» »

DVD - WS in FS

DVD - WS in FS

d0rK ::

Torej, ziujo,

tole temo sem odprl, ker si zelim razjasniti par pojmov ter me zanima nekaj stvari.

Torej ce kdo ne razume iraza v naslovu teme naj pojasnim da gre za WIDESCREEN in FULLSCREEN verzije DVDjou.
Sedaj pa me zanima naslednje:

Ce prav razmislam so dvdji posebno fajn za gledanje na TV-ju. Ampak ..
Katerega izbrati? Fullscreen ali Widescreen?
Kateri bo najboljse izgledal na mojemu TV-ju?
Katerih DVDjou je vec, FS ali WS?

Kakor vem sta 2 formata DVDja ..... PAL in NTSC ... En v Evropi ter se ponekod drugi v Ameriki. Sedaj pa ...

Ali DVD predvajalniki podpirajo oba formata?
Bo TV kupljen v Evropi ali v PAL obmucju parvilo prikazal DVD v NTSC formatu?

Kaj pa prihodnost? Kakor sem slisal bo svet spet razdvojen .... NA HD-DVD in BluRay.
Kateri bo bolj razsirjen? Ali bi bilo usako mnenje le spekulacija?

Tole bo zaenkrat, vendar pa se bom spomnil se cesa .... Namrec mislm, da se se na nekej pozabil med pisanjem tega posta :))....


Lep pozdrav,

d0rK

Stepni Volk ::

Nepopolno poimenovanje teme, premalo precizna vprašanja... a vseeno, takole gre:

Widescreen = 16:9, Fullscreen = 4:3

Če imaš Widescreen TV, je bolje kupovati Widescreen DVD-je... saj lahko Widescreen DVD gledaš v polni resoluciji le na takšnem TV-ju. Seveda lahko gledaš tudi Fullscreen-e, vendar imaš zato črne robove na obeh straneh(levo in desno) in s tem nekoliko manjšo dejansko diagonalo TV ekrana.
Enako obratno... na Fullscreen TV-ju gledaš Fullscreen filme... ko hočeš gledati Widescreen... imaš veliko črnega roba spodaj in zgoraj in spet velko manjšo dejansko sliko, in dodatni minus v tem, da je resolucija takšne slike manjša, torej slabša kot na Widescreen TV-ju.

*Katerega izbrati? Fullscreen ali Widescreen?
Odvisno od TV-ja, ki ga imaš.
*Kateri bo najboljse izgledal na mojemu TV-ju?
Nisi navedel kakšen TV imaš.
*Katerih DVDjou je vec, FS ali WS?
Nisem šel štet.. :) A na svetu je več 4:3 TV-jev kot 16:9.
Ali DVD predvajalniki podpirajo oba formata?
DVD ji se dodatno ločijo še na regije. DVD-ji večino (99%) vsi podpirajo oba formata, ker se proizvajalcem ne splača delati ločenih komponent. Problem je pri TV-ju... če zna predvajati oba... si na konju.

HDTV in HD-DVD formati
Do sedaj jim je uspelo skupaj spraviti že 3 različne formate HDTV:
HDTV 1080i: 1920 x 1080 (2,073,600 pik), čeprav jih ima v resnici 1125 vrstic, jih uporablja le 1080
HDTV 720p = 1280 x 720 (p = progressive) - za tega navija EU
HDTV 720i = 1280 x 720 (i = Interlaced) - tega hoče "uturiti" USA

HD- DVD še nima določenega standarda, tekmujeta dva predloga:
1 blue laser disc- nadaljuje se uporaba MPEG2 z večjim nosilcem (blue ray = 27Gb)
2 nadaljuje se z obstoječimi DVD nosilci (4.36Gb) z uporabo MPEG4

PRIHODNOST
EU in USA se spet kregata... moram reči, da sem na naši strani :)
Zmagal verjetno ne bo noben (podobno kot pri DVD +/- R)... in na koncu bomo potrošniki prisiljeni kupovati sisteme, ki bodo podpirali oba ali več standardov, kar bo posledično dražje, kot če bi bil en sam standard... A samo en sistem nikoli ne more biti dober... imagine, there is only Microsoft8-O
Kaj bo dejansko prinesla prihodnost ve le Meta Malus...>:D

MOJ PREDLOG:
Če si strasten filmofil, si kupi projektor z resolucijo, ki zmore tudi prihodne standarde (z 1080i bo težka)... format slike je tako prilaogdljiv, kot tudi izvor slike.:D

Zgodovina sprememb…

d0rK ::

:8) Zivjo,

kot prvo se oproscam glede napacnega naslavljana teme :8). Meni se je naslov zdel pravilen glede na to da bi bil polni naslov presirok :/.

No kakorkoli ze dobil se odgovore, za katere se ti zelo zahvaljujem.
Doma sem sedaj pogledal in ugotovil, da imam TV, ki podpira oba standarda slike 4:3 in 16:9 ... Je to mozno? Stvar se mi zdi fantasticna kajti tako ni treba skrbet kateri DVD format kupit saj niso vsi navoljo v tistem formatu, ki ga zelis.

Ampak ali sta to ne vem ... Popolnoma izkoriscena formata? Zraven pise "imitacija sirokega zaslona" to pomeni kaj? So kaksne izgube? Ali je isto kakor da bi bil TV s privzetim sirokim nacinom?

Tko da, ce DVD playerji podpirajo in PAL in NTSC formata .... Hm ... V navodilih za TV pise takole :

TV Sistem : B7G/H/D/K
Barvni Sistem: PAL, SECAM, NTSC 3.58/4.43 (preko video vhoda)

Ali to pomeni, da lahko predvajam in NTSC in PAL DVDje na temu TV-ju?

Glede prjektorja je problem najti steno ki bi bila dovolj velka ... Po sirini ter dolzini bi se se dalo ... Visina je tista ki je problem :).
Sedaj razmislam ... Se splaca pocakati na nove predvajalnike? Ki bodo podpirali vse standarde? ... DVD, HDTV in HD-DVD ali so te tehnologije se predalec tko da bi lahka ze zdej kupu neki?

Namrec nism tako velik Filmofil kakor se ljubitelj dobrih televizijskih serij :). Nameravam kupit ceu kup sezon raznih serij preko Amazon.com in Amaon.co.uk. Zato se mi gre za PAL in NTSC standard.

Za vse odgovore se ti zahvaljujem, razjasnil si mi veliko stvari :).

Lep pozdrav,

d0rK

Stepni Volk ::

Dork... na vsa tvoja ponovna vprašanja, sem že odgovoril v prejšnjem sporočilu in navodila tvojega TV-ja.

Ni ne HDTV, ne HD-DVD, ne medijev... In preden se bodo pojavile nadaljevanke v novih formatih bo minila cela večnost... Če vseeno misliš čakati na nov standard, se pripravi na zeloooo visoke cene...

SasoS ::

Glej...vprašanje je že v osnovi zgrešeno. Namreč TV ne rabi podpirati WS ali FS - vse je stvar okusa. Vzami v roke meter in izmeri stranice svoje škatle (ok...nekateri to vidimo že na uč :D) in nato izračunaj razmerje - imaš 2 možnosti, ali boš dobil 4:3 ali 16:9. Zdaj pa tako...večina filmov (in zdaj tudi serij) je snemana v 16:9 (ali pa še večje razmerje 2.35:1). Če dobiš widescreen DVD potem to pomeni da je original, tak kot v kinu. Tak DVD boš na 4:3 TVju gledal z črnimi robovi zgoraj in spodaj (ni tako grozno, če imaš velik 72+cm TV se da preživet) - letterbox, na 16:9 TVju bo teh robov manj oz. nič (se pravi slika zasede celotno površino ekrana). Če kupiš 4:3 DVD pomeni (razen če ni že osnovi tako posneto) da so sliko ki je prevelika enostavno odrezali tako da "paše" na 4:3 TV. Za 16:9 bo taka slika očitno preveč kvadratna, zato se pojavijo črni robovi ob straneh (oz. imaš še druge nastavitve - zoom, rezanje zgoraj in spodaj, kombinacija obeh...odvisno od TVja). Če si filmofil potem ne boš kaj dosti dal na FS DVDje.

Drugi problem je problem standardov. NTSC standard se od PAL razlikuje po resoluciji, frameratu (50 napram 60Hz) in frekvenci po kateri se prenaša barvni signal (tistih 4 in še nekaj MHz prot 3 in še nekaj). S prvim dvema ni problem - TVji so večinoma podobni CRT monitorjem, malce višja resolucija in frekvenca ne predstavlja problema. Barva tudi ni problem če uporabiš RGB kabel, oz. večina novejših PAL TVjev tudi to predvaja BP. Še tretja komponenta DVD - načeloma tudi nima težav (Evropski DVDji vrtijo tako PAL kot NTSC, ameriški baje samo NTSC - požrite se :D). Ostane samo še problem regije (DVD kupljen v ameriki naj bi R2 Evropski DVD player zavrnil) a za to se tudi najde rešitev ;)

Stepni Volk ::

SasoS - ni čisto tako. 16:9 ima večjo resolucijo kot 4:3 (zaradi širše slike oz. več pik v vrstici). In če gledaš filma na 4:3 TV ekranu posledično pade resolucija... seveda od tega ne umreš :)

SasoS ::

Se ne bi strinjal - horizontalna resolucija je v obeh primerih enaka (720 računalniških pixlov), je pa res da LAHKO imaš na 16:9 večjo vertikalno resolucijo (več vrstic) če je posnetek anamorfičen (odvisno kak je skompresiran film), s tem da ima večina novejših 4:3 TVjev tudi vertical squeeze s katerim dosežeš isti učinek. Razlike v realnosti pa nisem opazil (sem nekoč posnel na viderekorder kratek sample - navadno in anamorfično...zaradi manjše resolucije videokasete bi moral biti anamorfičen posnetek dosti boljši, a ni bilo nič opaznega).

Stepni Volk ::

Na 4: televizorjih pade resolucija slike 16:9 za 25%, ker se vsake 4 vrstice zreducirajo na samo 3. V primeru novejšega TV-ja in Vertical Squeza, seveda to odpade.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olimpijske igre v HD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
828686 (6025) KoMar-
»

[TV] CRT oz. katodni televizorji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
22637416 (19859) mrheker
»

Pogovor o HDTV na Radiu Slovenija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
517352 (5676) Smeagol
»

Nakup TV 4:3 ali 16:9

Oddelek: Kaj kupiti
323799 (2839) Mirč
»

Kino v sobi:>

Oddelek: Zvok in slika
211536 (1246) matevzm

Več podobnih tem