» »

Hrvaška in EU

Hrvaška in EU

mtosev ::

Jaz mam vse bolj občutek da se Hrvaška vse bolj odaljuje od EUja.

Vaši občutki/mnenja?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Olajuwon ::

Po čem to sklepaš?
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Tear_DR0P ::

glede na to da se na velko prodajajo italjanom bi rekel da se EUju približujejo, sam skozi zadnja vrata ali danko.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

AndrejS ::

Morda zaradi premikov tektonskih plošč ....

mtosev ::

Obtožnice Haškega sodišča (vse več jih je). Oni pa da bi kaj naredli (Hrvaška) ujeli koga/ga predali. 8-O

Še prej bo Albanija v EU kot Hrvaška. :P JOKE
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jarre ::

Hm.. Trenutno delam v Zagrebu in moje mnenje je (trenutno sicer močno subjektivno), da jih pred letom 2010 ne bodo "spustili" v unijo.

Še vedno veliko ljudi dela na črno, vsakdanje vprašanje je: "A bi se dalo zadevo dobiti/kupiti/plačati brez računa (brez davka)?", politika se zelo vpleta v gospodarstvo (ja, ja... vem.. tudi v Sloveniji, toda tukaj je to nekaj vsakdanjega).

V nedeljo imajo lokalne volitve in veliko strank in kandidatov v svojih spotih in plakatih omenja otroke oziroma jih celo uporablja, da prebirajo njihove volilne obljube v plačanih radijskih oglasih... Hm... pri nas bi bil "cel" hudič, če bi si kdo to omislil...

To kako se obnašajo v prometu pa je že na nek način njihova folklora: Včeraj zjutraj. Zastoji na delu dvopasovne (plus odstavni pas) obvoznice. V koloni smo večinoma čakali samo mi "tujci". Ostali so lepo zapeljali na odstavni pas in celo na obcestno bencinsko črpalko samo zato, da so bili kakšnih 30 sekund hitrejši in so se nato divje vrivali. Čez nekaj časa je iz dopasovnice nastala petpasovnica... Policista, ki sta stala ob bencinski črpalki sta vse to samo opazovala zleknjena in na pol dremajoča v svojem avtu...

Goldee ::

malo offtopica- ni jih slabsih voznikov kot so italjani...

tak kot provicirajo nevem ce jim je do tega da bi sli v evropo... (hrvati)

Daedalus ::

Kako brezvezno nakladanje:\ Večina svari, ki si jih naštel, veljajo za Slovenijo, začenši z neizdajanjem računov, delom na črno, korupcijo in divjanjem po cestah.

Največji problem trenutno za Zagreb predstavlja razkorak pogledov EU in Hrvaške javnosti na "domovinski rat." Hrvaška pač še ni pripravljena obračunati z lastno preteklostjo in priznati, da so bili bad guys tudi na njihovi strani. Samo j*bat ga, bojo morali plačat z Gotovino, na obroke tu ne bo šlo. Vse ostale zadeve se da poštimat. Ko pa je oblast vpletena v skrivanje vojnega zločinca, obenem pa še pod pritiskom javnosti, ki tega tipa vidijo kot junaka, nimaš dosti manevrskega prostora. Če tipa izročiš, se boš soočo z eksplozijo nacionalizma doma, ki te bo po hitrem postopku zamenjal na oblasti s kakim norcem, če hočeš pihati na dušo domači javnosti, te bo EU pohodla. Jaz bi se na njihovem mestu lotil tega na "ameriški" način - ustanoviš parlamentarno komisijo, ki razišče dogajanje, namočiš par ljudi, ki ti itak nič ne koristijo in se tako opravičuješ pred javnostjo, obenem pa koga pošleš v Haag. Drugače ne bo šlo. Hrvaška bo morala sprejeti večinski pogled na balkansko morijo, drugače EU ne sploh. In seveda dokler se to ne zgodi, sem proti vstopu Hrvaške v EU.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Olajuwon ::

(Baje) pri Hrvatski niti ni toliko problem Gotovina (to naj bi bil le vrh ledene gore)... ampak NEdelovanje pravne države.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Daedalus ::

Itak je znano, da se problemi znotraj države zelo radi pokažejo kje drugje - recimo v zunanji politiki, ko je treba preusmerit pozornost javnosti drugam. Hrvaška ma sploh zanimiv vzorec - recimo ob notranjepolitičnih težavah v zadnjih letih so bile zelo popularne ribiške vojne. Pa je javnost pozabla na njihove težave, do takrat so pa že politiki nekaj skup zakrpali. Zdaj je pa Gotovina "hot topic," čeprav so resnične težave verjetno drugje.
Samo EU pritiska na Hrvaško ravno zaradi tega - da vidijo, če imajo dovolj moči in jajc predati Gotovino in še ene par ljudi. Da se prepričajo, če je njihov pravni/politični sistem sposoben prenesti kaj takega. Če ni - se vidimo po letu 2010 al pa raje 2015. Žal, ampak Hrvaško bo pokopal njihov lastni nacionalizem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Utk ::

Daedalus, v keniji so črnci, v sloveniji jih je tudi nekaj, torej v tem ni razlike med slovenijo in kenijo...

Daedalus ::

Ma nemoj:D Še vedno pravim, da pri zgoraj naštetih značilnostih ni neke bistvene razlike med Slovenijo in Hrvaško. S tem, da se pri nam marsikaka anomalija elegantno skrije za navidezno legalnim početjem - kot je recimo delo na črno preko študentskega servisa - na tujo napotnico. Na zunaj deluje čisto OK, ko si pa malo pobliže ogledaš stvari, pa ugotoviš, da marsikaj ne štima obstaja pa tudi velik % pranja denarja na taisti način. Al pa recimo "pozabljene" ovadbe pri biznisih Vike Potočnik in določene banke, dajanja finančnih stimulacij brez nadzora podjetnikom, ki se lepo okoriščajo na ostankih nekaterih industrij, ponudba praktično vsakega mojstra, da se lahko nekaj naredi tudi brez računa in garancije po nižji ceni, o cestah ne bom zgublal besed... Pravna država pri nas je slaba šala, takoj ko se pride do razčiščevanja nepravilnosti ljudi, ki so funkcionarji v politiki al pa imajo politično kritje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

@D: Razlika je očitna. Pri njih so se od osamosvojitve vlade menjale, pri nas ne*. Zato "pozabljanje" ni bilo pretirano zamerljivo, saj je tako želela večina. Do 2004 seve.

EDIT: *če zanemariš leto in pol Demosa in Bajukove vlade
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubljanska banka - dolgovi do tujih varčevalcev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12022616 (12248) Smrekar1
»

Hrvaska in vstop v EU (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29223280 (15035) dzinks63
»

Ljudje na Hrvaškem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
536135 (4446) kolesar
»

Hrvaška enostransko razglasila mejo na morju

Oddelek: Problemi človeštva
372778 (1982) boyan64

Več podobnih tem