» »

Spanje?

Spanje?

«
1
2

flipflop ::

Tole temo sem odprl,ker me zanima,če ima tudi kdo tukaj kakšne težave s spanjem. Namreč ko se spravim spat (od treh do štirih zjutraj),ne morem zaspat. In potem se premetavam po postelji do petih zjutraj,potem pa vstanem. Še ima kdo podobne težave?:\

km- ::

ne, jst grem spat kadar postanem zaspan, danes se nism sou spat niti nevem ce bom sou :D bmk :P

Eschelon ::

Sam se nikoli ne silim zaspat, ker se je doslej to vedno sprevrglo v premetavanje brez spanca. Zmerom si pustim kako uro viška za zaspat - grem spat sedem ur preden moram vstat. Potem pa v miru razmišljam, kaj me čaka jutri, kaj je bilo danes, meljem kak zanimiv problem. Po izkušnjah, ko se umirim, ni kake večje razlike v spočitosti al spim potem 6 ur, 5 ur. Skratka, vseeno kdaj potem zaspim, le da imam svojih sedem ur miru. Bistvo je v umiritvi sebe - tega ljudje ne znajo in na silo se tega ne da.
Seveda marsikdaj ne vstanem spočit - samo takrat je za to kriv kdo drug ali pa si to privoščim zavestno... vendar te stvari so pa že offtopic.

BlackHole ::

Ob 5h se ljudje vstajajo, ne pa spat hodijo. |O

Mihc ::

Tovariški pozdrav!

Imam eno rešitev, ki jo uporablja moja sestra, kadar je bolj na koncu z živci in težko zaspi! PIVO!!!:D
Pivo pomaga, ampak ne v prekomernih količinah! Popiješ ga deci ali pa dva, pa je stvar urejena, vsaj pri sestri je!
Dejstvo pa je da spanje ob petih zjutraj ni primerno, ampak je treba prej hodit spat!

LP, Mhc
Življenje je lepo če ga živiš!Se splača!!

mare_ ::

Jz ne morem zaspat do pol enih zjutraj, potem se okoli petih zbudim pa do pol osmih premetavam po postelji, nato pa spet zaspim in se zbudim okol pol enajstih - če mam zaprta okna.
Če pa odprem okna, pa spim ko dojenček, sam me komarji opikajo:D

nevone ::

Je meni tudi spanje malo nagaja. Če sem zvečer preveč aktivna se potem težko umirim, kot je že bilo omenjeno. Ne vem a sem to tak človek, da mi večerne ure bolj pašejo kot jutranje. Mi pa pomaga, če se uležem pred televizor (na kauč seveda, in pa prižgan mora bit), pa bolj tako z enim očesom spremljam kar se na ekranu dogaja. To največkrat pomaga, ne pa vedno.

o+ nevone

Old-Death ::

jaz sem mel tud probleme z nespečnostjo samo sem potem ugotovil zakaj:)
zato ker sem vsak dan ko sem prišel iz šole se ulegel na pojstlo in zaspal za ene 2 uri.
Potem pa zvečer ne moreš zaspat in do ene 2 zjutri bediš pol moreš pa že ob 6:30 vstat in ko prideš iz šole si spet čist sfukan.

To postane sčasoma rutina in se zelo težko odvadiš.

Mam pa še ene druge probleme med spanjem. Večkrat se mi zgodi da že skoraj spim potem pa ugotovim da sem paraliziran, mislim ful en čuden weird scary občutek pa ene 10 sekund se sploh ne morem premikat.

mare_ ::

nevone: Ja, pol pa kdo ugasne TV, pa se zbudiš:) Potem, pa ugotoviš, da se moraš pravzaprav iti še stuširat, kjer se pa še do konca prebudiš:)

Old-Death:mhm, meni se tudi to včasih dogaja (kot, da si paraliziran)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

Mihc ::

Hvala Bogu da imam dober spanec! Jst bi drugač čist znoru, če bi imel probleme s spanjem!;(( Grem spat ob polnoči in v trenutku zaspim! K boljšemu spancu pa gotovo pomaga rekreacija, vendar ne v nočnih urah pred spanjem, kot je omenila NEVONE, potem pa so problemi s spanjem!

Lahko noč, Mihc
Življenje je lepo če ga živiš!Se splača!!

Mihc ::

OLD-Death ali imaš halicunacije!:D
Življenje je lepo če ga živiš!Se splača!!

Old-Death ::

Ne nimam halucinacij, samo sem pa že slišu da so tud včasih lahko prisotne.
Po moji teoriji se ti to zgodi, če se začneš zavedat tik preden si skoraj že zaspal in potem se za neki časa ujameš v eno tako stanje zavesti med spanjem in budnostjo :D .

Sunna ::

@old death , klori

men se je to tud enkrat zgodil in ne vec ..thanx god.. ful zoprn obcutek..

kukr vem se ta sleep paralysis pojavlja ce si prevec pod stresom oziroma sploh zmatran dostkrat pa butne ven
ce mal pretiravas z raznim substancami . baje ko spis in si v REM fazi gre neki pac narobe in se zbudis ampak telo v REM fazi misice nekako blokira tako da ko ze v tistem trenutku zbudis si se paraliziran. in ker v REM fazi sanjas lahko ko preskocis v budnost mal se haluciniras . .to je bl iz glave ampak v bistvu sem to si zapomnu . sem bral da en folk tud po vec minut 8-O ..neprijetno

Mihc ::

Ne boste vrjel, ampak to se je zgodil mojemu očetu!Zjutraj se je zbudu pogledu, da bi se pa premiku pa ni bilo šans! Bil je totalni invalid od glave navzdol! Seveda je šel k zdravniku in ta mu je rekel, da naj opusti kajenje, da je gotovo to razlog! In od tistega dne moj atek ni prižgal cigarete!:)

Res je to en beden filing, ampak na srečo meni še ni bilo dano, da se mi bi kaj takega zgodilo!:D

LP, Mihc
Življenje je lepo če ga živiš!Se splača!!

nevone ::

Mihc,

Men se to dogaja kadar sem miselno preveč aktivna zvečer, in ne rekreacijsko, kot si ti razumel. Potem pa ne morem ustavit toka misli, ki kar melje in melje.

Mogoče, bi pa rekreacija, kot si mislil ti celo pomagala, ker bi se fokus misli preselil na bolj easy teme.

o+ nevone

karafeka ::

Blagor vsem, ki lahko zaspijo (hitro).

Jaz na primer vedno rabim vsaj 1 uro, da zasmrčim :) , pa vseeno ali sem zmatran ali ne. Tako, da je premetavnje po postli postalo že kar navada.

Mihc ::

Kar se tiče miselne aktivnost se meni do sedaj ni treba bat, ker sem miselni lenuh!|O
Pač sem tak, da vse lahko odklopim v trenutku in zaspim! Imam to srečo!

LP, Mihc
Življenje je lepo če ga živiš!Se splača!!

Double_J ::

Jz sem hodil ob 2h ponoč spat. Potem pa vsak dan pol ure kasneje. V končni fazi že tako, da sem šel spat direkt po kosilu ob 14h pa tam do večera:D

Potem sem pač vztrajal v tem ritmu in čez kak teden sem šel spat že lepo ob 10h zvečer. Samo zdej pa spet hodim tm okol 1h ponoč. Morm zdej se resno potrudit, da negrem spet v ta brezizhodni cikel. Čeprav je zabavno.:D

Mercier ::

Uf...vi spite? :D

OldSkul ::

Jaz grem ponavad ob enajstih ponoč spat, ker več enostavno ne moram zdržat ker moje oči postanejo tako utrujene da sploh ne morem več gledat televizije in se mi kar megli.

ADF ::

Nekaj mesecev nazaj sem bil tudi sam vajen bedeti do 4h zjutraj, spati do 11, 12 ali 13h in težko sem zaspal, poleg tega pa sem se zbujal utrujen. Potem sem se zaposlil, nehal kaditi (kronični nahod - doktorjev ukaz), piti kavo, manj alkohola in ker telo ni vedelo, kaj se mu dogaja, je začelo tekat skoraj vsak dan par kilometrov.
V primeru rekracije potrebujem sedaj samo 6ur spanca (včasih je 5 dosti), zaspim takrat, ko se uležem in se zbudim veliko bolj spočit, kot kadarkoli prej. Kolega mi je dejal, da je to zaradi tega, ker telo dobi več kisika in potrebuje manj časa za počitek. Nebi verjel, če se mi nebi to zgodilo.
Da ne govorim o mačkih, ki so prej trajali tudi po dva dni - predvsem zaradi cigaret. Sedaj se lahko drugi dan vstanem zjutraj, grem v službo, se učim ali pa na rekreacijo.
Bil sem tudi na zdravniškem pregledu in imam prvič po desetih letih normalen pritisk (prej vedno previsok). Poleg tega pa sem veliko bolj zadovoljen s sabo in končno sem nehal bluzit, kar je bilo sicer izredno fajn, samo človek se vsega naveliča.
Me zanima kako dolgo bo to trajalo...

flipflop ::

Na,malo prej sem se zbudil;( Okno bi odprl,pa je pred njim en OGROMEN rjav pajek,pa raje ne odprem okna ker lahko kaj pride v sobo. Se pa res že nekaj časa nisem rekreiral,nazadnje v torek0:) . Je pa ful vroče v sobi,pa krneki razmišljam in sploh ne zaspim.

Tist občutek da sm paraliziran sem jaz tudi imel,sem sanjal da ležim na tleh pri vratih,pa da me en hoče ubit,jaz pa se sploh nisem mogel premikat.Potem sem se zbudil,pa po steni sem rahlo tolkel:)

l_jst ::

Jst sm meu probleme s tem bl prej k je biu pouk. zdej sm lepo pokonc ke do 2h al pa 3h pa pol ze u eni uri zaspim drgac sm meu tm po 2-3 premetavanja odvisn kdaj sm optimistično upu, da bom zaspau. Eno uro je pa že itq obvezno premetavanje pred spanjem.
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

OrlyTM ::

ADF ... tocno tko! Jst sm lansko leto mel to ufurano, pa smo cez zimo mal zaspali ... bo treba ponovit. Nor filing ... polno energije, skoz se ti vse da, noro zadovoljen, dobra volja ni naklucje pac pa pravilo ... carsko :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

bf4ed ::

Ko sem še v šolo hodi sem šel spat tam nekje ob 2-3 ob 5 pa sem se moral že vstat da pidem na avtobus ob 6. Potem sem pa spal malo v šoli malo na poti z avtobusom (45 min) domov. In ko sem prišel dmov ob 14 se do 17 ponavadi a ne vedno tudi spal.>:D

the_unborn ::

nekako se trudim hodit spat okoli 1-2 zjutraj in spim tistih 8 ur oz raje malo vec:)

glede tiste vase paralize...do tega lahko tudi nacrtno prides in lahko traja tako dolgo kot hoces -- once you master it8-) seveda je treba najprej premagat tisto paniko/strah

pingo76 ::

Tudi sam imam težave. Porabim uro in več bedenja preden zaspim. Sem pa sedaj omilil to na kake dobre pol urce.
Recept:
- Ne spi popodan (never!)
- Hodi spat med 00:00 - 01:00
- Vstajaj med 7:00 - 8:00 (odvisno od službe seveda)
- Med dnevom migaj vsaj malo
- Imej kaj od dneva ker če ti bo dolgčas boš prezmatran za zaspat! (joj kako je to bilo nekoč hudo!)
- Rešitev v sili je 3dl piva uro pred načrtovanim spanjem :)
- Ne sekirajte se za neumnosti (stress=nespečnost)

Tr0n ::

Jaz ponavadi vedno poslusam glasbo preden zaspim. Works like a charm.

OrkAA ::

Jest na srečo nimam nobenih težav :))

Ko ugasnem luč lahko takoj zaspim! Vseeno je tudi kdaj grem spat, važno da je tema :))

R0K ::

Fantje (in dekleta) rešitev je Dormeo. Pa tut če se režite fintam v reklami, zadeva rox.

Jest spim po 3h na dan (hodim spat ob kakij 2 zjutraj pa ustanem neki čez 5) pa je čist dovolj. Ne rabim pol nič spanca popoldne. Kul je tut da lohk brez majce pa brez vsega (odvisno od posameznika) spiš na njej pa te ne bo ne zeblo, nič se ne potiš, ni ti vroče (kul za te poletne dni).

Priporočam. Pride pa itak tolk k en mal boljši jogi, ki je še vedno 200 let za dormeom.

V-i-p ::

Hum, še moja izkušnja glede spanja. Moj fotr mi je govoril da sem "čudo sveta" saj mi ni blo problema spat tudi po 20 ur skupaj, bioritem sem imel totalno uničen. Bedel dva dni, spal en dan, hodil spat ko so kure vstale, vstal pa ravno za dnevnik, tistega ob polnoči, ko je ponovitev, se ve :) Pa sem vedno odgovarjal, dokler bom doma, bo tako, ker od brezdelja ne morem bit zaspan. No, pred enim mesecem sem pa dobil službo in v hotelu začnemo ob 6h, da pa pridem v službo, ob 4h vstanem, vsaki dan, pa pridem ob 4h popoldne domov. Ne boste verjeli, ob 22h zvečer, ali še prej, zaspim kot ubit :))
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Ziga Dolhar ::

Poslano: 26.07.2003 15:56:13 | popravi | zmolzi | odgovori | briši

Čez dan v službi pa visiš po forumih, ja? >:D

Tudi jaz imam težave s spanjem; če pred tem slučajno ne grem rolat okoli Bleda (3 krogi okoli jezera oz. 2, če je kolega zraven ;)), se po postelji premetavam tudi po dve uri. Boljšega recepta (torej takega, ki od mene ne zahteva 2 ur za realizacijo rolanja), zaenkrat še nisem pogruntal.
https://dolhar.si/

mile ::

@ziggga

flaša ruma >:D

McHusch ::

Težave s spanjem, kaj je že to? ;)

Glede na to, da sem se ravnokar zbudil. Spim vsak dan po deset ur in čez vikend še kakšno uro čez dan. Težave s spanjem pa so, po mojih izkušnjah, posledica pomanjkanja telesne aktivnosti.

Pojdite se vsak dan poditi za tri ure gor in dol. Zaspiš celo podnevi kdaj. ;)


Sicer je pa res, da je najbolj naravno s kurami spat in s kurami vstat. Čeprav je to rahlo neizvedljivo v času, v katerem živimo [jeeej], je treba vsako jutro vstat pred sedmo. In nič alkohola in cigaret, jasno, pa pol ure laufanja vsak dan.

Daedalus ::

Če ne morem zaspati, ker sem preveč živčen (izpiti&Co.), si skadim en izi joint, pa je.:8)

Drgače je pa res - če ne morš spati, vsak dan športat kako uro, pa bo šlo. Če pa še takrat ne - pol maš pa problem8-O
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Aspirinix ::

NO, zgoraj je bilo omenjeno pivo. Pomaga, vendar če je grenko, ker hmelj dela svoje.
Drugače pa mam zase eno dobro zdravilo. En star CD, ki sem ga slišal verjetno že miljonkrat. Ko ne morem zaspat tisto dam gor. Pri tretji skladbi me že več ni.

stromar ::

Jst hodim spat okrog 6.00 zjutri ko se že dani in ustajam okoli 3.00 popoldne (vsaj sedaj ko so počitnice).

McHusch ::

Aspirinix: Kateri CD to? Perhaps it's worth trying.
stromar: Ja, če sonce vzide ob pol šestih, potem se ob 6.00 zagotovo že dani. :P

Iz radovednosti, zaradi službe ali kar tako?

Aspirinix ::

Vsak ima svojega, po moje. Saj pravim, da sem ga poslušal že milijonkrat. No, pa lastna kompilacija je. Nekaj gitar,pa ... vglavnem instrumental taka umirjena.

Highlag ::

Z spanjem nimam kakih večjih težav. Mogoče iz nedelje na ponedeljek, ko je služba.

V glavnem ne morem zaspat, če o čem razmišljam. Tako da praznejnje misli 100% pomaga. :D Malo se je potrebno potruditi in sprazniti glavo vseh skrbi in problemov, ki jih imaste. Pa gre. Nerodno je edino če je prevroče. Pol tud prazna glava ne pomaga veliko.

Drugače pa razmigavanje pred spanjem sigurno pomaga. Mogoče ne tik pred spanjem.

Drugače pa spim cca 6h /dan. Kaj češ z staranjem rabiš manj spanja :D. Sem pa tudi bolj nočna ptica.

Hypno ::

Enostavna metoda kako zaspati (uposteva 2. zakon sugestije - Zakon reverse efekta):

(ponavljaš si v mislih)
"Nikakor in pod nobenih pogojem ne bom zaspal, ostal bom povsem buden celo noc"


Stvar je preverjena in deluje. Spanec nastopi v 3-5 minutah. :)
Great are mysteries of the mind ...

Maxtor ::

Tudi jaz sem imel velike težave s spanjem (ko sem še hodil na fax). Šola me je pač izmozgala, imel sem veliko skrbi, zvečer se nikakor nisem mogel pripraviti do tega, da ne bi razmišljal kaj še moram narediti pa kako bi kakšno stvar izpeljal itd. Ko sem enkrat naredil zadnji izpit, je nespečnost popolnoma izginila. Torej za vse je kriv stres in zato je nespečnost popolnoma normalen pojav.

Kaj pomaga? Torej vsaj 3 ure pred spanjem pojdite na sveži zrak, malo kolo v roke ali pa tek, plavanje,..., skratka malo se razgibati in prepotiti, nato pa spat. Nikakor se ne vračajte pred spanjem za knjige in zvezke ali pa kakšno programiranje na PC-ju, ker to izniči prej pridobljeno osvežitev.

Tako sem si jaz blažil nespečnost. Ko pa sem celi dan kaj fizičnega delal, pa problema s spanje ni bilo.

Skratka po končanem faxu je spanje spet tukaj in sem zelo srečen, kajti nespečnost je taka muka, da se je ne da opisati.

budili ::

spat grem ko sem zmatran, gre pa nekak tkole

vstajam okoli 5:30 al 6:30 odvisno do dneva in grem v sluzbo pridem ob 15-16
kosilo potem grem pa dremnt za 2 urce, po tem pa sem svez za kako ucenje ali prej grem se kako furo s kolesom narediti
spat pa grem po polnoci pa tja do 1:30 max
zaspim pa takoj pa zjutraj sem tudi svez, me pa zacne ob kakih 14 naprej zmanjkovat

zdej a je to dobro za zdravlje? al hodet tko ke starci ob 21-22 v posteljo

vikende pa vecinoma prezivim sportno pa veliko spanja:D tudi po 10-11 ur (da nadoknadim) iz sobote na nedeljo

l_jst ::

"Nikakor in pod nobenih pogojem ne bom zaspal, ostal bom povsem buden celo noc"


Tole pomoje pomaga odvisno od človeka. Jst sm si tole ponaulo, ko sem biu pol 3 dni skp pokonc. No umes me je mogoče zmankal za kako urco pol so me pa že zbudil

Ko sem enkrat naredil zadnji izpit, je nespečnost popolnoma izginila. Torej za vse je kriv stres in zato je nespečnost popolnoma normalen pojav.


S prvim delom se strinjam sicer so ble pr men to kontre konc maja. Tko, da sem potem junija mislu, da se je zgodu čudež, ko sem končno po nevem kolk časa lahko spau. Tut, če je normalen je mučen.

Kaj pomaga? Torej vsaj 3 ure pred spanjem pojdite na sveži zrak, malo kolo v roke ali pa tek, plavanje,..., skratka malo se razgibati in prepotiti, nato pa spat. Nikakor se ne vračajte pred spanjem za knjige in zvezke ali pa kakšno programiranje na PC-ju, ker to izniči prej pridobljeno osvežitev.


Kakšna je pa ideja, če prideš ob 6h iz treninga. Ker jst druge kot, da sem se učiu do 1h nisem najdu. Ja pol nisem mogu več niti gledat zaspau pa nisem ke do 2-2:30, če sem pa kdaj probu jt spat prej je blo pa pol k sem se mal spočiu da usaj do 3-3:30 nisem zatisnu očesa. Kvalitetno sem zaspau glih takrt k je blo treba ustt.>:D >:D

Aja usi tisti jointi pa peri sej rešitve se slišjo enkratno sam nevem...
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

dela ::

hja meni se pa včasih zgodi da tik preden zaspim se nečesa vstrašim in se takoj čisto zbudim, čeprav ni nobenga dražljaja od zunaj.
Drugač pa se mi je enkrat zgodlo da sem se v sanjah zavedal da spim in sem se hotu na vsak način zbudit (pač občutek nemočnosti) pa sem (v sanjah, mislim vsaj :\ ) z glavo butal ob nočno omarco in se drl na ves glas da bi se zbudu. Zbudo sem se komaj ko sem se (v sanjah?!) umiril tj. čez približno 1 minuto (kolk sm lahko v sanjah čas oceno). Mislim da je to stanje blo dokaj blizu one paraliziranosti ki jo omenjate.
@l_jst: če si bil 3 dni zaporedoma buden bi pa mogo it na japonsko oddajo sports bakka,
kjer je ena igra da morš za 1mio jenov (1,73 mio SIT) bit pokonci 72 ur non-stop vmes pa luči ugašajo pa pojstle postiljajo pa podobne nesramne stvari delajo da ti lušte naredijo..
pa saj poznate te mazohistične japonce >:D
eni zaspijo kr sede s hrano v roki...

l_jst ::

Blo je u bistvu 62 ur. Pa mislm, da sem napisu da sem si umes prvošču kako urco na noč predn so ugotovil da spim :>

Pa da grem tak mučenje ponovi me že ob misli slabo rata. To ej blo enkrat, ko je pač tko nanesl drgač pa naj dajo tisto usoto usaj X10 da bi sploh začeu razmišlat
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: l_jst ()

nevone ::

A ja, drugač pa k boljšmu spancu pripomore tudi kakšen seks pred spanjem (tudi solo).

o+ nevone

dela ::

zanimivo nevone :D
a tukaj pa ne vela teza da se po gibanju pred spanjem težko umiriš ?? >:D
@l_jst : zdaj so pa uvedli še bolj brutalno verzijo; 3 dni brez hrane, pijače in spanca 8-O
samo enim vseeno uspe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

l_jst ::

Sej nisem trdil, da ej nemogoče samo reku sem, da se jst tega negrem več. Zdej nism pokonc več niti po en dan no razn če je party pol sem en dan za več pa dvomm da je sploh kej možnosti da bi biu. K ponavad ke ob 8h zjutri že postlo haluciniram. Mislm prou staram se :D
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

km- ::

no jst nism spaw od petka :D in se pocutim mega, sam oci me malo bolijo.. :D
in danes nevem kdaj grem spat verjetno zjutraj :P
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne morem spati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589720 (4061) Sabina4
»

(ne)spanje

Oddelek: Loža
474387 (3150) energetik
»

Razsche*ukan bioritem

Oddelek: Loža
363362 (2247) SkIDiver
»

Spanje-muke in težave (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505143 (4012) mtosev
»

Zaspanost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
586618 (5010) satfinder

Več podobnih tem