» »

Pogin televizorja!

Pogin televizorja!

cholt45 ::

Situacija:
Teta imela televizor.Zelo srečno gledala hispanske nadaljevanke.Enkrat zacvrčalo in nekaj časa cvililo.Televizor ne dela. Teta želostna. Pride colt in pogleda.Pritisne gumb za vklop televizorja.Vzame daljinca in pritisne na tipko za vklop.Ob vsakem pritisku se mu televizor piskajoče oglaša.Pisk je kratek.Cholt pomisli.Gre vprašat svoje kolege na slo-tech.Kolegi mu pomagajo.Cholt upa da mu kolegi pomagajo.Ugotovija kaj bi lahko bilo narobe z televitorjem.Cholt pomisli na stikalo.Drugi pomislijo na

-
-
-



Cholt pozdravlja kolege

p.s.:Teta žalostna dalje
  • spremenilo: cholt45 ()

Azrael ::

Razpisal si se, imaš talent za pripovedovanje, samo še vedno manjkajo pomembni podatki:

Torej, če TV vklopiš, poten v njem nekaj čvrči ali piska?
Piska tudi, če je samo vklopljeno stikalo za vklop, ne vklopiš s pilotom naprej?
Zvoka, slike najbrž ni?
Se mogoče kaj voha (ozon ali scvrta plastika)?
Ledika za stand-by sveti ali ne?
So bile pred mrkom kakšne črte ali iskre po ekranu?
Koliko je TV star in katera znamka in tip?
Nekoč je bil Slo-tech.

OldSkul ::

In kaj naj ti mi pomagamo?
Če se je zadeva pokvarla, TV hitro odpeljite k najbljižjemu servisu, pa naj se oni ukvarjajo s tem.

dëych ::

Trafo crknu. V bistvu tle prek neta ne boš rešil problema.:\

cholt45 ::

Amaterji ane Azrael!:D (no pikčrz:\ )
Ledica gori, zapiska samo, ko hočeš ga hočeš z daljincem aktivirati!Zvoka slike ni! Nekaj se je scvrlo, se pravi se voha- baje da je bilo tudi nekaj dima zraven(so djali tetica).Star je približno sedem let Gorenje 70cm diagonala. tipa nevem, vem pa da ma pip,teletekst,99prog!
Baje da je ekran samo počrnel(ne pikice pokice,direktni mrk).
Vprašujem tako, ker vem da se da tudi tak približno izvedet kaj bi lahko šlo! Brezveza da ga vozi, pa ga odpre in vidi da je crknil, pa bom še kaj plačeval!
Saj ni ukaz, tak da Amaterji in tisti ki se vam neda lahko prekinete s spremljanjem teme, če bi se pa kaj radi naučili pa...

Trafo crknu. V bistvu tle prek neta ne boš rešil problema.

No mogoče samo kako stikalo.Smo meli enga starega gorenje, pa mu je 3x neko stikalo skurilo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cholt45 ()

Azrael ::

Precej verjetno je crknil VN trafo. Ali boš zadevo lahko rešil v home made varianti je odvisno koliko se je ta trafo spražil. Gremo po vrsti:

Pri izklopljenem! TV snemi zadnji pokrov, dobro spihaj prah in preglej tiskano vezje, če je kje odžgan kakšen kontakt, popravi to, če bo delalo: bravo!

Če na tiskanini ni videti nič sumljivega poglej VN transformator (iz njega pelje rdeč kabel na katodno cev - poglej če se ni slučajno stopil priključek na katodni cevi). Če boš videl na VN transformatorju zažgano/ stopljeno plastiko, potem je najbrž to to.

Če ni nič videti ali nisi siguren, vklopi TV in poglej (ne z ravno nosom v notranjosti!) kje iskri, delaj hitro, ne občuduj ognjemeta, ker lahko nepopravljivo uniči trafo ali kakšen element v bližini, lahko pride še do dodatnih okvar in potem je TV res samo še za v smeti.

Ko boš vedel kje sekajo iskre, izklopi vse skupaj in potem, če se vidi pot kjer sekajo iskre, poskusi spraskati stran vso zažgano plastiko, ne pregloboko, ker boš prišel do navitja in ga uničil (če že ni). Potem zadevo poskusi zaliti s kakšnim lakom, ki se hitro suši, poskusi narediti več čim debelejših plasti.

Če imaš srečo in seka iz transformatorja na nek element v bližnji okolici je precej lažje.
Izklopi tok in potem očisti tisto stranico transformatorja in luknjico zalij z lakom, čez tisto stranico pa prilepiš neko plastiko.

Ko je lak/lepilo suho, spet vklopi, če bo delalo si zmagal (ni garancije koliko časa bo delovalo lahko minuto, lahko pa bo ta trafo preživel TV), v nasprotnem boš moral menjati trafo, nov ni poceni (10-20kSIT), rabljeni s kakšnega takega TV s kosovnih so lahko loterija.

Če seka kje drugje, pa podrobno opiši, tudi slikaš lahko vse skupaj, ti bom poskušal pomagati. In še nekaj notri v TV je kar nekaj trimerjev. Naj te ne zagrabi skušnjava, če jih še tako vrtiš, z njimi ne boš popravil TV, samo dodatno si boš nakopal glavobole sebi ali tistenmu, ki bi eventualno za teboj imel opravke s tem TV.
Nekoč je bil Slo-tech.

ql000 ::

Da ne odpiram nove teme...

Imam podoben problem. Pred cajtom je TV enostavno nehal delat. Odnesel sem ga na servis (Panasonic servis nasprot Emporiuma v Lj), so ga zrihtali za 18k SIT. Sem malo belo gledal ampak OK sem rekel bo vsaj delalo naslednjih 5 let. Čez približno en mesec je bila en večer nevihta in sem TV izklopil iz omrežja čez večer, zjutraj priklopim in najprej kar precej poči, ledica je delala. Tv prižgem, dela vendar so barve neki čudne, pojavili so se neki koncentrični krogi s posameznimi viijolično - zelenimi odtenki, sem rekel vsaj dela. No ni bilo 5 min se TV sam od sebe ugasne! Samo zdej ga ne peljem več na servis, ni šans! Kaj lahko sam naredim, oz. kje lahko kupim kake komponente, če bom eventualno sam popravljal zadevo?

Azrael ::

ql000:

Si kabel za elektriko potegnil ven iz vtičnice ali si samo izklopil glavno stikalo na TV ?

To, da je pokalo takoj ko si vklopil tok, mavrične barve itd. lahko pomeni, da je odletel elektrolitski kondenzator takoj na vhodu v TV napajalnik ali težave v vezju za razmagnetenju ekrana. V obeh primerih bo hitro pregorela varovalka in potem bo tema.

Mogoče je kaj drugega, samo takole na daljavo težko rečem. Poskusi opisati kakj je bilo s sliko , se je tresla, so se barve ves čas prelivale, so bili tudi kanali premaknjeni?
Nekoč je bil Slo-tech.

dëych ::

Pa ko treska, je pmaetno tudi anteno ven potegnit, drugače nisi veliko naredu.;)

ql000 ::

mislim, da sem vse kable ven potegnil. Barve so bile v koncentročnih krogih, dejansko je bila črno-bela slika z občasnim pojavljanjem florescentnih odtenkov zelene in vijolične. Pa potem, ko se je TV ugasnil je kar lepo zasmrdelo v kišti.

SloMusty ::

Ko seka ja najboljše vse kable ven potegnit. Lani je zadela strela v kadelaber z telefonom. Pa je vse delalo.

Imam doma en televizor okoli 15 let star. Po vklopu se slika ne prikaže ampak rabi dolgo da se prikaže in zjasni (mamo že novo TV tak da ni panike)

lp
Freestyle wind riders!!!

budili ::

Azrael, vidim da se zastopis, pa bi se jaz nekaj...

Mitsibushi, zgodbica: dal sem razdelilec za se en tv, lepo odvil, privil nazaj-in to vse ob tv v standby-u (ugasnjen z daljincem).
Prizgem tv in se pojavijo mavricne barve na robovih. Ok, fizicno ugasnem in po 2-3 urah je bilo OK s sliko.Torej je sliko lepo razmagnetilo.
Po 2-3 tednih pa je zacelo zaj...nisi mogel z daljincem prizgati tv. Ugasnil si ga fizicno in je slo. Zdej po mesecu okol, je treba fizicno izklopit in po parih poiskusih vklapljanja zacne delati (zna tudi potrajat). Vcasih pa med delom kar sam vgasne (prasek izi zvocnikov), sam ne lih pogosto.
Lucka pri neuspelem poiskusu uklapljanja sveti manj kot pri standbyu (rdeca).

ena cudna?
Sva s tamalmu odprla in spihala, raztavla in sestavla pa je delala cca. 3-4 dni brez problemov

Je mozno da je za problem kriva instalacija ob prizganem tv-ju?
Je statika oz. karkolize ob instalaciji unicila kak del?

ne gledam tv-ja toliko, sam Sainfelda pa zlo nerad zamudim:D

Hvala za odgovor!

baresi ::

Veliko odgovorov je dal Azrael, jaz bi ga rad samao še malo dopolnil;
-Cholt45: Mislim da je pri tvojem tv-ju narobe elko v horizontali, ponavadi je to 100 mikro/160 voltov, odvisno od tipa televizorja, ali prebiti BU 508 baza-emitor. V nobenem primeru ni krivo stikalo, verjemi da tv ni enostavna zadeva, če se ga spraviš popravljati tako na pamet bo teta še bolj žalostna;
-q1000: Ko izkljapljaš tv iz omrežja, prvo izklopi omrežno stikalo in nato kabel iz omrežja. Pri vklopu je pot obratna. Zgodilo se ti je to da se je ekran namagnetiziral in vezje za demagnetizacijo, (PTK upor ter demagnetizacijska tuljava), ti ga ne zmore demagnetizirati. Lahko ti je ob tem ptk upor tudi izdihnil. Tu serviserji iz Panasonica niso nič krivi. Prosi nekoga za demagnetizacijske tuljave, ponavadi jih imajo serviserji - šušmarji tudi, pa probaj pri prižganem tv-ju ekran "spucati". Takoj boš imel lepe barve. Ne rečem da ni kaj drugega, vseeno pa mislim da je glavni vzrok za tvoje probleme, vklopljeno omrežno stikalo pri vklopu omrežnega kabla.
lp baresi

ql000 ::

mnja, sej bi, če bi lahko TV prižgal. A bi se dalo mogoče tuljavo razmagnetiti z kakim kosom železa ali pa čem podobnim?

Azrael ::

@budili:

Poglej kakšni so elektrolitski kondenzatorji v tvojem TV.

@baresi:

Dober nasvet, če v TV ne bo nobenega iskrenja je potem skoraj zagotovo to kar si opisal, edino še skoraj neznatna možnost je, da je prebilo sljudno podložko med BU tranzistorjem in njegovim hladilnikom, če tranzistor ni ves zalit v plastiko.

@ql000:

Razmagnetiš TV s posebno tuljavo, priklopljeno na izmenični tok. Z železom ali magneti ekran samo namagnetiš. Ampak namagneten ekran ni problem nedelovanja TV.

Jaz bi najprej poskusil pregledati vezje za razmagnetenje in še vhodni del napajalnika. Menim, da je napaka nekje tam.


Še toliko za info: Če kdo rabi sheme ali želi ugotoviti katero sašijo ima njegov TV naj pregleda linke tu.
Nekoč je bil Slo-tech.

budili ::

hvala za odgovor

sva pogledala takrat, sam ni bilo kakih znakov, da je kak razlit

mogoce kako drugace diagnosticirat slabega?
in kam se predvsem usmeriti- na okolico trafota,napajalni del cesa...?
kako je s temi hladnimi spoji na vezjih, je poredko...?

hvala se enkrat:)

Azrael ::

Elektrolitski kondenzator včasih izgubi svojo kapaciteto, vendar ni nujno, da bi se pri tem deformiral ali spustil vsebino. Potem ugotavljaš z ohmmetrom, še lažje pa z osciloskopom, ko opazuješ kakšne so napetosti.

Hladen spoj se pojavi, odvisno od starosti in kvalitete izdelave. Lahko se pojavij že v prvem letu delovanja (imaš garancijo), običajno se prvi hladni spoji pojavijo po 5, 10, 15 letih ali pozneje. Nekega pravila ni. Največkrat se pojavijo na obremenjenih mestih (napajalnik, horizontalni odklon), toda ni nujno.

Zacinjeno mesto izgleda mat brez sijaja, čez čas če je spoj tokovno obremenjen pride do tega, da spoj dobesedno zgori, odstopi bakrena folija in zgori tiskanina okoli poškodovanega priključka. Če pride do hladnega spoja nekje v signalnem delu, je iskanje napake izredno zoprno in zamudno. Brez sheme in inštrumentov skoraj brezupno oz. pomeni pociniti na novo skoraj vse spoje.
Nekoč je bil Slo-tech.

krneki ::

Jaz imam točno isti problem z enim 15 let starim televizorjem kot SloMusty. Ko se prižge je slika ful meglena in se po dobri uri delovanja kar izostri, vendar ne 100%. Zadevo sm odprl, spihal in generalno očistil, da se je svetil kot nov hehe, samo nisem opazil nič nenavadnega tako, da problem ostaja. Kaj bi to bilo?

budili ::

Azrael, se enkrat hvala

zal je tv iyven garancije
bomo probal pogledat, ce se da kaj ugotovit z multimetrom (zal osciloskopa nimam)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: budili ()

Azrael ::

@SloMusty, krneki:

Ekran je iztrošen. Sicer se včasih slika da izboljšati z novo nastavitvijo fokusa in s povečano napetostjo gretja katodne cevi, vendar je običajno to izboljšanjene le kratkotrajno, mogoče pol leta ali leto in potem je spet slika meglena in temna.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem s televizorjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423280 (2143) Pyr0Beast
»

pokvarjen TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275836 (4392) M@73Y
»

Nič vatov za stand-by (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
635858 (5858) bbf
»

CRT monitor trese sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232716 (2277) Azrael
»

crknil monitor LG FLATRON 775FT

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101747 (1597) pingec

Več podobnih tem