» »

.NET orodja (prevajanje, OSi, jeziki...)

.NET orodja (prevajanje, OSi, jeziki...)

Marjan ::

.NET orodja so čedanje bolj popularna.

Kakšne so vaše izkušnje z njimi?

Kako je z izvajanjem programov narejenih v Visual Studio.NET na različnih platformah? Ok x86, pa win32 itak rula.
Vprašanje je drugi OSi, sistemi,... prihodnost=?

Kako je s tem MSIL? Baje naj bi (dolgoročno gledano by M$) postavil neodvisen prevajalnik od OS in platforme. Yeah right, I wish... :\

Ali je izvajanje teh programov torej docela odvisno od tega kako dobro bo _OS_ prevedel iz MSIL v x86 jezik?

Dej se malo razpišite... tema je hudo zanimiva. Ali programerji prehajate na C# ali ostajate zvesti C++ ... itd...

:)

NoUse4AName ::

.NET je trenutno samo na windows platformi, delo na freebsd, linux, mac in se nekaj drugih se poteka. Kako bo s prenosljivostjo bog ve, treba pocakat.
Koliko vem ima MSIL samo eno prednost (ok nisem ravno expert glede tega, torej se lahko motim) nad javino bytno kodo in to je, da ko se neka funkcija prvic poklice se prevede v nativo kodo in tako bo nasljednjic, ko se zazene hitrejsa (torej precej velika prednost).
OS ne prevaja MSIL kodo v native kodo, prevaja jo .net runtime (enako kot pri javi).
Glede jezikov, so zelo majhne razlike. C# je specificno narejen za .NET, ampak to ne pomeni, da ima nevem kaksne velike prednosti pred drugimi. C++ (ali bolj natancno MC++ za .NET), je sevedno "priviledged" jezik, predvsem zaradi moznosti mesanja managed in ne managed kode (managed koda je v MSIL, torej se interpretira, ne managed koda pa je native koda, torej navaden c++). V MC++ je tudi klicanje Win32 API funkcij lepse narejeno kot v C# (koliko vem C# nima IJW), ker dvomim da sem edini kateremu gre na bruhanje ob pogledu na P/Invoke.
Java, MC++ in C# so si zelo podobni (s tem da ima MC++ malo bolj grd nacin oznacevanja novih rezerviranih besed, ker se zacnejo z __).
Kot zanimivost: baje je 70% dela pri MSju posveceno .NET.

kopernik ::

Kolikor vem projekt Mono (open-source implementacija .NET-a za Linux-> ne celotna, samo nekatere stvari) trenutno še nima uradne podpore Microsofta. Vprašanje je, če jo bo kdaj imel. Pomoje je to zelo odvisno od politike Microsofta do open-sourca in Linuxa. Če se bodo odločili, da open-source ni "rak za gospodarstvo", bodo najbrž podprli tudi Mono. Možno je tudi, da bo Microsoft sam portal framework tudi na Linux, čeprav ne vem, zakaj bi to storili, saj bi tako omogočili še lažji prehod na Linux (v mislih imam predvsem uporabo Linuxa kot Workstation za .NET developerje).


.NET orodja so čedanje bolj popularna.

Kakšne so vaše izkušnje z njimi?


Trenutno v Sloveniji ne poznam nikogar, ki bi se z .NETom poklicno ukvarjal (vem sicer za eno firmo, ki je leto ali dva nazaj poskusila narediti prehod na .NET, vendar so zaradi nestabilnosti frameworka to namero opustili in šli nazaj na C++). Situacija se pa seveda spreminja in verjamem, da je sedaj .NET tudi v Sloveniji bolj razširjen.


Ali programerji prehajate na C# ali ostajate zvesti C++


Sam sem že nekaj let nazaj odšel k "nasprotnemu kampu". Odločitev bolj posledica takratne situacije (dobra služba), kot pa kakšnega strokovnega razmisleka. Zaenkrat mi ni žal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

andrej ::

kopernik: jako veliko podjetij, predvsem tistih blizu MS-ja aktivno uporablja .NET. Tudi pri nas!

kopernik ::

Saj pravim, da se situacija najbrž spreminja. Katera podjetja pa ? Ker v bistvu nikjer ne vidim (vsaj na serverski strani), da bi kaka podjetja konkurirala pri raznih projektih(tistih, za katere pač vem) z .NET tehnologijo.

andrej ::

mas jih kar nekaj, ki se ukvarjajo z .NET. od recimo bolj svetovaljske guru.si, Gama System, pa do bivsega ReproMS (sedaj avtenta), pa se druga, manj znana podjetja. veliko je tudi internih projektov, ki temeljijo na .NET, o katerih se navzven en govori.

Mas pa recimo dober pregleda, kdo je kaksen projekt ze naredil na
http://www.microsoft.com/slovenija/resi...

kopernik ::

Pod rubriko .NET rešitve vidim samo Gama System. Drugače pa itak vem, da bo tega zmeraj več. Kar je tudi logično, ker je .NET zamenjal prejšnje Microsoftove tehnologije( COM, DCOM, itd... ).

andrej ::

seznam pod .NET ne smes jemat dobesedno, ker je v drugih projektih tudi vkljucen .NET, samo ne tako ekskluzivno, ampak tudi med drugim.

darkolord ::

andrej ::

ja to je samo demo za managed c++, kar pomeni, da se izvaja znotraj .NET-a...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delphi ali c++?

Oddelek: Programiranje
363024 (2581) mspiller
»

SUN je za Javo izbral GPL licenco (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
507409 (5977) darkolord
»

Stabilno navitje na 7 GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
494538 (2903) MrStein
»

Visual Basic, C#, C++, razlike... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
12212476 (10147) 64202
»

.net kaj je to?

Oddelek: Programiranje
243384 (2730) user4683

Več podobnih tem