» »

GeForce FX Not a home run...

GeForce FX Not a home run...

«
1
2 3

Muflon1 ::

Na spletni strani http://www.extremetech.com/article2/0,3... so se spravili testirati novega nVidijinega paradnega konja GeForce FX kateremu je nasproti stal ATI-jev Radeon 9700. Do kakšnega zaključka so prišli? Nekoliko olepšano so povedali da FX ni vreden svojega denarja. Preglasen ventilator, previsoka cena, itd. V marsikaterem testu jo Radeon 9700 tudi lepo poseka. Zakaj ni nVidija uporabila 256-bitnega vodila ki je verjetno eden krivcev za slabši performace? God knows... Tako da ATI še vedno ostaja na vrhu. Ko udari pa še R350 bo pa še slabš. Čedalje bolj se mi zdi da gre nVidija po poteh 3DFX-a (kar nikakor ni dobro) kaj pravite?

nodes ::

Od hudiča je tale 3dfx team.

morphling1 ::

Da si brcnil v temo. Benchmarki, ki so jih uporabili so stari in obremenijo predvsem spominski del kartice, sam gpu se bolj malo matra. Poudarek v prihodnjosti bo pa na gpu-ju, GFX ima čisto dovolj zoptimiziran spominski del da se brez težav kosa z Atijevim 256bitnim. Nove zadeve bodo pa dosti bolj gpu intenzivne in tu je pa GFX dosti hitrejši od R300. Že doom3 bi moral pokazat razliko.
In Nvidia zaenkrat proti Atiju ni zgubila tržnega deleža, tako da govorit o kakem 3dfx sindromu je neumnost. V tem času ko ima Ati R300 zunaj se na trgu ni kaj bistvenega spremenilo GF4 serija je v današnjih aplikacijah še dovolj zmogljiva (in se predvsem dobro prodaja), ji pa zmanjkuje sape in zdaj pa tako in tako pride nova generacija, s tem da bo imela Nvidia prednost, da je v tem času dodelala 0.13mikronsko tehn. Ati bi imel s prehodom podobne težave saj še nobena polprevodniška tovarna ni sposobna narediti prehoda minimizacije brez začetnih težav. Seveda je pa za Nvidio bistvenega pomena da bo imela zelo hitro zunaj entry in mid level kartice, ker firma ne ostane rentabilna če prodaja samo kartice najvišjega razreda. Pri Atiju je podobno, količine prodanih R9700 so minimalne v primerjavi s kako drugo njihovo kartico.

Mogoče bo imel še Senitel kaj za povedat.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Muflon1 ::

Glede prehoda na 0,13 mikronsko tehnologijo je ATI pametno počakal in lepo izdal še eno generacijo na 0,15 mikronih hkrati pa lahko tudi še katero naslednjo izdela na 0,15 tako da se lahko polprevodničarjiTM:D v miru miniaturizirajo. Drugače pa je res nobena firma se ne bo obdržala z High end kartami ampak dvomim da bo nVidija kmalu izdala konkurenta R9500, ki bo konkurenčen tako pa zmogljivostih kot tudi po ceni. Še posebej če upoštevamo opcijo SoftModa pri Radeonu 9500.

nodes ::

Vedno so časovno deplasirane ideje gorele na grmadah, očitno se enim to dogaja večkrat. ;(
Tako kot je bilo napisan, reši jih lahko samo DOOM, Senitel bi vedu več.

Fury ::

kokr je carmack model bo lepo za vse po vrsti optimiziru pa bo :)

_Mortal_ ::

Kako so si sploh upal to dat ven. No comment.
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Senitel ::

Folk je pač blazno razočaran, ker vidi, da GeForce FX zgubi proti Radeon-u 9700 v resulucijah 1280x1024 z 4x FSAA...
Dejstvo je, da so praktično vse situacije v katerih se danes testira:
a) Omejene s strani CPU-ja (če se testira brez FSAA)
b) Omejena s strani bandwidtha kartice (če se testira z FSAA)
GeForce FX pa nima nevem kako optimiziranih driverjev in niti nima preveč bandwidtha (v primerjavi z Radeon 9700 pač).
Memory bandwidth se ne povečuje tako zelo hitro (1GHz DDR2 je trenutno špica) in danes čez 32GB/s pač ne boš prišel (hint -> R350). In ta memory bendwidth se na teh karticah da pokurit hitrejš kot lahko rečeš "bu" tud brez FSAA (16 tekstur, vsaka po 128 bitov >:D).
In ker lahko namesto da shraniš vse živo v teksture te stvari sproti računaš >:D...
Carmack je itak že rekel (in bo po moje tud mal update-ov svoj .plan kmalu), da ima backende za: NV10, NV20, NV30, R100, R200,... (brez R300!). R200 pač nudi vse kar Carmack rabi, da doseže 1 pass za vsako luč in R300 tega ne more zmanjšat. Obenem R300 računsko ni dovolj močan, da bi lahko namesto tekstur uporabil matematiko (uporaba tekstur za "Doom 3 style lighting" je na R300 hitrejša od matematike). Backend za NV30 bo gotovo vse delal z matematiko. GeForce FX je pač poštena DX9 kartica, kdor je pričakoval kaj drugega se je pa uštel...

Jst ::

Pomoje se pa nvidia dela norca iz nas. Počakajmo še pol leta in zunaj so novi detonatorji DetonatorFX, ki pohitri vašo unikatno FX kartico za 50%....
Upam da se kaj takšnega ne bo zgodilo, kajti če se, bi treba nardit en atentat...

Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

(sic) ::

Senitel:

Carmack je tudi rekel, da je teoretično možno, da bo R200 v Doomu hitrejši od GF4...

Senitel ::

Kaj ima to veze s GeForce FX??

Grey ::

Lep pozdrav vsem skupi!

Osebno sem zelo razočaran nad temi benchmarki, ki so jih pred kratkim dali ven. Od NVIDIA-inega
pradnega konja sem pričakoval veliko več(zelo so jo opevali, vse te zmogljivosti, 0.13micron,DDR-II, itd.). Samo če po drugi strani razmislim je to le samo konkurenca R300(ista generacija) in upam da so se "zmotili" pri driverjih(slabo napisani).

NVIDIA try harder!

_Mortal_ ::

Boljš bi blo če bi ram teku na 800MhZ pa da bi mel 256DDR bitno vodilo kokr pa 1000 na 128 bitnem. Če kupuješ grafično za 100k normalno da boš vklopu FSAA in Anistro in dal vse detajle do konca.
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Zheegec ::

Ja, lahko bi imel 256 bitno vodilo, pa vprašaj nVidio zakaj ni>:D Po mojem za takšno surovo moč ne more biti realno nekaj malega % več od R9700PRO, čeprav ima 3Gb/s manj bandwitha. Bomo videli, kaj bo v kakšen Dx9 testu (3DMark2k3).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

tha_man ::

lol, ste slišali posnetke ventilatorja? Proti temu se skrijejo tud najhujše turbine na CPUjih :D Mislm, te zadeve ne bi hotel v računalu da mi jo dajo *zastonj*! (vsaj dokler ne bodo nardili normalnega hlajenja).

Senitel, ampak če boš v Doomu 3 vklopu AA se bosta pa R9700 in FX spet bolj izenačila kljub morebitni prednosti slednjega, ali pač?


Drgač sem pa tud jaz razočaran. Sploh če bo šele Doom 3 tisti ki bo FX-u prinmesel prednost (pa še to je *če*), potem je tole zadevo neumnost kupovat. Ostalih iger z D3 pogonom ne bomo ugledali še lep čas, takrat pa bo zadeva že mid-range kartica s kriminalno glasnim ventom...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

morphling1 ::

Fantje mal se spomnite prvih referenčnih kartic z R300 tud tam je bil ventilator zelo glasen. Hlajenje se bo pri retail verzijah še spreminjalo in bo verjetno tudi tišje.
Kar se pa AA tiče je pa vsaj zame to zadeva ki se jo uporablja za stare špile kjer ne moreš resolucijo dvignit. 1600*1200 je pa z AA zame čista neumnost in nisem še videl človeka ki bi tako igral in tudi če je Ati tam hitrejši je čisto neigrabilen. Če ima Ati pri maximalnih nastavitvah 20 fps GFFX pa 10fps pomeni da sta oba totalno neigrabilna in neuporabna pa tudi če je Ati 100% hitrejši v tem primeru. Raje poglejte teste kjer so hitrosti nad 60 fps ker šele pri tem zadeva postane igrabilna. Sploh pa to je zame še ni finalna verzija kartice. Ko se bodo začeli pojavljati testi kartic ki se jih da kupiti, se bo lahko dalo končno oceno. GFFX je čisto cool zadeva in dobra osnova za nove kartice ki ji bodo hitro sledile, zadeva bo nekaj podobnega kot original GF3, če se še spomnite je bil šele GF3 TI500 tisto pravo in ni bil dosti kasneje za originalom. Še vedno pa bolj verjamem Senitelu, ki malce drugače gleda na ta hardware kot pa lamerjem ala internet hw strani ki grejo to kartico testirat z zastarelim softwerom. V tem trenutku je GFFX v večini hitrejša kot R300 pa če še tako hočete prikazat drugače. S prihodom kompleksnejšij iger bo do izraza dosti bolj prišla računska moč gpujev kot pa spominska prepustnost, ta je že dovolj visoka in optimizirana. Bližajo se špili s ogromno poligoni, multiteksturami, senčenjem, osvetljevanjem to vse se bo dogajalo v gpu-ju ne pa v ramu. Jaz pravim že samo Dawn demo je dosti bolj impresiven kot vsi demoti od Atija skupaj.
Da ne omenjam driverjev. tisti ki bi pa že kar pokopali Nvidio si pa malo zamislite. Firma, ki ima najbolj popularen AMD chipset, najbolj prodajane grafične kartice, da ne omenim Xboxa ima in nenazadnje po novem spet tudi najhitrejšo grafično kartico ne bo tako hitro podlegla.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

the_unborn ::

amen, se strinjam z vsem kar si povedal
:)

(sic) ::

Senitel:

Obenem R300 računsko ni dovolj močan, da bi lahko namesto tekstur uporabil matematiko (uporaba tekstur za "Doom 3 style lighting" je na R300 hitrejša od matematike). Backend za NV30 bo gotovo vse delal z matematiko.

Da je to samo teorija, da R300 ni računsko dovolj močan, da bi uporabljal matematiko v Doomu... (Isto kot izjava, da je v teoriji R200 boljši od GF4).

Dokler jaz ne vidim v praksi nič ne verjamem...

boštjan ::

fantje ne se kregat,če bote kupli geForce FX in neboste zadovoljni,ga boste lahko lepo dali punci,one bodo že vedle kako z njim-> :D

||_^_|| ::

lol, tale je pa huda>:D

Tr0n ::

Haha, kewl slika! :D

Ma jaz sem cisto zadovoljen z GF4 Ti4200. D3 sigurno ne bom igral na ne vem kaksnih resolucijah in nastavitvah.

Za FX pa itaq rabite mega dober komp (kaki AMD XPji pod 2000+ odpadejo) tak da, no n33d for that shit.

Senitel ::

(sic): Je bilo že sprobano v praksi in ugotovljeno, da je matematika počasnejša na R300. R200 je v teoriji hitrejši samo zaradi tega, ker dela en pass za vsako luč (GeForce 4 pa dela dva passa za vsako luč).

(sic) ::

Senitel:

Torej, čeprav lahko v R200 v enem passu obdela eno luč, je počasnejši od GF4 (ki rabi za eno luč dva passa), ker ima večjo računsko moč?

Je to to?

Fury ::

GF FX ma res bolse featurese ... ma floating point colors in ma bolse shaderje (po zmogljivosti)

zmoti me pa samo zelo obupna antisotropno filtriranje na quality mode!!! to je men najpomembnejsa stvar.. aniso.. brez tega na grem nicesar igrat :)

drugac pa je cist solidna karta samo lahko bi bla tut za danasnje spile hitrejsa kot je :)

moti me pa ves ta pomp k so ga nardil "9700 killer" etc...

_Mortal_ ::

Bližajo se my ass. Ko bojo prišle bo ena druga grafična aktualna. Pri GFFX so čist tajming falil. Da ventilatorja in toplpote ne omenjam(nekje je pisal da doseže 69C)
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Mr.B ::

V glavnem , sklepam da je še vedno beta verzija kartice. Realno še vedno pride ven marca. S takim ventilatorjem, kot je ta je definitivno nebo nihče kupil, na koncu bo nekako tako velik kuler kot je kak zalman zm80a-hp + ventilator. Slika je katastrofalna saj od tako reklamiranega FX pogona itd. S tem da manjka v sliki kakšna megla , ter da ko se vključijo razne funkcije slika glih ni primerjiva z 9700. Prav tako bo na koncu , ko bodo gonilnike izdelali po NV standardu , rezultati nekako enaki kot so danes , le malenkosti ki manjkajo bodo postale vidne. Prav tako pa ne tako dobro 3dmark2001 rezultat, kot smo jih videli na testih.

Sklepam da je kartica pač zgodnji primerek , takoimenovani final beta pred izidom, itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tr0n ::

the_unborn ::

haha, kaksn zvok, to je pa res turbina:D

_Mortal_ ::

Nikjer ni pisal da je to beta silikon. Zato ne pričakuj preveč.
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

nodes ::

Za takole kartico, še predno je izšla, je cena presenetljivo nizka, da bi bilo vse OK.
Verjamem, da ima tale kartica še ogromno rezerve (isto 5500; 6000 takrat) samo časa ji ves čas primankuje, ker konkurenca izbira enostavnejše konstrukcijske rešitve in lažje plasira izdelke ob pravem času. Potem pride do nedodelanih harwerskih in softwerskih izdelkov.
S to ceno si ne bodo uspeli pokrili stroškov, če izide R350.
Sedaj je odvisno od nVidine akumulacije, koliko časa bodo zdržali

boštjan ::

LOL! Pa to je ja turbina, ne cooler :).

še mojo kosilnico preglasi:D .pa so rekli da je abitov otes glasen.
tak kot je na sliki prikazano,to bo novi ženski fen,samo prekleto drag

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boštjan ()

Dr_M ::

men se pa dost logicno zdi da je glasno ce je model mikrofon nastavu na rezo kjer vn piha......:\ :\ :\ :\ drugac pa sploh ni tok glasno...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

_Mortal_ ::

Čudno da si le ti takšnega mnenja, k ga sploh nisi slišu v živo tisti k so testiral so pa slišal. Bolj njim verjamem kot pa tvojemu mnenju
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

morphling1 ::

Mogoče ste spregledal tole: In the final design, the noise level is supposed to be reduced considerably.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tr0n ::

Pa ze to, da zasede 2 slota je malce 2much.

the_unborn ::

sej jih mam 6 frej>:D

planetparty ::

morphling1, čisto maš prav, tisto kar si zgoraj napisal vse drži, samo mi nekaj ni všeč, da tako zvišeno govoriš o nvidii.


Če pa pogledamo: Ati po moje že dolgo ma pripravljeno naslednico R300, verjamem, da ma že tudi R400, tako da se nvidii piše bolj slabo v prihodnosti, če nimajo še kakega skritega asa v rokavu:D
glede gonilnikov pa maš prav, ati je v zaostanku

Zgodovina sprememb…

||_^_|| ::

Fury ::

men pa ni jasno od kje vsi mislte da bo nvidia kr propadla.. ce ne bi 3dfx propadu zdele noben tega ne bi govoru :)

R33D3M33R ::

Glede gonilnikov se bi lahko Ati res bolj potrudil čeprav so Catalyst 3.0 meni odpravili večino napak v igrah.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

Tr0n ::

Hehe, samo te FX parodije so pa res spica. The wind maker FX.

Dr_M ::

_Mortal_ sej ni vazn komu verjames, sam dejstvo je da modeli prevec dramatizirajo. nism reku da je cist tih, sam ksna turbina pa res ni no...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tr0n ::

A res? Potem pa si potegni dol .mp3 datoteke od Tom's Hardware pa jih poslusaj :).

Ze res, da bodo morda zvok malce stisali, samo to se vedno ne bo dovolj.

morphling1 ::

Robirk ne govorim vzvišeno o Nvidii, ampak samo to kar mislim, nimam nič proti Atiju in ima dober produkt ni kaj, hočem povedat da folk ne gleda realno na situacijo in da bi zaradi enega zamujenega cikla Nvidia propadal je neumno. Tudi R200 je bil ob predstavitvi tako poln bugov in problemov da se ni mogel na noben način kosat z GF3 pa čeprav je bil na paperju dosti močnejši. Tu je zelo podobno, R350 ne bo pa nič drugega kot naviti R300 kar pomeni tudi večji hladilniki in verjetno glasnejši ventilatorji.
Glede samega hladilnika na GFFXu pa sploh ni problem močno izboljšat obstoječega in predvsem zelo utišat. Problem tega radialnega ventilatorja je predvsem zoprn zvok ne toliko glasnost, Atijev vent ima bolj basiran zvok,GFFX pa rezek zvok ki gre na živce.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Dr_M ::

TrOn lohk bi vedu da je snemanje ventilatorjev brezpredmetno.to ti ne pokaze pravega zvoka ventilatorja.jest sm 1x posnel svojga superorba pa se cist drugac slis kot pa u real....tko da tisti mp3ji mocno odstopajo od pravega zvoka.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

tha_man ::

Razločno je slišat da je bistveno glasnejši od Radeona 9700, v tem je fora. Jasno da ni točno tak zvok, ampak to ne spremeni dejstva da je zadeva definitivno zelo glasna. Do sedaj so opisovalci zelo poredko sploh omenili glasnost kake kartice, medtem ko pri GFX vsi razločno pišejo kako glasen je. Mislim da že to dosti pove, tud če ne ne bi nardili posnetkov.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

boštjan ::

Še malo smeha za kaj vse se da novega FX uporabiti:
Lahko je kosilnica:D....

...motor jumbo jeta:D ..

...jetski:D

...uporabljajo ga pri MAZDI:D

in uspešno ubija prah:D

nodes ::

77 dBA Fx vs 64 dBA Radeon 9700 PRO, vse to je že preglasno za stanovanje pri uporabi interneta, uporaba worda npr.

R 350, kot je zgoraj omenjeno, navita različica R 300 bo logično imela iste probleme. Obstajajo alternative in jih pač uporabiš in počakaš da bo gretje čipov spet manjše.

Zakaj proizvajalci ne dajo možnost nakupa grafične z vodnim blokom?

Kaj če bi nVidia plasirala kar RV35 in preskoči to polomijo, ki je na obzorju. Razen če so ti driveri res še čist podn.

Tr0n ::

Dr_M: ze dejstvo, da so skoraj pri vsakem opisu na vseh vecjih hardware straneh prilagali zvocne in video primerjave, ti lahko pove marsikaj :)








||_^_|| ::

lol, kva ma folk veselje:D

...77 dBA Fx vs 64 dBA Radeon 9700 PRO...

Tolk sta glasna?! to je pa čist 2mač! So te info 100% pravilne?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NV35 ali GeF FX 5900 Ultra (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
584542 (3832) Ahiles
»

Bo GeforceFX omejena serija?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
302790 (2790) Senitel
»

Radeon 9900

Oddelek: Novice / Grafične kartice
291902 (1902) NoUse4AName
»

Geforce FX

Oddelek: Strojna oprema
252048 (1539) Soni

Več podobnih tem