» »

Matična plošča in počasen računalnik

Matična plošča in počasen računalnik

Blup ::

Imam matično ploščo GB- GA7VRXP rev. 1.1, ki pa ima napihnjena dva kondenzatorja (ta zelena dva, če komu to kaj pove). Pojavlja pa se zanimiv problem. Na vsake kvatre mi miška dela zelo "pomankljivo" in tudi tipkovnica včasih sploh ne dela (oboje drugače dela BP). Ko delav v Dreamweawerju z grafično "obsežnejšimi" stranmi, pa mi poleg miške in tipk. zelo počasi dela tudi celoten računalnik. Namesto slik se začnejo izrisovati "pokvarjene" slike ipd. Sistem sem že formatiral in je še vedno isto. Kupil sem tudi GF Ti4200, vendar mi sistem s to grafično ne deluje. Nekaj časa delauje, potem pa začne slika migati in valoviti, nato pa vse skupaj crkne in se sistem sploh ne boota več. Sistem ima povprečno temperaturo (z vklopljenim CPUIdle) 40C (CPU in system temp).

p.s. računalnik se mi tudi velikokrat resetira med nalaganjem windovsow na formatiran disk. Če ne pridem dovolj hitro mimo vseh potrdidev do formatiranja diska, mi računalnik enostavno zablokira (blue scree al reset). Preitzkušeno na rezličnih verzijah Win XP.

Ali ima kdo kakšen predlog (polek kupovanja novega računalnika, kar v končni fazi najverjetneje bom).

OP GB-GA7VRXP, Athlon 2000+, grafična Kyro 4500 32 MB, 2 HDD in 2 DVDROM.

Blup
:\

sirotka ::

Menjaj kondenzatorje. Katera 2 sta napihnjena, tista v bližini ram slotov? Če ne znaš sam menjat, pa daj kolegu, da ti zamenja. Naroči si identične konde v ic-elektroniki

Blup ::

Napihnena sta unadva pr procesorju oz NBju... sm meu pa na servisu že neki časa nazaj in mi je reku serviser, da stane en tak kondenzator 20.000 sit in da je sploh sreča če jih dobiš oz jih čakaš k pr norcih!

p.s. aja.. pa že neki cajta nazaj mi je crknu ventilator na grafični in se je baje pregrevala, kar je un serviser takoj vidu v BIOSu, k so kvadratki mal okol skakal... sam zdej sm zamenju vent. A bi lohka kkšno takšno pregrevanje povzročilo take trajne napake?

p.p.s. ker sm si sam naredu ohišje, da bi bilo čim bl tiho, je bila temperatura sistema pred inštalacijo CpuIdla(ne CPU, ne vem kje meri to temp) nekaj časa (cca 2 tedna) okoli 60C.

Blup
:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Blup ()

Blup ::

Aja... pa lepo vs prosm, da če mi lahko napišete samo, če veste ali je ta napaka povezana s temi kondenzatorji... ker debate o teh in unih kondenzatorjih in kje jih dobit ne rabm >:D :D

Blup
:\

sirotka ::

20k za en kondenzator, haha:)? Zakaj je pol plata samo pol konda:)? Hjah, 60c temp. kište je totalno previskoa. ČE bi pa se grata pregrela, bi ti skus metala kvadratke:)

Blup ::

Ja.. reku je 20k ... sam se mi je zdeu kr maher un... res da mam tut jst neki pojma o računalnikih in sm vze uzeu mal z rezervo... ampak se mi je zdeu da ve o čem govori...

Je pa reku, da lohka da se kvadratkov ne vind v windowsih zato ker se driverji naložijo 8-O :O ...

Ma uglavnm... kok je možno, da miš pa tipkovnca ne delata zarad EM motenj... ker mam zdej tko narejeno kišto, da so vsi kabli (USB, 230V, miš, tipk, VGA... ) čisto skupaj stlačeni (se držiji) pod izolacijsko peno in grejo tut čisto pod napajalnikom.

Ali je možno, da se to pojavlja zaradi pregrevanja napajalnika?

Kar se pa tiče prikazovanja "zjebanih" slik je pa tkole... na nekaterih spletnih straneh (kjer so slike ipd.) se zgodi, da se enostavno slike ne prikazujejo pravilno. In to zjebe cele windowse, ker se pol "zjebe" tudi ozadje v windowsih. Ko pa zamenjam ozadje pa je spet vse OK. Drajverje uporabljam že ves čas iste.

Blup
:\

Ndrej ::

Na vprašanja ti ne znam odgovort, ampak tisto o kondenzatorjih je pa tako za nos privlečeno. Jaz sem zamenjal že veliko kondenzatorjev in cifra 20000 sit je smešna. Taki elektrolitski kondenzator košta okol 100 sit, ampak za osnovne plošče se uporabljajo ponavadi malo boljši z nižjo upornostjo, ki koštajo do 400 sit. Ceno govorim bolj od doka, ker je čisto različno glede na trgovino.

Najbrž ti je on reku 20k zato ker je računal še par ur dela zravn..


LP

Blup ::

Včasih je blo pa tle več maherjev :\

sirotka ::

hjah, sj si reku da maš neki pojma o compih. Povej kake tempe maš, kaku naj tle neki na blef ti govorim. Preveri temp. komponent in kište, sam to je 100% kond kriu, sem mel podobne probleme: beri random shutdowne

Blup ::

Sirotka.. ne vse dobesedno vzet.. sm vs mal pohecu, da bi blo kej odgovorov :D

Kar se pa temperatur tiče, je pa tkole CPU 40C, sistem 40C... HDD od 35-50C...

Kruc, bom očitno kr nov računalnik kupu :D

Blup
:\

sirotka ::

hjah, če maš dnar, kr:) Drugač se pa kond zamena v 2min:)

Blup ::

Eh, to je bla bl zajebancija o novmu... sam me pa res zanima ta zanimiv pojav... predvsem zrd tega, ker sse je to začel pojavljat ko sm novo kišto naredu. In me zanima kje bi bli lahko vzroki za to...

Vesel bom kakšršnih koli idej, predlogov in vprašanj o kišti... če se vm bo pol kej posvetil!

Blup
:\

mambli ::

Imel sem zelo podoben primer.
Računalnik sem kupil pred približno 2-emi leti z grafično GF4 Ti4200 (ali pa sem grafično malo kasneje). Ni važno.
Na matični sem menjal kondezatorje vsaj 4x. Sicer mi je ena prijazna firma to naredila zastonj in z veliko močnejšimi kondezatorji. Kadar so mi šli kondezatorji se mi je zmeram pokazalo na sliki. Ob strani je migitala in je bilo skoraj neberjivo. Edina možnost je bila brez driverjev ali v safe modu. Na računalniku sem zamenjal matično, ram, napajalnik, vse razen grafične. Zmeram isto, kondezatorji so se še kr napihvali.
Končno mi je dopizdilo in sem kupil nov računalnik.
Teden za tem sem pa vgradil drugo starejšo grafično kartico v ta star računalnik. Od takrat dela brez problema.
Povzetek : 4x sem kondezatorje menjal zaradi grafične.

Ne vem če ti bo to kaj pomagalo, če pa bo pa super.

LP

Blup ::

Kul kul... to sm rabu.. izkušnje iz prve roke!
Men je tut to jebal... slika začne skakat in pol skor nč več ne vidš.. pol na koncu je pa računalnik crku... in pol sm dau nazaj Kyrota notr in zdej mi jebe še miš in tipkovnca... pa grafična tut mi zdej ta jebe... se prav da je najverjetneje res problem v kondenzatorjih in ne v konstrukciji kište... vsaj upam... :8)

Blup
:\

mambli ::

Samo je fora v temu. Ti boš že kondezatorje zamenjal. Samo čez nekej časa se ti pa lahko spet napihnejo. Tudi če daš močnejše notr namesto teh, se ti bodo pa drugi napihnili. Najdet moraš vzrok, zakaj se napihnejo. Pri meni je bla grafična. Pr tebi je pa lahko kaj drugega.
Aja pa še to. Vprašal sem v 2-eh firmah v kranju, koliko bi bilo za plačat za zamenjavo kondezatorjev, pa je bilo okol 10-15k. Ker ti bodo menjali vse kondezatorje.
Boljše narediš če dobiš enga štromaja al pa enga k zna malce spajkat pa ti zamenja samo te 2.

LP

Azrael ::

Očitno so zavohali denar. Par let nazaj je Sunrise zamenjal vse kondije na plati za 6 jurjev, jasno z ustreznimi LowESR izvedbami. (pa še to se je meni zdelo drago), za 15 jurčkov dobiš že novo plato...

Je pa pogost vzrok odpovedi tudi zanič napajalnik z ravnotako napihnjenimi kondenzatorji.

Doma jih lahko zamenjaš, le nove kondije rabiš, spajkalnik in malo potrplenja.
Nekoč je bil Slo-tech.

Blup ::

Zdej k si omenu grafično kartico, bi reku, da lohka da se je vse začel takrt k sm zamenju grafično kartico. Takrt so se pojavlale čudne stvari (s sliko in resetiranjem). Pol sm meu pa še neki narobe v 230V napeljavi in mi je skos neki prebijal čez monitor in na PC. Tko da zdej k sm si naredu novo kišto sm si zrihtu tut napeljavo. In sm reku, da bom probu še enkrat grafično, če bo zdej delala. In od takr naprej so te težave še bl izrazite. Da ne upoštevam tega, da se mi je prej Kyro ornk pregrevu. Kar ma tut lohka kkšne resne posledice. Skratk, verjetno kaže vse na grafično kartico, ki je ne uporabljam.

Tko, da bom verjetno zadevo prodou po komponentah... da bom vedu, če se bo kdo prtožu kaj je blo zanč... in pol novo kupu. Ker je stvar res moteča... al se bom pa navadu :(

Sm pa veseu, da ni to zaradi ohišja :D

Blup
:\

Blup ::

Azrael: zdej k si omenu napajalnik... a miš da bi do tega lahko pršlo tut zrd pregrevanja napajalnika? Ker sm originaln ventilator izklopu in na stranico namontiru 92mm vent, ki ga mam večinoma na 5V (kišto sm pač naredu zato da bo tiha :D )??

p.s. kondenzatorji v napajalniku niso napihnjeni! Saj takrt niso bilo k sm delu ohišje... bom pa še enkrat preveril! Se bom pa potrudu, da se jih ne bom dotiku :D :D

Blup
:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Blup ()

Azrael ::

Če te prav razumem, si ventilator v napajalniku izklopil, na kišto pa si montiral 92 ventilator, da vleče zrak ven?

Če si to naredil, potem imaš res veliko srečo, da stvar sploh še dela, ker se ti je napajalnik grdo pregreval (pri današnjih obremenitvah napajalnikov, tako pasivno hlajenje ne zadostuje več). Napetosti iz prekuhanega napajalnika niso nekaj stabilnega - možni vzrok težavam in okvari kondenzatorjev.

Če se ti je Kyro grafika pregrevala, pa to ni običajno (ne vem, koliko so vročekrvne te grafike) je povsem možen vzrok v tistih napihnjenih kondijih. Napetosti na grafiki so iz tega vzroka nestabilne in zato tudi digitalni signali popačeni. Vse to pomeni dodatno gretje, napake v sliki in ker to vpliva tudi na chipset, RAM in procesor, tudi pogosta sesutja.

Toplo ti priporočam menjavo napajalnika (ali mu vsaj priklopi nazaj ventilator) in tistih dveh kondijev. Kondiji stanejo okoli v HTE okoli 100-300 SIT komad, odvisno od željenih karakteristik. Menjava tudi ni tak bav bav. Največ časa ti bo vzela demontaža in spet vgradnja plošče nazaj v comp.
Nekoč je bil Slo-tech.

Blup ::

Ne... kar se tiče napajalnika je tkole k je na sliki. Orig. vent sm izklopu, ker tm nima km vlečt, ker je zadnja stranica naslonjena na peno. Vent 92 pa je na stranici napajalnika.

Slika


pa sori k je mal velka slika.. sam sm mau gniu zdele in se mi ne lub manšat!

Blup
:\

Azrael ::

Če je prepih skozi napajalnik, potem bo ta že zdržal.

Si pa kišto hudo zvočno izoliral. To posledično pomeni tudi več toplote akumulirane v kišti in vroč napihnjen kondenzator deluje še slabše, kot če je hladen. Z naraščajočo temperaturo se tudi odpovedovanje kondenzatorjev zelo pospeši. Zato se ti težave s stabilnostjo samo stopnjujejo, ko si dodal to izolacijo.

V glavnem pod nujno! zamenjaj kondija. Gf 4200 ima večjo porabo kot Kyro in zato so z njo težave samo še hujše, bo pa tudi s Kyro kmalu isto slabo. V končni fazi ti tak napihnjenec lahko skuri CPU, RAM, grafo, ne samo matično (ko pride do preboja napetostnih regulatorjev). Zato menjaj, dokler je še čas, ker če boš čakal do bridkega konca, boš to kišto res lahko dal samo še smetarjem... IMO je plata vredna menjave kondijev.

Aja še malo branja.
Nekoč je bil Slo-tech.

Blup ::

Ja, to sm tudi sam predvidevu, da GF ne dela zaradi veliko večje porabe...

Ja, kišta je kr lepo izolirana... sam mam narejen tudi konzolo na kateri imam še dodatne termometre. En meri temperaturo v tem delu kjer je napajalnik in diska in tu je temperatura okoli 30,5C, v delu kjer je pa matična plošča pa je temperatura zraka 27-28C.
Kar se pa tiče kište in smetarjev pa ti povem da se nikoli ne bojo srečali, ker je kišta narejena tako, da se v to kušto enostavno vgradijo nove komponente.

Hvala za znimiv link, definitivno zanimivo branje.

Tukile je pa slika kako zgleda cela kišta... sam je še nism prebarvu (vreme ni pravo)

Slika 1 Slika 2

Blup
:\

p.s. napihnjena sta dva zelena kondenzatorja, ki ju lahko vidite pri rumenem vtiču za SB na plošči.
p.p.s. čez CDrome pride še ogledalo, da se ne bo kdo spraševal zakaj sm tko grdo pustu :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Blup ()

Blup ::

Sedaj se je pojavilo eno zanimivo stanje. Čim zalaufam Dreamweawe in naložim notri nekaj slik, postane miš neuporabna! Kot bi bila popolnoma zapacana se komajda premika po ekranu, gumbi pa včasih primejo, včasih ne, včasih pa ostanejo v pritisnjenem stanju.

Skratka, zgubljam živce in mi ni nič jasno. Če ima kdo še kakšno idejo zakaj se to dogaja z miško?

Drugače bom pa jutri itak klicu na servis... in seveda zraven še malce povprašal po cenah vovih komponent :8)

Blup
:\

markomad ::

Za vse so krivi kondenzatorji, tako kot fantje pravijo.. verjetno tudi prevelika temperatura.. Vse osnovne komponente miska in to je vezano na matično plošččo vse laufa prek nje tak da 99% problemov je sama matična matična je pa najbolj odvisna od hlajenja in V ki jo dobi z napajalnika.

Sam mam podobne problem z eno staro mašino sem menjal dva boga kondija... matična se zboota ampak zmrzne, vseeno pade voltaža.. ;( tako da ne vem kaj se lahko premerim zmerim.

Sem pa gledal da majo konektorji 12.4V potem ko zasteka pa to naglo pade. Isto kot ce bi drzal reset gumbek pade na 12.11V ko zga spustis ksoci nazaj na 12.4V potem pa cez kakih 30 sekund zmrzne. So pa zelo nestabilni kondiji sploh na kakih Socket A ploščah.:( samo ni vidno kiri bi tak stekali al pa kak stik, ki je nastal pri lotanju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava kondenzatorja na plati ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9712278 (9048) Pyr0Beast
»

napetosti na napajalcu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
171378 (1187) LordTado
»

Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10314911 (10591) Pyr0Beast
»

Kolikšno ceno bi postavili za web stran

Oddelek: Izdelava spletišč
171081 (843) [MYTiX]
»

Kako nekaj pritrditi na rostrfrei?

Oddelek: Pomoč in nasveti
12854 (746) Blup

Več podobnih tem