dogaja. Če imaš v rokah medije, lahko manipuliraš. CNN, Al Jazeera, FOX, itd. Pa se v bistvu nič ne zgodi - dezinformacija je del sistema. Dezinformacija postane informacija, če imaš dovolj medijske moči.

En filozof (Foucault) je pred mnogimi leti govoril, da bo upor ljudi proti sistemu nove info. družbe sodobna sabotaža - virusi, hacking, itd. To kar je bil včasih ludizem - razbijanje strojev, je po njegovem danes hacking. Ni uporabil ravno te besede, ker hackinga ni poznal, vendar je mislil na to.

Če pogledaš kdo se danes najbolj bori prodi Velikemu Bratu info. tehnologije, so to v veliki meri hekerji. XS4ALL je Nizozemski ISP, ki je izšel iz hekerskih voda. Slashdot je napol hekerska revija (ok, gledano na široko). Phrack piše tudi o svobodi in zasebnosti. Crypto-gram - Schneier je po moje eden tipičnih hekerjev, whitehat seveda. Itd.

Hm, tudi DVD Jon, tipček, ki je scrackal DVD regijsko zaščito velja za hekerja.

Hacking will set us free? :D
sudo poweroff

poweroff ::

Dezinformacija tipa CNN ali drugih večjih medijev ne more zamajati temeljev info družbe. Kvečjemu gradi jo. Lahko pa jo zamajejo alternaqtivni kanali. Blogi so lep tak primer - tisti blog ThinkMac ali kaj je že bil, ko je en najstnik objavljal insiderske Applovske informacije, pa so ga tožili. Ali pa kakšna neodvisna spletna stran, ki poroča iz Iraka, ali recimo Čečenije.
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Jp, informacija je danes močno orodje, ki ga dodobra izkoriščajo velike medijske hiše in preko njih ljudje, ki jih financirajo. Težko pa je ločiti pravo informacijo od dezinformacije, če nimaš enega neodvisnega zanesljivega vira. Ampak katerega?:\

Samo poglej recimo, kako ljudje slepo zaupajo informaciji, ki se pojavi na straneh kakšne velike medijske hiše. Recimo CNN ali pa BBC. Ljudje se premalo zavedajo moči takšnih družb. In preveč zaupajo njihovem poročanju. Resnica je nekje vmes.

Thomas ::

"Resnica je nekje vmes."

To je ena taka urbana fraza, ki nima nobenega pomena. Kot "naslednja strela bo udarila v kakšno drugo drevo".

Verjetno bo res, lahko pa tudi ne. Takšna izjava vsebuje 0 informacije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Hja, veš zato pa rečejo ponavadi tem stvarem pregovor. Če ga pa ne znaš interpretirat primerno ti pa res primankuje kakšna informacija.

P.S.: No pa ne bi s tabo, ki gradiš en kult CNNa ponavadi po temah.

Barakuda1 ::

:|

Bi bilo zaželjeno, da se v debati ne spuščate na osebni nivo.

V nasprotnem se lohk zgodi, da bodo vaši prispevki "čudežno" izginili :)

Hvala za raumevanje

PROTOTIP ::

Glede dezinformacije sem imel v mislih laganje v smislu prekrivanje zasebnosti. Tega je kar precej. Zdi se mi da vsakdo začuti potrebo po oddajanju lažnih informacij, ko ima občutek, da ga nek" big brother" opazuje in kao zbira informacije. Kaj bi npr. govoril v telefonsko slušalko kolegu, če bi oba vedela da nekdo prisluškuje? Po mojem same takšne stvari, da bi zavedel nezaželjenega opazovalca.

Mislim, da če bi hotel zamajati temelje informacijske družbe, potem bi imel dejansko opravka s celotnim sistemom (navidezne) demokracije, ki temelji na informacijskem sistemu. Zakaj demokracije? Osnovni cilj tistih, ki dobivajo glasove na volitvah je prepičati volilce. To pa je mogoče le s prodornimi reklamami ki so lahko informacija ali pa dezinformacija. Problem tega sistema pa je, da sama resnica o njihovi sposobnosti niti ni tako pomembna. Bolj kot samo dejstvo je pomembna interpretacija oz. informacija in kakšno moč ima, torej, njen vir.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PROTOTIP ()

Mercier ::

En nesmisel - "ko je dovolj hudo, ljudje vzamejo stvari v svoje roke".

Revolucije se izvedejo, ko imajo "ljudje" moč in nikoli takrat, ko je nimajo; takrat so lepo tiho. Je pa res, da "ljudje" to frazo takrat (za potrebe revolucije) veliko uporabljajo.

Keyser Soze ::

Vidiš, ko imajo ljudje moč, sploh ni potrebe, da bi izvajali revolucijo. Ker jim moč najverjetneje ustreza in so stvari že v njihovih rokah.

Da pa pridobijo to moč, pa morajo izvesti kakšno revolucijo. Takrat, ko zadeve pridejo tako daleč, da si morajo sami zagotoviti varnost, ki jim je vladajoča elite ne more nuditi. Je na tako nizkem nivoju, da jo revolucija niti ne more kaj bolj ogroziti oz. znižati.

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

Ljudje imajo ZMERAJ moč. Kar jim manjka, je razlog, da bi vsi hkrati to moč uporabili za doseg istega cilja. In če jih dosti časa zatiraš in se jih dovolj odloči, da tako pa ne gre več naprej, stopijo skupaj in takrat jih noben politik ali diktator ne bo ustavil.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Tear_DR0P ::

ja sam danes je večina vlad že spoznala, da dokler ti ljudem daješ nekaj v zameno za izkoriščanje te ne bodo strmoglavl. zato pa se trudijo devat tolk "iger" po svetu.
kitajci so v določenih pogledih zelo zatirani, v drugih pa živijo življenje kakršnega mi še dolgo ne bomo. podobno je v ameriki ki je druga skrajnost od kitajske.
dobra revolucija je tudi to da sedaj, baje ena skupina newyorčanov toži london zaradi nesmiselnih posegov v zasebnost na vhodih v podzemno železnico. bi reku da so mal dezinformirani.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Veliki tehnološki preskoki - kdaj spet? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
30031077 (23775) dronyx
»

Iran v pričakovanju volitev onemogočil VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6619388 (17819) Deneb
»

Negativne posledice industrijske revolucije

Oddelek: Šola
344302 (3649) Vajenc
»

HP z doslej najtanjšim prenosnikom

Oddelek: Novice / Procesorji
428042 (5026) Zheegec
»

3. znanstvena tehnološka revolucija

Oddelek: Znanost in tehnologija
292556 (1839) drejc

Več podobnih tem