» »

Ucenje med spanjem

Ucenje med spanjem

«
1
2

d0rK ::

Ideja mi je prisla na pamet pred parimi dnevmi med vsakodnevnim dudlom zgodovine. Ucim se iz lastnih povzetkov tko, da stvar ni spet tok obsezna. Ampak te letnice so res muka.

Pa sem pomislil...Bi se blo mozno te druzboslovne vede ala geografija, zgodovina, morda drmanje formulc za fiziko itd. uciti v spanju?
Posnete na kaseto, nato pa predvajati cez noc.

Learning is a process in which our brain acquires, consolidates and stores information. We must acquire this information while awake. But we don't need be awake in order to consolidate and store the information. In fact, sleep will help our brain store information. Thus, we could say that we are learning while sleeping.


Razlog, da sem to temo ustvaril v oddelku "Znanost in trhnologija" je, da bi zelel slisalti kaksen bolj znanstven aspekt stvari. Skratka argumente itd.

Pa se en link na temo: BBC - Learning While Sleeping

Thomas ::

Prej boš med učenjem zaspal, kot se med spanjem kaj naučil. Po moje.

ganzi ::

Probaj pa poročaj :)

Samo mislim da iz te moke nau kruha :)


LP

perci ::

Ja, kolega v srednji šoli je dal včasih zvezek pod povštr, misleč da bo pomagalo. Ene dvakrat mu je takrat slučajno ratalo in potem je non-stop to počel ;). Dolgoročno ni pomagalo, ne boste verjel ;).

Marjan ::

Pomaga, če snov premlevaš v mislih.

Lahko se učiš piflarsko: bereš zvezeke in knjige dve uri, potem pa začneš misliti o čisto drugih rečeh. Iz takega "učenja" ne bo nič koristnega.

Če boš pa snov skušal razumet in še po učenju ramišljal o njej, pa se ti bo usidrala v možgane. Možgani morajo take informacije razvozlat v njim primeren jezik, da sploh lahko zaštekajo.

Ne vem pa kako to deluje pri zgodovinskih letnicah in podobnih podatkih...? Ampak tudi te podatke moraš povezovat v logične celote, ne smejo biti ločeni otoki! Ker gre se za osebni odnos do teh podatkov. Če bojo tvoji možgani rekli "eh to je pa brez veze", potem si že ne bojo dobro zapomnili.
Ker poleg informacij se v možgane shrani tudi pomembnost le te. Višja je, bolj si boš zapomnil. Bolj jo štekaš (beri: bolj se povezuje s tvojimi dosedanjimi memi), bolj si boš zapomnil.

DavidJ ::

Dober nasvet je dal Marjan.

Jaz sem si letnice pri zgodovini lahko dokaj enostavno zapomnil, ker me je snov zanimala in so mi predstavljale oporo pri razumevanju snovi.

Npr. če veš, da je Bonaparte širil ideje francoske buržoazne revolucije, je logično da je doživel Waterloo po njej. (Nekaj podobnega je bila sošolka vprašana, pa je odgovorila napačno -- pokaže se celotno nerazumevanje snovi.)

Letnice, vsaj osnovne, se pa že spodobi v glavo vsadit. Misli si, da bi tako mel na Milijonarju več šans.

:D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

BigWhale ::

Hm, jaz sem si, ko sem se ucil za tisto mnozico popravcev v srednji soli, naredil izpiske iz knjige, si jih na glas prebral, se hkrati posnel na kaseto in si med spanjem to kaseto celo noc predvajal.

To sem naredil enkrat, vsakic za en izpit. Na leto sem pa imel povprecno 3.5 popravnih izpitov. Za en izpit sem porabil v povprecju en dan ucenja + predvajanje kasete.

(Vse popravne izpite sem naredil)

Ce sem se med spanjem kaj naucil? Pojma nimam.

Vesoljc ::

šolsko zgodovino našega kita lahko premlevate drugje, ja?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

gzibret ::

Letnice in podatke se lahko zelo dobro naučiš, če si ustvariš asociacije.

Kako si zapomnit naslednje zaporedje:

beriasij
valanginij
otrivij
baremij
aptij
albij

(to je razdelitev spodnje krede, K1)

Vzameš prve črke: bvobaa

Iz tega sestaviš novo besedo. Ali dve. Ali stavek. Karkoli pač. Zapomniš si stavek (kar je dosti lažje od latovščine, ki se jo moraš nadudlat).

Naprimer bvobaa sem pretvoril v bav-bav. Ko me kdo vpraša razdelitev K1, izstrelim tisto zaporedje besed, seveda le, če se spomnim ključa (v tem primeru bav-bav).

Isto pali pri številih. Kako si zapomnit 1848 (datum revolucije v Avstroogrski)? Lahko si zapomniš 1 = I = informacijska, 8 = B = butasta, 48 = AB = abeceda. Ali kaj drugega. Uporabi domišljija! :)

Kdaj je bila revolucija? Aha, to je informacijska butasta abeceda, torej 1848.

Če imaš daljše zaporedje, sestavi iz asociativnih besed zgodbo. Poveži jih v stavke itd.. Ljudje, ki so dobro natrenirani v izmišljevanju in zapomnenju zgodb, si lahko zapomnijo preko 1500 členov dolgo zaporedje (npr kart, števil itd...).

Kar pa se tiče pomnenja in učenja snovi med spanjem, pa je IMO le utopija lenih šolarjev in študentov. Brez dela in polaganja zadostne pozornosti na snov ni nič!
Vse je za neki dobr!

SebaR ::

waw gzibret zanimivo tole...hehe js sm bil kj takiga zmožen le v osnovni, takrat so bile še petice, zdj sm se pa zeeelo polenil.
Pomoje poslušanje med spanjem ne pomaga ker ti bi moral tistemu kar poslušaš namenit tudi neko pozornost...kot v šoli.
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

BigWhale ::

zibret:

Jest se potem kljuca ne bi spomnil ;> Hm, ko se jaz ucim nekaterih stvari, hm. Nevem, kar naucim se jih. Odlocim se, da se treba nekaj zapomnit in se zapomim. Hecna stvar.

gzibret ::

Ja, spomnit se ključ zna biti včasih tudi problem. Vseeno se moraš nekaj spomniti, vendar na takšen način zadevo "skompresiraš". Če si ne moreš zapomnit ključev, pa še te skompresiraj v nov ključ, tistega pa si napiši s kulijem na roko in plonkaj.

Je dosti bolje, če te prfox dobi z listkom, na katerem piše:

"Litostroj, tovana nerjavečih čezoceanskih peči."

V bistvu pa je to ključ do ključev do polovice vseh alinej, ki se jih je treba napiflat pri določenem predmetu. Na primer.

Pri meni taka taktika deluje. Oz. je delovala, saj se mi ni treba več učiti (za ocene) :D .
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Še danes po nekaj letih končanega študija, se spomnim ogromno podatkov iz faxa. Naučenih na takšen način.
Vse je za neki dobr!

SebaR ::

Potem je pa treba vendarle probat!
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

snow ::

Hmmm kak bom jaz moje formule v glavo kompresiral bo tud zanmivo ja. :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

SebaR ::

namesto formule si zamisli en del ženskega telesa ;)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

nicnevem ::

Če drži trditev da je za učenje potrebna pozornost zavesti (in sam mislim da je) potem se boš med spancem na žalost bolj težko kaj naučil.

Možnost bi bila da bi s primerno (ultra)tehnologijo usmerjali biokemične procese med spanjem in s tem dosegli zapis potrebnih informacij v spomin.
Vendar...tudi tu zaenkrat no way. Bedno, ni kaj..pa taki lepi dnevi nas čakajo. Spomni se tiste stare besedne zveze, kaj je že bila?...računanje je igra, lahko pa tudi zgodovina, geografija... ;)

d0rK ::

Se opravicujem, da sem tako pozen ampak sem vesel, da se je tema kr fajn razvila.

Hum, recimo, da bom dons jz posneu moje povzetke, se jih cez dan ucil, nato pa jih ponoci poslusal. Ce bo kej pomagal.
Mi je pa tut zlo vsec tista metoda asociacij. Mam zelo dober spomin jz. Piflanje nekak ubvladam :). Bom probu v pondelk potem, ko sprobam se tole v spanju.

Mi je pa zelo vsec Tachyonov odgovor. Se vec takih =).

Gundolf ::

Jao kake sanje. Ponoči možgani le obdelujejo podatke, ki so jih prejeli čez dan. Ne pa da si boš ti predvajal nekaj in to tudi zapomnil :\ Za učenje rabiš biti pri zavesti.

Tear_DR0P ::

Obstaja možnost da se naučiš med spanjem. Spanec je namreč bolj ali manj "globok". In v času ko si bliže budnemu stanju, je možnost da se boš česa naučil. S tem da te bo kaseta zelo verjetno držala v stanju "plitvega" spanca. Zbudil se boš z nekim znanjem zapisanim v glavo - od tvoje spočitosti pa je odvisno kako boš sposobenznanje zopet spravit iz glave.

Jst osebno sem velikokrat rekel grem rajš spat ob 9, pa tud če se nisem nič učil, kot pa da ne spim in grem pol zaspan pisat. Moj spomin bolje dela če sem naspan - koncentracijo obdržim dlje, če jem sladkor. Testiral na maturi.

Aja pa pri učenju pomaga vaja. Sm ziher da se BW ne uči programirat med spanjem.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ziga Dolhar ::

> Sm ziher da se BW ne uči programirat med spanjem.

Meni se je že precejkrat zgodilo, da sem moral sprogramirat nekaj "tricky" in se čez dan nisem domislil neke "dobre" rešitve.

Potem sem šel spat in v sanjah napisal par vrstic zelo preproste kode, ki je rešila težavo. Ko sem se zbudil, se kode seveda nisem spomnil, sem pa vedel, kako točno sem težavo rešil. Super! :)
https://dolhar.si/

Nejc Pintar ::

Hm, tema je obdelana v knjigi Krasni novi svet, naj bi si zapomnili recimo nek stavek kot celoto, ne pa bi znali razbrati podatkov iz tega stavka, primer:
Moja teta ima rdeče lase.
V primeru da bi to poslušali v spanju in bi nas kdo vprašal kakšne barve so tetini lasje ne bi imel pojma, lahko bi se pa spomnil stavka. Zanimivo branje!
Lahko je biti prvi, če si edini!

Thomas ::

U glavnem. Zadeva se imenuje hipnopedija. Raziskave niso potrdile njene učinkovitosti.

Da pridemo na ZT2 nivo, kot bi reku snow. :)

DavidJ ::

>> Potem sem šel spat in v sanjah napisal par vrstic zelo preproste kode, ki je rešila
>> težavo. Ko sem se zbudil, se kode seveda nisem spomnil, sem pa vedel, kako točno
>> sem težavo rešil. Super! :)

To je nekaj popolnoma drugega. Matematiki radi pravijo, da je problem dobro prespat.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

BigWhale ::

> Potem sem šel spat in v sanjah napisal par vrstic zelo
> preproste kode, ki je rešila težavo. Ko sem se zbudil, se kode

Meni se to precejkrat dogaja, potem pa sredi noci k masini laufam.... :)

Hypno ::

Kaj bi rabu za accelerated learning recimo:

-pripravljen posnetek z gradivom ali
-pripravljeno učno snov
-'encoded key', ki se sproži na določen signal in te postavi v 'learning mode'
-mogoče se 'time-distortion' za pospešen vnos materiala ;)
Great are mysteries of the mind ...

Tear_DR0P ::

Človek lahko material zelo hitro vnaša. Vprašanje je če ga lahko tako hitro pomni.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nicnevem ::

Hypnopaedia

Testirali so jo s poskusom učenja kitajščine ter odvajanjem otrok od grizenja nohtov.
Rezultate si interpretirajte sami.

Sam se kar strinjam z zaključkom...
...the true validity of sleep-learning is still questionable...

Očitno ne preostane drugega kot da poskusimo. Any volunteers? ;)
Poleti ko bo čas se nameravam s temle malo poigrat. I`ll let you know :)

Se ob spanju "ugasne" le zavest ali se izklopijo tudi kaki drugi centri? Je možno da ob shranjevanju, linkanju informacij potrebujemo navzočnost zavesti, sicer jih kasneje ne moremo več najti?

Grey ::

Hm...BigWhale zanimivo. To je v bistvu nekakšen posreden dokaz, da so možgani veliko bolj sposobni. Bistvo je v tem, da bi se mi morali naučiti, kako priklicat takšen del zavesti(al spanca, ne vem, kako bi reku).

V bistvu bi reku, da je to nekakšen "turbo mode" možganov.

Npr. men se včasih zgodi, da na cesti, če neki razmišljam(ene čist take banalne zadeve), počasi upočasnjujem hojo(dejansko vidim samo tisto, kar razmišljam...kot, da bi mi vid ugasnu). Pol se pa spomnem, da sm na cesti in tist nahitr izgine izpred oči(vid se vrne) pa hodim naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

DoloresJane ::

Morda bi pri učenju "core" podatkov moral imeti tudi v mislih, da si povprečno človek na enkrat lahko zapomni ok. 7 podatkov. Torej, ne preberi celega poglavja v knjigi naenkrat. Preberi dve strani, ju ponovno preberi, pa naredi minutko odmora. Pa spet naslednji dve. Pri pomnenju podatkov je zelo pomembno, da se zaveš, da razumevanje snovi še ni isto kot njeno pomnenje. Zato so učne "enote", ki so dolge med 20 in 50 minut optimalne dolžine. Po največ eni uri naj bi vsekakor sledil odmor, ki naj ne bi bil daljši od 10 minut. Seveda je dolžina učne enote in odmora odvisna od tvoje treniranosti in zbranosti.

Učenje med spanjem deluje, vendar ne v vseh oblikah. Če se zvečer pred spanjem učim neko snov, ki mi ni povsem jasna (to ne pomeni, da nimam pojma; v tem primeru najbrž ne deluje prav dobro), pa preden zaspim intenzivno premišljujem o njej, se mi, če ne drugo, zgodi, da naslednji dan veliko bolje obvladam tiste povezave, ki sem jih že prejšnji dan znala. Pogosto se zgodi, da lažje razumem tudi nove povezave. Ni pa to učenje iz tega, da ne bi znal nič in zjutraj kar po čudežu vse.

Phil ::

Morda bi pri učenju "core" podatkov moral imeti tudi v mislih, da si povprečno človek na enkrat lahko zapomni ok. 7 podatkov.

Pravilnejše je reči da imamo (v kratkoročnem spominu) 7(+-2) kazalcev na podatke. Sam podatek pa je lahko različno velik odvisno od načina pomnenja.
Če si moraš zapomniti več sorodnih stvari (številke) jih je smiselno grupirati. Če ti nekdo pove telefonsko številko si jo boš zapomnil kot (x)(yyy)(zzz), kjer koristiš 3 kazalce, ne boš pa si zapomnil kot (x)(y)(y)(y)(z)(z)(z).
Je pa tole precej velik problem pri reševanju kompleksnejših nalog, pri katerih potem pride do "trashinga", ko kazalcem samo prirejaš nove vrednosti rešiš pa ničesar.
LP

Tear_DR0P ::

hmm nam so v poli predstavvl da mamo ljudje bolj 7 registrov, kar pomeni da lahko naenkrat v glavi držimo 7 podatkov. ampak to je blo postranskega pomena in nepreverjeno. Ni spadalo v snov.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

LeBron James ::

sorry k sm pozn.

jz sm gledu oddajo na VIVI Braniac pa delajo razne poskuse tko za zabavo pol so pa eni modelki k ni mela pojma o nogometu med spanjem zavrtel pac neki stvari o nogometu in jo zjutri sprasal ce kej vec ve

zal je odgovorila le na eno od desetih vprasanj pravilno:\

ampak vredno je poskust.Tud sam si bom bol za salo kt za res neki tazga omislu:D

strictom ::

Vam iz izkušenj povem da če daš zvezek pod pojšter ne pomaga. Ampak pomaga če se posnameš(kako se učiš - snov pa to) in greš zvečer lepo spat in si daš slušalke na glavo, daš na repeat in zaspiš. To pa pomaga. Zagotovljeno from me, myself and mr. A+ English
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

nevone ::

>Ampak pomaga če se posnameš(kako se učiš - snov pa to) in greš zvečer lepo spat in si daš slušalke na glavo, daš na repeat in zaspiš. To pa pomaga. Zagotovljeno from me, myself and mr. A+

To da se posnameš in potem poslušaš se mi zdi potencialno učinkovita metoda. Sicer se moraš potem tudi poslušat, ne zaspat, ampak ja, bi blo lahko učinkovito.

p.s. Včasih tudi od kakšne persone ... (bivše) pride zanimiva ideja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Vesoljc ::

vidite rdeče? veste zakaj?
držite se teme!
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

strictom ::

Ni treba da lih zraven poslušaš, ampak da so imaš na glavi slušalke in da se vrti. Ni ne vem kako učinkovito ampak opazno pomaga.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

nevone ::

>Ni treba da lih zraven poslušaš,

Po moje je pa ravno to fora, da sam sebi daješ lekcijo, samo v ta namen se moraš poslušat.

Ne vem kako je takrat ko spiš s sluhom, samo po moje ne gre kaj prida v glavo, če spiš.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

strictom ::

Zavedaš se ne da ti gre v glavo ampak možgani dobro vedo;)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

.:joco:. ::

Npr. men se včasih zgodi, da na cesti, če neki razmišljam(ene čist take banalne zadeve), počasi upočasnjujem hojo(dejansko vidim samo tisto, kar razmišljam...kot, da bi mi vid ugasnu). Pol se pa spomnem, da sm na cesti in tist nahitr izgine izpred oči(vid se vrne) pa hodim naprej.

Neuro hypnotic trance. Zlo zanimiva zadeva in se dogaja vsem ljudem.
Pravzaprav večino časa. Seveda v različnih intenzivnostih.
Bolj zanimivo je to, da za tvoje možgane pravzaprav ni bistvene razlike med tem, če si nekaj predstavljaš ali pa se je to res zgodilo.
Razlika je samo v tem, da ti znaš ločit med realnostjo in domišljijo.
Tisti ki tega ne znajo, se jim reče shizofreniki in haluciniki ipd.



Pri pomnenju podatkov je zelo pomembno, da se zaveš, da razumevanje snovi še ni isto kot njeno pomnenje.


Mah, ubistvu je.


Ni treba da lih zraven poslušaš, ampak da so imaš na glavi slušalke in da se vrti. Ni ne vem kako učinkovito ampak opazno pomaga.

Podzavest že posluša to zadevo. Pa večino tudi shrani.
Samo ker vmes ni delovala zavest, da bi to pravilno popredalčkala in polinkala že z drugimi razumljenimi zadevami, visi to novo znanje v zraku.
In ga je ZELO težko "priklicat", ko ga potrebuješ. Oziroma praktično nemogoče.

Načeloma je spanje fajn porabit za to, čemur je namenjeno.
Premetavanja in urejanje podatkov, ki so se nabrali čez dan.
Če se cel dan ukvarjaš z nekim problemom in si glavo napolniš z mnogimi informacijami okoli tega problema, je velika verjetnost, da se bodo čez noč ti podatki tako preuredili, da boš imel zjutraj rešitev v glavi.
Ali pa že kar med samim spanjem, tako kot zgoraj omenjeni primeri.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Bob Rock ::

Em, recimo, da je to mozno. Cemu je pol namenjen spanec, ce ne da se telo in mozgani spocijejo?

No, pa ce je to mozno, bi blo verjetno mozno tut upravljat "moonwalking". Kar bi znal bit zlo produktivno. Ob recimo 8 urnem delavniku bi lahko opravil delovni dan med spanjem.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Daedalus ::

Kolk je meni znano, možgani med spanjem delajo. Bi blo bol slabo, če bi si vzeli dopust;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bob Rock ::

Ja, to je logicno, sam verjetno ne delajo na polno. Ali pac? Cist laicno sprasujem :8)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

DominusSLO ::

Med spanjem se vršijo drugačni procesi, ne moremo pa reči, da ne delajo.

nevone ::

V možganih se med spanjem kar dogaja, samo vprašanje je koliko dogajanja je namenjeno dražljajem od zunaj, recimo zvoku. Nedvomno, da nekaj že, ker nas iz spanca zvok lahko zbudi. Da se ob določenem zvoku zbudimo ali pa ne zbudimo verjetno vpliva tako jakost zvoka, kot način procesiranja oz. neprocesiranja dražljajev, ki jih prestreže slušni organ. Samo ne verjamem, da se tisto kar smo slišali mimo zavesti kaj prida shrani v možgane, ali pa vsaj potem ni dostopno, kot je povedal že .:joco:. .

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

Če bo kateri opazoval sebe med spanjem, po opazil, da takrat zavest deluje zelo podobno, kot v budnosti (skoraj isto, če odštejemo materijo). Lahko delaš kar želiš. Z razliko, da ni "materialnih" omejitev.

Primer:

Če ti neka pošast ni všeč, se povečaš do te mere, da pošast izgleda kot mikrob.

Če bi rad poletel (če bi zavest rada poletela), lahko to storiš.

Če te je strah in ti je to všeč, te bo še bolj strah.

Če bi se RES rad naučil, se boš naučil.......
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

> Če bi se RES rad naučil, se boš naučil.......

Ja ... ampak to deluje do te mere, da če se v sanjah vprašaš, "Ali znam?", lahko na to odgovoriš[/m] le z "Itak, vse znam!", ne da bi mogel dejansko povedat, kaj sploh znaš[/m] ...

p.s.: če lahko se lahko že "opazuješ", to verjetno ni več spanec. Sanje so že bližje budnosti, ne?
https://dolhar.si/

gzibret ::

V sanjah je zavest ista, kot v budnosti. Torej lahko se vprašaš, kar želiš. Lahko tudi ponavljaš učno snov, če želiš....
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

Ampak sanje ni enako trden spanec, ne?
https://dolhar.si/

nicnevem ::

...je možen trden spanec brez sanj?


Btw, temule kar je omenil gzibret se reče lucid dreaming. Tega čuda še nisem poskusil, ampak verjamem da je možno, čeprav...še vedno raje počakam na Protokol ;)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spalna paraliza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319012 (9685) Scorpia
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621160 (17011) CleanPower
»

Igričarji sanjajo bolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4712091 (10456) Lonsarg
»

Dozivel sem nek cuden pojav. Mogoce ve kdo kaj vec o tem? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27119748 (12299) DJ Hamster
»

Spanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
738341 (6673) nokia6310

Več podobnih tem