» »

Athlon 64 s 100 milijoni tranzistorjev

Athlon 64 s 100 milijoni tranzistorjev

AnandTech - Da, prav ste prebrali. Po poročanju CNET ter AnandTecha bo namreč najnovejši AMDjev procesor, ClawHammer oz. Athlon 64, kakor pač želite, vseboval kar 100 milijonov tranzistorjev, kar je dvakrat več Palomino procesorja. O porabi elektrike ter gretju, AMD preračunljivo molči. Že vedo!

8 komentarjev

Boeing ::

A je kdo reku da je AMD dvignu roke ? >:D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

minmax ::

upajmo da ne...



btw: tvoj tagline... a to si narobe prevedu "Reach for the moon, even if you miss it, you'll be among the stars" al si to namerno napisal tako... nic slabga ne mislim, sam firbec me matra... :)

Zheegec ::

100Mio je pa že kar nekaj :) Verjetno bo šele 0,09u taka bolj "hladna" verzija Athlona64. Sicer pa je tolko tranzistorjev najbrž zarad cacha??!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Originalna verzija Mooreovega zakona je bila o številu tranzistorjev na čipu, ki naj bi se podvojilo vsake 3 leta. Potem na 2, potem na eno leto in zdaj bo tole šlo še hitreje.

Calculating speed je samo ena zakomplicirana funkcija od tega števila in frekvence.

Koliko tranzistorjev na čipu torej lahko pričakujemo?

Milijardo, v par letih.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

AtaStrumf ::

Ko sem jaz bral poročila iz ravnokar minulega Comdex-a sem se naučil novo angleško besedo, ki je res nisem pričakoval v navezi z AMD-jem. Nanaša se na temperaturo hladilnikov na Athlonih 64 pri 1,4 GHz. Ta beseda je lukewarm=mlačen. Pa še to naj bi bilo overstatement. Berite in se čudite:

The heatsink was lukewarm at best while the system was running 3DMark 2001 SE, clearly a testament to how beneficial Silicon on Insulator is.

Brane2 ::

Kot je nek Amer reku že pred par leti: "Danes ni problem spravit milijardo tranzistorjev na čip. Problem je, kaj z njimi počet (skalabilnost), kako jih hladit in s čem plačat snovalce, ki so narisali vezje"...

100M tranzistorjev je že videna zgodba, če se spomnimo samo najnovejših ATI, nVIDIA in ostalih kartic, pa še marsikak primer bi se verjetno našel. A tu se jasno vidijo omejitve tehnologije.
Najnovejše čudo Athlon-64 so po tolikih mukah spravili malce nad frekvenco, kjer Duronček dela brez problemov že zdavnaj.

To je prekletstvo chipdesigna. Povečaš L1 cache 2x in na sintetičnih testih dobiš 10%, ti pa frekvenca dela zato pade 40% [:\]

Kljub temu, če stvar spravijo na 2 GHz, bi ob solidnem L1 in L2 $$$, vdelani DRAM enoti in s hitrimi kanali za multiprocesiranje znala postati zelo zanimiva. 64bitov je sicer nice, a 32je že več kot rabim v večini stvari.

Upam, da bodo vsaj splovili solidne plate. Recimo kaj s 4 procesorji, kar bi imelo kak vmesnik za clustering. Pičiš 4 CPUje na eno plato, nato pa plate med seboj povezuješ v cluster.

Pa še nekaj: Glede na naravo povezave procesorjev v sistem, si le-ti ne delijo pomnilnika. Zato se taka plata verjetn ne bi obnašala kot dosedanje SMP plate, ampak kot cluster (kot recimo IBMova NUMA) in za polni izkoristek teh strojev bodo verjetno potrebne knjižnice, kot jih ima BeoWulf ali kaj podobnega....

Vsaka zasnova ima svoje prednosti. Meni je tale bistveno bolj všeč kot SMP. Na isti RAM ne moreš efektivno skuplat več kot par procesorjev, pa še tam drug drugemu kradeta bandwidth. CLuster pa lahko zato bistveno bolj razširjaš.
Je pa cluster lahko neugoden, če si procesi na različnih CPUjih majo full velik za povedat.

Raytracing tid so lahko živa reklama za cluster sisteme, kako razbijanje kriptozaščit bi pa znalo bistveno lepše teč na SMP sistemih...




Thomas ::

Hja, ti praviš clustering, Brane.

Nazadnje že ne boš več vedel, kaj je cluster, kaj je pa en hektar velik procesor.

(Oboje konvergira v nekaj takega.)

No, meni se ZDAJ zdi pomembno, da iztisnejo iz enega procesorja kar najvišjo frekvenco. Clusterji prihajajo sami po sebi. In hvaležno požrejo vsak novi procesor.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Boeing ::

minmax: hehe

Trenutni podpis je moja lastna pogruntavščina in nekako izraža moj pogled na svet - optimizem čez vse.

:)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5630004 (25953) PrimozR
»

Slaba odzivnost računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
14988 (831) xteakwondox

Več podobnih tem