» »

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

News.com -

Kot vemo, stari računalniški kilo ni pomenil matematičnega 103, temveč 1024 ali 210, saj računalniki pač delajo v binarnem sistemu. Razlika je na prvi pogled zanemarljiva, a pri današnjih diskih, ki merijo več kot 100 GB, nanese kar precej. Problem je nastopil, ker so si v računalniški branži vsi malce po svoje razlagali te enote. Izdelovalci pomnilnika so pomnilnik, ki meri točno 1.073.741.824 bajtov, upravičeno razglasili za gigabajtnega, prodajlci diskov pa so zvito ugotovili, da lahko prodajo nekaj fantomskih gigabajtov, če kapaciteto diskov nepravilno merijo po desetiškem sistemu (tako 120.000.000.000 bajtov velik disk meri v resnici 112 GiB in ne 120 GiB).

Zmedo so potem v letu 1998 pri IEC (International Electrotechnical Commission) poskušali rešiti z uvedbo binarnih predpon, tako da bi kilo resnično pomenil 1000, novi kibi (okrajšava za kilobinary) pa 1024, a se nove predpone še niso prijele, tako da je zmeda ostala. Debata v forumu.

To je tudi razlog, da skupina posameznikov toži vodilne proizvajalce trdih diskov (Apple Computer, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Sharp, Sony in Toshiba), ker naj bi kupce zavajali o dejanskih velikostih trdih diskov, saj so jih preračunavali po desetiškem sistemu. Kako se bo tožba na losangeleškem sodišču razpletla, je nemogoče predvideti, saj so proizvajalci po letu 1998 tehnično uporabljali povsem legitimen sistem, čeravno ni bil širše priznan. No, čez Lužo je vse mogoče. Klik!

41 komentarjev

DSmidgy ::

Potem pomeni da proizvajalci diskov pravilno navajajo kapaciteto. Zavajajo nas le "proizvajalci" operacijskih sistemov, ker ne uporabljajo mednarodno sprejetnih standardov (KB - kilobyte pomoje ne določa noben standard, k=kilo=1000, K=kelvin, B=bel). Mogoče bi se tožniki morali prvo prepričati na kateri strani je napaka preden so vložili tožbo - zgleda ne znajo googla uporablat.

Jux ::

Jst tega ne štekam, a je tolk težko razumet, da je pr disku en 1k = 1000? In 120gb disk v resnici meri 120gb in ne 112gb kot tle eni implicirate, sam težava je v tem da je mikrosoft preveč tup in namesto da bi štel po 1000 šteje po 1024.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

asPeteR ::

120GB disk v resnici meri 114,5GB in ne 112GB.(popravek, v resnici meri 114,5GB v desetiski notaciji)

Npr: imamo 55,1GB disk oz. nam toliko kaze v winsih.

2^30*55.1 je okoli 60GB, toda meni se to ne zdi goljufija! Vse kar je je stvar notacije! Npr proizvalajci prodajajo 60GB disk, kar REALNO ima 60GB bajtov! Toda je to malo "pretvorimo" v desetisko pa dobimo 55GB ... Tako, da je vprasanje ce se res dogaja goljufija.
Recimo, ce bi M$ pevzev dvojisko notacijo, ne bi bilo problemov, tako, pa je folk razumljivo zmeden in se pocuti nategnjenega na siroko in pocez ...

8-)
http://blog.stegnar.com

Odpadnik ::

Oslarija! Boli me kita. Diski so čedalje ceneje in čedalje večji. Nekateri idioti pa vlagajo tožbe, zato ker so jih "nategnili" za recimo 8Gb (120Gb disk) oz. okoli 2.500 tolarjev, kolikor stane 8Gb.
Noben pa se ne zbuni, kot te banka pri kreditu olupi za najmanj 100 jurjev. Bah... Kreteni!:\ Aja, mislim Amere;)
Slike povedo več kot 1.000 besed - zatorej živeli FPSji :) [Amd|Abit|ATi]
AMD Barton 2500+@2200 (11x200)|Abit NF7-S R2.0|Radeon 9800|2x512 Twinmos/Winbond

ferdo ::

po vsem tem, mislim, da bi mogli tožit IEC (International Electrotechnical Commission), ne pa proizvajalce diskov.
Če tebi nekdo predpiše predpis, po katerem se moraš ravnati in ga upoštevat, in če je ta predpis napačen, je tisti odgovoren ki je dal veljavnost temu predpisu. Proizvajalec diska bo s prstom pokazu na IEC "oni so rekli da je tako vredu" , in se oprali krivde.

ker še veljajo stare in nevem zakaj se niso prijele in stopile v veljavo predlagane predpone, mislim sledeče:
"mogoče proizvajalci diskov niso hoteli sprejeti..." money te naredi zlobnega >:D

ČE tožijo proizvajalca diska, bodo zgubili tožbo.
ČE tožijo IEC bodo pa zmagali v tožbi.

odvisno od vzrokov, ki jih pa vejo na IEC "komisiji" .

odpadnik, se strinjam stabo glede bank, ki nas olupijo ko banano:D , če pravni sistem deluje, te lahko tožim, če si mi spulil las, ne da ti bi jaz to dovoliu:D pa kaj čmo, vsi smo posvoje exstremisti. dokler nisi sam v kaki taki brezvezni župi, si lahko samo srečen.

vsa stvar je tko komična, če bi blo lih obratno, da bi meli večje diske kot so deklarirani, mislim, da se nebi nihče buniu:\

chuck ::

Čisto prav imajo in upam, da dobijo tožbo.
Povsod se uporablja pretvornik 1024 samo pri trdih diskih si nekaj zmišljujejo.

Koliko bajtov ima 128MB grafična?
Koliko bajtov je 700MB CD?
Koliko bajtov ima 1,44MB disketa?
Koliko bajtov ima 64MB Compactflash kartica?
Koliko bajtov ima 32MB mp3 player?
....

asPeter: namig Linux, BSD,...

DSmidgy ::

en 1k = 1000? In 120gb disk
g=gram, b=bit, G=giga, B(yte)=byte

120GB disk v resnici meri 114,5GB
Kukr jest vem je GB, MB, KB,... ljudska enota. Giga je 10^9 in ni noben 2^nekaj. Tuko da pomoje tale ljudska enota na sodišču ne bo zdržala - sploh ne prot takim firmam.

ferdo: KB ni enota. To je kot da bi ble use šajtrge iste prostornine in bi pol usi pravl ... dej prpel eno šajtrgo peska in pol bi ti tega tožu ker si je sam doma šajtrgo naredu in ti manj peska prpelou. Šajtrga peska pač ni merska enota in zato ga ne moreš tožit. IEC je pa samo standard postavu ... ker preh so ble ljudske mere. Pri avtih recimo pravjo 1600 kubikov, k zakes kubik nič ne pomen (recimo lahko je tud 3 kubike drv).

Komentar na zadnji post: strogo strokovno gledano nobena grafična nima 128*kelvin*bel spomina. Mogoče 128*Mi*Byte ali pa pribl 131*M*Byte.

ferdo ::

škoda časa, kdor se hoče pametnega delat, si naj v vzame leksikon ali računalniški leksikon pa naj prebere kaj vse to pomeni.

Preveriš disk, kaj na nejmu piše, preveri v OSu in boš vedu, če te kdo zavaja ali ne.
in če te zavajajo, ugotovi kdo te zavaja. tisti, ki je pisu leksikon, proizvajalec diska ali komisija s pravili

Yohan del Sud ::

Za tiste ki smo in:

BOLI M K...

Za tiste ki niso:

BOLI ME K...

A je zadevo tako težko sprejeti za dejstvo? :\

DSmidgy ::

Stvar je da nej MS pa ostali uporabljajo Mi, Ki, ... tko kot je treba ... al nej pa delijo s 1000 pa bo usa stvar rešena.

Strokovnjakom (pri MS, IEC, ...) je čist jasno kaj je prov in kaj je narobe. Samo težko je zej use k rač. že ne vem kolko časa uporabljajo prepričat naj zej zamenjajo sistem. Ker pol bojo pa usi čez MS govorl da jih zavaja - in bojo spet tožbe padale.

Sinuhe ::

En citat iz Systeme International (SI) sistema enot, kjer se govori o predponah enotam:

"These SI prefixes refer strictly to powers of 10. They should not be used to indicate powers of 2 (for example, one kilobit represents 1000 bits and not 1024 bits)."


In glede na to, da je to precej bolj uveljavljen standard kot katerikoli drugi, je najbrz smiselno, da se ga uposteva.
Seveda pa gre tu najbrz za ZDA, kjer enot SI ne uporabljajo, tako da, kdo ve, kaj se bo zgodilo.

Azrael ::

Je pa pri tej godlji zaminivo, da je pa IBM imel, ko sem kupil 40 GB disk "pravo" kapaciteto v GB, se pravi 40, tudi pod Winsi.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frudi ::

ob vsem tem brezveznem prefukavanju z KB in KiB, pa nikomur ne potegne, da predpona K ne obstaja... k == kilo, K == Krneki! :P
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

pivmik ::

Upam, da bodo zmagali izdelovalci diskov ker imajo prav.
Folk dejte se navadit na MiB. Je že skrajni čas.
Pol pa pizdite da so vas "nategnili" pri nakupu diska in se delate pametne.


ZDA SI enot ne uporablja so pa jih uradno sprejeli.
LP, Gregor GRE^

WhiteAngel ::

Nekje sm prebral, da obstaja tut kombinacija za male tiskane črke 1000*nekej, za velike tiskane črke pa 1024*nekej.

Torej 1 kB = 1000 bytes
in 1 KB = 1024 bytes
.

Ne vem, kolk se bo/se je to kej prijelo. No, če se bo, se bo samo v računalništvu. Ampak ideja ni slaba, če ne bi blo v fizki še drugih enot s podobnimi predponami.

Jux ::

Chuck, ampak si pa slow,
kadarkoli se pogovarjamo o pomnilniku (Grafična, RAM, itd) je na mestu govoriti od 2^10 enotah, čim pa nehamo govort o temu pa je kilo natanko 10^3. A razumeš?

In če ti kje napiše da maš manj prostora, ga nimaš manj, samo drugače je preštet. MS nam je zakuhal težko godljo!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

BlazP ::

Pol bomo mogl tud pisat, da mamo 131 megabajtov spomina, oziroma 262 megabajta oziroma 524 megabajta. Isto za graficne, ki majo 65 megabajtov spomina...131 mega....

Mavrik ::

Računalniki že od kamene dobe uporabljajo 2^x enote, samo zaj so si nekaj začeli zmišljevati. Saj pa v preteklosti ko si kupil 4,3 GB disk si dobil dejanskih 4,3. In ne, za te enote ni Microsoft čist nič kriv.
The truth is rarely pure and never simple.

Dr_M ::

ja usi neki krivijo MS...kaj pa razni unixi pa linuxi niso nc krivi??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Sinuhe ::

@ WhiteAngel:

Za kB morda to ze velja, vendar pa, M (mega) je 10^6, m (milli) pa 10^(-3) ... Podobno pa mali g (namesto Giga, 10^9) in t (namesto Tera, 10^12) nimata pomena.

krho ::

Se popolnoma strinjam z Maverikom.

Računalnik uporablja dvojiški sitstem.

Tako, da k v računalništvu pomeni 2^10 in NE 10^3.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Jux ::

1. Sej brez zamer fantje, sam na žalost računalnik sam ne uporablja nobenega sistema za štetje, uporablja ga kvečjemu človek.

2. Dejstvo je da se pri ramu šteje 2^n, pri ostalih stvareh 10^n. Če te zanima zakaj je temu tako, ti lahko posodim eno knjigo v kateri profesor (D. Kodek) zelo natančno piše zakaj je temu tako.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Silence-r ::

Alora, vse je res in nič ni res ... >:D

1.
1 byte = 2^3 (8) bitov
Osnovna enota je še vedno bit in ne byte!

2.
Ker računalnik deluje na principu je elektrika/ni elektrike, se pravi po principu 0 in 1 ... torej binarnega/dvojiškega sistema se uporablja tudi dvojiška pretvarjanja. V računalništvu se torej mora pisat vse kot 2^nekej (ker je 2 osnova dvojiškega sistema) ... poglejmo dalje ...

1 kilo byte = 1000 (2^X) * 2^3 bitov = 8000 bitov
ali
1 kilo byte = 1024 (2^10) * 2^3 = 8192 bitov

... tisti X pa zato ker ni števila (vsaj celega) ki bi dalo na potenčno osnovo 2, rezultat 1000 ... torej predpona 1000 = kilo v binarnem sistemu ne obstaja, oziroma si jo po dogovoru (ne vem kakšnem) prikrojimo na 1024!

3. Če se želimo rešiti vseh dilem je najbolje da ne uporabljamo javno rezerviranih predpon (torej kilo, mega, giga, tera ...) temveč svoje računalniške .. ali pa sploh brez predpon, pišimo vse v bitih!:D
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

DMouse ::

@Dr_M: ja usi neki krivijo MS...kaj pa razni unixi pa linuxi niso nc krivi??

Napiši ukaz 'ifconfig' pa povej kaj dobiš :))

pivmik ::

kilo bo vedno kilo!
Če hočejo v računalništvu uporablja kilo bo ta VEDNO 1000 in ne 1024.
Če hočejo uporabljat 1024 naj si izmislijo nove predpone(so ji že KiB, MiB, GiB,..)


Povej mi koliko je 1 kilo. Tukaj nima veze kaj pride za njim ker kilo je vedno KILO.
Pol pa bi pršli zidarji in bi rekli 1 kilogram cementa je 1337 gramov.
Vsak si bi izmišljal nov pomen kilo-ta.

Boli me qrac če je nekdo (narobe) navajen, ampak to je prav.
LP, Gregor GRE^

shock ::

Se spominjam še dob ko sem imel 386 in sem kupil 420MB disk od WD. Takrat je bilo dejanskih 420*1024*1024 bajtov. Zdaj naenkrat ISTA firma ne drži več istega sistema za štetje. A ni to mal čudno? Zarad tega hoče folk tožit.

tomblord ::

hehe, Kodek vas bi streljal :)

CaqKa ::

760 miljonov bajtov :)

kekz ::

hehe, Kodek vas bi streljal :)

Marsikdo pa njega :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Camalotz ::

^ je res :D

Ampak poslušite, kaj vam Jux govori...
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.

mihec87 ::

Sj prav kr naj jih tozijo kje je tuki pravica da sm kupu 320gb disk v resnic je pa 298gb halo 21gb sem dal v nic al kako me zanima kako bi zgledal pr 500mb disku tok minusa..

BigWhale ::

mihec, pri 500MB disku je minusa precej manj! ;)

mihec87 ::

Sj vem samo pravim kako bi zgledalo ce bi ga tok blo..Me zanima kok bi bli zadovolni ce bi kupli avto z 320 konji nato pa bi ugotovili da ima samo 298 konjev me zanima ce bi bili tiho ter se vozili okrog...A potem bi bil pokvarjen racunalnik ki je pokazal 22 konjev manj

Matev ::

če ima disk 120.000.000.000 bajtov
hej to je 120 giga bajtov

in kaj tu ni jasnega

je pač v računalniškem žargonu to 112 giga binarnih bajtov

a koga brigajo binarni

prodajajo se realni bajti (1000=k, 1.000.000 je mega itd...)

binarni so pa 1024=kilo...

binarni imajo predpono kibi, mebi, gibi bajt...
pravi pa kilo, mega, giga bajt

mihec87 ::

Pol pa naj prodajajo v tako imenovanem racunalniskem zargonu.. ce pise na disku 320gb pol jst hocem da je to 320gb ne vem ka je tu za neki pretvarjat..ce kupim 1m spage jo hocem 1m pa nic vec pa nic manj isto ce bi govorili o miljah ali pa kg..

No torej gres v trgovino kjer si kupu avto in vprasas kje je tistih 22 konjev pa ti oni recejo ja gospod mi prodajamo to kot 320konjev v zargonu je pa pol to 298 konjev..

Matev ::

pa saj je fora v tem da če piše 120giga je to natančno 120.000.000.000 bajtov

računalničarji bi pa želeli imeti iz 120 giga tudi 120 giby bajtov
kar pa ne gre

piše giga in giga dobiš

računalnik pa na žalost javlja v giby bajtih
kar je napaka operacijskega sistema in ne prodajalcev

kilo je 1000

in ne po računalniško
kilo... 1024
nope

1000 je in nič več

mihec87 ::

Potem bi pa ze bil cas da se dogovorijo za skupen standard oz da tudi diski povzamejo tako kot imajo operacijski sistemi.

Ker je res butasto tole 320 gb pol pa 298 vn pride..

Matev ::

mihec
saj so skupni standardi

eno je binarni in drugo desetiški zapis

kaj komu tu ni jasno

vse enote pač ne morejo biti skupne

saj tudi razdaljo meriš v različnih enotah pa se nihče ne pritožuje

Matev ::

zgolj da ko prodajaš ti prodajo decimalne
in ko pregleduješ vidiš kar pač vidiš

jaz recimo vidim natančno toliko kolikor sem kupil

mihec87 ::

Dobr vecino folka to ve je pa velik ko tega ne ve in vesel kupi tok pa tok diska potem pa razocaranje itd ker sam tok diska prepozna..

Pac enostavno je to zaradi tega da lahko bolj prodajo..sj jih razumem kruh je kruh sam vseen je glupo to..

matev@jaz recimo vidim natančno toliko kolikor sem kupil
Nebi reku ti vidis pri 320gb disku 298gb diska seveda zaradi razlik v binanrnem ter desetiskem sistemu..V bistvu je vredu samo pac tuki se gre sam za to koliko vidis oz lahko bi diskom oznacevali kapaciteto ko prodajajo tako kot je vidno v operacijskih sistemih..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Matev ::

v OS-u je vidno tudi golo število bajtov


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Močno manjša velikost diska od nazivne (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
617672 (6384) MrStein
»

Disk velik 500GB ko seštejem razpoložljiv prostor na C-ju in D-ju dobim rezultat 464, (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10110858 (9301) technolog
»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516872 (12172) Matevžk
»

Poravnava: Seagate lagal! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
727281 (7281) gruntfürmich
»

Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30520192 (16671) gumby

Več podobnih tem