» »

RTV naročnina

RTV naročnina

«
1
2

nurmaln ::

Jaz pa ne bi več plačeval RTV SLO naročnine. Televizije praktično ne gledam več in mislim da jo bom dal v odpis ker ne služi nobenem namenu. Kaj naj naredim, da mi ne bo treba več plačevati naročnine.

Volk| ::

Odjavi jo!
toda prišli bodo v kontrolo!!!!
mene pa zanima ali moraš plačevat RTV prispevek če gledaš tv prek neta?!

blue96 ::

@volk: ne. moras pa baje placevat rtv narocnino, ce imas avtoradio in lovis rtvsvn programe. bolna država.

pacman ::

Kaj pa če imaš kabelsko in jo naprimer uporabljaš samo za internet? Moraš potem plačevati TV naročnino + kabelsko + internet, ali imajo to drugače pošlihtano?

No sej jaz nimam kabelske, sprašujem pa če bi se morda nekoč preselil v blok...
Internet bi seveda imel saj je nepogrešljiv, druge zadeve se pa da prebolet.

Mavrik ::

Dvomim da se da plačevat samo kabelski internet brez TV.
The truth is rarely pure and never simple.

pitbul ::

Vsako gospodinjstvo v sloveniji mora pplačevati RTV prispevek, potem pa če ga gledaš ali ne. Mislim da ga tud odjavit ne moreš.

lp

@ljash ::

Mislm, da je tko, da more vsaka hiša z električnim priključkom plačevati RTV naročnino.


Skensli štrom, pa se bo še RTV.:D
Asus P4C800-E Deluxe, P4 3Ghz, 2*512 Geil Value,
Ati Radeon 9800PRO, Hitachi 160 GB SATA

drejcmb ::

Pri nas je naši sosedi ne plačujejo, ker doma nimajo televizije, pa so jim že prišli kontrolo delat, če je res nimajo.

Volk| ::

Jaz tud poznam enega ko so prišli domov kar nekajkrat...dolgo se niso vdali...tečni so ko hudič!
Pa še tak slab prodgram majo in za to moraš plačat skoraj tri jurje. Lopovi!;(
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

alkoo ::

Jz sm pa mislu de bi odjavu rtv in naroču siol tv...sam to se verjetno ne da.

Ali pač?

mchaber ::

To so pa res eni. Televizijo gledamo v družini 1h na dan (računalnik jo je povozil) pa še na nacionalki ni nobene pametne oddaje. In kam gre ta denar slučajno za fenci obleke za neko zabito evrovizijo!!!!!!!!11111111111;((
.

Viro ::

ja mene tut to s siolom zanima, pa to tut men ne gre u glavo zakaj mormo sploh to placevat???sej sta sam dva uboga programa na tvju in 3k sit??? npr u srbiji nimajo tega prspevka k so ga skenslal, to vem kr babica nc ne placuje za tv :D!!! torej kako da ma to ena "balkanska" drzava to lepo poslihtan in nasa "moderna" slovenija ne??? gremo narest peticijo za ukinitev rtv narocnine? >:D to bi bla cela slovenija za!!! >:D


LP Viro

dëych ::

@Viro

Seveda, sm povej kam, pa kdaj.:D

Redkvica ::

Ni res, da bi moralo vsako gospodinjstvo plačevat RTV prispevek. Ob uveljavitvi zakona o tem prispevku so res poslali dopis vsem lastnikom električnih števcev. Jaz sem za vse števce, kjer nimamo TVja, napisala izjavo, da TV nimamo in da naročnine ne bomo plačevali. In ni nihče nikoli prišel težit. Je pa res, da eno naročnino plačujemo - ker en TV imamo. Če TV sprejemnika nimaš, nisi dolžan plačevat prispevka. Torej če gledaš TV na računalniku, si jaz to tako razlagam, da ni treba plačevati. Ne vem pa, kakšna je v praksi uveljavljena razlaga. Če imaš SiOl TV, si prispevek seveda še vedno dolžan plačevati, če imaš TV sprejemnik. Tako kot če imaš kabelski priključek in TV sprejemnik. Če imaš pa samo radio aparat, je pa mislim da naročnina nižja.

lambda ::

Kolikšna je kazen, če te dobijo, da imaš TV, ne plačuješ pa naročnine?

Vesoljc ::

@redkvica

torej če imaš doma tv sprejemnik (oziroma več njih) moraš plačevati rtv naročnino. ok! kako ja pa pri "njih" definiran tv sprejemnik? če mu polomim antenski vhod, bo to še vedno tv sprejemnik?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

bond007 ::

Hm to sm se že jst sprašval... kam gre ta dnar (3k mesečno) To je full dnarja, zakaj pa recimo lahko pop tv preživi brez naročnine??? ok ok razumem razliko med nacionalno in komercialno televizijo. Sam potem razložte zaka je j še vedno tolk reklam na tv slo???? Sploh ne razumem kako lahko zaračunajo 3k mesečno, ko pa kablska TV z preko 50 programi (od katerih je večina bolša od tv slo) stane 3 jurje za 3 MESECE!!! (ponudnik Turnšek Celje). Pa zakai posiljujejo z obvezno naročnino... zasto ker verjetno od reklam ne morejo žvet ( pa jih majo kar dosti..) ŽALOST :\
Da morš plačvat za tak bedn program... in ga tko podpirat da preživi...(čeprav ne bi smel.. ker je bedn - razen neki športa je pa dokaj dober dnevnik ... in to je to)

AndrejS ::

Zakaj moremo plačevati TV naročnino ? Zato ker je lastnik RTV država, in ta država nujno rabi denar, ker ga nesposobna vlada preveč porabi..... Saj to ni edina brezvezna stvar za katero plačujemo državi. Me res zanima kako imajo to v tujini rešeno.

Tear_DR0P ::

RTV naročnino se plača za vsak televizor. TV kartica ne šteje :) Če živita v skupnem gospodinjstvu (v enem stanovanju) 2 družini (Ata+mama in sin+žena+otroci) in imata 3 televizije, morata za 2 ziher plačat naročnino, za tretjo pa nisem siguren, bi moral še enkrat prebrat.
Če podpišeš izjavo, da TV nimaš, ti je ni naročnine ni treba plačevati. Sam če te dobi kontrola je jeba :)
Pr nas doma TV-ja res nimamo, smo mel včasih enga, pa je vmru. Pa tko ko pr kolegih al pa pr punci včasih gledam TV vidim da nisem nič zamudu. Tko da fuknte tiste škatle čez okn, pa si TV kartice kupte, če že rabite TV, drgač pa comp tko al tko vlada.
Če bi kak kabelski operater za nižjo ceno ponujal 5 kanalov, ki si jih lahko naročiš, bi mogoče mel TV :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nicjasno ::

Jaz sem svoj Tv prodal, ker ga nisem vec gledal. In moram rect, da ga popolnoma nic ne pogresam. edino vec prostora imam v sobi. :)
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Volk| ::

en je omeno peticijo za ukinitev plačevanja obeveznega RTv prispevka....dvigujem roko za to!!!
Pa še naredmo en referendum, če ga že majo za vsako sranje. Mislim pa da to ne bi blo sranje. Pa še od vseh referendumov bi ta najbolj uspel.

folk...v akcijo!

urkoman ::

Hojla

En pozdrav iz RTVja.
Da razjasnimo par stvari, ki vas mucijo.

1.) Po zakonu ste dolžni plačevati RTV prispevek vsi, ki ste starejsi od 18 let in zivite v ločenem gospodinjstvu. (primer. : v hiši sta dva stuka, v enem zivi stara mama, ki mora plačevati RTV prispevek po zakonu iz leta 1996, v zgornjem štuku pa živijo njena hči z družino, ki je tudi primorana k plačevanju RTV naročnine. Ampak vsi vemo da v praksi to ne drži povsod)

2.) RTV prispevek se plačuje, ce posedujete lastni ali tuji radijski oz. tele. sprejemnik(sprejemnik je žal tudi TV tuner :( )

3.) Izjavo da ne posedujete lastnega oz. tujega sprejemnika, lahko podate kadarkoli, kar se tice kontrolerjev pa mi verjamite, da so s temi vsotami, ki jih RTV pobira od nas placevalcev, kupili dobro opremo, s katero vam odcitajo, ali se pri vas nahaja sprejemnik ali ne.

lp Urko
Urko Žurko

Tear_DR0P ::

Jah za te čitalce pa vem da ti odčita TV sprejemnik tud čez steno. Ampak pr nas ga pač nimamo :) smo pa že mel v bloku "racije". Jebeš TV. to ti sam glavo opere.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nurmaln ::

Vidm da sm kr sprožu debato :D

Mislim da je (če se že gremo kapitalizem) pavšalno in brezpogojno plačevanje nečesa kar morajo drugi (poptv in ostali) prodajati trgu, povsem nesprejemljivo.

Ker verjamem, da je na slo-techu tudi kdo ki se malo bolj zastopi v zakone, bi prosil za mnenje ali obstaja kak dober razlog, da ne bi bilo možno speljati referenduma o tej zadevi.

Zdi se mi, da bi bil to eden redkih referendumov, ki bi se davkoplačevalcem dejansko izplačal.

lp

bosstjann ::

OK še moje mnenje rtv se financira iz tega prispevka nevem točno procenta ampak je pod 50%

Problem na rtv je ker je to luknja brez dna denar od njih frči na vse strani,
če bi uspeli tole prepračit bi bilo dovol denaja za vse.

joj komi čakam volitve

poweroff ::

OK, še moje mnenje.

Kot prvo se splačevanjem javne TV strinjam, seveda pa to pomeni, da mora RTV delati po modelu BBC. Kot vemo, ima BBC zelo kvalitetne oddaje, ki se financirajo iz javnega denarja. Določenih (kvalitetnih) oddaj komercialni denar ne bi nikoli financiral. Te odaje so lahko nacioanlega pomena, imajo zgodovinsko vrednost, itd.
In kot vemo BBC javnosti svoje stvaritve tudi vrača - vse oddaje so nainternetu in brezplačno uporabne za nekomercialno u porabo. Tukaj jim RTV lepo sledi in to je za pohvalit.


Zanima me pa tale izjava urkomana:
3.) Izjavo da ne posedujete lastnega oz. tujega sprejemnika, lahko podate kadarkoli, kar se tice kontrolerjev pa mi verjamite, da so s temi vsotami, ki jih RTV pobira od nas placevalcev, kupili dobro opremo, s katero vam odcitajo, ali se pri vas nahaja sprejemnik ali ne.

Za tole bi prosil nekoliko podrobnejše pojasnilo. Kako ta oprema deluje (tehnično)? Ali zazna samo TV ali tudi TV kartico?
sudo poweroff

urkoman ::

Stvar je sledeca:

1.) Ce mas kabelsko, si itak u pi..., saj preko kabelska operaterja prej kot slej ugotovijo, da imas TV, oz. kak drug sprejemnik (TV tuner), a ni tko.

2.) Ce mas SIOL TV, je ravno tako, prej kot slej bodo dobili pravico za v pogled nad narocniki.

3.) Preverjajo signal, ker v primeru da imas slab sprejem, si oproscen placevanja prispevka (podrocja kjer ni signala so kontrolerjem zelo znana)

4.) Zaenkrat ne odcitajo koliko sprejemnikov posedujes, to lahko naredijo samo ce jim dovolis, da te obiscejo na domu, kar ne velja za pravne osebe, ki imajo sprejemnike v javni namen (gostilne, diskoteke...)

lp Urko
Urko Žurko

milica ::

Jaz poznam rešitev, kako ni potrebno plačevati RTV prispevka. Samo to ni za javnost. Na primer jaz še nikoli nisem plačala tega prispevka.
LP!

nurmaln ::

Carica:\

Viro ::

No vidm da vas je velik za to peticijo! No zdj pa se samo rabmo nekoga da bi to peticijo sestavu...jz zal nebi bil za to kr kako bi pa zgledal da 18 letni mulc referendum razpisuje? :D Tko da najdmo enega k bo to res storil in jz bom prvi k se bo podpisal na to peticijo!!!!


LP Viro

murphyboy11 ::

lep pozdrav
imam vprasanje za urkomana . Kaj pa če imaš tv sprejemnik doma za rabo v cisto drugi namen kot gledanje tv postaj recimo gledanje video posnetkov posnetih s kamero in imas tv kartico za obdelavo teh posnetkov ampak isklucno samo zato nimas nobene kablske ali siol narocnine kaj pa potem ker kakor si napisal je dolzan placeveati rtv narocnino vsak ki ima v lasti tv sprejemnik tudi tv kartico za pc . ????????:\

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Urkoman:

1.) Ce mas kabelsko, si itak u pi..., saj preko kabelska operaterja prej kot slej ugotovijo, da

2.) Ce mas SIOL TV, je ravno tako, prej kot slej bodo dobili pravico za v pogled nad narocniki.
Ja, to mi je jasno. To je pridobitev osebnih podatkov iz evidenc... Za to imajo osnovo v Zakonu o RTV, 15.č člen ("Radiotelevizija Slovenija ima pravico do uradnih podatkov pravnih oseb, ki so potrebni za obračun prispevka."). Te podatke so jim dolžni dajati distributerji električne energije ter kabelski distributerji.

Problem jaz vidim tule: 15. e člen: "Kadar upravljalec zbira podatke na način iz drugega stavka prejšnjega odstavka, o tem ni dolžan obvestiti posameznika, na katerega se podatki nanašajo.
Ter: 15.g člen, ki pravi, da evidence vsebujejo:
- ime, priimek in naslov (ulica, kraj, hišna številka itd.),
- rojstne podatke,
- EMŠO,
- davčno številko,
- zaposlitev,
- znesek neporavnanega prispevka,
- znesek poravnanega prispevka,
- datum vnosa podatkov,
- označbo sprejemnika.

WTF potrebujejo rojstne podatke, EMŠO in zaposlitev? Mislim, da je ta zadeva sicer padla na ustavnem sodišču, ampak ta zakon je očitno pisal nek fašist.

3.) Preverjajo signal, ker v primeru da imas slab sprejem, si oproscen placevanja prispevka (podrocja kjer ni signala so kontrolerjem zelo znana)
To mi je jasno, kako ga preverjajo. V bistvu je v interesu naročnika, da mu preverijo signal, zato jih sam povabi v hišo.

4.) Zaenkrat ne odcitajo koliko sprejemnikov posedujes, to lahko naredijo samo ce jim dovolis, da te obiscejo na domu, kar ne velja za pravne osebe, ki imajo sprejemnike v javni namen (gostilne, diskoteke...)
Jasno - v zasebne prostore nimajo vstopa brez soglasja ali sodnega naloga, v javne prostore pa.

Ampak ti si prej zapisal, da so "kupili dobro opremo, s katero vam odcitajo, ali se pri vas nahaja sprejemnik ali ne."
Zanima me, kako to deluje. Če prav razumem, lahko oni preverijo ne da bi vstopili v tvoje stanovanje?
sudo poweroff

urkoman ::

Cao murphyboy11

Ja sprejemnik je pac sprejemnik, ceprav se ti na njem nabira prah in ga ne uporabljas za gledanje RTV programov.
Vem, da tukaj ni logike, ampak so zal sestavl tak zakon.

Matthai:

Jest se glede zakona ne prtozujem kaj dosti, ker sem prej redno placeval narocnino, ko drugi niso vedl da sploh obstaja. (pac smola da so me oberal ze od zacetka)

Davcno st. ti pa vzamejo ravno zaradi tega, da se ti lahko kasneje obesijo na placo ce ne placujes redno. V primeru da nimajo tvoje davcne, se pa podatke pridobi iz DURSa (v primerjavi z elektrom in mobitelom, ki ti enostavno izklopijo uporabo, tega na rtvju ne morejo)

Ja glede naprav...ne morm ti vsega povedat, ampak ce si v bloku si precej varn pred njimi :))

milica:

Lukne vsekakor obstajajo, ce se jih da izkoristit in da ne utrpis posledic, potem le tako naprej. Sej poznamo tudi utajo davkov, ce se da zakaj pa ne :)) ali se temu pravi kriminal ali samo iznajdljivost? hmmm......

lp
Urko Žurko

poweroff ::

OK, glede naprav mislim, da je točno tisto, kar si mislim.

Ufff, bo treba naredit štalo.


Mimogrede... včasih ko mi je dolgčas berem odločbe ameriškega Vrhovnega sodišča... ena precej zanimiva je bila glede vprašanja, ali je termo opazovanje hiše - od zunaj - brez sodnega naloga zakonito... no, Američani so povedali da ni.
sudo poweroff

Tarzan ::

Hmm, mislim da izslediti TV sprejemnika ne morejo! Lahko malo na zunaj prečekirajo bajto, če se kje kaka antena vidi, drugega pa na zunaj ne morejo nič. TV samo sprejema signal v obliki valovanja, nič drugega, zadeve se zaenkrat ne da nadzorovati. Drugo pa je, da te na kako drugo finto najdejo... Naprimer da švercaš čez mejo televizor,... in podobno.

Drugače pe sem tudi mnenja, TVS bi morala nekoliko omiliti odtekanje denarja v stupidne projekte in ga zapravljati z glavo. Nad drugim nimam pripomb, celo s programom sem zadnje čase kar zadovoljen.

BlackHole ::

Jaz poznam rešitev, kako ni potrebno plačevati RTV prispevka. Samo to ni za javnost. Na primer jaz še nikoli nisem plačala tega prispevka.

Kaj pa če bi nam ti vseeno zaupala tole (danes je že vse za javnost, verjemi). Mogoče sprožimo kake spremembe glede tega. :D
LP Marko

poweroff ::

TV samo sprejema signal v obliki valovanja, nič drugega, zadeve se zaenkrat ne da nadzorovati.
No, stvar je v tem, da TV ne samo sprejema, pač pa tudi oddaja signal.
sudo poweroff

Kekec ::

Ja in kaj če pride kontrolor na vrata! Če nima sodnega naloga lahko samo odpeketa!
lp

poweroff ::

Če pridobi podatek iz drugih virov, ne. Saj sem napisal, da lahko dobil vpogled v evidence CATV operaterjev... Ali če od zunaj zazna, da imaš TV...
sudo poweroff

Kekec ::

To ni dokaz! Če imam jaz dioma kabel internet in seveda zaradi tega plačuijem kabelsko naročnino še ne pomeni da imam TV in da morem plačevati to glupo naročnino, in mi lahko merijo nevem kako ko mi tega ne morejo dokazati!
lp

poweroff ::

Napačno razmišljaš. To je za njih dovolj podatkov (dokazov), da ti zaračunajo. Lahko pa ti seveda dokažeš drugače - ampak potem moraš spustiti kontrolorje v hišo, da ugotovijo pravilnost tvojih trditev.
sudo poweroff

Kekec ::

Ma seveda, kdo ti je to prodal, da ti lahko kar neki začnejo zaračunavati!
Odvetnik bi jih pohodu na sodišču!

Drugo je da bi kontrolor prišel in utemljil svoj sum, ampajk drugače pa ne!

MartnKrp ::

Kaki signal oddaja TV??
Skodljivo sevanje, a? :D

Kaj pa ce mas prenosni TV v avtu, tudi placujes narocnino? hehehe :D

Vesoljc ::

ja, in ko bodo gsm-i znali sprejemati tv signal? najbolje da "prispevek" začnemo plačevati kr na osebo...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

MartnKrp ::

aja, pa LCD sprejemniki nic ne sevajo, tak da...kak bojo ugotovili, da ga imamo?

Vesoljc ::

se da narest "blokator" tv/radio signala? da si pač izoliram bajto? potemtakem imam lahko prikazovalnik (ne tv sprejemnik!), ki pač laufa kabel ali iptv, ni mi pa treba plačevati "prispevka", ker sem zaradi švoh signala oproščen tega. ni tko urkl?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

urkoman ::

spejsi:

Hehe, kolk si pa prpravlen zmetat za izolacijo :)))))
Najbols da odpres firmo, ki se bo ukvarjala z doticnimi zadevami, pa ne pozab narocnine za izulacijo poberat.

Druga stvar, katere ne smes pozabit je, da izoliras atmosfero, sej njih ne zanima ce teb v hisi ne lovi, ampak neko podrocje, ala vas v prlekiji recimo.

lp Urko
Urko Žurko

Keyser Soze ::

MA ja. Plazma ekran z eksternim tunerjem in ko pridejo tisti luleki na vrata samo pospraviš stvar. Saj ne vedo kako to sploh zgleda.:D

Drugače pa... Tale zakon bi bil potreben koretnitih sprememb. Ga je treba prebrat, pa se pozanimat, če nima za sabo kakšnega pravilnika.

Sedaj pa vprašanje. Slo1 in 2 sta dosopni tudi preko HotBirda130. Kodirani sta v Viacessu koiko se spominim in za njih spremljanje potrebuješ ustrezno opremo - kartico. Kaj je s to kartico. Je zastonj? In kaj je z naročnino v primeru, če satelitska ni zastonj in jo moraš plačati?

urkoman ::

Kartico je potrebno placat.
Dobis jo pa na RTVju in ni narocnine, ker placujes, kartice :)))
Cene so pa tm tm, kot narocnina.
lp URko
Urko Žurko

frudi ::

wau, folk ma denar za plazemske ekrane, pa jim je težko plačat tista dva jurja al kolko je naročnine. :D
me spominja na tipa, ki na bencinski v mercedesa natanka za jurja...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Televizija brez televizije, možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7116416 (14255) 34054
»

Buzoranca s prisilno RTV naročnino- je to sploh v skladu s pravicami posasmeznika ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10218208 (15675) TESKAn
»

RTV naročnina in IP TV

Oddelek: Pomoč in nasveti
308018 (5535) Tarzan
»

T-2, SiOL IPTV in plačevanje RTV prispevka

Oddelek: Omrežja in internet
3910699 (8264) AtaStrudl
»

RTV popis z grožnjo! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
729668 (8023) gzibret

Več podobnih tem