» »

Sobna antena za TV

Sobna antena za TV

Keyser Soze ::

Ker ima vsaka stvar svojo znanost in tudi vsaka svoj zavajujoč marketing(sploh tiste, ki se jih dobi v štacuni) me zanima na kaj konkretnega je potrebno popazit ob nakupu Sobne antene za televizijo? Radijo me ne zanima.

Pa mogoče še to, kje imajo kakšno bolj pestro ponudbo?

[BeN] ::

Glede na tvojo sedanjo lokacijo in moč signala, pač kupiš anteno, z dovolj močnim ''sprejemnikom'' kar ponavadi označijo z dB, večja je cifra, močnejši sprejem ima in s tem ponavadi tudi višjo ceno...

propravite me če se motim :8)
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Azrael ::

Samo toliko: Sobna antena je uporabna samo tam, kjer obstaja (dobra) optična vidljivost do oddajnika. Če tega ni (npr kakšna grapa ipd.) je nakup take antene preč vržen denar.

Če boš kupil tako anteno in bo na razpolago več različnih tipov se poskusi zmenti, da jo vzameš na preizkušnjo. Niso vse antene enako dobre na celotnem frekvenčnem območju.

Pa še to: Navedene karakteristike pa so skopirane od proizvajalcev plastik fantastik rač. zvočnikov, to je nerealne. Če boš gledal smo na Db se boš zelo verjetno opekel.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Keyser Soze ::

No fajn. Se mi je zdelo, da so tele navedbe na škatlah bolj kot ne eni čipsi dipsi. Bomo probal se zmenit v štacuni, če dajo na test.

Problem je pa to, ker je najemniško stanovanje brez kabelske in brez antenskega priključka. Za kratek čas se pa ne splača napeljevat antene ali pa naročit kabelske.

P.S.: A obstaja kakšen proizvajalec, ki je zanesljiv na tem področju, pa pač ni skomercializiran?

Trancedeejay ::

Sobne antene so cito zanic in prec vrzen denar, ponavadi je bolsi signal z navadnim koaksialnim kablom. Raje daj tista 2 jurja za normalno anteno(glej za katera podrocja je narejena) in pa navaden koaksialen kabel pa je cisto ok.Samo se pravilno jo usmeris pa je - je pa odvino kaksna je tvoja lega - da nisi Bogu za leđima.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

Lahko tut navadno anteno kam v sobo vtaknes, ce ravno ne mislis montirat.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Azrael ::

Zunanja antena kot sobna? Saj gre čisto cool, samo dovolj prostora moraš imet (in bajta ne sme biti iz betona - železna armatura je Faradayeva kletka), samo takrat tudi s sobno ne bo nič

Koaksialni kabel sam pa ni antena, se je uveljavil ravno iz razloga, da sam ne lovi nič, ne motenj in ne signala...

Če bi ze želel eksperimentirati na tak način je najbolje uporabiti pramenast (licen) vodnik in poskušati z njim, kje najbolje lovi, včasih stvar dela precej dobro.

Aja pa še to v razlikah med antenami: Doma imamo 2 Elradovi sobni anteni, na zunaj in po oznakah čisto enaki, samo ena dobro lovi lovi v VHF območj (kanal 2-12), v UHF območju (kanali od 21 naprej) pa bolj slabo, pri drugi pa je ravno obratno... Izgleda kot imaš srečo.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Keyser Soze ::

Ma ja v ta kevdrček od stanovanja pa res nimam kam vtaknit navadne antene. Poleg tega so zunanje stene debele cca. 80cm. Kdo bo pa čez to vrtal, da bo kabel napeljal...

Bom probal srečo z sobnimi antenami v Merkurju pa BOFu.

Alexius Heristalski ::

Kaj si ugotovil?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

DominusSLO ::

Jaz imam že nekaj let eno philipsovo notranjo anteno z rotorjem, ki se jo kontrolira z dalincem od tv(ali kakim drugim IR). Priklop ima še za zunanjo anteno in moram rečt, da sem že od vsega začetka presenečen nad njenim delovanjem-lovi boljše, kot sem pričakoval.

Alexius Heristalski ::

Povej več. Kje, koliko ipd.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

DominusSLO ::

Kje in koliko je že šlo mimo... Verjetno v trstu za par jurjev >:D
Oznake pa so:
SBC TT 900/00U
230/240V~ 50-60Hz 3VA
75ohm

U glavnem imam priključeno nanjo še eno primitivno antenco(original od tv-ja na dve štangici) in vidim vse kar rabim :)

Alexius Heristalski ::

Šel sem v Merkur in kupil anteno Cobra Oscar za 6.870 sit. Dobro dela!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Keyser Soze ::

Da bi bilo najboljše krast signal s kabelske.:D "Sto" kablov gre mimo okna, na TVju pa samo 4 kanali. Sramota. Drugače pa še vedno nisem kupil antene. PReprosto ni časa, da bi gledal TV in potem se sploh ne spomnim, da bi kupil anteno. Pa še v nobeni takšni štacuni nisem bil že kar nekaj časa.:\

simplem ::

Pozdravljeni!
No tudi jaz imam probleme s sobno anteno (pa sem si sposodil kar to temo ;))...kot prvo me zanima eno cisto konkretno vprasanje - lahko sobna antena v Novi Gorici (lokacija v mestu, studentski dom v blizini stadiona :))) lovi POP TV - no vprasal sem, mogoce mal butasto vprasanje :8), ce je kdo iz NG pa ce ima kake izkusnje...do sedaj sem sprobal ze dve anteni (starejse izdelave) in so sicer lovile POP TV vendar v negledljivi obliki (res zelo slaba slika). Zdaj me pa zanima se nekaj in sicer - ali se je "tehnologija" anten kaj spreminjala (vec, manj) skozi cas - kot sem omenil imam dve anteni stari nekje okrog 5+ let pa me zanima, ce bi mogoce kaka novejsa bolje delovala. Kako pa izgleda to z navadno anteno? Mogoce se kaka druga alternativa? Kaj vse vpliva na delovanje sobne antene?

Azrael ::

Mislim, da kakšnih realnih možnosti, da bi gledal POP TV s sobno anteno na tvoji lokaciji ni.

Po opisu sodeč je signal na tvoji lokaciji ali prešibak (snežena slika) ali pa je preveč odbojev signala (sence in "duhovi" v sliki) ali celo oboje. V takem primeru je težko dobiti vsaj približno gledljivo sliko z zunanjo anteno, s sobno pa vsekakor ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

simplem ::

Se eno vprasanje...sedaj imam na TV priklopljeno sobno anteno - nanjo lahko priklopim se eno anteno - lahko na ta prikljucek priklopim taksno anteno = antenski prikjlucek + kabel - se pravi antena je ze sam kabel (ne znam drugace razloziti :8) , taksno imam sedaj priklopljeno na "glasbeni stolp"). Bi potem mogoce ta antena kaj boljse "vlekla"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: simplem ()

goleglumac ::

pozdrav! torej, ravno sem dobil nov tv in takoj se je pojavil problem antene... gre se mi za samo osnovnih pet programov(tv3,poptv,kanal a, slo1 in 2)... ali bi jih lahko lovil s pomočjo kakšne malo dražje sobne antene(na področju škofje loke)? ali pa se mi morda bolj splača napeljati kabel iz hišne antene, ki je na podstrešju(če se to sploh da, saj je stara preko 20 let)?

OK.d ::

si pa potegnu temo iz naftalina, drugače kar napelji od antene in bi moralo delati-nekaj boš videl(sneženje ali lepo sliko):)
LPOK.d

G 64 ::

prosim če mi nekdo odgovori ali je dober lcd philips 42pfl7603H/10 za ceno 670,00 EUR

Ted ::

To je lanski model. Baje imajo ti tv-ji precej input laga in zato niso najbolj primerni za konzole/pc-je.
Mah...

Azrael ::

Ne ni, če ga misliš jesti.

In predvsem, kaj ima vprašanje zveze s temo?
Nekoč je bil Slo-tech.

Gwanaroth ::

Obujam spet staro temo, vendar bi mel vprašanje, ki sodi sem.

Bil sem naročnik T-2 televizije na optiki, pa sem ugotovil, da plačujem brez veze, ker TVja tudi po 3 mesece nisem prižgal. Zato sem T-2 tv odjavil.

Vseeno pa bi rad občasno pogledal kakšen dnevnik, trenutno me pa najbolj matra košarka v Turčiji... s programi RVTSLO1,2,3 pa še kakšnim kanalom A bi bil zadovoljen.

Lokacija: Savsko naselje, LJ.

Kako bi tukaj delala sobna antena? Sem v bloku v 3. štuku, obrnjen proti zahodu. Bi antena sploh ulovila kakšen signal? Kako je LJ pokrita s tem?

Hvala za odgovore...
Lights often keep secret hypnosis..

Keyser Soze ::

Glede na to, da so tile kanali vsi na DVB-T lahko uporabiš tudi kakšno obično staro anteno, če le imaš TV z vgrajenim digitalnim sprejemnikom. Drugače ga moraš pa kupit. STB, ne TV.

Glede signala pa IMO ni bati. Sedaj perfektno lovi digitalne kanale skoraj v vsakem "kevdru".
OM, F, G!

Scorpia ::

Gwanaroth, na tvoji lokaciji brez težave lahko loviš z krima dvb-t in tudi z krvavca, čeprav bi znala šmarna gora kaj zajebavat signal. Mislim pa da del savskega naselja ima optično vidljivost krvavca. Pa še splača se mal boljšo anteno kupit, da lahko ujameš dvb-t signal z starega gradu kjer tv slo oddajaja v HD formatu. Sicer zdaj žal svetovno prvensto ne puščajo v HD, ampak SD slika ''zapakirana'' v njihov HD je vseeno lepša, kot v MUX-a.
Kot ti je uporabnik gor povedal, je najboljše imeti dvb-t sprejemnik, v kolikor nimaš. Tv slo 1 in 2 so zelo zmanjšali moč oddajnika, tako da je nam v centru ljubljane sploh problem dobiti sliko z krvavca in krima. Medtem ko so PRO PLUS in tv 3 veselo kupovali oddajnike od sosedov in imajo zelo lepo sliko, z istih lokacij.
////

Tomaz82 ::

Pozdrav,

Imam probleme s sobno anteno. Na določenem tvju ne ujamem popolnoma nič ne glede na kako jo obrnem. Tv je malo starejši lcd ki ima mpg dekoder zunaj povezan preko scarta. Na ostalih dveh novejših tvjih ki imata mpeg vgrajen notri pa takoj ujame vse kanale brez problema, kljub temu, da je lokacija slabša kot pri tisti, kjer ne vidimo nič. Skeniral sem frekvence pod vsemi možnimi nastavitvami, a brez uspeha.

Antena pri problematičnem tvju je obrnjena proti jugu, postavljena tik ob oknu, lokacija med Kamnikom in Domžalami.

Vikking ::

pol metra antenskega kabla iz dekoderja, je dovolj da ujameš tisti signal. Ne rabiš nobene antenske naprave na koncu.

Lucio ::

Tomaz82 je izjavil:

Pozdrav,

Imam probleme s sobno anteno. Na določenem tvju ne ujamem popolnoma nič ne glede na kako jo obrnem. Tv je malo starejši lcd ki ima mpg dekoder zunaj povezan preko scarta. Na ostalih dveh novejših tvjih ki imata mpeg vgrajen notri pa takoj ujame vse kanale brez problema, kljub temu, da je lokacija slabša kot pri tisti, kjer ne vidimo nič. Skeniral sem frekvence pod vsemi možnimi nastavitvami, a brez uspeha.

Antena pri problematičnem tvju je obrnjena proti jugu, postavljena tik ob oknu, lokacija med Kamnikom in Domžalami.


Kam pa si anteno priklopil, upam da ne v TV ampšak na dekodar, prav tako sinhronizacija poteka na dekoderju in ne na TV.

KTr1sk ::

Kakšne programe lovi ta sploh lahko ta antena boljše od "navadne" dvb-t antene?
https://coolmango.si/product/notranja-d...
sprašujem za prijatelja
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

KTr1sk ::

verjetno več kot tole ne more lovit
https://dvb-t.svetidej.com/sl/drzave/sl...
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

ToniT ::

Lovi tiste programe, od katerih dobi signal. Vsekakor je navadna logaritemska antena boljša.

737 ::

Sobna antena bo lovila le bližnji oddajnik. Ne glejte dobitka z vračunanim ojačenjem predojačevalca. Predojačevalec je koristen le pri pokrivanju izgub dolgega kabla, v sobni anteni je nepotreben. Dobitek antene je sorazmeren z njeno velikostjo. Zunaj je signal močnejši in kakšna logaritmično-periodična antena bo sprejemala šibkejši signal:
https://www.bigbang.si/lau1-dvbt-antena...

Najboljša je večja panelna ali pa yagi antena:
https://www.antene-zupancic.si/dvb-ante...

Nekdaj so se dobile še boljše yagice španskega proizvajalca Engel. Bile so otimizirane za kanale, ki jih dejansko uporabljamo, se pravi spodnji del UHF območja. To je od malo pod 500 MHz do kakšnih 700 MHz. S temi antenami se da sprejemati tudi tuje oddajnike. Seveda z dobrimi predojačevalci z veliko dinamike, da jih lokalni oddajnik ne spravi v nasičenje. Enako velja za tuner v sprejemniku. Če je bil signal na meji, smo povezali dve ali štiri yagice v grupo, da je bila rezerva signala dovoljšnja.

Tole je primer grupe štirih yagic:


Ali še večih:

seveda ne za DVB-T.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 737 ()

bajar ::

737 je izjavil:

Predojačevalec je koristen le pri pokrivanju izgub dolgega kabla, v sobni anteni je nepotreben.

Ne vem če govorimo o isti stvari, ampak v mojem primeru ojačanje (iz el. napajanja) pri sobni anteni pomeni sprejem precej več programov. Kabla do TV pa ni več kot dva metra. Tako je bilo pri vsaki sobni anteni, ki sem jo uporabljal.

Daniel ::

Zanimivo, ker sobne antene ponavadi imajo svoje notranje ojačevalnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tv antena

Oddelek: Loža
344935 (2719) V-i-p
»

Koliko dB pri DVB-T notranji anteni

Oddelek: Pomoč in nasveti
294937 (3956) lovro535v2
»

DVB-T (mpeg4) pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
26956558 (33270) Alexius Heristalski
»

Lidl in vračilo blaga

Oddelek: Loža
242550 (1863) Sims
»

Digitalni signal za TV v Sloveniji

Oddelek: Loža
166551 (5727) SkIDiver

Več podobnih tem