» »

Dozivel sem nek cuden pojav. Mogoce ve kdo kaj vec o tem?

Dozivel sem nek cuden pojav. Mogoce ve kdo kaj vec o tem?

ripmork ::

potem pa ugotoviš da so to sanje v sanjah>:D

Dragi ::

Ripmonk, kaj si probu?:D :D

ripmork ::

ne na srečo praktično nikoli nimam "dvojnih" sanj:D

da vam zaupam svoje najbolj utrgane sanje kar sem si jih uspel zapomnit:
Sanjam da se zvečer odpravljam spat.Spim in vse je normalno,potem pa me naenkrat zbudi trušč.(še vedno so sanje)Prižgem luč in zagledam na vseh stenah obešalnike,na katerih visijo klobuki vseh vrst...WTF?8-O ...nenadoma matka uleti v sobo in mi začne razlagat da se vsake nekaj let zgodi slana dan, ko se ponoči po vseh domovih pojavijo obešeni klobuki...
res nisem nič razumel 5% in kar groza me je bilo kako je to sploh mogoče.
Te totalno idiotsko nesmiselne sanje sem doživljal tako resnično,da sem še nekaj časa verjel da res obstaja "slana dan",na koncu me je jasno moj mozeg prepričal da so bile le sanje8-)

Res marsikatero bedasto sem že sanjal ampak take pa še ne.

Hair ::

Meni se je pa enkrat zgodilo, da sem mel moro, ki sama po sebi sploh ni bila tako grozna, ampak sem se zbudu čist presran.
Star sem bil 15, in sem šel, zaradi strahu do starih v spalnico.
Tudi zdaj, ko za nazaj pomislim, nisem sanjal nič strašnega, vsaj slika ni bila, ampak način, na katerega sem to doživljal...:O :O :O
Kot bi čutil za nekoga drugega.

Kar se pa dvojnih sanj tiče, jih pa sploh še nikoli nisem imel. (vsaj ne da bi vedel)

Freelancer ::

Heh pri men je blo enkrat tko:
Sanjam, da spim. Zbudim se in vstanem iz postelje. Sprehodim se do vrat, kar naenkrat pa se znajdem nazaj v postelji in se znova prebudim. Mi ni blo cist nc jasn. Spet vstanem, pridem na hodnik - spet se znajdem v postelji in spet se znova prebudim. Tokrat zares :).
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Dragi ::

Ma kaj je imel kdo že trojne sanje, jaz sm enkrat sanjal, da spim, nakar se zaradi prepiha pri odprtem oknuzbudim, hočem zaprt okno in vidm enga tipa kako gre prot moj bajti nadmene s skiro, hitro grem k njemu (vem butasto),nakar se obrnem in zunaj bežim pred njim, doživim un slow motion effekt, in on me zacopa sekiro dirrekt v trebuh, pol se prepoten zbudim in pol spet od začetka, tako k gor, kar se še enkrat ponovi, potem sem se pa zares zbudu,fant, tist teden, sm mu jst čist cel teden okno zaprto, pa eno palco zravn pojstle.tist tip me je čist zjebou

P.S. Axe man je bil kao petek 13. stil

Dragi ::

beat this, but for your own good i hope you won't.

Ziga Dolhar ::

Zbudi me budilka in jaz lepo zaprem uči. Nato se odpravim po kopalnici, kuhinji ... se prištimam za šolo.

Nato odprem uči in vse jovo na novo ;((
https://dolhar.si/

Dragi ::

jst pa dns zjutrej vstanem, grem pržgem pc, in si grm nekej za jest iskat, tam si uzamem mal salame,kruha, majoneze in jem.Potem grem za računalnik in opazim,da si že odkar sm vstou iz pojstle pojem :"ker lokomotiva ni nič kriva,res ni kriva lokomotiva".Mislm WTF sm jst to dubu? wierd.

Dragi ::

Pa da ne bo na zgornji post pomote,ne, ne igram se z vlakci (no mogoče sam včasih:D :D hec hec)

C_maniak ::

mogoče se vsi 1x srečamo na kaki lušni instituciji.:D ;)

Dragi ::

zagotovo, pa ne samo 1x

Freelancer ::

Jaz sem slisal, da v sanjah stikala za luci ne delujejo. Kaksne so vase izkusnje?
Jaz sem enkrat sanjal, da sem se usedel za comp in pac zacel nekaj browsat po netu, nakar vidim, da imam ugasnjen num lock. Pritisnem num lock, ampak lucka se ne prizge... razmisljam... wtf... a mogoce sanjam? cez par sekund sem se pa prebudil :).
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

ripmork ::

v večini mojih nočnih mor tavam po hiši v temi in ne glede katerokoli stikalo vklopim nikoli ne dela prav nobena luč.Nekako žeklim si le svetlobe,toda v nobeni sobi ne dela luč.Naposled ko ugotovim da nikjer nič ne dela me začne nekdo preganjat....

Dragi ::

v večini mojih nočnih mor tavam po hiši v temi in ne glede katerokoli stikalo vklopim nikoli ne dela prav nobena luč.Nekako žeklim si le svetlobe,toda v nobeni sobi ne dela luč.Naposled ko ugotovim da nikjer nič ne dela me začne nekdo preganjat....

Yes and you know who that is?
Me:D
Me with double chainsaw reinforcer:D :D

Mamaplata ::

No muky kar pridi danes ponoči te čakam ,tokrat pripravljen :)
Sem imel tudi jaz podobne sanje ko mi mikakor ni uspelo prižgatri luči ,vendar ker je pri nas zunaj tudi ponoči dovolj svetlo (ulična razsvetljava) sem dvignil roleto ,vendar nikakor ni hotelo postati svetleje ,zaropotalo je kot da je šla roleta gor vendar je bila še kar tema ,potegnem še enkrat roleto ap še kar tema ,potem pa sem imel občutek ,da me nekaj preganja ,najverjetneje vampirji ali kaj podobnega.
Se tudi meni dogaja vse našteto ,včasih se derem (v spanju seveda) govorim včasih tudi brcnem ,nekoč se spomnim ,da sem v spanju celo svojo boljšo polovico vžgal na nos ,ker sem sanjal da se tepem pa sem jo takoj fasal nazaj :)
Se mi je pa dogajalo še nekaj česar tukaj nisem zasledil tako sem naprimer se zbudim in z očmi pregledujem po sobi ,kar naenkrat pa slišim en pisk v ušesih ,ki je zelo nadležen in se ne morem premaknit niti za milimeter ,to traja približno 5 sekund in vsakič po dvakrat.
Trudim se na vso moč vendar se nikakor ne morem premakniti - to se mi je dogajalo pri 13letih nekoč se spomnim da sem se kao zbudil in nisem mogel dihat potem pa sem zbral vse moči in se nekako uspel prebuditi.
Najbolj čudne sanje pa so mi bile ,da sem zapustil svoje telo - astralna projekcija- in videl svojo babico kako gre po stopnicah ,do naših vrat in pozvoni takrat se zbudim ,odprem vrata in babica je pred vrati.
Sanje katerim pa se še danes najbolj čudim pa so bile ko sem sanjal nekega kolega ,ne spomnim se več kaj je počel v mojih sanjah ,vendar sem se zjutraj spraševal zakaj neki sem ga sanjal ,ker ga nisem videl že več kot leto dni še očetu sem rekel ,da sem sanjal oklega in ne vem zakaj , dva dni zatem pa sem izvedel ,da se je utopil ravno tisti dan/noč , ko sem ga sanjal.
Vse zgoraj našteto si nekako lahko razlagam izjema so seveda zadnje sanje.
Ali se je že komu zgodilo podobno?

Hair ::

Na tak način še ne, vendar se mi je že kar nekajkrat zgodilo, da sem nekoga sanjal, naslednji dan pa sem ga nepričakovano, prvič po dolgem času spet videl.

Vse zgoraj našteto si nekako lahko razlagam...

Povej mi, kako si razlagaš svojo astralno projekcijo?

C_maniak ::

višje smo govorili o ponovljenih sanjah. dans se mi se spet to nardilo. bla je neka pot na morje pa kup zapletov, ampak točno se spomnem, da smo tist ovink 1x že zvozli. :) pa ne v rl, samo v sanjah. ostalo mogoč ni blo isto, ampak ovink je bil. :>

balocom ::

Me se do gaja da ko sem 10 minut v postil naenkrat začnem čutit kako padam, in to z kar velikim negativnim pospeškom in to traja ene 10-16 sekud in medtem ne morm nič-ko ohromel sem.:OKo se neha v ene destinki sekunde se ta pospešek zmanjša. In to ni lep občutek.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Dragi ::

mama plata kaj lahko?:D
Kam naj pridem?:D
kdaj?:D
Sam si morem najprej prevoz zrihtat, eno mravlco (beri mravljinca) bom mutirou v sanjah, ga potegnu vn in potlej pridem:D :D
Ne me čakat:D
bom jst čakou vas:D >:D

Mamaplata ::

Tisto astralno bi si lahko razlagal ,kot ,da se mi je res sanjalo ,ker me je babica tisti čas hodila budit za v šolo (osnovno) in sem zato sanjal ,vendar se mi zdi skoraj neverjetno ,da sem lahko to sanjal ravno v trenutku ko je prišla.
Me še danes bega .

Vegi ::

duhovi hodijo okoli nas. ste gledali film ghost? se je komu že zgodilo, da se je zbudil in se ni mogel premakniti, ker ga je neka sila tiščala navzdol? je kdo že slišal doneč (ko v rovu) glas? duhovi so vse povsod okoli nas, samo jih ne vidimo.

ripmork ::

Vegi,verjemi da sem o tem že razmišljal,samo ti svetujem da ne ramišljaš o tem ker boš postal paranoičen8-O :O :( ...
Veliko pripomore strah,kajti strah lahko realizira slona pred tabo,samo če te je zadosti strah slonov:\

o strahu pa vemo kakšen je:VOTEL,zunaj ga pa nič ni;)

o tem ali duhovi obstajajo pa raje ne bi,veliko je argumentov za in proti,grem stavit da ko bom omenil da duhovi ne obstajajo mi bo eden skočil pred monitor in se mi začel režat v faco>:D

Dragi ::

Vegi in ripmonk, poklčta une tipe iz filka ghost buster:D :D;
in v trenutku bo vseh vaših težav z duhovi in njim podobnim konec:D >:D

ripmork ::

meni je full un komad všeč od Ghost busterjev...tako debilno posrečeni je:D

ej verjemte mi,ko sem kot mulc bral knjige kjer je folk opisoval svoje izkušnje s prikaznimi cele noči nisem spal in oprezal za vsako malenkostjo,misleč da je kak duh....sedaj se uležem in zaspim:D ,seveda pa so vedno kaki trenutki ko zaslišiš kaj čudnega ali pa zagedaš v polsnu čudno pojavo,nakar se izkaže da je to kaktus na okenski polici:)) ...

sweet dreams>:D

C_maniak ::

huh, zaspim po kosilu malo in sanjam, da sm mel krvav, em, urin. :> da ne omenjam po kakih krajih vse sm opravlju potrebo. :))
in lahk si zamislite kak strah me je blo pol it na wc. :>>

ripmork ::

kam si ga pa vtikal v sanjah>:D ...ja take sanje so čist bad,kot tista ko sanjaš da maš razparano roko pa se naekrat zbudiš-in poglej,vse je normalno8-) ...en najlepših občutkov je ko se zaveš da si samo sanjal...having a bad dream,da nima veze z realnostjo.

C_maniak ::

menstruacijo mel. :D ] ampak zdej ugotavljam, da bo to glih zarad tega, ker sma s punco o tem prej govorila. :) zgleda, da name bolj vpliva kot na njo.:))

se kdo še spomni dogodka (tu blizu mene - savinjska dolina, mislim, da v arji vasi blo), ko naj bi v neki graščini strašili duhovi. žarnice in skodelice pokale, otroku menda razparalo roko8-O . blo je v jani kr lep cajt nazaj...
:|

Urajmal ::

Se spomnim ja ... Šalce po luftu letele ...8-O

C_maniak ::

no, zanima me kolk verjamete tem zadevam?

Dragi ::

bogsigavedi, kdo je pedarde nori metou, ko je pa petard zmanjkalo so pa mami šalc za kavico ukral pa šalce zmetval:D :D .

joj je moglo bit veselo:D Pa pol tud, ko je mamica opazila, da šalc ni:D

Poldy ::

A se komu zgodi, da se med sanjami zave, da sanja? To se meni kar pogosto in potem sanjam to kar meni paše (kot da bi premišljeval v slikah). Recimo me preganja monstrum in med begom ugotovim da to ni mogoče in da sanjam. Nato pošast lepo zahodim in v naslednjem prostoru srečam dve hudi bejbi...

ripmork ::

Poldy,potem si lahko srečen kajti meni se to zelo zelo malokrat zgodi....trudim se da bi prepoznal sanje,pa jih skoraj nikoli,čeprav se mi sanja skoraj vsako noč:O

je pa enkraten občutek ko se zaveš da imaš sanje v oblast in lahko počneš vse,kot da bi bil v matrici:D

skyline ::

uf poldy blagor tebi...
ko sm biu mejhn sm gledu em film od Brucea Leeja (tm k ga eni demoni preganjajo...) pa ponoc sploh nism mogu spat. bl sm mislu na ksne lepe stvari, npr. na fuzbal, hokej etc., bl so mi tisti demoni po glavi hodil....:\
se mi pa fulkrat zgodi da sanjam neki kr se cez par dni res zgodi. in takrt si mislm:"pismo, to sm pa nekje ze vidu...>:D "

CaqKa ::

poldy preberi temo od začetka pa boš vido da nisi prvi ;)

karafeka ::

Hja, tudi jaz se zavem, da sanjam, ko se mi dogajajo kakšne čudne stvari, vendar sanj ne morem spreminjat, kot da imajo nek svoj program. Vedno gre do konca :D .

SodVina ::

ja poldi, kar preberi temo, tudi meni se dogaja. Ljudje pravijo, da ko se v sanjah zaves, da sanjas, potem se moras v sanjah vprasati kaksno vprasanje. In dobil bos zelo kvaliteten odgovor. Sam se velikokrat zavem, da sanjam, ampak nikoli se pa ne spomnim, da bi se nekaj vprasal.

V dolocenih hisah je veliko energije (take ali drugacne), ki omogocajo drugacna obcutja, premikanje predmetov, itd. Nekateri temu recejo duhovi, nekateri pa kako drugace. Mamaplata, po teoriji cloveka, ki ga poznam (strokovno se ukvarja s takimi stvarmi), si ti videl prijatelja, ker je on presel iz realnega sveta v pac tistega drugega preko astralne dimenzije. Tam pa se nahajamo tudi v sanjah. torej sta se takorekoc srecala. Kot mi je dejat ta clovek, se to pri smrti velikokrat dogaja. Navezanim se recimo to dogaja tudi v budnem stanju. Bila je recimo gospa, ki je imela sina v vojakih. Eno popoldne je slisala, kot da bi nekdo prisel nekdo domov in v sinovo sobo. Cez nekaj dni je zvedela, da je bil njen sin na tisti dan ubit. Duhovi so, vendar jih ponavadi vidi le tisti, kateremu so namenjeni. Torej, ce je sin prisel k materi, ga bo videla le ona in nihce drug. Zivali te stvari veliko bolj obcutijo kot mi.

To ni moja teorija ampak teorija cloveka, ki je se celo svoje zivljenje ukvarja s tem. v razmislek...

username ::

Tisto astralno bi si lahko razlagal ,kot ,da se mi je res sanjalo ,ker me je babica tisti čas hodila budit za v šolo (osnovno) in sem zato sanjal ,vendar se mi zdi skoraj neverjetno ,da sem lahko to sanjal ravno v trenutku ko je prišla.
Ni tako neverjetno. Včasih se lahko tok misli o neki ideji odvrti v delcu sekunde - se mi je že zgodilo v budnem stanju. Verjetno so se te sanje o babici z veliko hitrostjo odvrtele takoj po tem, ko je pozvonila - ali pa so do tebe prišli zvoki njenih korakov tik pred tem.
V prvem primeru so tvoji možgani šele po sanjah dali "zavestno informacijo" o zvoku zvonca. Verjetno te je zvonec ustrašil med tvojim spanjem, možgani pa so panično iskali razlago, kaj se dogaja. In so se spomnili na babico, ki vsako jutro pride. Potem pa so v zavest spustili še informacijo o zvoku zvonca.
V drugem primeru je pa jasno, da je sanje o babici sprožil zvok njenih korakov, takoj so se odvrtele sanje, nasldnji trenutek pa je babica pozvonila.

Aja pa še tretja varianta: če se dolgo obdobje zbujamo ob isti uri (nastavimo budilko), kmalu sploh ne rabimo več budilke in se sami zbujamo skoraj točno ob isti uri. Dostikrat pa sanjamo tik pred prebujanjem. Tvoja babica je verjetno prihajala ob isti uri vsako jutro in ti si se takrat zbujal. Enkrat si pač tik pred zbujenjem sanjal o babici, ki je takrat tudi pozvonila, kot vsako jutro.

Najbrž se da večino na videz nenavadnih ("preroških") sanj logično razložiti na podobne načine.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Dragi ::

sodvina
Ljudje pravijo, da ko se v sanjah zaves, da sanjas, potem se moras v sanjah vprasati kaksno vprasanje. In dobil bos zelo kvaliteten odgovor

se popolnoma strinjam s teboj, enkrat v sanjah, sem sanjal o svojem računalniku,ki sem ga prejšjo noč pokvaril in sem se vprašal kako ga naj popravim, dobil sem odgovor in brez heca, delovalo je.

Mamaplata ::

username - tako nekako sem si tudi sam potem razlagal .Navadil sem se že ,da me je babica hodila budit ob tisti uri in sem jo najverjetneje zaradi tega tudi sanjal kako gre po stopnicah gor in pozvoni ,škoda samo ,da ravno v tistem trenutku ni bilo na hodniku nobenega soseda ,da bi jo potem vprašal ,če ga je videla .Če bi videl soseda potem je najbrž res nekaj na astralni projekciji ,drugače pa sem samo sanjal.

Kar se tiče odgovorov v sanjah pa se mi zdi ,da tudi drži ,ker sem že večkrat sanjal kake sanje zaradi katerih sem se potem spraševal ,kako se lahko sploh domislim takih stvari.

SkIDiver ::

Ko smo že pr čudnih stvareh!

Danes zjutraj, ko me je zbudil telefon za v službo se vstanem primem za kluko, da bom šel na wc in vrata odklenjena. Včeraj ista zgodba. namreč stanujem v študentu v sobi in seveda zvečer, ko grem spat vrata zaklenem. Toda zjutraj so odklenjena. No danes v službi, ko sem imel čas (mam res dost časa v službi ampak sam za premišljevat) sem ugotovu, da ponoč grem na wc in, ko pridm nazaj ne zaklenem vrat. Ok če je vse to res. Ampak kako za vraga jz tega ne vem, se ne spomnim nič? Star nism, pozabljiv tud ne neumen pa menda tud še ne al pa odtrgan.

Na koncu koncev pa me bolijo še rebra. Prejšni teden sem šel zvečer spat brez bolečin in zjutraj so me bolela rebra na levi strani prsnega koša kot bi me kdo med spanjem dobr pršponu v rebra. To vem, da me ni nobeden, ker sem bil sam v sobi in vrata so bila zjutraj zaklenjena:)

Sem torej kakšen "nočni sprehajalec"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Bob Rock ::

Moj bivsi cimer je skor vsako noc se vstal, si vzel za jest, mal soka spil, pa drug dan ni nikol nc vedo o tem :)

Se pa men tut dostikrat zgodi, da lahka sam kontroliram sanje. Sn si enkrat Jenno Jameson "pripelal" u sanje :D

Me je pa bla groza, ko sn enkrat sanjal, da me je en ustrelil u glavo. Kr prevec realno. Slisal sem tak globok zvok, pred pokom, ko bi pa poknat mogl, pa tema. Pol sn se pa zbudil, da sem zadihal.|O

BTW. sem pa v srednji soli parkrat med poukom zaspal z odprtimi ocmi :D

SkIDiver ::

Jz mam pa na čase ene svetovne sanje. Sanjam da padam proti zemlji. In bližje ko sm zemlji bolj čutm kako mi adrenalin šopa po žilah. Preden pa bi mogu treščt na zemlo pa se zbudim. Skratka men so te sanje zakon, ker tolk adrenalina se ne preteče po mojih žilah ob ne vem kakem dogajanju v real life.

Glede sprehajanja pa se mi to prvič dogaja v življenju. Prej nism še nikol. Vsaj vidnih posledic ni blo.

ripmork ::

se vam kakšne sanje ponavljajo velikokrat?
Od malega se mi(sicer zdaj bolj poredko) sanja da se doma na stopnišču spotaknem in začnem padat...padam zelo počasi v nekakem slow-motion-u,stvar je zelo neprijetna,kar zvračam se dol po stopnicah in potem se zbudim.8-O

skIDriver-ja,ko te adrenalin šopa je pa carsko:D ..pogosto ko me je tlačila mora in me je kaka pošast preganjala sem jo nenadoma vedno od blizu zagledal v obraz in adrenalin mi je takrat poskočil do konca...zadnje čase pa se ne zbudim iz more ampak kar vtrajam in se prisilim da ostanem čim dalj časa v spanju in strmim prikazni v obraz ali jo napadem...to so neverjetni občutki,toliko užitka in groze naenkrat>:D

Dr_M ::

o tem padanje obstaja neka teorija (sicer sam nevem kaj nej si mislm o njej, ker se mi zdi mal cudna)

no, budisticni menihi, so razvil teorijo o padanju. medtem, ko spis, nej bi tvoja dusa odletela iz telesa, potem pa preden se zbudis, zacne prehajat nazaj v telo, zato se ti zdi, preden se zbudis, da padas v globino. in ko je dusa spet v telesu, ponavad se mocno trznes in se zbudis.

nekak tko nej bi slo to...ceprov men se ne zdi prevec verjetno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SkIDiver ::

Po moje bi bolj adrenalin šprical po žilah sam še pr bangee pa pred skokom iz aviona in prostem padu in trenutek, ko se odpre padalo pa te zašpona nazaj.

Samo to v spanju pa je neki svojevrstenga. Tako občutet adrenalin, fuck kr koža se mi najež pa dlake pokonc lezejo:D od užitkov:D

Madona smo neki mazohisti ratal:D

SkIDiver ::

Dr_M kot si povedu samo da jz ne padam v globino ampak proti zemlji. In ta je vedno okrogla brez hribov in dolin. Se pa vid zelenje, morje, gozdovi in mesta.

Men to seka u nulo. Ni bolšga. Ni bolših sanj zame. zanimivo je da se tud preko dneva počutm boljše in nisem hitr utrujen.

Dr_M ::

no sej ni vazn kaj je pod tabo, ampak padas (dol, se ve :D)....:)
in ko pades "na tla" se zbudis.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ripmork ::

skIDriver,a maš DORMEO jogy doma?>:D

sicer bom pa malo začel prakticirat s tistimi lucidnimi sanjami.Klinc,če že v real-life-u ne smem pizdraij delat jih loh saj v sanjah;)

pa še ena zanimiva: foter mi je povedu zadnč ko je govor naletel ravno na sanje,da je že nekajkrat sanjal kako jaz pridem domov na horsu,zadet ko mina,pa kri mi kao iz nosa teče od koke pa tak...:\ seveda nič od tega ni res:D

SkIDiver ::

Jebeš dormeo. Jz zaspim u parih sekundah, če je moja noč neglede na jogi. Zanč sem podru rekord. Sam ulegu sem se pa me je zmankalo. Cimer mi je reku lahko noč, ko je še tv gledu pa je reku, da ni blo nč več od mene slišat. Jz tud ne pomnem, da bi kj slišu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621348 (17199) CleanPower
»

Naključja v sanjah

Oddelek: Loža
453336 (2279) Metulj1
»

Zanimive sanje

Oddelek: Loža
372835 (1936) Pyr0Beast
»

Sanje

Oddelek: Loža
211934 (1651) jeti

Več podobnih tem