» »

Applov OS X na PCjih

Applov OS X na PCjih

The Register - Po poročanju The Registra naj bi obstjal OS X -- Maklar -- ki deluje na x86 mašinah. To različico naj bi posodabljali vzporedno z Mac različicami, zato je x86 različica že opremljena z vsemi funkcijami OS X 10.2 (Jagwyre). Vendar pa ni verjetno, da bi Apple tak OS izdal, saj bi to verjetno pomenilo ogromen padec prodaje strojne opreme. Obstaja pa možnost, da bi uvedel podobno vrsto registracije kot Windows XP, le da bi bila težja oz. 'nemogoča' za crackanje, saj bi bilo ključev več in bi se sproti obnavljali s serverja: tako bi lahko še vedno istočasno razvijali x86 verzijo ter preprečevali zunanjo uporabo običajnih PCjih. Najbolj verjetno pa ima Apple x86 OS X kot rezervni načrt, če bi njihova dosedanja strategija začela propadati. Klik!

Jaz bi bil zelo vesel, če bi lahko OS X poganjal na svojem PCju -- pa tudi, če bi moral kupiti original. To pa se verjetno še ne bo zgodilo, zato bom ostal pri sojem hroščatem -- vendar poceni -- Windows XP PCju.

10 komentarjev

jamiroq ::

mah, takšne govorice krožijo okoli odkar je Apple izdal MacOS 8 (oz 8.5, ne vem več točno), ko so dejansko imeli na x86 procesorjih delujočo verzijo OSa imenovano Rhapsody; nekaj screenshotov je tule (čeprav se mi zdijo nekako... fake:D ); pa še Applov press release o Rhapsodyju (tule)

||_^_|| ::

ne mi rečt da bi za ta OS plačal, za winse pa ne.

IceIceBaby ::

Ja, za ta OS bi dal tudi tistih 40k sit. Če bi kdaj delal z njim bi zastopu zakaj.

Beat-O ::

Seveda bi bil za OS X pripravljen plačati, za Windowse pa ne, saj je OS X dosti naprednješi in stabilnejši od Windowsov. Za Windowse, ki jih uporabljam nisem plačal in lahko rečem, da sem ponosen na to.

tha_man ::

Tud če bi Apple izdal OS X za PCje, ta vseeno ne bi bil čist tak kot na Macih. Maci so namreč relativno zaprta arhitektura, zato razen za nekaj kartic ni potrebno gonilnikov in je OS pisan za točno določen hardver. Na PCjih pa je to malo (veliko) drugače.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

andrej ::

okey, mac os je ql, ampak kdor misli, da bo kar winse dol vrego in uporabljal samo mac os ce pride ven se zelo moti, podobno kot pri casih linux hypa in BeOS-a in mogoce se kaksnega drugega osa. ce pride ven bo mac os nasel je krog uporabnikov, se zdalec pa se ne bo priblizal winsom. me res zanima kolko bi res kuplo original in ga zamenjajo za piratske winse:D

the_man: po cem sklepas, da je mas os bolj napreden od winsow?

CaqKa ::

ker je od konkurence?!?
bi pa res rad probal kak tale macosx zgleda :)
bi bilo zanimivo kaj z njim postorit.. o da jaz sem bil zraven ko je bil beos hipe.. pa še zdaj sem zraven :)
beos mi ima še vedno najboljši GUI kar sem jih do zdaj videl :)

andrej ::

jaz sem kupo BeOS original, samo si zdaj ne morem dosti pocet z njim. Vsak pa ma svoj okus za UI - pri BeOS ni nekaj posebnega. Najbolj me moti, da moras okno naprej fokusirat, sele potem lahko izberes elemente v oknu - recimo klik na gumb.

Mac OS mi zgleda zelo lepo - bolj kot BeOS, vprasljiv pa je s stalisca uporabnosti - programi in podpore gonilnikov za razne naprave. Pri macih to ni problem pri PC-jih pa je glavno.

the_man: a pol bos ti kupo original Mac OS za PC, potem pa se Microsoftov office zanj, kaj ne:D

Beat-O ::

Offica pa ne bi kupil, ker tako ali tako Microsofta ne maram preveč, sploh pa Office X za OS X stane verjeli ali ne 106742 SIT. To je preračunana ameriška cena, v Sloveniji paverjetno stane še nekaj več. Medtem ko podobneprograme drugih proizvajalcev dobiš lahko že za 40$ ali pa zastonj, če je open source.

andrej ::

saj to je blo bolj tak povedano;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OSX na x86 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
11910459 (6000) bluefish
»

OS X Tiger x86 edition (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
648977 (5379) borchi
»

Apple se boji PC platforme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
609007 (7621) borchi
»

Apple se odloča za Intel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11312718 (9062) lopov
»

Applov tržni delež zmanjšan

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
161894 (1894) Brane2

Več podobnih tem