»

Magnatune

OSNews - Magnatune je neke vrste novodobni založnik glasbe. Odločili so se, da bodo RIAA in potrošnikom pokazali, kako zgleda sodoben model distribucije glasbe preko interneta. Sami pravijo, da niso zlobni.

Njihov model ponujanja glasbe temelji na tem, da si iz njihove strani vsakdo lahko brezplačno povleče glasbene datoteke v 128kbps MP3 kvaliteti. Polne verzije, brez DRM-ja. Če pa želi kdo imeti pesem v boljši kvaliteti in/ali drugi obliki zapisa pa mora zato plačati. Cena? Ne boste verjeli, lahko jo določite sami. Megatunes si deli zaslužek z glasbeniki na polovico.

Od glasbene industrije, kot smo jo poznali do sedaj, pa se razlikujejo predvsem po tem, da ne sklepajo pogodb z glasbeniki ki izvajajo neko specifično zvrst glasbe, ampak se trudijo za čimvečjo raznolikost in kreativnost.

Kaj bo iz tega nastalo bomo pa še videli.

40 komentarjev

Windows Media Player 9 Final

Microsoft -

Med 120 novimi funkcijami, ki jih prinaša Windows Media Player 9, bo vsakdo našel kaj zanimivega. Verjemite, ne boste se dolgočasili! Skušali smo sestaviti seznam desetih najboljših novosti, a jih je bilo preveč.

Zato smo zbrali dober ducat novih funkcij predvajalnika Windows Media Player 9

  • Hitro pretakanje
  • Mini predvajalnik
  • Novi zvočni učinki
  • Čakalna vrsta
  • Spremenljiva hitrost predvajanja
  • Pogled informacijskega centra za WMA in MP3 datoteke
  • Urejevalnik oznak za WMA in MP3 datoteke
  • Urejanje z glasbenim avtomatom
  • Samodejno pridobivanje informacij
  • Samodejni seznami predvajanja
  • Zapisovanje na CDje
  • Podpora za Windows Media Audio in Video 9
  • Pet vrst vtičnikov
Datoteka je na voljo na MS download...

26 komentarjev

Zajemanje glasbe z vinilke malce drugače

Slashdot - Najbrž ste se že vsi že kdaj srečali z vinilkam, ki jih je tekom let izpodrinil CD in jih danes kupujejo le še najbolj zagrizeni audiofili. Če že ne drugod, pa vsaj takrat, ko ste na računalnik arhivirali glasbo iz kupa gramofonskih plošč - gramofon ste povezali preko kabla z zvočno kartico, položili iglo na gramofonsko ploščo, pognali ustrezen program za zajemanje glasbe in zabava se je lahko pričela. Toda ali ste vedeli, da se da glasbo z gramofonskih plošč zajemati tudi na malce drugačen način?

Tip, ki se je lotil zanimivega projekta, to še kako dobro ve, saj je preko računalnika izluščil glasbo iz slike (!) gramofonske plošče. Najprej je poslikal vse štiri dele plošče, jih nato združil v eno sliko in pognal program. Kako mu je uspelo vse skupaj, si lahko ogledate na tej strani.

Lahko pa kar takoj povem, da branje glasbe iz slik gramofonske plošče ni ravno najboljša metoda, saj vsebuje polno motenj. No, z malce domišljije in posluha boste uspeli poleg šuma nekje v ozadju slišati...

1 komentar

OGG Vorbis RC3 izšel

Slo-Tech - Potrebovali so veliko več časa kot so napovedovali, toda to je najboljša verzija OGG Vorbis-a doslej. RC3 vsebuje pomembne izboljšave v kvaliteti, ima nove kontrole nad bitratom in je korak bliže končni izdaji 1.0.

Zdaj vsebuje poleg že znanih VBR nastavitev še veliko novih. Kvaliteto je zdaj možno nastaviti od 0-10 po korakih .0000001... Zraven tega -b za ABR (povprečen bitrate) -M (za maximalni bitrate) -m (za minimalni bitrate). S tem lahko celo emulirate CBR (konstanten bitrate v okviru vsakih dveh sekund). Bitrate management deluje samo za stereo 44.1kHz 16bit datoteke. VBR nastavitve pa so sicer optimirane za 44.1 Khz, vendar "prebavijo" tudi druge frekvence.

Razvoj Win32 build sistema se je vlekel zelo dolgo, ampak je zato mnogo boljši. Razvoj zdaj poteka na RC4, kjer bo optimizacija še za 22.05 kHz, itd, bitrate management za vse vhodne frekvence in še boljša kvaliteta nižjih bitratov (čeprav je že v RC3 zelo napredna)

Izvorno kodo, plug-in-e (za WinAMP, Sonique, FreeAMP...

7 komentarjev

Prvi MP3Pro Player

Tweakpc.de - Thomson je najavil, da bo konec avgusta izdal prve primerke svojega novega MP3Pro predvajalnika t.i. Lyra PDP 2800. Predvajalnik bo vseboval 10 GB trdi disk in USB priključek, preko katerega bomo na disk presneli MP3, MP3Pro, G2 in WMA datoteke. Kot posebnost pa bomo lahko na disk presneli tudi nadgradnjo programa, ki omogoča predvajanje. Sama cena tega predvajalnika se bo gibala okoli 1000 DEM.

0 komentarjev

Kdo bo zamenjal mp3?

Linux Today - Pri Washington postu so naredili okvirno analizo kakovosti formatov komprimiranja glasbe, ki poskušajo parirati zdaj že malce ostarelemu Mp3ju. Z njim so primerjali Mp3Pro, Windows Media Audio in Vorbis. Glede na to, da so stvar testirali izkušeni glasbeniki, so skritizirali kar vse po vrsti. Vorbis naj bi dajal suhe in umetne tone, a dobro menjal glasnost. Boljše od njega se je odrezal mp3pro, ki pa včasih naredi bolj sintetične tone. WMA pa ima probleme z mlačnostjo pri srednjih tonih. Vse tri zamenjave naj bi bile boljše od mp3, a glasbeniki pravijo, da se s komprimiranjem izgubljajo subtilni vplivi glasbe in zato vztrajajo pri tem, da nič ne more nadomestiti CDja (kaj pa vinilke?:)
Škoda je, ker je bila analiza bolj ad-hoc, saj je bila narejena le v 'domačem' okolju, ne pove pa niti pri katerih bitrateih so stvari testirali. Glavni razvijalec Vorbisa je že povedal, da bodo nekateri opaženi problemi odpravljeni z končno izdajo, ki izide ta mesec. (Vorbis je še vedno beta)....

13 komentarjev

Konkurenca MP3 formatu

Jaz - Ruskie me je obvestil, da že nekaj časa poteka razvoj novega zvočnega formata, ki naj bi konkuriral MP3ju in drugim digitalnim oblikam zapisa. OggVorbis, kot je zadevi ime, je popolnoma zastonj, vsi kodeki pa sodijo v GPL (GNU Public License). Tudi drugače je zadeva bolj napredna, kot MP3, saj pri manjši velikosti filetkov proizvaja boljši zvok. Ogg je zagotovo zelo obetaven, vse pa je seveda odvisno od podpore javnosti. Če vas zanima več, si kar poglejte http://www.vorbis.com/.

9 komentarjev