» »

Kdo bo zamenjal mp3?

Kdo bo zamenjal mp3?

Linux Today - Pri Washington postu so naredili okvirno analizo kakovosti formatov komprimiranja glasbe, ki poskušajo parirati zdaj že malce ostarelemu Mp3ju. Z njim so primerjali Mp3Pro, Windows Media Audio in Vorbis. Glede na to, da so stvar testirali izkušeni glasbeniki, so skritizirali kar vse po vrsti. Vorbis naj bi dajal suhe in umetne tone, a dobro menjal glasnost. Boljše od njega se je odrezal mp3pro, ki pa včasih naredi bolj sintetične tone. WMA pa ima probleme z mlačnostjo pri srednjih tonih. Vse tri zamenjave naj bi bile boljše od mp3, a glasbeniki pravijo, da se s komprimiranjem izgubljajo subtilni vplivi glasbe in zato vztrajajo pri tem, da nič ne more nadomestiti CDja (kaj pa vinilke?:)
Škoda je, ker je bila analiza bolj ad-hoc, saj je bila narejena le v 'domačem' okolju, ne pove pa niti pri katerih bitrateih so stvari testirali. Glavni razvijalec Vorbisa je že povedal, da bodo nekateri opaženi problemi odpravljeni z končno izdajo, ki izide ta mesec. (Vorbis je še vedno beta).

13 komentarjev

elfin ::

8-)
Jaz pač navijam za ogg Vorbis. Ker se mi zdi, da ima potencial. Samo zavlačujejo fantje s to beta fazo. Glede na to, da je 4. beta že včasih posekala mp3 in to celo z nekaterimi hrošči, ki so jih menda za naslednjo verzijo že popravili, pričakujem, da bo RC1 po kvaliteti povozil mp3.
[:\]

kirc ::

Res je, da stran obstaja zaradi napredka v računalniški in glasbeni industriji, vendar čez zvoka vinilke na dobrem analognem gramofonu je pa ni. Razen mastra na kolutarju :))

lp, Leon

Hellios ::

kaj? a si slišu že dvd-audio, no pol pa ne govor o kvalitetnem zvoku

Daedalus ::

Sashworld, noben dvd-audio se ne more primerjati z zvokom vinilke, pa če ti je to všeč, al pa ne...

Hellios ::

ja dvd ne more emulirat šumenja

Paramedic ::

Eni še niso poslušali PRAVE vinilke, ne tiste iz juga, skoraj home-made, ampak kakovostne. Te imajo analogni zapis, ki je dosti boljši od digitalnega. :P

minmax ::

ma zdaj mi je pa žal, da sem vinilke sploh omenil. Vedno pride do svetih vojn, še hujših od tistih Linux vs. Windows. Vinilka vs. CD je stvar okusa in niti ne tok tehničnih lastnosti. S CDji se pač ne da lepo scratchat zato majo DJji raje vinilke, poleg tega so analogne, CDji niso, ampak to samo po sebi še ne pomeni boljše kakovosti, ker prinese tudi šumenje itd. Hkrati pa je tehnika snemanja popolnoma različna. To vprašte kakšne profesionalne studijske glasbenike..., fora je da vinilke bolj izpilijo base, pri cdju pa so poudarjeni nizki toni (ako so me prav učili, lahko se trudi motim:) skratka malo morje detajlov, ki so na koncu predvsem stvar okusa

Simko ::

...fora je da vinilke bolj izpilijo base, pri cdju pa so poudarjeni nizki toni ...

Niso basi in nizki toni ista stvar? :c)

minmax ::

lapsus keybordia, visoke tone seveda... vendar bi bilo vseeno bolj pametno da kak pravi audiofil o tem kaj pove

hatch ::

Zvok je analogen, vinil je analogen medij... cd je digitalen medij.

CD je omejen na 65536 nivojev amplitude, medtem ko ima vinil moc zapisa neomejenega stevila nivojev amplitude.

CD je omejen na 44kHz (pri tej frekvenci je signal pravokoten, torej lahko 100% popacen) medtem ko ima vinil frekvenco omejeno s kvaliteto glave. (novejse glave brez problema prebavijo 100kHz brez popacenja)

Torej, vinil je trenutno se vedno najbolj kvaliteten zapis zvoka...

Sum na vinilu? Ne ne ne... sum povzroca ojacevalec in NE gramofon.

tec ::

Se strinjam. Sam imam doma preko 1000 vinilk in moram rect da je kvaliteta zvoka veliko boljsa kakor na CDju. Seveda je tudi faktor glava in igla..ter pa prah;)

undefined ::

Jaz pa pravim, da je MP3 VBR še vedno najboljša izbira.

bf4ed ::

Vinilke imajo najboljši zapis zvoka kot ste že povedali samo mp3 je bolj praktičen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdani novi Ogg Vorbis kodirniki

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
152155 (2155) MrStein
»

Kaj je bolše: *.MP3 ali *.WMA?

Oddelek: Zvok in slika
312633 (2202) San
»

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
102287 (2287) |SNap|
»

mp3 kvaliteta

Oddelek: Zvok in slika
242175 (1720) Air_Borne
»

Mp3, mp3pro,...

Oddelek: Zvok in slika
222163 (1683) Air_Borne

Več podobnih tem