Forum » Operacijski sistemi » Namestitev Suse Linux 9.2
Namestitev Suse Linux 9.2
ttommy ::
Ali je kdo poskusil namestiti Linux Suse 9.2 z PC Formatovega DVD medija(Marec2005)?
Na njem je namreč ISO datoteka,ki jo je treba spremeniti v namestitveni CD.V reviji piše,da so na DVD-ju vsa potrebna navodila,kako iz ISO datoteke narediš namestitveni CD,vendar navodil ne najdem nikjer.Sam sem iso datoteko prenesel na trdi disk,ter z Neronom posnel image datoteko na CD.Računalnik sem zagnal s tem CD-jem,namestitev Linuxa se je začela normalno,vendar je javil napako:Proposal not found(error readind from medija?)To se je nanašalo na skupek programov in od tam naprej ne gre!Mi lahko kdo pomaga?
Na njem je namreč ISO datoteka,ki jo je treba spremeniti v namestitveni CD.V reviji piše,da so na DVD-ju vsa potrebna navodila,kako iz ISO datoteke narediš namestitveni CD,vendar navodil ne najdem nikjer.Sam sem iso datoteko prenesel na trdi disk,ter z Neronom posnel image datoteko na CD.Računalnik sem zagnal s tem CD-jem,namestitev Linuxa se je začela normalno,vendar je javil napako:Proposal not found(error readind from medija?)To se je nanašalo na skupek programov in od tam naprej ne gre!Mi lahko kdo pomaga?
Gamer
moj_nick ::
Postopek peke je bil pravi, tako da ne rabiš tistih navodil. Je pa verjetno med peko prišlo do kakšne napake, da ni lepo zapisal vseh podatkov. Poskusi še enkrat zapečt.
110111001001010001010000
sylver ::
Meni isto naredi.
Ko hočem inštalirat, izberem slo jezik in vse kul dokler mi ne napiše to:
PROGRAMSKA OPREMA:
Z namestitvenega medija ne morem prebrati podatkov o paketih. Napaka na mediju?
error: no propoal
Ko hočem inštalirat, izberem slo jezik in vse kul dokler mi ne napiše to:
PROGRAMSKA OPREMA:
Z namestitvenega medija ne morem prebrati podatkov o paketih. Napaka na mediju?
error: no propoal
Mr_Globus ::
GRR celo noč sem dowloadal pa mi md5sum pove da ja napačen. Zdej upam da bo šlo v tretje rado
OK Suse je uspešno gor =D Zdej se poglabljam v njega. Nekaj stvari mi ni jasnih pa bom kr vprašal
1. particije se ful čudno prikazane => vse je v / in pol so particije mape? particije od windosa so v "my computer" , kako pa dam še kako particijo tam? recimo local od linuxa.
2. Kako naštimam firefoxa in thunderbirda da shranjujesta na /home?
3. Je še kak trik s particijami? recimo v /home se shranjujejo vsi fajli od pos. uporabnikov, kaj so pa druge?
4. Kako popolnoma odstarim konqueror in kmail?
5. kako se uporablja wine? na netu sem bral da v konzoli napišeš "wine pot_do_programa" samo ne uspeva najbolše. Kako se sploh piše pot v linuxih?
To je vse kar sem zaenkrat najdu pa bi bil zelo hvaležen za odgovore
1. particije se ful čudno prikazane => vse je v / in pol so particije mape? particije od windosa so v "my computer" , kako pa dam še kako particijo tam? recimo local od linuxa.
2. Kako naštimam firefoxa in thunderbirda da shranjujesta na /home?
3. Je še kak trik s particijami? recimo v /home se shranjujejo vsi fajli od pos. uporabnikov, kaj so pa druge?
4. Kako popolnoma odstarim konqueror in kmail?
5. kako se uporablja wine? na netu sem bral da v konzoli napišeš "wine pot_do_programa" samo ne uspeva najbolše. Kako se sploh piše pot v linuxih?
To je vse kar sem zaenkrat najdu pa bi bil zelo hvaležen za odgovore
borchi ::
@Mr_Globus: damn, niti enga vprašanja nisem razumel. čeprav mislim, da je problem večinoma pri tebi (priznaj, nimaš pojma kako linux tretira particije in se ti ne lubi malo poguglat, da bi kaj več zvedel). razen četrtega vprašanja. kjer te pa moram vprašat s čim pa misliš žonglirat/brskat po računalniku, če uporabljaš KDE in boš odstranil konqueror? sicer pa uporabljam gnome, tako da se ne bom preveč spuščal v smiselnost/uporabnost/možnost KDE-ja brez konquerorja.
l'jga
Daedalus ::
V linuxu so particije/diski del filesystema - lepo vsaka v svoji mapi - linux ne pozna logike pogon->direktoriji. To zahteva kr nekaj privajanja, samo ni panike, ko malo zakapiraš logiko... Particije se mounta v direktorij po lastni želji, ponavati pa v /mnt/ime_direktorija/, potrebno je urejanje datoteke /etc/fstab, samo to raje pusti zaenkrat pri miru. Najprej se malo navadi delat, pol pride šarenje po sistemu na vrsto. Treba je vedet, da linux zahteva drugačen način razmišljanja kot winsi in tudi kar nekaj privajanja.
Za inštalacijo/odstranjevanje programov se v Suse uporablja Yast. Kaj več si lahko prebereš na linku, tam je na voljo tud kak manual.
Wine - ne niti probat uporabljat zaenkrat, ker je to en zatežen program, ki ga je treba precej dobro poznat, da dela v redu... Verjemi mi, nimaš znanja za kaj takega.
Konqueror pusti na miru, je zelo spodobno orodje, sploh za zmedene začetnike Lahko se vržeš v konzolo, samo ti bo na začetku delo v grafičnem načinu verjetno lažje.
Pot v linuxu se zapiše v obliki /etc/network/interfaces. Če bi rad zagnal windows program, ki je v /home/tvojprofil - wine /home/tvojprofil/program.exe. Za kaj več, sploh osnovni konzola ukazi, uporabi google. Za filesystem, diske, particije - google, če pa res ne zakapiraš, vprašaj tule.
Za inštalacijo/odstranjevanje programov se v Suse uporablja Yast. Kaj več si lahko prebereš na linku, tam je na voljo tud kak manual.
Wine - ne niti probat uporabljat zaenkrat, ker je to en zatežen program, ki ga je treba precej dobro poznat, da dela v redu... Verjemi mi, nimaš znanja za kaj takega.
Konqueror pusti na miru, je zelo spodobno orodje, sploh za zmedene začetnike Lahko se vržeš v konzolo, samo ti bo na začetku delo v grafičnem načinu verjetno lažje.
Pot v linuxu se zapiše v obliki /etc/network/interfaces. Če bi rad zagnal windows program, ki je v /home/tvojprofil - wine /home/tvojprofil/program.exe. Za kaj več, sploh osnovni konzola ukazi, uporabi google. Za filesystem, diske, particije - google, če pa res ne zakapiraš, vprašaj tule.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
64202 ::
Hm, me je ze prehitel, pa bom vseeno kliknil poslji :)
Mr:
1. Fizicne particije so nasploh na unixih zmountane v direktorije. Nimas C:, D:, samo /. Drugace pa vedno rabis eno root particijo, v njene direktorije se potem zmountajo ostale particije, poljubno globoko v drevesu. Yast ima partitioner ce bi se rad s tem igral, samo pazi kaj delas :). Drugace se pa da s tem delati mogoce celo bolj varno iz komandne vrstice -> ukaz mount pa fajl /etc/fstab
2,3. Uporabniski programi nastavitve shranjujejo v tvoj home direktorij, kar je v 99.9% primerov /home/tvoj_username/.imeproprama ali /home/tvoj_username/.kde/..blabla/imeprograma. Podobno kot Application Settings v winsih. Pa home je samo direktorij, je pa lahko na drugi fizicni particiji, ce si to ob instalaciji izbral.
4. Konqueror zaenkrat pusti gor, to je podobno kot da bi zbrisal explorer.exe iz winsev. Z instalacijo programov se dela z yastom, malo poglej.
Mr:
1. Fizicne particije so nasploh na unixih zmountane v direktorije. Nimas C:, D:, samo /. Drugace pa vedno rabis eno root particijo, v njene direktorije se potem zmountajo ostale particije, poljubno globoko v drevesu. Yast ima partitioner ce bi se rad s tem igral, samo pazi kaj delas :). Drugace se pa da s tem delati mogoce celo bolj varno iz komandne vrstice -> ukaz mount pa fajl /etc/fstab
2,3. Uporabniski programi nastavitve shranjujejo v tvoj home direktorij, kar je v 99.9% primerov /home/tvoj_username/.imeproprama ali /home/tvoj_username/.kde/..blabla/imeprograma. Podobno kot Application Settings v winsih. Pa home je samo direktorij, je pa lahko na drugi fizicni particiji, ce si to ob instalaciji izbral.
4. Konqueror zaenkrat pusti gor, to je podobno kot da bi zbrisal explorer.exe iz winsev. Z instalacijo programov se dela z yastom, malo poglej.
Aha sem pa mogu LOL-ovsko ispast
Ok vse skupaj je en disk... To pomeni da lahko posameznim mapam omejim velikost? Kako se najbolj enostavno vidi kolko prostora je v njej še? Kako bi dal bližnjice do teh posameznih map v Moj računalnik? (Kot ti nardi na začetku za particije od winov).
Glede /home pa... noter ni nič od firefoxa in thunderbirda. Al so mape skrite?
Ok vse skupaj je en disk... To pomeni da lahko posameznim mapam omejim velikost? Kako se najbolj enostavno vidi kolko prostora je v njej še? Kako bi dal bližnjice do teh posameznih map v Moj računalnik? (Kot ti nardi na začetku za particije od winov).
Glede /home pa... noter ni nič od firefoxa in thunderbirda. Al so mape skrite?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mr_Globus ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linux - problemi, problemi,... (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5454 (4215) | M.B. |
» | Vprasanja glede linuxa (suse linux) (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5479 (4571) | kriko1 |
» | Suse to the data rescueOddelek: Operacijski sistemi | 1271 (1176) | Jst |
» | Pomoc pri linuxuOddelek: Programska oprema | 1194 (1034) | Blazs |
» | Suse 9.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5086 (4372) | moj_nick |