» »

Dobili smo dodatne predpone za enote v sistemu SI

Dobili smo dodatne predpone za enote v sistemu SI

Nature - Svet se spreminja, s tem pa tudi enote, s katerimi ga merimo in opisujemo. Včeraj so na Mednarodni konferenci za uteži in mere v Versaillesu mednarodni sistem enot (SI) razširili z novimi predponami za izjemno velika in majhna števila. Odslej bomo za 1030 in 1027 lahko uporabili predponi kveta (quetta) in rona (ronna), za 10-30 in 10-27 pa kvekto (quecto) in ronto. To je prva dopolnitev sistema predpon po dobrih tridesetih letih. Leta 1991 so dodali joto in zeto za 1024 in 1021 ter jokto in zepto za 10-24 in 10-21.

Nove predpone dodajajo, še preden se pojavi huda nuja za njihovo uporabo. Ko so leta 1991 zadnjikrat razširili sistem, se zeta in jota še nista uporabljali, danes pa je (vsaj v teoriji) drugače. Zlasti naraščanje količine podatkov kaže, da bi bili zetabajti lahko že kmalu zelo koristni. Do leta 2025 naj bi na primer ustvarili 175 zetabajtov podatkov. Kljub temu se tudi ti enoti še vedno sorazmerno redko uporabljata.

Že dlje časa so se znanstveniki malce v šali malce zares spraševali, kaj bo sledilo po predponi jota. Google je neformalno uporabljal brontobajte ali helabajte, a ti dve predponi resnih možnosti nista imeli. Pogoj za novo oznako je namreč ustrezna začetnica, ki še ne sme biti uporabljena. Preostali sta le še q in r, odtod tudi novi imeni. Upoštevali so tudi, da se morajo enote za večkratnike končati na a, za pomanjšane pa na o. Ali se bosta tudi uporabljali, pa bomo še videli. Richard Brown iz britanskega National Physical Laboratory pravi, da bo preteklo še vsaj 25 let, preden bomo novi predponi začeli uporabljati. Morda pa niti nikoli, saj namesto zelo velikih številih znanstveniki pogosto uporabljajo posebne enote, pojasnjuje astronom Mike Merrifield z Univerze v Nottinghamu. Tudi vesoljskih razdalj nihče ne meri v metrih, čeprav imamo ogromne predpone.

Z novima predponama je prostih črk v angleški abecedi zmanjkalo. Videli bomo, kaj se bo zgodilo, če bomo kdaj želeli povedati 1033.

5 komentarjev

acookook ::

Z novima predponama je prostih črk v angleški abecedi zmanjkalo.

Čžš so proste, isto áéíóöőúüű.
.

starfotr ::

Mi še Mm ne uporabljamo rečemo raje "kkm".

-Nevsky- ::

Moj naslednji računalnik bo imel 8 QB rama...:D No sanjam menda lahko...

Horzen ::

''ronna'' :))

''quecta'' 8-O:O
Obična ofca specializirana za beketanje!

tony1 ::

"Morda pa niti nikoli, saj namesto zelo velikih številih znanstveniki pogosto uporabljajo posebne enote, pojasnjuje astronom Mike Merrifield z Univerze v Nottinghamu. Tudi vesoljskih razdalj nihče ne meri v metrih, čeprav imamo ogromne predpone."

V osnovni šoli so nam dali prebrati, da je pri nas uporaba drugih merskih enot kot SIjevih od leta 1980 prepovedana.

Kljub temu smo nekaj let kasneje na srednješolskem tekovanju v kemiji dobili nalogo v angstromih... Niti slučajno je nisem rešil v celoti, sem jih pa na nepravilno uporabo enote na reševalni poli opozoril... Do danes me zanima, če so mi za to šteli kakšno piko :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobili smo dodatne predpone za enote v sistemu SI

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54825 (3594) tony1
»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516834 (12134) Matevžk
»

Poravnava: Seagate lagal! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
727262 (7262) gruntfürmich
»

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

Oddelek: Novice / Diski
414283 (3664) Matev
»

Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30520144 (16623) gumby

Več podobnih tem