» »

.net kaj je to?

.net kaj je to?

fogl ::

Kaj pomeni poleg imena programskega jezika še ta .net?
lp, klemen
  • spremenil: fogl ()

Microsoft ::

Mah, jst niti nevem, si pa abstraktno predstavljam.

Sicer pa, ce imas PowerPoint, potem poglej tole: klik


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

borchi ::

Kaj pomeni poleg imena programskega jezika še ta .net?


.net je jezik???
l'jga

Microsoft ::

Jst bi reku, da ne. Recimo, ce pise Visual Basic .NET. To si jast razlagam kot jezik Visual Basic, ki pripada .NET-u.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Kekec ::

To je platforma ne pa jezik! Predstavli si podobno kot pri javi. Če napiš en program v javi ti sam po sebi nič ne pomaga, rabiš namreč en JAva Virtual Machine (JVM) v katerem lahko ta program "teče". No podobno je z .net-om Vsi programi napisani za to platformo rabijo Framework da jih lahko poganjaš. Torej Če napišeš en program v VB.NET-u, managed C++, C# ... rabiš na sistemui tudi inštaliran NET Framework da se bodo lahko ti programi izvajal.

[MYTiX] ::

Sam, a ne M$ poimenuje .NET tudi svoje passporte? Torej .NET ni le framework, je še kaj več.
podpis

Kekec ::

Ma ja ta .NET že vse povsot limajo

borchi ::

ja, sj pravim, čist se jim je zmešalo. zdej so ga še na http://sourceforge<b>.net</b>/ prlimali. :\
l'jga

BigWhale ::

dot net je buzzword ;>

slovencl ::

brenčeča beseda? :\

BaRtMaN ::

define:buzzword

Kar zanimiva definicija. če vzeta v zakup z .netom, morda ne ravno za takega, ki okvirno ne ve, kaj buzzword je. Recimo krilatica.

Poldi112 ::

Buzzwords differ from jargon in that they have the function of impressing or of obscuring meaning, while jargon (ideally) has a well-defined technical meaning, if only to specialists.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

snow ::

Na katerih platformah pa dela vse tale .net?

A programski jezik (npr c++) ostane enak, samo compiler naredit .net framework dependant kodo?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

NoUse4AName ::

Platforma? .net je platforma :)
Drugače pa laufa na windowsih. Če pišeš v c++ (managed c++ se reče), je jezik enak. Vendar so dodatni ukazi. managed c++ ne priporočam v trenutni .net verziji, ker je blazno grd. Verzija 2.0 ga bo zelo polepšala (takrat bo mc++ zelo vredu). Ima pa predvsem eno prednost pred drugimi .net jeziki. Lahko vzameš c++ kodo in jo uporabiš v .net projektu. Torej da je recimo uporabniški vmesnik pisan v managed c++, ostalo pa v navadnem c++.
C# je naraven jezik za .net in je zelo podoben c++, tako da je boljše če v njem programiraš. V vsakem primeru se moraš naučiti .net programiranja in je bolj ali manj vseeno če se naučiš .net preko c++ ali c#. Skoraj vsi uporabljajo c#, managed c++ pa se uporablja predvsem za portanje c++ kode na .net.
Za linux obstaja projekt imenovan mono, v bistvu port .net knjižnic in jezika na linux. Trenutno še ni čisto možno zagnati .net program v mono, je pa to v načrtu za naslednjo verzijo (za katero je že beta torej bo kmalu). Torej bo slej ko prej možno programe pisane na windows .net, prenesti na linux brez spreminjanja kode. Mono podpira samo c#.
Programiranje v .net je zelo razširjeno in se splača znat.

Nerdor ::

NoUse4AName: nekaj pa moramo doreči! v Managed C++ NE moreš mešati kodo med native in managed!! Ali je managed celoten solution ali pa je native celoten solution, nikakor pa mešano! Sicer pa je probelm v temu, da C# in VB.Net podpirata Property-e (v Delphi-ju imenovane Interface-e), ki so srž .Net platforme.

Recimo primer kode v VB.Net:
'Text je nekakšen Super Field z že vgrajenimi set in get
txtBox1.Text = NekiString
PreberanNiz = txtBox1.Text
Pogoj = Button1.Enabled

v J# ali v mC++ :
txtBox1.set_Text("Pritisnil si na gumb!");
PreberanNiz = txtBox1.get_Text();
pogoj = Button1.set_Enabled();

Torej koda pisana prav v .Net dizajniranih jezikih je precej bolj intuitivna. :)

Mono-ta čaka še dolga pot preden bo dejansko postal uporaben. Še posebej velja za ado.net in asp.net.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

NoUse4AName ::

Nerdor ne govori o stvareh o katerih nimaš pojma. V managed c++ projektu lahko brez problema uporabiš navadno native c++ kodo. Imenuje se ITJ (it just works) in je največja prednost mc++ proti ostalim .net jezikom. Zato sem rekel da se v mc++ predvsem pišejo porti c++ programov, ker lahko portaš celotno knjižnico z dodajanjem mc++ razredov ki enkapsulirajo native c++ kodo.

drejc ::

.Netov native jezik je MSIL (MS intermediate language). Torej neglede v katerem jeziku pišete .NET projekt (c++,J#,C#,VB), se zadeva enako prevedo v MSIL.

Torej je stvar teoretsko HW (kot java) in Language independant. Aja, v vs.net se ne da direktno MSIL pisat, loh pa zato uporabte kr notepad. :) Še več, zadevo loh iz kateregakoli jezika (recimo c++) prevedeš v katerikoli drug .NET nadjezik (recimo VB al C#). Teoretično vsaj.

evo MSIL jezik @work (helloworld progy):


.assembly extern mscorlib {}

.assembly HelloWorld
{
.ver 1:0:1:0
}

.module HelloWorld.exe

.method static void Main () cil managed
{
.maxstack 1
.entrypoint

ldstr "Hello, World!"
call void [mscorlib]System.Console::WriteLine(string)
ret
}

Nerdor ::

NoUse4AName: postaj primer, pa ti bomo verjel.. do takrat pa ne pišem o nečem kar nimam pojma. Kaj neda!?

drejc: itaq, sam to glih ni imelo povezave s izjavo NoUse4AName o mešanju kod native in MSIL Drejc, a alhko kak primer pokažeš mešanja v samem run-time-u native in MSIL !? (pustmo JIT) Očitno ne moreš, kaj neda!?
... for lifetime!

NoUse4AName ::

ODE.net, poglej si source kodo.
IJW tutorial

Nerdor ::

Hmmm, očitno se da nekaj napraviti, samo močno odsvetujem tako trapasto početje.. to mi nič ne pomaga pri asp.net projektih.. če bi kaj takega zganjal bi bila še prejšnja DNA (DCOM in ISAPI) arhitektura primerna.. :) Zakaj bi pa tako mešanje kode sploh potreboval!? Kakšen namen!? Mogoče pri GUI!? Za DB in ASP je stvar skoraj neprimerna.
... for lifetime!

NoUse4AName ::

Zato ker tega nisi vedel, je "trapasto". Daj kaj si 12 let star ali kaj?

OwcA ::

Za DB in ASP je stvar skoraj neprimerna.

Precej tragično, če celoten .NET zreduciraš na to ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

drejc ::

Zadeva je supruporabna by the way. Tk kot native (c++) mode v Javi vsaj.

IME (=in my experience).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

znupy ::

Nerdor....
Okrog že napisane aplikacije v C++ napišeš wrapper v managed C++.NET, ki skrije pointerje (unmanaged pointerje, če smo natančni), ter te wrapper classe naredi primerne za garbage collector. Tako da ti classi (ta wrapper) na zunaj potem zgleda kot čistokrven .NET objekt, ki ga lahko brez kakršnih koli komplikacij (dodatnega zavedanja, da je ta class imel kdajkoli kaj opravit z C++) kličemo iz ostalih .NET jezikov (brez kakšnih unsafe pointerjev in podobno).
Poleg tega wrapperja (napisanega v C++.NET) pa se v msil prevede tudi vsa ostala C++ koda (včasih katero izmed funkcij spremlja parameter, ki ostalemu .net svetu pove, da je ta funkcija v bistvu native).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

c++ lib,dll,h za uporabo v C#

Oddelek: Programiranje
91688 (1487) noraguta
»

SUN je za Javo izbral GPL licenco (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
506602 (5170) darkolord
»

Visual Basic.NET - za začetnika ?

Oddelek: Programiranje
304322 (3441) mHook
»

Visual C++ oz. Basic ali Borland Deplhi 7?

Oddelek: Programiranje
382261 (1666) BBB
»

.NET orodja (prevajanje, OSi, jeziki...)

Oddelek: Programiranje
9840 (705) andrej

Več podobnih tem