» »

Težave z grafično kartico Radeon 8500

Težave z grafično kartico Radeon 8500

Jackal ::

Imam težave z grafično kartico omenjeno v naslovu. In sicer je stvar takšna, da je kartica delala dolgo časa čisto normalno, potem pa se je pojavilo tole, kar se vidi na spodnji sliki:



Res je, da je enkrat v tistem času nastala na kartici manjša poškodba (odpadel je en elektrolitski kondenzator med dvema ram čipoma), vendar sem stvar opazil še predno so se začeli artefakti in jo tudi uspešno opravil. Spajkal sem namreč že veliko hujše stvari kot je en elektrolitski kondenzator, tako da tu ni bilo nič narobe.
Potem sem enkrat kartico nesel v drug računalnik in so se pojavili ti artefakti. Po tistem sem pazljivo pregledal področje okoli tistega kondenzatorja, ga odspajkal in počistil tisto področje. Zanimalo me je, če bo kakšna sprememba brez kondenzatorja in sem kartico sprobal. Pokazala se je normalna slika in lepo sem lahko prišel v OS. Po tistem sem kondenzator prispajkal naza in še vedno je bilo vse vredu, a le do prvega zagona kakšne 3D aplikacije, kjer se je vsa zadeva z artefakti ponovila.

Zdaj sem sprobal že obe varianti - s kondenzatorjem in brez, a vseeno brez uspeha.
Sumim, da bi lahko bilo kaj narobe z ram-om, vendar ne vem, zakaj je potem spet vse delovalo normalno, zdaj pa spet ne.

Mogoče še kakšna ideja?
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Azrael ::

Prekinjena, kakšna vezica okoli tega kondija ? Ko si zadevo segrel pri cinjenju, je spet bil stik, a samo začasno, ali pa umirajoč RAM.

Nekoč sem imel, mogoče pa se še kje valja, neko Trident 8800 ISA 512kB grafiko, ki je imela podoben "prikaz". Vzrok hladen spoj na enem od podnožij za RAM. Pri zagonu je bilo vse normalno, ko pa je bilo treba prikazati več kot 16 barv pa je bilo nekaj podobnega tvoji sliki.

Na misel mi pride še ali so ostali kondiji v redu, navadno so na kartici vsi iz enega vreče in podobno (ne)kvalitetni, tako da je lahko zanič se kateri drug, če seveda je na kartici.
Še druga misel, v svoji kišti imam R 7000, ki je bila takrat, ko sem jo dobil, že lep čas uradno razglašena za mrtvo.

Long story short: Prejšnji lastnik je ugotovil, da se GPU ne greje in je z voltmodi želel dobiti ven vsaj R 9500... Rezultat je bil: eksplodiran elektrolitski kondenzator, dva odpadla multilayer kondenzatorja in grafa, ki je risala zelo abstraktne slike (mogoče že AI umetnost?!?:D )... Po menjavi teh komponent in odstranitvi voltmoda mi karta dela BP že več kot pol leta.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Jackal ::

Po pravici povedano so mi zelo sumljivi spoji na kartici. Na zadnji strani je bila čez dva ram-a nalepka in ko sem jo odstranil so se na spodnji strani nalepke drobni koščki cina (niso zgledali odtrgani, ampak kot bi bili zbrušeni od nekje).

Slika celotne kartice:


Kondenzator, s katerim sem imel probleme je bil lociran med ramoma na desni strani. Bil je pa enak kot tisti med ramoma na zgornji strani (6.3V, 47uF, SMD)

Tukaj je pa še slika območja, kjer je bil prej ta kondenzator:


Malo sumljiv mi je tudi velik elktrolitski kondenzator desno od kabla za ventilator na prvi sliki. Sem še zdaj opazil, da ima kar lepo vboklino.
Malo dvomim, da bi se ram kar naenkrat skuril.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Azrael ::

Poskusi odstraniti tiste koščke cina, mogoče je kje še kakšen košček med pini RAM chipov in ti to dela probleme, temu bi drugače jaz rekel zelo površna izdelava. Poskusi karto vsaj spihati z zrakom ali mogoče še bolje skrtačiti s kakšno ščetko, ki ne pušča dlak.

Tisti kondi na sliki res izgleda čudno, sicer je tudi mogoče, da gre le za igro senc. Če imaš možnost daj karto v kak mlinček in pusti nekaj minut vklopljeno in potem potipaj te kondenzatorje, če so vroči jih menjaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jackal ::

Sem poskusil zdaj kartico dobro prepihat s kompresorjem, pa ni kaj prida razlike. Malenkost se mogoče pozna, artefakti fo nekoliko drugačni, vendar je slika še vedno popolnoma neberljiva.

Sem pa oba tista kondenzatorja med rami zamenjal z novima ampak tudi brez kakšnih uspehov. Kartico sem pustil delovat nekaj časa in sem potem celo pretipal... vse na njej je hladno kot "špricar".
Zanimivo se mi pa zdi to, da na hrbtni strani kartice na identičnem mestu med ramoma je prispajkan tantalov kondenzator.

Kjerkoli že je bila kartica spajkana, je bila vsa stvar dokaj površno narejena. Na nekaterih spojih so se že začele pojavljati razpoke, na drugih je še vse polno neodstranjene kolofonije...

Bom danes zvečer še enkrat odspajkal tisti problematični kondenzator in pregledal z lupo okolico tistega mesta. Mogoče odkrijem kakšno prekineno vezico, ki sem jo prej spregledal. Potem se bom pa še malo posvetil tem problematičnim spojem.

Če pa tudi to ne bo pomagalo... gre pa v rezervne dele. Razen če ima kdo še kakšno drugo idejo.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Azrael ::

Izgleda, da imaš najslabšo možno varianto - hladni spoji. V bistvu so vsi elementi lahko povsem OK, samo zadevščina nekaj časa dela, potem pa kot sam vidiš, samo še problemi tipa dela/ne dela in dela narobe malo drugače... Če odkriješ in uspeš odpraviti vse hladne spoje in usposobiti kartico, potem kot bi rekel nekdanji selektor kapo dol.

LP, Azael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jackal ::

Zadeva je uspela... kartica trenutno že veselo poganja 3D Mark 2001 že kakšno uro. Tako da je zadeva, ko sem že skoraj obupal, uspela.

Najprej sem, kot je svetoval Azrael, pregledal vse večje spoje na kartici in jih ponovno segrel s spajkalnikom. Večje zato, ker hladni spoji najraje nastajajo pri večjih površinah. Vendar pa to ni pomagalo. Kartica je še vedno povzročala močne artefakte (čeprav spet malo manj kot prej).

Potem sem že mislil kartico razspajkati s plinskim spajkalnikom/gorilnikom in spravil dele v škatlo z rezervnimi deli, ko mi je šinila v glavo ena precej destruktivna ideja. Izgubiti nisem imel pa ničesar več.

S kartice sem odstranil vse večje gorljive elemente (ventilator, elektrolitske kondenzatorje, tuljave...). Nato sem pa celotno kartico pregrel s tem plinskim spajkalnikom tako, da so vsi spoji na kartici postali tekoči... in jih potem pustil, da se ponovno strdijo.

Potem sem na prejšnja mesta nazaj zaspajkal vse odstranjene elemente in kartico preizkusil. Sicer sem pričakoval tiste 3 piske, ki povedo, da je grafična kartica zanič... a vendar... se je na monitorju prižgala zelena lučka... Pričakoval sem spet artefakte... vendar ne... slika je bila brez napake. Prav tako namestitev gonilnikov in zagon 3D marka 2001.

Rečem lahko, da je operacija skoraj odlično uspela (skoraj zato, ker imam zdaj malo ožgan en rob kartice - ampak mislim, da se bo dalo lepo počistit).

8-)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

BoBi ::

Ti pa si majstr. Kapo dol!

profii ::

respekt :D

TribesMan ::

Jest sem ti pa glih mislu predlagat, da daj kartico v pečico pri 150°C, pa pusti notri ene pol ure... sam se mi je zdelo malo preveč ekstremno :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Azrael ::

Čestitam!

Se pravi, res so bili hladni spoji in kot kaže, jih sedaj ni več.:) Verjetno je po tem posegu kartica v bistveno boljšem stanju, kot pred njim, kar se tiče kvalitete spojev. Za SMD itak velja, da od temperature prej odpove ohišje, kot sam chip.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jackal ::

Azrael, hvala za nasvete! Tudi sam sem malo sklepal, da bi bil kriv kak hladen spoj, samo sem težko verjel, da bi nastale takšne težave zaradi tega.

Sicer se pa kartica obnaša odlično v navezi z mojim starejšim računalnikom (AMD Athlon 900, 384 SDRam) in 3D Mark 2001 izpljune okoli 7000 pik. Ravno prav za ne ravno najnovejše igre. :))
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Jackal ::

Še en update:

Opazil sem še eno zelo zanimivo zadevo na kartici po tem prisilnem gretju s plinskim gorilnikom. Kartica je namreč ena od najslabših verzij Radeona 8500 (LELE?) - jedro 250MHz, ram 200MHz DDR.:O
Pred vso dogodivščino, ko je kartica še delovala, rama nisem nikakor mogel naviti na več kot 230MHz brez artefaktov (Pač Samsung 5ns ddr ram).

Po vsem tem burn-in-u, je verjetno tudi ram dobil svojo dozo toplote. Lahko, da je kaj drugega, samo težko verjamem. Ram zdaj leti brez vsakih težav na 275MHz, prav tako jedro.8-O
Bo zgleda treba poskrbet za boljše hlajenje, pa bo šlo še več.

Skratka zanimivo.
Walking the way is something completely different than imagining the way.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iz monitorja smrdi???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91774 (1556) Azrael
»

Televizor kaže vijolično sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
123634 (3341) krho
»

Matična plošča in počasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
232105 (1817) markomad
»

Pogin televizorja!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194227 (3849) Azrael
»

Popotovanje nekega odsluženega čipa (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
795715 (2881) Geo

Več podobnih tem