» »

Do smrti povožen na pločniku. Kriv. Posledice?

Do smrti povožen na pločniku. Kriv. Posledice?

1
2
3

BigWhale ::

> Vsak se vsede v avto in pelje domov

Two wrongs make it right? Bleeh...

To se nic ne pomeni, da je potem stvar v redu. Pa naj ga zena pride iskat ali pa naj gre na avtobus ali pa naj gre pes. Karkoli.

Vse ostalo so samo izgovori...

boych ::

Vse ostalo so samo izgovori...

...in tvoja suhoparna teorija. Če si ti tak vzor, kot se kažeš tu na forumu, ampak v čisto vseh stvareh, sem jaz bicikel!

Vsi smo ljudje in ljudje delajo napake. Kot vedno pa obstajajo svetle izjeme...
...ne bom imenoval!

Hammer123 ::

Država ni kriva, če nekdo nima tako visokega IQ-ja! za vse enake kazni(seveda zelo visoke!!!!) pa tud če tistmu k ma 600k plače, vzameš 100k, mu vzameš veliko! Osnovno izobrazbo( vključno s faksom) ti pa še zmeraj država krije!!! razen če ne prideš kot reden na faks! če ne prideš gor si si sam kriv(slaba matura=>znanje, ki je odvisno od tebe)!!!

boych ::

@papica

V kateri državi te ti živiš, da ti država krije stroške od osnovne šole do vključno s faksom???
Ta mali dva sta me zdaj stala okrog 120kSIT s knjigami in zvezki, učitle pa itak plačamo davkoplačevalci!
Prosim ne govorit na pamet!

Sorry ker sem šel malo offtopic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: boych ()

BigWhale ::

Ne spuscaj se na tako zelo osebni nivo... Jaz sebe nisem nikjer omenjal, nevem kaj zdaj mesas zadeve.

In ne, ni suhoparna teorija. To je preprosto dejstvo, ce gres zmatran za volan in nekoga ubijes, ker si pac zaspal na cesti, ker si bil preutrujen, si cisto sam kriv za to. Ne pa delodajalec ali pesec, ki je bil tisti trenutek na cesti, ko si ga povozil...

PS: Sicer pa, mene so ze dvakrat povozili ko sem sel pri zeleni luci za pesce cez cesto.... Jaz se nisem nikogar... Hecno. Kolikokrat sem se pa v avtomobile zaletaval na rolerjih pa sploh ne stejem vec...

Hammer123 ::

OK! Dane bomo zašli s teme! Samo vseeno, veliko ljudi že celo življenje nekaj jamra(nimamo službe,...)! Vsak si lahko poišče službo, pa četudi si navaden čistilec! važno je da vsaj malo zaslužiš. knjige si lahko sposodiš ali pa rabljene kupiš. glede faksa pa: tudi v opevanih ZDA so davki, pa si morajo ljudje večinoma sami dodatno plačati šolanje!

boych: nikjer nisem rekel,da naša država krije celotne stroške šolanja(ravno nasprotno)! Samo če dobro pišeš maturo, se lahko vpišeš na faks. če se pa nisi dovolj trudil pri maturi, si pa tudi faksa ne zaslužiš! Drugače se pa strinjam, da naša država malo krije.

boych ::

@BW

se čist strinjam s tabo, da za volan vedno spočit, trezen...ker so drugače posledice lahko usodne!
Samo vedno to pač ni tako!

@papica
Osnovno izobrazbo( vključno s faksom) ti pa še zmeraj država krije!!!

Ne vem kako lahko ta stavek še drugače razumem!

OK gremo zdaj nazaj na temo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: boych ()

Hammer123 ::

boych: maš prov! nazaj na temo.

Pač tuki ima vsak od naju svoje poglede na to.

Samo jaz mislim, da če se trudiš, če si še tako zelo reven, ti lahko uspe=> ključ do uspeha je trud(primer: moj oče - zelo zelo revna družina, zdaj pa ima dobro plačo)!

BW:Po drugi strani pa, firme zdaj svojim zaposlenim pravzaprav vsilijo več dela(drugače adijo bonitete, 13. plača,...). Tako da so zaposleni prisiljeni delati več in to ne po svoji volji.

Zgodovina sprememb…

smilyxx ::

Jst se strinjm z BigWhaleovim mišljenjem. Kaj se voziš po cesti če nisi sposoben za vožnjo. Ena znanka se je nek večer peljala domov, tudi ful zamtrana. Samo ona se je ustavla pa zaspala za ene pol ure pa je blo, čeprav je bila od svojga doma oddaljena sam en ali dva kiloetra.
Save water.
drink beer.

boych ::

Po mojem lahko take, ki se 2 km pred domom ustavijo in spijo v svojem avtomobilu, v celi SLO na prste prešteješ...
...ene roke!

Hammer123 ::

Se strinjam! Ker si nobeden noče priznat, da je zmatran, da ne do zdržal poti do doma,...

Keyser Soze ::

BW, se pozna, se pozna.>:D

Drugače pa.. Koliko si pa pokasiral za tista zaletavanja na prehodu? Sem bil že ene parkrat v podobni situaciji, pa sem čedalje bolj prepričan, da bom enkrat nekomu na havbo padu.:\

Moram vedeti če se mi splača.:D

Tilen ::

Najbol me peče vest zato, ker so tudi meni v mladih letih povozili očeta in vem kakšno trpljenje je to...

Jaz si ne morem predstavljat kaksne muke zdaj prezivja ta tip, ki je sam storil to nekomu zdaj in ve kaksno je stanje na drugi strani, ker je sam to doživel... 8-O
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

BigWhale ::

Pokasiral? Na rit se nekomu na havbo vrzes oziroma zabramzas tako, da pri 'padcu' na tla s kolescki priletis v vrata (cim bolj trdno jasno)... Tukaj ni kaj pokasirat...

jaz sem pokasiral samo groznje voznikov o klicanju policije... skoda ker je nihce ni uresnicil...

Hmm, Tilen, a mam jes samo obcutek al se tebi zdi zdaj ta storilec vecja zrtev, kot hm, zrtev?

Tilen ::

Mene edino to skrbi, da nebi iz ene zrtve nastali 2. Kr ne manjka veliko...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

lambda ::

Ko sem bral tole temo, sem pomislil kaj vse se dogaja v prometu, če ljudje niso pazljivi. Dons zjutraj pa sem moral za nekaj minut ustavit z avtom pred neko pošto, okrog je bla totalna gužva, polno avtov in ljudi. Pri tem sem nekoga zaparkiral in ker sem čakal je ta prišel in me prosil če se lahko umaknem. Dam v vzvratno, vklopim vse žmigavce, pogledam bočno levo nazaj, skozi zgornje ogledalo nazaj, desno vzvratno nazaj in se počasi pomikam nazaj ... naenkrat po kake pol metra se zasliši nek dotik zadnjega odbijača, stisnem zavoro, pogledam okrog in že zagledam žensko, ki prime fanta starega kake 3 leta za roko in ga potegne izza avta. Panika, skoraj bi ji bil povozil otroka, kako si dovolim ... saj ga je skoraj pazila.
Ne vem ali je bil ta že zadaj, ali pa je prilutil za avto šele potem, ko sem že peljal vzvratno.

Beda :\ čist mi je zabediralo dan.

Samo THANKS GOD lahko rečem :)

jype ::

Kadar grem jaz z biciklom vzvratno po guzvi, nikol ne spregledam nobenga otroka.

Aja, no, skoraj bi pozabu, ker se mi tolkrat zgodi.

Jaz se lepo fijakam po levi strani Letaliske po plocniku, ene 15 na uro, stran od mesta. Tam je fino, ker drevesa mecejo senco, pa plocnik+kolesarska sta siroka 3+ metre, tako da res ni ni noben problem. Vsake toliko casa pa pride kaksna NEPREDNOSTNA cesta in se prikljuci na Letalisko. In danes je spet en totalen bebo pac stal SREDI ZEBRE in cakal, da bo zapeljal na letalisko. Pa se jaz pripeljem do njega in tik ob njegovih vratih zabremzam. Ne vem zakaj se me je ustrasu, ce je meu tolk pleha okol sebe, ampak je bil kar vroce krvi (verjamem da mu v konzervi kr kuha, glede na to da na biciklu tut ni blo cutit nekega mraza, v avtomobilih je pa problem ponavadi se toliko vecji).

Pa stopi ven in se zacne name dret, da bi se moral peljat PO DRUGI STRANI Letaliske. Kaj jim pa je? Po KOLESARSKI STEZI se pa valjda lahko vozim kakor se hocem, po drugi strani pa on NE SME stat SREDI KRIZISCA, ampak se mora USTAVIT ZA BELO CRTO in POGLEDAT V OBE SMERI, ce slucajno ne namerava ceste preckat kak PESEC ALI KOLESAR, KI IMA VEDNO PREDNOST v takem primeru.

Porkadus. Sem mu reku naj poklice policijo, pa se je vsedu v avto in se odpeljal. Skoda, ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

DSmidgy ::

Ne vem kako je na letališki, ampak v Centru in Šiški so na kolesarskih narisane puščice, ki označujejo smer vožnje.

Bob Rock ::

Po KOLESARSKI STEZI se pa valjda lahko vozim kakor se hocem


na kolesarki stezi tudi veljajo predpisi :\

jype ::

Tako je. Tudi na kolesarski stezi veljajo predpisi, a smer voznje po kolesarski stezi ni predpisana v zakonu o varnosti v cestnem prometu. Pravzaprav ne vidim razloga, zakaj bi se moral kolesar voziti po kolesarski stezi v doloceni smeri, ce je jasno, da se kolesarji na kolesarski stezi, ki se srecujejo z ustrezno hitrostjo, ne ogrozajo. Edini, ki mi je do zdaj tezil, da vozim v narobe smeri po kolesarski, pa ni bil za volanom, je bil na skuterju (in zato ne bi smel voziti po kolesarski stezi, ker ni namenjena motornim vozilom).

V vsakem primeru kolesar nikakor ni v prekrsku, ce ga izsili avtomobil, ne glede na to po kateri strani prednostne ceste je pripeljal v krizisce.

Preden zapeljes na prednostno cesto, ki jo obdajata se kolesarska steza in plocnik, moras ustavit tam, kjer je na tleh narisana crta in pogledat v obe smeri. V tem primeru imajo pesci, kolesarji in vozila na prednostni cesti prednost in zato ne mores peljat kar cez zebro in kolesarsko stezo in se na njej ustaviti in buljiti levo.

Bob Rock ::

Kolesar se mora peljat po desni strani cestisca.
Moped spada na kolesarsko stezo, ker drugace ovira promet na cestiscu.

V vsakem primeru kolesar nikakor ni v prekrsku, ce ga izsili avtomobil, ne glede na to po kateri strani prednostne ceste je pripeljal v krizisce.


Ce se z avtom pripeles v krizisce z enosmerno cesto(recimo da promet poteka iz tvoje leve proti desni), pogledas levo, vidis, da ni nobenga, speljes, pa se ti iz desne en zaleti u avto.
Voznik, ki se je pripeljal iz desne pol v nobenem primeru ni v prekrsku?????????

jype ::

Kolesar se mora peljat po desni strani cestisca, kadar ni kolesarske steze. Ce je na tleh narisana kolesarska steza, se mora peljat po njej. Ce sta narisani dve in sta od cestisca loceni z robnikom, zelenim pasom ali kako drugo fizicno oviro, ni nic z zakonom doloceno, po kateri se mora peljati.

Po kolesarski stezi se smejo voziti zgolj in samo kolesa, kolesa z motorjem (to moped ni) ali druga enostezna vozila brez motornega pogona. Mopedi, motorji in druga prevozna sredstva z motornim pogonom se po kolesarskih stezah ne smejo voziti.

Pa recimo, da se z avtom pripeljes v krizisce in zavijas levo. Zapeljes cez celoten vozni pas, po katerem pelje promet v desno, in gledas levo. Potem se nekdo, ki vozi po svojem voznem pasu naravnost po prednostni cesti zaleti vate, ker si sredi njegovega pasu, sredi ceste in cakas, da bo nasprotni vozni pas prost, da bos lahko zapeljal nanj.

Kdo je kriv?

Bob Rock ::

Kolesar se mora peljat po desni strani cestisca, kadar ni kolesarske steze. Ce je na tleh narisana kolesarska steza, se mora peljat po njej. Ce sta narisani dve in sta od cestisca loceni z robnikom, zelenim pasom ali kako drugo fizicno oviro, ni nic z zakonom doloceno, po kateri se mora peljati.


Ce je kolesarska steza ozka, je pa na obeh straneh, ce se dva srecata, se bo en mogo umaknat. Ker se vozi eden mimo drugega po desni strani, bo zapeljal na cestisce tisti, ki vozi po njegovi levi strani cestisca. Hmmm, pa direkt proti avtu.
Nisn bral predpisov o kolesarjih, sam sn skor 100% da so pomislili tudi na to ko so ga pisal.

Po kolesarski stezi se smejo voziti zgolj in samo kolesa, kolesa z motorjem (to moped ni) ali druga enostezna vozila brez motornega pogona. Mopedi, motorji in druga prevozna sredstva z motornim pogonom se po kolesarskih stezah ne smejo voziti.


SSKJ:
moped -a m (o) lahko motorno kolo, ki ima tudi pedale
Pokaz mi motor nad 50ccm s pedali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Daedalus ::

Mah tole z avtomobili na sredini kolesarskega/prehoda za pešce je klasika v Lj. Vsako jutro se z rolerji peljem v službo ene 4km - in vsaj 2 krat na teden se lahko zgolj sebi zahvalim, da sem še živ in cel. Vozniki avtomobilov ne jebejo sistema, izsiljujejo, stojijo na sredi prehoda, da se jim ja ne moreš izogniti, najbolje je pa sploh, če zavijajo iz stranske na prednostno cesto - seveda vsak zavzeto gleda v smer, od koder se vozijo avtomobili. Če se z rolerji pripeljem z nasprotne strani, raje počakam pa se prepričam, da me je res videl, pa pol čez. Drugače bi že kdaj letel čez kako havbo. Kak teden nazaj mi je ena voznica tako zaprla pot in se nisem mel časa ustavit. Pa sem se z rokami naslonil na avto, nasledanja stvar, ki sem jo naredil pa je bila lepa vdrtina na plehu, ki sem jo naredil z ščitnikom za zapestja. Pač je mela plašnice na glavi in je seveda gledala samo v eno smer... In najbolje pri tem je, da ti pol kak prenapet kreten trobi - halo, v vsakem primeru mam jaz prednost. Ampak pri nas pač velja zakon močnejšega. Počasi razmišljam, da bi si nabavo stroboskop, pol me bo mogoče dejansko kdo opazil...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Phoebus ::

Po po letališki (oz mislim da je tist kar šmartinka), kjer sta na obeh straneh kolesarski, se je treba vozit po DESNI. Zakaj?

1. ker so narisane puščice vsake toliko
2. ker je povsod tako
3. ker policaji ustavljajo kolesarje in jih veselo popisujejo.

3. se mi še ni zgodilo, sem pa že večkrat videl. Nazadnje danes zjutraj pri križišču šmartinka/obvoznica.

Tomay ::

Ni tako, da moraš tam kjer sta kolesarski stezi na obeh straneh ceste vozit po desni?
Voodoo 4Ever

jype ::

Kolikor jaz vem zakon o varstvu v cestnem prometu nic ne govori o tem v katero smer se moras peljat po kolesarski stezi.

Na Letaliski se mi (3) se ni zgodilo nikoli, pa se vedno peljem po isti strani ceste. Predvsem zato, ker ima kolesarska steza na drugi strani ceste neurejene robnike pri preckanju cest, ki se prikljucujejo na Letalisko, ponekod pa so na njej parkirana osebna vozila. V mesto grem po pravi strani, nazaj pa po napacni. Ko grem po napacni strani obicajno vozim po plocniku s prilagojeno hitrostjo, kar je tudi dovoljeno (po zvcp), a me kljub temu ogrozajo vozila, ki cakajo na vkljucitev v promet na prednostni (Letaliski) cesti, ker ne upostevajo prometne signalizacije. Period.

Sicer pa: po celi Ljubljani obstajajo primeri, ko bi moral vozit skoraj kilometer dalec, ce bi hotel priti 50m nazaj po cesti, ker bi se moral obrniti, peljat v pravi smeri do prvega dovolj velikega krizisca, da lahko preckas cesto, obrniti nazaj, peljati do naslednjega dovolj velikega krizisca, preckati cesto, obrniti in peljati skoraj nazaj tja, kjer si bil. Smesno.

Pa luci na biciklu ponoci so tut ena vecjih neumnosti. Vecina koles ima luci, ki se, ko se kolo ustavi, ugasnejo. Kar pomeni da so luci ugasnjene tocno takrat, ko bi morale biti prizgane: v kriziscu in pri preckanju ceste. Veliko bolje je, da se kot kolesar sprijaznis z dejstvom da te nihce ne vidi in se takoj ko zaslisis ali zagledas avto spokas s cestisca, na nepreglednih odsekih pa se sploh ne vozis po cestiscu. Iz naslova teme je ocitno da tudi to ne pomaga vedno, ampak jebiga, avtomobilisti so pac pregovorno prepotentni in objestni.

Seveda zakon dopusca, da se vsem tem predpisom izognes tako, da skocis dol z bicikla in se "delas pesca". Potem pa po zakonu ne rabis vec luci, ce gres pes cez rdeco placas 5 jurjev namesto 40 in se par takih neumnosti, med drugim lahko bicikel porines naprej tam kjer imas prednost in ce ga kdo zbije, je kriv in ti bo verjetno moral kupit novo kolo pa doletela ga bo precejsnja kazen (mislim da je 25 jurjev in do 4 tocke, plus skoda, ki jo je povzrocil).

jype ::

Aja, kar se tice nevarne voznje s kolesom: jaz imam tri bicikle.

Enega policaji precej redko vidijo, ker je predvsem za po gozdu in po hribih, en je za noret po cesti in z njim vozim po predpisih za avtomobile, en je pa kripa za babice s kosarco in malo zmodan tako da ima spredej dober V-brake, se splaca. S prvima dvema bicikloma pac moram pazit kako vozim, ker vozim zelo hitro in ce ne bi vozil po predpisih bi ogrozal sebe in druge.

S kripo pa vozim nekje okoli 15 na uro, zavorna pot je dolga priblizno 25 centimetrov in kadar imam v kosarci 30 kilsko vreco s hrano za psa prilagodim hitrost (po obcutku bi rekel da na okoli 8-10km/h), tako da je zavorna pot se vedno 25cm. Samo noge das na tla in stojis. Pa v kosarci imam obicajno ruzak in policaji (ki jih vidim vsak dan vsaj nekajkrat) me kakih 6 let ze niso ustavili. Ne vem ce je to dobro ali slabo, ampak jaz upam da me ne ustavijo zato ker se jim zdi da nisem groznja varnosti v prometu, ne zato ker se jim ne ljubi.

Zdaj pa naj mi nekdo rece da se moram pri taki mestni voznji tam, kjer imam prednost, ustavit zato, ker vozim po kolesarski stezi v drugacni smeri kot to pricakuje butast voznik osebnega vozila, ki ne uposteva prometne signalizacije in bi mirno zbil tudi pesca, ce bi se ta slucajno pojavil tam. Da ne omenjam tega kaj bi vozniki avtomobilov naredili, ce bi jim en zaprl celoten vozni pas zato, da ima "boljsi pregled" nad cestiscem, na katerega zavija. Saj res, uporaba zvocnih signalov je znotraj naselij prepovedana, ce kdo tega ni vedel.

LoneWolf ::

Jype: Kolikor jaz vem zakon o varstvu v cestnem prometu nic ne govori o tem v katero smer se moras peljat po kolesarski stezi.

Huh? Nekdo rabi obnovitveni tecaj iz CPPja.
Kolesarska steza je po definiciji ENOSMERNA, razen ce ni posebej oznacena kot dvosmerna. Modri okrogli prometni znak z belim kolesom v sredini oznacuje "enosmerno kolesarsko stezo" - to je uradna definicija tega prometnega znaka. Praviloma kolesarska steza poteka na desni strani ceste v smeri voznje, razen ce ni jasno oznaceno kot dvosmerna (in ima tudi dva vozna pasova za kolesa).
Predno se spet usedes na kolo in se vozis po senci, pravilno resi tale test, predvsem drugo vprasanje. Tudi tole ti je lahko zanimivo branje.

Bob Rock ::

Saj res, uporaba zvocnih signalov je znotraj naselij prepovedana, ce kdo tega ni vedel.

Ja, med 22.00 pa 6.00. Cel dan pa tam, kjer je to posebej oznaceno.

Zdaj pa naj mi nekdo rece da se moram pri taki mestni voznji tam, kjer imam prednost, ustavit zato, ker vozim po kolesarski stezi v drugacni smeri kot to pricakuje butast voznik osebnega vozila, ki ne uposteva prometne signalizacije

Normalno, ce si v prekrsku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

jype ::


In še opozorilo za vse potencialne kolesarje, ki se mislite v prihodnje voziti po napačni smeri: uporabite raje pločnik.


Kaksno nakljucje. Jaz pa sem zgoraj napisal tole:


Ko grem po napacni strani obicajno vozim po plocniku s prilagojeno hitrostjo, kar je tudi dovoljeno (po zvcp)


Na Letaliski cesti ni znaka za enosmerno kolesarsko stezo.

http://www2.gov.si/zak/zak_vel.nsf/zakposop/1998-01-1225?OpenDocument pa nic ne govori o tem, da so kolesarske steze kakorkoli usmerjene.

Poleg tega gradbeno-arhitekturni standardi (Neufert, saj poznate) predpisujejo minimalno sirino kolesarske steze vsaj 1 meter oz. najmanj 60 centimetrov tam, kjer fizicno ni prostora za sirso izvedbo (in na Letaliski, o kateri se pogovarjamo, tezko recemo da ni prostora za en meter steze, pa je vseeno vrisana samo 60 centimetrov siroka).

Skoda, da je vse narobe.

jype ::

Bob Rock: zakaj pa sem v prekrsku? Po spodnjem odstavku se premaknem 30 centimetrov levo in nisem vec v prekrsku, vozilo mi je pa vseeno odvzelo prednost.
(2) Po območjih za pešce lahko vozijo tudi kolesarji in uporabniki posebnih prevoznih sredstev, vendar ne smejo ovirati ali ogrožati prometa pešcev.

Se glede tega da naj bi se mopedi vozili po kolesarskih cestah:
(1) Z motornimi kolesi je dovoljeno voziti le po cestah, namenjenih prometu motornih vozil.

No, pa se tole sem nasel, ni cisto on-topic, se mi pa zdi zanimivo.

(3) Ob cesti je prepovedano opravljati kakršno koli dejavnost (trženje, reklamiranje, uporabo zvočnih naprav itd.), ki bi bila v nasprotju s predpisi o cestah ali pa bi njeno opravljanje lahko vplivalo na varno in tekoče odvijanje prometa na cesti in odvračalo pozornost udeležencev v prometu.

A to ne pomeni, da so vsi Jumbo plakati protizakoniti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Yohan del Sud ::

Zadnjič sem enega kretena skoraj nasadil na Letališki, ko sem se vključeval v promet in mi pripelje kolesar z napačne strani.

Bob Rock ::

(2) Voznik, ki zavija desno, mora pustiti mimo enosledna vozila, ki vozijo ob njem v isti smeri po kolesarskem pasu ali kolesarski stezi in vozijo naravnost ali zavijajo desno.

Zakaj mora dat prednost le tistim, ki vozijo ob njem v isti smeri? Mogoce, ker ne gre pricakovat kolesarja, ki bo pripeljal po desni strani voznikovega cestisca proti vozniku?

Bob Rock: zakaj pa sem v prekrsku? Po spodnjem odstavku se premaknem 30 centimetrov levo in nisem vec v prekrsku, vozilo mi je pa vseeno odvzelo prednost.
Omejitev na plocniku je 5km/h. Ko voznik pogleda desno pesce, jih ni, ce bi pa bil ti ze takrt na plocniku, bi pa bistveno dlje potrboval da bi se priblizal vozilu.
Se glede tega da naj bi se mopedi vozili po kolesarskih cestah:
(1) Z motornimi kolesi je dovoljeno voziti le po cestah, namenjenih prometu motornih vozil.

Kolo z motorjem ima kubikazo 50ccm, motorno kolo pa vec. Moped ima pedala. Se vedno mi nisi pokazal motornega kolesa nad 50ccm s pedali.

Daedalus ::

Glej drugič malo bolj... Me zanima če bi "skoraj nasajen" bil tudi kreten, če bi se pripeljal na rolerjih (hint - v tem primeru ne bi pripeljal po "napačni" strani).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Hm, v ZVCP ni ene same besede o 'napacni' strani kolesarske steze. Kolesarska steza/pot je. In to je to. Pise samo, da mora pesec hoditi po levi strani, ce ni plocnika, ce je pa to skupina pescev, pa po desni strani...

Zdaj pa nehajte o 'napacni strani' kolesarske steze.

jype ::

No, da bomo smesno debato zakljucili samo prosim vse, ki ste vozniki, da preden zapeljete cez zebro, pogledate v obe smeri.

Bob: Kje pa pise, da je omejitev na plocniku 5km/h? Ker jaz tipicno hodim zelo hitro, pa me se nihce ni ustavil, ceprav je to zagotovo vec kot 6km/h, tisti z rolerji pa se vozijo vsaj s 15km/h, pa ni videti, da bi jih kdo preganjal.

Tisti, ki se je drl name, je bil na skuterju, ne na kolesu z motorjem, zato ne bi smel vozit po kolesarski stezi (saj to sem ze na zacetku povedal).

Pa od kolega mama je bila kriva, ko je vzela prednost VINJENEMU kolesarju, ki je pripeljal z desne po kolesarski stezi ocitno v napacno smer in se ji je zvalil cez havbo. Jaz bi vsekakor krivdo pripisal vinjenemu kolesarju, saj nihce pod vplivom substanc ki zmanjsajo reakcijske in motoricne sposobnosti ne bi smel upravljati s prevoznim sredstvom kakrsnekoli vrste, je pa to ocitno primer ki zelo nedvoumno kaze na to, kdo ima kje prednost.

Trezni kolesarji se seveda vedno ustavimo, ker vemo, da nikjer nimamo prednosti :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BigWhale ::

Pri opravljanju vozniskega izpita, bi moral vsak opraviti se pol leta dolgo staziranje na kolesu in voznjo s kolesom po mestu.

Mogoce bi se tako navadil na kolesarje, ko bi ga ene trikrat povozili/skoraj povozili.

Ali pa na rolerjih, kakorkoli.

alexb ::

Slisat je ravno tako, kot da ste kolesarji tako zelo bogi in da bi morali biti nedotakljivi. Obnasate se kot da ste boljsi od avtomobilistov. Pa niste.
Velikokrat srecam ljudi, ki se vozijo po cesti ceprav imajo 0,5m bolj desno kolesarsko stezo. Potem se vozijo vstric avti pa za njimi. Ali pa kolesar vlece rolerja po cesti, ali pa kolesar vozi s tako hitrostjo da se mora loviti z vijuganjem, da ne pade itd... o, skoraj sem pozabil o tistih ki pridejo do krizisca, na semaforju je rdeca pa lepo malce pogledajo levo desno in crta skozi krizisce.. Aja, sej ce ga bo kdo zbil bo spet kriv avtomobilist, ki
ga je ZIHER spregledal...

Dejte mal mislt.. kolicina pleha v lj pa kolicina kolesarjev. Pa to dvoje izenacite... Si raje ne predstavljam situacije ki bi sledila..

BigWhale ::

Povprecen avto tehta 1000kg, povprecen kolesar pa desetkrat manj. Ce se oba gibljeta z VelikoHitrostjoTM ima avto zavorno pot koliko?, 50 metrov, kolo pa spet, vsaj desetkrat manj, ce ne 20x...

Kdo je bolj nevaren?

Jasno, niso kolesarji vsi angelcki ampak v nasem prometu velja pravilo mocnejsega. Mocnejsi pazi na sibkejse... Sicer pa, najprej se bos dobro preprical ce ni kje kak kolesar/pesec/rolar/..., na levi IN desni preden bos zavil. Ce si bo clovek razcesnil betico na tvojem vetrobranu, pa cetudi je on 'kriv' in tvoja dolznost ni bila, da bi za pol sekunde pogledal na levo, bos lahko zivel s tem?

:)

Keyser Soze ::

Yes, SIR!!!

I can LIVE with THAT!!!>:D

Pa še familijo bi tožu, ker mi je "bebec" avto razbil!:\

A veš kako, ko sem jaz s kolesom na cesti upoštevam prometna pravila, ki veljajo na cesti. Kolesarji so največji "......." v prometu. So povsod. Na cesti in na pločnikih. Kakor se jim sprdne. Pešci so vsaj na pločniku in se ti ni treba bati, da bo en norec od pešca šel zavijat sredi križišča, ko bo prišel do prehoda, bo naglo zavil na pločnik, nadaljeval čez rdečo luč, in jo ucvrl naprej malo po cesti, malo po pločniku in malo po kolesarski stezi.:D Moronsko.

Problem je ker se nimajo kam dat. In če bi bile kazni za takšne tepce visoke bi bilo mnogo bolj varno.

Ne pa da sedaj, ko pelješ po cesti in v križišču zavijaš levo za tabo pa pelje kolesar po CESTIŠČU in boli ga KURA.. se pelje lepo naprej, ti moraš pa bremzat. Že ene par primerov sem videl. Meni se še ni zgodil. Hvala bogu za tistega na kolesu.


P.S.: Če bi ga zgazil, bi si pomoje še eno pivo častil. One down, one less to go..

BigWhale ::

Komaj cakam, da te srecam na cesti... ;>

pivmik ::

Kolo z motorjem lahko vozi po kolsarski stez, pri kolesu z motorjem ni treba imet čelade na glavi. Kolo z motorjem ni skuter. Kolo z motorjem je recimo TOMOS Flexer, ki grejo max kakih 40 km/h.

Drugače pa poglejte nasov teme, če se hočete jokat kako kolesarji ogrožamo vaše našminkane plehe odprite NOVO TEMO.
Naslev te teme je:
Do smrti povožen na pločniku. Kriv. Posledice?
LP, Gregor GRE^

jype ::

Vcasih mi je ful zal, da nisem asshole, da bi se lahko zaletaval v take kot je g. Soze.

Ampak ker sem zdaj ze profesionalni kolesar (tm) in znam skocit z bicikla tako, da ti samo bicikl razbije avto, jaz, moj ruzak z laptopom in moja betica pa ostanejo na varnem, se bova tudi midva kdaj srecala in bos lahko poskusil tozit mojo familijo za tvoj avto. Ampak meni bos kupil novo kolo, policaji bodo pa pobrali par pik, ker si izsilil prednost.

Ce bos pa na kolesu bom pa gledal, kako upostevas prometne predpise, recimo tega, da imas na kriziscu prednost, ce gres naravnost skozi zeleno luc. Jaz ze dolgo vec ne verjamem v to pravljico.

No, da povem point, ker ga ocitno ni noben od vas ki se tu name jezite, dojel: jaz sem sel po napacni strani ceste tako pocasi, da sem ustavil na plocniku (kakih 10 cm od robnika). Sofer avtomobila, ki mi je zaprl pot, se je ustavil 5 cm od robnika in gledal levo. Ko je hotel speljat je pogledal naravnost in zagledal mene tik ob avtomobilu in se je po domace povedano usral. Potem je pa zacel vpit skoz okno, da se moram peljat po drugi strani ceste. My bleedin' arse. To naj se dere cez kolesarje, ki divjajo in zavijajo sem in tja in se neodgovorno vedejo, ne pa cez prijaznega gospoda, ki ne samo da ne divja, tudi sredinca ne pokaze, ko se derejo nanj, ampak se mirno odpelje naprej, po predpisih, ki mu jih narekujejo izkusnje mestne voznje s kolesom.

Bike commuting is fun (tm).

Keyser Soze ::

Da ne bo pomote. Vse lepo in prav, dokler se lepo voziš po pravilih, bodisi po kolesarski stezi ali po cestišču. Ko pa začneš špilat frajerja na biciklu pa vozit povsod kjer hočeš si sam odgovoren zase. Malo nefer je zahtevati od drugih da so tvoja mama. Pa pojdi na trolo. Tam gor še nobenga niso povozili.:D

P.S.: Off-topic je pa tradicija na tem forumu. PAč je tema šla svojo pote, ker tista prva ni več bila aktualna.

Keyser Soze ::

jype

Poem se boš pa zbudil. Upam, da ste premožni, da boste imeli za odškodnino.>:D
Pa saj sem že povedal. Dokler boš vozil lepo in po pravilih nimam težav s tabo. Ko boš začel vijugat po svoje... Jebi ga, ne? Tako je.

Ker veš kaj sem pogruntal. Bolj kot paziš na druge, manj drugi pazijo nate in več živcev si požreš. Jaz jih moram malo šparat, ker sem že bolj na kratkem z njimi. Tako da sem nehal pazit na druge in rajši drugi pazijo name. Je lepše in lažje.

P.S.: S tem "pazit" mislim to, da vozim po pravilih in če rata sranje rata zato ker je drugi vozil ne "po pravilih". To mi pa ne moreš obesit pod mojo odgovornost, kajneda?

Azrael ::

Biciklisti so slike...

Izsiljevanje prednosti, sekanje nepreglednih ovinkov, napačna stran in smer vožnje™, bicikel brez odsevnikov ali luči ponoči, ustavljanje sredi nepreglednega ovinka, na vrhu klanca, opletanje po celi cesti, vsaj trije frajerji na biciklih vštric,... vse to je pravilo na naših cestah, ne neka redka izjema. Policija pa nič...

Nazaj na topic:

Žalostno tole, upam vsaj, da bodo firmo dobro privili, ker je bil tukaj tisti znani scenarij: Dajmo, dajmo... , saj dokler se ne zgodi nič, je vse OK, potem pa nič več. Ali se je možakarja sploh spomni in obiskal kdo iz njegove službe?

Drugače pa tisto, da te zmanjka za par sekund, je zelo hitro, sploh ni treba da se čutiš ne vem kako utrujenega, samo hip sprostitve, padec koncentracije, malo toplote in je že. Tako je bilo s sodelavcem, ki je garal 14 dni po 12ur, potem pa ko je bilo dela le še za en dan, spektakularno sesul službeno kripo in še sebe (4 tedne v bolnici), po čudežu nikogar drugega. Epilog: Tisto nujno delo potem ni bilo dokončano skoraj še eno leto, baje sploh ni več tako nujno... Tip je dobil zasoljen račun za povzročeno škodo, tako da je bilo denarja od nadur in zavarovalnice veliko premalo za vse račune... Pač turbo kapitalizem.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

PersonaRudis ::

Ce se oba gibljeta z VelikoHitrostjoTM ima avto zavorno pot koliko?, 50 metrov, kolo pa spet, vsaj desetkrat manj, ce ne 20x...

LOL, si že vozil kdaj avto?:D

Tisti Flexer pa gre 25km/h in sem gledal enkrat v trgovini da ima priloženo neko potrdilo od ene sodnice (celo za prekrške se mi zdi), da gre samo 25km/h. Jst imam starega Automatica letnik 1969, ki je bolj kolesu podoben kot mopedu in ima pedala, tovarniško do 40km/h, po večih meritvah gre zdaj le 36km/h (pač imel generalko in še ni uhojen) pa se raje ne peljem z njim, ker ni registriran pa še čelade nimam. Tisti Flexer pa lahko gre po stezi za kolesa, saj je za tisto omejitev 25km/h.

Tilen ::

Ali se je možakarja sploh spomni in obiskal kdo iz njegove službe?

Direktor, zaradi dolznosti. Je pa zdaj mozakar v bolniski...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Bob Rock ::

Bob: Kje pa pise, da je omejitev na plocniku 5km/h? Ker jaz tipicno hodim zelo hitro, pa me se nihce ni ustavil, ceprav je to zagotovo vec kot 6km/h, tisti z rolerji pa se vozijo vsaj s 15km/h, pa ni videti, da bi jih kdo preganjal.

tvoj link:
Največje dovoljene hitrosti
28. člen

(1) Največja dovoljena hitrost vozila je omejena:
- 50 km/h - na cestah v naselju;
- 25 km/h - na kolesarskih poteh in stezah;
- do 5 km/h - v območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14219712 (12539) zmaugy
»

Semafor velja tudi za kolesarje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
10818365 (6661) Invictus
»

Miti, zmote in nepoznavanje predpisov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11738266 (33137) St235
»

Prepoved vožnje kolesarjem po regionalnih cestah (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šport
22548916 (42205) BigWhale

Več podobnih tem