» »

Zmrznjena vodovodna cev - kako odtaliti?

Zmrznjena vodovodna cev - kako odtaliti?

zelodko ::

V teh mrzlih dneh nam je zmrznila glavna vodovodna cev (med hišo in zajetjem za vodo). Gre za plastično (alkatensko cev), okrog 60 cm pod zemljo na razdalji cca. 150 m. Sklepamo, da led ni po celotni dolžini cevi.

Ali pozna kdo kakšno učinkovito rešitev za odtalitev cevi ali bo treba pač počakati na pomlad?

Hvala za odgovore! :)

JC Denton ::

A misliš da ti ne bo cev prej počila?

Edino kar mi pride na pamet je, da bi probal najti neko drugo tanjšo cev, ki bi jo potisnil v to tvojo cev in po njej spustil toplo/vročo vodo. Dvomim, da bi delovalo, sploh pa bi potreboval nekaj hektolitrov tople/vroče vode.

zelodko ::

Mislim, da cev ne bo počila; k sreči je alkaten vsaj malo prožen. Vsaj upam na to.

To idejo s tanjšo cevjo smo pa že odpisali, ker je trasa našega vodovoda zaradi terena precej ovinkasta... Morda bi delovalo, če bi v cev nalili koncentrirano raztopino kuhinjske soli in nato čez toplo vodo?

krucymucy ::

Spomnim se 20 let nazaj, ko so po rekonstrukciji ulice pustili nad našo cevjo kakih 30cm zemlje manj kot jo je bilo.
Seveda prvo zimo je zmrznila voda. Spomnim pa se tudi očeta, ki je nad cevjo kuril lesene palete in nato tistih nekaj centimetrov odtajane zemlje odkopal, tačas pa kuril na drugem koncu, nato pa ponovil vajo.
Ampak v našem primeru smo vsaj približno vedeli kje je zmrznilo.

francek1 ::

Včasih, ko so bile cevi še kovinske, smo jih odtajevali z varilnim aparatom....ampak ne s takim iz Baumaxa, dva deda sta imela kaj dvignit. Tako pa bo treba počakat na tople dneve. Potolažim pa te lahko, da alkaten ne poči. Je pa zagotovo preplitko položen.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

zelodko ::

No, že to, da alkaten ne bo počil, je nekaj... :)
Potem samo upam, da se bo čim prej ogrelo.

Tear_DR0P ::

zelodko je izjavil:

Ali pozna kdo kakšno učinkovito rešitev za odtalitev cevi ali bo treba pač počakati na pomlad?


pri sosedih obnavljajo hišo in so delavci kar s plinskim gorilnikom ogrevali cev za vodo, ki so jo poleti (ko se je začela obnova) seveda speljali nad zemljo. cev pa je iz neke upogljive plastike (pač pogosto se vidi na gradbiščih, črna, z modrima črtama po dolžini)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

Tear_DR0P> cev pa je iz neke upogljive plastike (pač pogosto se vidi na gradbiščih, črna, z modrima črtama po dolžini)

Alkaten.

SkyEye90 ::

Voda ne bo odmrznila pred koncem aprila! Nam je zmrznila prejšnji teden. Imamo plastično cev dolžine 100m. Odtajevali smo jo s tanko cevjo in toplo vodo 5dni. Napredek je nekaj cm/min, ampak vztrajno gre. Ker pa je voda dva dni stala brez pretoka, nam je zamrznila tudi 30m dolga cev, ki je na globini 120cm!! Vzrok za to je verjetno pomankanje snega, ki je sicer nekoliko izolira površino zemlje.

Torej po 5 dneh smo cev odtalili. Kaj pa sedaj, kako ukrepati? Imamo torej 100m dolgo cev, temperatura vode pri odcepu za našo hišo (pri glavni vaški cevi) je nekje 7,5 stopinje, voda pri najbližji pipi ko pride voda v hišo pa je 3,5 stopinje celzija. Skrbi me, da bi lahko spet zamrznila!

Kako imate rešeno ostali, obstajajo neki grelci za cevi, ampak da bi dali grelec poleg cevi bo trajalo do pomladi, kaj pa tačas? Obstaja kakšen grelec, ki bi ga lahko dali kar v cev z vodo in v primeru zmrzovanja vklopili gretje?

borges ::

Eno pipo pusti malo odprto, da voda ves čas po malem kaplja, pa ne bo zmrznila. Strošek pa tudi ne bo velik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borges ()

SkyEye90 ::

Imam eno odprto skoraj na polovici. Je pa problem v tem, ker primanjkuje vode v glavnem rezervoarju (suša). Vode ni bilo mogoče par ur, medtem pa je zamrznila. Pred tem pa smo jo tudi minimalno uporabljali, če jo primanjkuje celi vasi potem jo je potrebno šparat. Tega smo se držali in jo potem popolnoma šparali 5dni ;(( če vode ne bo več zmanjkalo, potem načeloma ne bo zmrznila. A če bi se zgodba ponovila, bi bil rad pripravljen, zbiram vse možne ideje kaj storiti v primeru alarma (če zmanjka vode).

fosil ::

Potegneš še eno cev in naštimaš kroženje :)
Tako je!

Avenger ::

jao. če cev zmrzuje je položena preplitko, kot smo že ugotovil nismo pa še ugotovil, da jo bo treba še enkrat položit, globlje. Al to, al pa usekaj a je to - "potegni še eno cev in naštimaj kroženje", po možnosti z ogrevanjem, za vsak primer pa dobiš zalogo palet, če bo vseeno zmrznilo. 8-O
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

JohanP ::

Vodovodno cev (iz alkatena) se polaga na globino 100cm v ZAŠČITNO CEV PE fi75(80) - to so tiste rebraste cevi . Priporočen minimalni radij polaganja je 70cm. Na tak način je tudi eventuelno odmrzovanje v primeru izrednih razmer enostavnejše.

energetik ::

Po izkušnjah (zmrznjena navita vrtna cev 50m) je odmrzovanje zelo problematično. Potrebno je segrevati praktično celotno dolžino, da se stvar premakne. Da bi samo vrinil tanjšo cev z vročo vodo, ne bo delovalo.

Baltazar-x ::

Mogoče bi blo bolje upihovat topel zrak v tanjšo cev. Po opravljenem delu zamašiš dodatno cev z obeh strani in preventivno pustiš "montirano" v sistemu dokler se ne najde trejna rešitev. Mogoče bi delovalo že to, da bi po tanjši cevi dovajal vodo do hiše, obstoječa cev bi služila kot izolacija.....

mat xxl ::

Naj mi nekdo svetuje zamrznila nam je kovinska cev v steni, temperatura je bila cca -5 st C , vodomer in ventili niso šli, ker sem jih pravi čas zaščitil, torej ali navadno cevi raznese ali ni nujno za enkrat sem vodo zaprl ker je objekt nenaseljen.

francek1 ::

Ni mogoče napovedat, kaj je s cevjo. Nekatere pocinkane cevi raznese na šivu, druge ne. Najboljše je preventivno zapret vodo.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

SkyEye90 ::

Vprašanje iz fizike: če pri normalnem pretoku vode skozi 100m cev temperatura od začetka do konca pade za 3 stopinje celzija (iz 7 na 4), kaj bi se zgodilo, če bi imela voda na začetku cevi le 2 stopinji?

Predvidevam, da bi zamrznila klub dobrem pretoku. Torej ukrep 'pusti vodo rahlo teći, pa ne bo zmrznila' ne drži ravno?

mat xxl ::

Ni nujno voda ima lahko tudi -3 st C pa ne zmrzne, spomnite se "Ljimunad", ki jih prodajajo tisti pobi z Albanije in mešajo zraven, dokler je mešana je tekoča, ko ti jo pa da v kozarec z slamico, se pa pitje kmalu ustavi, no ker to prodajajo ob + 30 st c zunanje temperature seveda malo počakaš in spet teče.... Torej nauk, pod določenimi pogoji tudi na minusu voda ne zamrzne ....

clothes ::

Če se cev še ni odtalila, razmišljam o dveh variantah

S tlakom
Menda voda pod visokim tlakom ne zmrzne (jezero Vostok npr.)
Kolikšen tlak v cevi bi zadostoval, da bi se led stalil? Je to možno?

S paro
V službi imamo razvod pare pod tlakom in smo že nekoč poskušali odtaliti zmrznjeno cev na opisan način, vendar ni šlo. Dovod pare smo priklopili direkt na zmrznjeno cev, vendar se je odtajalo samo nekaj cm cevi. Ker ni bilo pretoka/kroženja je preostanek cevi ostal zmrznjen.
Morda bi delovalo, če bi potiskal cev v cev. Skozi ožjo cev bi dovajal paro, ki bi talila led in vse skupaj sproti potiskala nazaj ven skozi prostor med zunanjo in notranjo cevjo? A kot si dejal imaš cev speljano "na ostro", torej vrivanje tanjše cevi ni možno. Pa še pare pod tlakom verjetno nimaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clothes ()

Mesar ::

Zakaj bi tlak stopil led? Huh?

Najlažje bo cev zagret tako ali drugače in jo nato vsej primerno zaščititi
Your turn to burn!

galu ::

S tlakom bi mogoče šlo... Po drugi strani pa bi lahko stvar samo poslabšal - sam razf*kal cev.

Kaj pa kaka poceni tekočina, ki ima tališče nekje pri -10°C in jo za večji efekt še malenkost segreješ?
Tako to gre.

Mesar ::

galu je izjavil:

S tlakom bi mogoče šlo... Po drugi strani pa bi lahko stvar samo poslabšal - sam razf*kal cev.

Kaj pa kaka poceni tekočina, ki ima tališče nekje pri -10°C in jo za večji efekt še malenkost segreješ?


Ne samo cevi, predvsem spoje, kar je tudi pri segrevanju problem če kuriš vse povprek.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debelina "glavne" vodovodne cevi v hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921021 (8617) floyd1
»

Črpalka za vodnjak

Oddelek: Loža
82264 (2078) krneki0001
»

Pretok vode skozi vrtno cev (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5217170 (15738) alese
»

Zmrznitev vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
555892 (3890) WarpedGone
»

Vodno hlajenje brez hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322380 (1737) Kaboom

Več podobnih tem