» »

nVidia NV31 in NV34

nVidia NV31 in NV34

Bjorn3D - Vsi se veselijo, ko v roke dobijo GeForca FX in seveda ga morajo še v istem zamahu, ko ga potegnejo iz škatle, tudi vreči v prazen AGP in v istem trenutku z drugo roko prižgati računalnik in ga ... da, testirati. Tako sedaj testi teh kartic rastejo kot gobe po dežju in seveda mora tudi Bjorn3D, ki se kiti z naslovom "Vaš vir za novice nVidie", pristaviti svojo skledico.

Tako so testom podvrgli GeForce FX 5600 Ultra (NV31) in GeForce FX 5200 Ultra (NV34). Naj omenim še eno čudno lastnost tega testa: vsako kartico so testirali na drugi mašini. Zakaj, ne vem, morda pa kje kaj piše. Kartica (ne vem katera od njiju, morda obe?) sta/je dobila tudi nagrado - zlato medvedjo šapo:

28 komentarjev

_Mortal_ ::

Sramota. Primejali so jih z MX460 in GF4TI k pa tudi v večini testov zmaga. Čudu bi se da še niso Nvidi pojedli celo rit.
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

mrTwelveTrees ::

Fantje iz Slo-techa, zdej pa takoj letet na Mlacom ali kam drugam po grafične in veselo na delo :D

morphling1 ::

Bo pa še nekaj časa trajalo da to pride v Slo. drugače pa seveda takoj ko bo mogoče se bomo spravili nad njo :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Tile Bjorn-i so bili pa al podkupljeni s strani nVidie, al pa so jim od mraza tam gor na severu to zimo zmrznili možgani. Testirali so na samo treh bechih od tega sta dva ( 3D Mark 2001 SE in Comache 4) in zelo odvisna od ostalega sistema (torej CPU, MEM) edino UT 2003 je dober test. In kaj so ugotovili, da je 5200 ULTRA pravzaprav isto kot GF4MX460 in torej pravtako neuporabno z AA in Aniso in da je 5600 ULTRA brez AA in Aniso precej slabši od 4600 z AA in Aniso pa zelo zelo (zanemarljivo) malo boljši od 4600. Pa nikjer nobenih ATI kartic za primerjavo. NATEG!!! sponzoriran by nVidia. bjorn 3D ne berem več, ker so loleki. 9,5/10 WTF!?, bolj primerno bi bilo 4,5/10 oz. nezadostno. Me prav zanima s čim so jih podkupili. S kakšno 5800 Ultra?

morphling1 ::

Tale test na Bjornu je čist mim, ker tud 5600 kake zelo čudne rezultate ali so driverji še čisto nedodelani karkoli. Test je za ignorirat. Dokler ne bo narejen kak konkreten primerjalen test z to kartico recimo na Anandu, Tomu, Tech-reportu in seveda S-T :) je vse samo blowing smoke.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

morphling1 ::

Mi o hudiču... Anandtech test je zunaj http://www.anandtech.com/video/showdoc.... grem brat
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Me too! Se dobimo pol spet tuki pa pokomentiramo!

morphling1 ::

Ok, kaj si mislim po tem, definitivno ima potencial driverji so še slabi. Non AA+Aniso je počasnejša od Gf4 4200, kar je logično glede na fill rate, AA+Aniso je zdaj res močno izboljšan (ok Aniso še sucks zarad driverjev) ampak v vseh testih prehiti Gf4. Pogrešam več testov, 3dmark 2k1 ter tudi 2k3, posamezne game teste, aquanox še kaj vi se našlo. 9500 pro je po zaslugi dosti večjega fill-ratea hitrejši skoraj povsod razen v Q3 engine špilu kje je 5600 zelo hitra. Ati 9600pro bo imel težko nalogo tole prehiteti, res da ima 50 MHz višji gpu clok ampak mem je pa 50 MHz počasnejši in glede na to da je mem večinoma ozko grlo bi morala biti 5600 hitrejša na večini testov z višjo resolucijo.
AA ter Aniso prednosti pa Ati nima več, tako da če se bo folk zdaj zmrdoval nad hitrostjo v navadnih nastavitvah potem pa nevem več, glede na to to da je bilo do sedaj samo govora kako nvidia sucks v HQ nastavitvah. 5200 definitivno karta za mase in ogromno prodajo ne glede na perforamnse (ki so tudi dobre v HQ) je to že jasno da ga je Ati z 9200 posral in bodo tule močno zgubljali trg ko se marketinški stroj zalaufa ker dx9 je dx9 in bo sigurno prodajni trik za vse kartice sploh če je govora o najcenejših in glede na to da imam občutek da je Atijeva 9000 serija zelo zelo dobro prodajana kartica v Sloveniji in verjetno tudi povsod drugje ravno zarad dx8 podpore se bo zdaj ta zgodba ponovila za Nvidio. Še nazaj na 5600 torej popravili so napake Nv30 in glede na velikega brata izboljšali spominski kontroler ter kompresijski engine tako da je v HQ načinu kartica zelo dobra, glede na to da imajo 9600 nekaj podobnega bodo kartice pomoje kar izenačene, bitke se bodo dobile v driverjih. Zdaj mora samo še 9600 priti ven, da bo slika jasna.
9500 pro je pa seveda skupni zmagovalec, samo glede na to, da so pri nas tako redke kot Jeti v Himalaji in verjetno ravno zaradi prihajajoče 9600 ne bodo nikoli prodajna uspešnica
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Hja kaj naj rečem? Nastala je precejšnja zmeda! Predvsem me je presenetila 5200 Ultra, ki zna bit zelo zanimiva kartica v nizkocenovnem razredu. Pozabite na razne GF2/4MX-e, morda celo R9000 (pro), zdaj bo glavna 5200(Ultra). 5600 Ultra je razočaranje, tudi brez AA in Aniso nima šans proti 9500 Pro (vprašanje kako bo proti 9600), tako da je sedaj vprašanje v boju za isto ceno. Če ne bo 5600 zelo poceni je na splošno, sploh pa za isto ceno, boljša Ti4200, ker ima bolj kostantne rezultate. 5600 se izkaže šele pri AA in Aniso, ki pa sta dvomljive vrednosti. Za špilat je čist cool tudi brez njih, sploh če to pomeni velik prihranek denarja in FPS-jev:D.

Sedaj pa samo še počakamo na 9600 in 9200, da dobimo celotno sliko, samo na splošno je ta pomladna generacija kartic vse skupaj en drek. Namesto, da bi izboljšali performace so jih v povprečju znižali in to je pomoje posledica, da jim ni uspelo ven dati bistveno boljše high end kartice in zato morajo handikepirat tudi kartce v nižjih razredih, ker drugače bi si prišle preblizu. Kako lahko drugače človk razloži, da ima nova 5600 pol manj cevovodov kot stara GF4Ti in isto velja pri ATi-ju z 128/256 bitnim spominskim vmesnikom. A čem kar iti po 9700?

zile ::

Yap ti kar pojdi :D .

morphling1 ::

Jaz ne gledam tako kritično na to. Glede na to da ima GF4 več kot spodobne hitrosti v navadnih LQ (non AA+Aniso) testih na starejših špilih je vsaj zame brez veze dvigovati surovo moč teh kartic, prihodnost bo drugačna in nekje je treba začeti delati spremembo designa in načina delovanja to bo pač DX9 in tam bodo razlike med novo in staro generacijo hw postale večje. Kot je že Anand ugotovil v driverjih je še veliko rezerve pri teh karicah, zaradi 0.13 mikronske tehnologije bodo pa zelo overclockabilne kar se že kaže, saj so dosegali frekvence 400/800 kar sploh ni slabo in rezultati so se dvigali linerano. Design kartice je za 4/1 zelo učinkovit, vse bo seveda odvisno od cene v trgovinah (priporočene tako in tako nikoli niso finalne). Če pa potegnem črto pa rečem da bo Ati 9700 dokler bo še v prodaji karta z najboljšim razmerjem cena/features/hitrost, trenutne cene v US so okrog 230$ in je že zdaj dober nakup. Samo glede na to da sem po instaliranju dveh zelo svežih špilov (freelancer in splinter cell) ugotovil da mi laufata na max detaljih na 1280 res. (GF4 oc. 350/650) se mi ne zdi še vredno menjat kartice in bom raje počakal še malo, ker cene samo padajo hitrost se pa veča, zato mi je pa navijanje tako všeč ker se da iz hardwera stisniti to kar uradni podatki proizvajalcev še nekaj časa ne bodo imel, pa naj gre za cpu, mobo, ddr, ali pa video, samo hdd puščam pri miru :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Senitel ::

Pri FX-ih je lahko praktično vse kontrolirano s strani shaderjev (torej programabilno) - tudi filtriranje tekstur. To kar pošteno zakomplicira driverje in kolikor jaz vem so vsi driverji na katerih se to testira še lanskega datuma (morda so 42.72 letošnji).
Po mojih informacijah lahko WHQL driverje pričakujemo do konca meseca.

MrX ::

MrX ::

GeForceFX 5200&5600 vs Ti 4200 & Radeon 9500pro

http://www.extremetech.com/article2/0,3...

ripmork ::

prav gotovo bodo driverji nekoliko izboljšali hitrost fx-ov ,vendar vsi dobro vemo,da je bitka s strani ATI-ja že dobljena-vsaj za to generacijo kartic[:\]
na kraj pameti pa mi ne pade kako lahko počasnejši naslednik prejšnje generacije
grafičnih kartic iz istega podjetja dobi tako dobro oceno.
prav na jetra;(( ;(( mi gre ko se nekaj posameznikov ,ki po naključju testirajo kartice
zatrapa v usrano podjetje,ki le še obira denar;((

kuglvinkl ::

Verjamem. Tko (OK, domneva se...) je šel malodane škampom žvižgat HOCP. Vsi, ki so kar koli pomenili tam, so šli stran. Tudi če je bila napaka nehotena (HOCP case), se community na to ne ozira prav dosti.

Sam sem zelo skrčil teste novega HW na nekaj strani. Anand, Icrontic, Xbit, Digit-life, guru3d, dansdata, overclockers.com, overclockers.com.au, tech-report, extremetech, acehardware, tko recimo iz glave. Je še nekaj dobrih pejđev.

Glede testov. Škoda, da ni še RV350 na testih.

Bo morda jutri? (CeBit).
Your focus determines your reallity

morphling1 ::

Zanimiv komentar RIPMORK, kartica ima močno izboljšano hitrost v AA+Aniso ter še veliko možnost izboljšave v driverjih, da ne govorim o razliki ki bo nastala v dx9 programih in to imate za korak nazaj. Ob primerjavi z GF4ke ki je v večini dananšnjih testov na nivoju 9500pro ter dosti hitrejša od 9500 povsod, seveda če se gleda non AA ter Aniso pa so čisto vsi pisali samo o tej veliki prednosti Atija.

Guess Nvidia just can't please Ati fans, lol in prav je tako, kam pa bi prišli če bi si kdo drznil pohvaliti kartico drugega proizvajalca /end sarcasm. Internet je medij kjer je vsak bedak lahko strokovnjak in malo je ostalo res nepristranskih testerjev, ki niso pod vplivom enega ali drugega proizvajalca pa ne gre samo za grafe ampak za vse stvari.

No upam da bodo nove kartice hitro tudi v Sloveniji da se jim posvetimo tudi na Slo-Techu, tu nas lahko vsak prime za besedo, da jim utemeljimo vsak rezultat in ker nimamo ravno tekočega računa odprtega pri Atiju ali Nvidii bodo rezultati taki kot jih bo vsak lahko dobil tudi sam.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Fury ::

vsi (ati intel amd nvidia itd.) morjo nategovat .. sam sploh ne dvomim da bi lahko bli ze ful bl naprej s tehnologijo ce ne bi blo ekonomije vmes..

nodes ::

Jasno je samo nekaj, da nVidia ne bo propadla in da bo razmerje med proizvajacema vsak dan bolj v korist NVidie. In spet ne toliko, da bi propadel ATI. OK, kaj hočeš boljšega? Zaenkrat.

morphling1 ::

To je realnost sveta, saj ne delajo za neko skupno dobro, ampak zato da zaslužijo denar. Tako da vsaka novost je skrbno dozirana da je ni preveč in ne pramalo, da se obenem zagotovi konkurenčnost na trgu in čim večji delež tega ter čim več $$ za svoj obstoj ter R&D oddelek
Vse drugo je utopija.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Luka Percic ::

A R9600 in R9800 sta zgrajena na istem jedru? ker če sta, mogoče(saj v sanjah) se bo dalo pa 9600->9800...0:)
Kaj pa če ni dnara za R9700? Kaj potem raje vzet: R9500pro al NV5600?

morphling1 ::

9600 imajo čisto drugo jedro, če si pripravljen plačat, potem vzami 9500pro dokler še so
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Super Sonic ::

res ne vem, kako je lahko korak naprej kartica ki laufa počasneje kot prejšnja generacija.
a podpora directx 9. no potem vam mečem naprej...
koliko iger uporablja directx 9 in kolk jih je v teku z popolno podporo 9ki? in ko bo prisel spil s podporo (polno seveda) directx-u 9,bo ta kartica sploh uporabna.
res ne vem...
in še nekaj...
ne vem, al je bil Senitel, ali celo morph, k je izjavu da bo Radeon 9500 komi laufu direct x 9 (samo osnove) in da je neuporaben.
le kje so ga posral pri nVidiji?

Morph, ti si fan nVidije in tega mnenja ne bom spremenil.

rezerva v driverjih IN MY ASS

ripmork ::

čisto jasno je,da je dx9 napredek,toda kaj za boga ti bo fx5200 naredu v dx9 špilu
čez kakšno leto-šteku bo,ker bodo špili zahteval dosti močnejši GPU oziroma VPU al karkol že je...
torej boš to grafo dobro uporabil le,če jo boš(do prihoda dx9 špilov)navil za 80% kar
pa je le malo verjetno....žal
dx9 ti ne pomaga kaj dosti,če imaš pol manj cevovodov za teksture kot R9500PRO[:\]

nodes ::

En primer ožemanja na obroke je CPU.

Začelo se je 33..66..99..133; OK to bil še nekakšen skok na performancah, samo potem 699.. 733.. 766 je bila že zloraba v ljudeh vcepljene periodike.

Nekaj podobnega se dogaja pri grafikulah 3D Marki

GF3-----------------FX; razlika le ni teko svetlobna kot jo želijo prikazat proizvajalci, ja tam v v desetinah procentov.

FX vrti X9 demote, iger ni, ko bodo prišle bo igranje X9 igre na 22Ť monitorju z FX-i samo utopija.

moje mnenje najboljši nakup do sedaj: zgoden nakup 4200 z odličnimi RAM-i. Recimo, da včasih tudi kaj (pomotoma) pade z gospodarjeve mize.

Senitel ::

To kolk ima kartica pipeline-ov v DirectX 9 (pixel shaderji 2.0 in več) nima nikakeršne veze s tem, kako hitro je kartica sposobna izvajati pixel shaderje 2.0. Radeon 9500 PRO in boljši lahko naredijo 8 inštrukcij na clock, običajen Radeon 9500 naredi le 4. GeForce-i FX lahko naredijo od 8 do 16 inštrukcij (5800) in 4 do 8 inštrukcij (5200 in 5600). Realnost pa je zaradi ful programabilne arhitekture na GeForce-ih še precej stran, saj se trenutni rezultati gibljejo okrog 2.5 do 4 inštrukcij na 5800...

Luka Percic ::

No kaj potem priporočate: R9500 al fx5600. Kolkor vem pa bo 9600 neprivlačna kartica...

AngelOfDeath ::

priporočamo čakanje :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RADEON 9550

Oddelek: Kaj kupiti
402343 (1410) boštjan
»

FX 5700

Oddelek: Strojna oprema
261585 (1187) boštjan
»

Katero grafično kupiti do 30k?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1397941 (6183) js
»

Grafična prosim nasvet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
794393 (3370) C_maniak
»

GeForce FX Not a home run... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1096517 (4612) kuglvinkl

Več podobnih tem