» »

iz monitorja smrdi???

iz monitorja smrdi???

alo ::

Imam 19 incni monitor samsung in je dolga leta dobro delal pred parimi dnevi je zasmrdelo iz njega po plastiki najprej sm mislu da je kej z racunalnikom ampak ker je se naprej bila slika na monitorju sem opazil da smrdi po plastiki iz monitorja.
Stvar je pa taka da ko je monitor hladen se pravi prvič v dnevu prižgan dela kakih 10-15min potem pa zacne smrdeti po plastiki, sumim na izolacijo kablov v monitorju tako da jutri ga odprem in bom pogledall, me pa zanima ali je kdo imel podobne izkusnje in ce jih je kako je resil problem oz. kaj je bilo narobe.

MarkV ::

Domnevam da gre za CRT monitor?

Kakih 6 let nazaj sem imel monitor Hansol CRT 17", pa je ravno tako začel smrdeti. Meni je bolj vleko na zažgan silicij ali pa kremen (kot skurjena varovalka). Vglavnem tako se je začelo. Kmalu za tem je začel monitor vsake tolko dobivati motnje v obliki sneženja, nato pa je po zelo hitrem postopku in kar naenkrat dokončno crknil:D

MarkV ::

Aja tudi jaz sem ga odprl in gledal kje bi se kaj kurilo, a je bilo na videz vse ok. Le na stranicah monitorja je bil malce črn, bilo je jasno, da se je nekje kuril. Potem se pa nisem več ukvarjal z njim, sem raje tekel po novega...

alo ::

Ja tudi jas imam sreco da sem dva dni nazaj imel rojstni dan in dobil nov monitor lcd ampak kljub temu bi ga probal popravit, bomo videli danes ga odprem pa ce se da tok bol:D

Azrael ::

Za te vonjave so možni vzroki:

Okvara v napajalniku (usmerniške diode takoj na začetku in vzporedno z njimi vezani kondiji, Lahko so defekten še kakšen drug element v switcherju (diode, tiristorji = manj možnosti).

Če gre za okvaro v visokonapetostnem delu se na zaslonu lahko pojavijo svetle pike in iskre in takrat običajno prihaja nekje na priključkih ali samem visokonapetostnem transformatorju do iskrenja in prebojev. Če to odkriješ dovolj zgodaj se to lahko popradi že s tem , da zadevo res dobroo očistiš, če pa pustiš stvari pri miru pa kmalu pride do tako drage okvare, da se ne splača popravljati.

Naslednja možnost so slabi elektrolitski kondiji in hladni spoji v omenjenih delih. Včasih se scvre tudi sam priključek visoke napetosti na katodno cev (odpoved upora, ki je vgrajen v ta priključek). Majhna možnost je še, da se cvre kakšen prenapetostni odvodnik, ampak to bi takoj vplivalo na sliko.

Glede tega, da so znotraj stranice monitorja črne in umazane, je to povsem nrmalno. Katodna cev, pravzaprav visoka napetost privlači prah in tako prej ali slej vsak CRT moitor ali TV znotraj postane grdo umazan. Zaradi tega monitor najprej dobro spihaj (jasno mora biti odklopljen iz elektrike!), saj je lahko tudi prah vzrok mnogim težavam, tudi opisani.
Nekoč je bil Slo-tech.

alo ::

lp

No monitor sem razkosal in nasel˝potencialni˝ vzrok dva zoglenela upora kar mislim da jih ne bo problema zamenjati. Problem se mi zdi drugje zakaj je prišlo do tega (imam sicer sliko pa je ne znam postnt gor:( ), ali sta upora omejevala ˝pokvarjeno˝ stvar npr: da ne steče preveč toka, in sta se končno vdala.....

Tako da ubistvu tapravega vzroka ne vem, bi pa zamenju upora pa bi se pol vidl.

Z idejami na plan :D

20sdfj093f ::

@Azrael: zakaj bi bili z usmerniškimi diodami vezani vzporedno kondiji? (samo vprašam)

Azrael ::

Poskusi zbrskat shemo tvojega monitorja, npr.: tukaj.

Upor sam po sebi zelo redko crkne, zelo verjetno je pokvarjeno še nekja v njuni bližini (kondenzator ali polprevodnik) in samo menjava uporov ne bo rešila nič. Lahko pa bo tudi delovalo, če sta upora le slabo dimenzionirana, ampak je to zelo majhna možnost.

Glede slik, neposredno jih ne moreš naložiti n S-T strežnik Uporabiš lahko nek web hosting (npr shrani.si), lahko pa mi jih tudi pošlješ na mail (ki ga najdeš v profilu) in jih bom jaz objavil.

@freeze:

Keramični kondenzatorji zraven diod v graetzu, so namenjeni dušenju VF motenj in niti niso redki primeri, ko prebijejo, sploh pri omrežnih napetostih. Včasih pri tem ne odpove varovalka, ampak se kondenzator lepo cvre in včasih pokvari še kaj v bližini, saj je pogosto tok skozenj premajhen, da bi odneslo varovalko.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Slike:



Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Moje mnenje je, da upora nista crknila brez razloga.

Poglej oznake na chipu v neposredni bližini in poišči njegov datasheet. Z njegovo pomočjo poskusi ugotoviti kam sta priklopljena skurjena upora in preveri vse elemente v njunem tokokrogu, najbolj pa diode in kondenzatorje.

Če tam ni napake, preglej okoli bližnjih močnostnih tranzistorjev, če ni kje kakšen hladen spoj in če so dušilke, upori in diode, ki so priklopljeni na te tranzistorje v redu (morebitna prekinitev elementa).
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem s volanom FF380

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181597 (1054) Veron
»

Napajalnik za TEC element

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
453772 (3030) Pyr0Beast
»

TV - barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
322676 (2163) Azrael
»

crknil monitor LG FLATRON 775FT

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101739 (1589) pingec

Več podobnih tem