» »

kako globoko zmrzne zemlja

kako globoko zmrzne zemlja

cryptozaver ::

Dobr tole res ni kaksn hud znanstven problem pa vseeno. Ima kdo podatek kako globoko zmrzne zemlja na travniku ce ni prekrita s snegom. Recimo pri -5, -10, -15, -20 st.C?
Zmrzal traja nekaj dni zaporedoma.

Saj vem osnovnosolska tema ampak vseeno hvala.

Thomas ::

Nekaj kilometrov, maximalno.

Permafrost se reče. Od spodaj ga topi Zemljina notranjost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

cryptozaver ::

Thomas hvala, temeljit kot vedno. def
Bom bolj po domace vprasal. Povprecna zima v SLO brez snega (termo izolator). Temperatura zraka en teden okol -15 ponoci in par st.C pod 0 podnevi. Na kaksni globini ztemperatura zemlje pade pod 0 st.C
Kolkor se spomnem ne vec kot 30 cm???

Thomas ::

V praksi je tako, da 30 cm že kar težko. Pri nas. V hudih zimah, samo.

Se pa zgodi, da vodovod zamrzne še 2 metra globoko. Vendar le tam, kjer ima stik z mrzlim zunanjim zrakom. Zakopan v zemljo ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

cryptozaver ::

10Q

Sirki ::

Na odprtih, prepišnih legah zmrzne tudi do globine 60 cm. Vem iz lastnih izkušenj.

Thomas ::

Ja, lahko da!

To je tako, kot debelina ledu na (Blejskem) jezeru. Ob posebno dolgotrajnem mrazu se kar debeli .. in debeli. Do odjuge.

15 Wattov na kvadratni meter, pa Zemlja greje iz svoje notranjosti. Dokler se na površini hladi z vsaj 16 watti na kvadratni meter, zmzruje dalje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Pri slovenski cestogradnji se upšteva tudi debelina, pri kateri zmrzne voda v zemlji (če smo natančni, zemlja ne zmrzne, zmrzne le voda) in do te globine mora biti cestno telo varno pred zmrzaljo (seveda potem izvedba šepa). Doma imam karto za Slovenijo s temi izo-nevemkaj, če koga zanima. Kolikor se spomnim na pamet (zdajle sem v službi) je na gorenjskem ta globina 100 cm, prekmurje npr 80, primorska 40cm.

Thomas ::

V gradbeništvu ponavadi upoštevajo varnostni faktor 2. Tako da v 100 letih (?) najbrž zamrzne enkrat pol manj, kot je predpis za gradnjo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Thomas, brez skrbi da zamrzne precej več kot pol metra, še posebej na kakih izpostavljenih nasipih. Če ne bi bilo tako, se potem vprašaj, od kod vse te luknje na naših (pa tudi drugih) cestah. Varnostnega faktorja za led tukaj ni. Te globine zmrzovanja so izkustvene vrednosti, nabrane tekom desetletij, za cestno telo pa velja, da mora biti zmrzlinsko odporno do te globine.

Thomas ::

Dopuščam, da je tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Saj sem vedel, da je treba malo pobrskati po knjigi, iz glave je že ušlo. Globine zmrzovanja oz. prodiranja mraza so le en del pri načrtovanju ceste. Upoštevamo še hidrološke pogoje (ki so lahko ugodni ali niso), debeline voziščne konstrukcije pa so potem določene glede na različne pogoje od 0,6-0,8 globine zmrzovanja, tako da se lahko zgodi, da je debelina voziščne kostrukcije glede na kriterij zmrzovanja kljub manjšim globinam zmrzovanja na Goričkem (razmočen lapor) večja kot na Gorenjskem (apnenec). Da pa zemljina zmrzne, je (vsaj na Zemlji) potrebna voda, te pa ne bo na visokem kamnitem nasipu.

Tako, če je to koga zanimalo ...:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21937697 (14337) fikus_
»

Blejsko jezero (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9419082 (4851) VladarP
»

Do koliko - stopinj celzija lahko zdrži Micro SD izgubljena zunaj čez zimo

Oddelek: Pomoč in nasveti
162079 (1504) smacker
»

Zmrznjena vodovodna cev - kako odtaliti?

Oddelek: Loža
239076 (7996) Mesar
»

Gretje s klimo pozimi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1514515 (14051) Pyr0Beast

Več podobnih tem